
Week-end cu lansări de carte în municipiul de pe Cerna
Două noi cărţi au fost prezentate publicului din municipiul Hunedoara la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unor evenimente organizate de primăria şi biblioteca din localitate.
Lansările volumelor au fost găzduite de Galeriile de Artă din Hunedoara şi s-au bucurat de prezenţa unui număr mare de cititori. Poetul hunedorean Ruben Bucoiu şi romancierul braşovean Ion Topolog au fost autorii ale căror creaţiii au fost aduse în faţa publicului hunedorean.
„În coaja semnului de întrebare” sau „cartea ca un seminţar ikebanic”, semnată de Ruben Bucoiu a fost lansată vineri, la Hunedoara, în prezenţa primarului Viorel Arion, a prietenilor şi familiei autorului, dar şi a unui număr însemnat de scriitori din municipiu. Volumul de poezii a fost publicat cu sprijinul fondurilor alocate de Primăria Hunedoara, iar despre el au vorbit scriitorii Bianca Dan, Ioan Barb, Ion Urdă şi Sonia Spatariu (Editura „Cetate” Deva). Potrivit scriitorului Eugen Evu, cel care a realizat prefaţa volumului „În coaja semnului de întrebare”, „cartea lui Ruben Bucoiu este una vie, a trăirilor şi retrăirilor autentice, credibile, salutare”. O sesiune de autografe acordate de autor pe cel mai recent volum al său şi un recital al quartetului din cadrul Ansamblului Coral-Instrumental al Bisericii Creştine Baptiste “Maranata” din Hunedoara au încheiat evenimentul cultural găzduit de Galeriile de Artă din municipiul de pe Cerna.
O iubire din perioada interbelică
După un volum de poezii, cititorii hunedoreni au făcut cunoştinţă, week-end-ul trecut şi cu o poveste de dragoste. Şi nu una obişnuită, ci acea dintre compozitorul George Enescu şi Maria (Maruca) Cantacuzino, acesta fiind subiectul cărţii „Inelul de aur”, lansată, sâmbătă, la Hunedoara, de romancierul Ion Topolog. După ce a fost lansat în cadrul Festivalului „George Enescu” şi în alte localităţi din România, volumul a fost prezentat şi la Hunedoara, în faţa autorului, dar şi a reprezentaţilor autorităţilor locale, ai bibliotecii municipale şi al scriitorilor din oraş. Cartea „Inelul de aur” prezintă relaţia tumultoasă a celor două personalităţi ale vieţii culturale, care a culminat cu căsătoria lor în ciuda tuturor dificuiltăţilor prin care George Enescu şi Maruca Cantacuzino au trecut. Povestea se înscrie în contextul politic, social şi cultural al epocii, construindu-se o frescă a societăţii româneşti din perioada interbelică. „Ni se perindă prin faţa ochilor, personalităţi marcante ale istoriei şi culturii româneşti şi europene surprinse în ipostaze publice, dar şi ale vieţii private mai puţin cunoscute publicului larg, cititorul regăsind astfel latura umană a acestor figuri ce par, receptate doar prin intermediul cărţilor de istorie, a fi intangibile şi oarecum ireale”, declară Gabriela Daraban, directorul Editurii „Pastel” din Braşov unde a fost publicată cartea.