Connect with us
Data: 04/04/2025
.

Actualitate

Începe depistarea activă a tuberculozei în județ. Caravana mobilă “Screening TB” trece prin șapte comune hunedorene

Publicat

pe

Vața de Jos, Luncoiu de Jos, Certeju de Sus, Mărtineşti, Ghelari, Bretea Română și Pui sunt comunele hunedorene care vor fi vizitate de caravana de depistare activă a tuberculozei începând de luni, 17 octombrie 2022. Proiectul “Screening TB”, coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București, oferă servicii medicale gratuite locuitorilor din zonele rurale ale județului Hunedoara unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Hunedoara este de 53,9 cazuri la suta de mii de locuitori. România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistați și aflați în tratament. 20 la sută dintre pacienții care sunt diagnosticați anual cu tuberculoză în Europa sunt români.

Caravana „Screening TB” va strabăte comunele hunedorene anunțate vreme de patru săptămâni, între 17 octombrie și 11 noiembrie 2022, și va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil.

COMUNA

PERIOADA

Vața de Jos

17-19 octombrie

Luncoiu de Jos

20-21 octombrie

Advertisement
Certeju de Sus

24-26 octombrie

Mărtineşti

27-28 octombrie

Ghelari

01-03 noiembrie

Bretea Română

04-07-08 noiembrie

Pui

09-11 noiembrie

Advertisement

Caravana va fi amplasată în zona primăriilor din comunele anunțate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor. Este vorba despre o camionetă dotată cu identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii. Serviciile medicale oferite în caravană beneficiază de aportul inteligenței artificiale care completează rezultatul radiografiei pulmonare și oferă pe loc un indice care ajuta la depistarea rapidă a infecției tuberculoase.

“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei”, declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

“Programele de screening implementate anul acesta la nivel național, printre care și acest program de screening TB care, începând cu 17 octombrie, va fi derulat și în județul nostru, sunt un real beneficiu în special pentru populația defavorizată, cu acces dificil la servicii de sănătate din motive care țin de distanță, status socio-economic, vârstă etc care, astfel, au, la rândul lor posibilitatea să își verifice starea de sănătate în proximitatea locuinței lor și să descopere afecțiuni într-un stadiu incipient. Încurajăm populația să participe la acest program de screening și prin rețeaua de asistență medicală comunitară vom face toate demersurile necesare pentru a mobiliza la screening locuitorii din comunele în care se va desfășura screeningul”, a declarat, la rândul său, Delia Băda, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitățile rurale este o oportunitate majoră pentru localnicii din cele șapte comune hunedorene pentru a beneficia fără alte cheltuieli de servicii medicale pulmonare de specialitate acasă la ei.

Mobilizarea și informarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu sprijinul DSP Hunedoara, a autorităţilor locale, rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.

Advertisement

În judeţul Hunedoara, activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect. Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Caravana „Screening TB” face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

Actualitate

Universitatea din Petroșani, prezentă în țară și Republica Moldova pentru promovarea ofertei educaționale

Publicat

pe

Redactat de

Universitatea din Petroșani își continuă eforturile de a atrage tineri talentați din întreaga țară și din Republica Moldova, promovându-și oferta educațională prin intermediul unor târguri organizate în Petroșani, Hunedoara și Deva. Aceste evenimente au avut ca scop să aducă în atenția liceenilor oportunitățile educaționale oferite de instituție.

În cadrul acestei campanii de promovare, Universitatea din Petroșani a desfășurat sesiuni de informare în liceele din județele Hunedoara, Gorj, Caraș și Alba, iar inițiativa a ajuns și în Republica Moldova. Aici, doi profesori ai universității, împreună cu studenți moldoveni deja înmatriculați, au prezentat oferta educațională în liceele din patru orașe din Basarabia.

„Am ales să trimitem studenții noștri din Republica Moldova să împărtășească liceenilor din Basarabia experiența lor la Universitatea din Petroșani. Le-am povestit despre condițiile excelente de cazare, masă și timpul liber, dar și despre perspectivele bune de angajare, atât în România, cât și în Republica Moldova”, a declarat Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității din Petroșani.

Conform rectorului, acest demers are ca obiectiv atragerea de tineri talentați din întreaga regiune, pentru a le oferi o educație de calitate și perspective de angajare pe piața internațională.

Pentru anul universitar viitor, Universitatea din Petroșani va sprijini procesul de admitere prin intermediul platformei online, dar și prin centre de înscriere în diferite locații, inclusiv în Petroșani, Deva și Horezu. În funcție de evoluția discuțiilor, există posibilitatea deschiderii unor centre și în Gorj și Râmnicu Vâlcea.

Această abordare flexibilă va asigura un acces facil la informații și la înscriere pentru studenții din diverse colțuri ale țării și din Republica Moldova. Universitatea din Petroșani își reafirmă angajamentul de a sprijini educația de calitate și de a contribui la dezvoltarea tinerelor talente ce vor juca un rol esențial în dezvoltarea economică și socială a regiunii și nu numai.

Advertisement

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cod galben de vânt și viscol

Publicat

pe

Redactat de

Pe 5 aprilie, începând cu ora 15:00, și până pe 6 aprilie, ora 03:00, ANM a emis un Cod Galben de vânt puternic și viscol, valabil în mai multe regiuni ale țării.

Avertizarea vizează zonele din Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania, Moldova, nord-estul Munteniei, dar și zonele montane.

Se așteaptă intensificări ale vântului, care vor atinge viteze de 50-70 km/h în regiunile mai joase, iar la altitudini mari, de peste 1700 m, rafalele vor ajunge chiar la 75-85 km/h. În aceste condiții, va exista risc de viscol temporar în zonele montane, cu zăpadă viscolită ce poate afecta vizibilitatea și condițiile de circulație.

Temperaturile vor scădea semnificativ, iar fenomenele de iarnă vor face ca primăvara să se resimtă mult mai rece decât în mod normal. De asemenea, sunt prognozate precipitații sub formă de ninsoare în zonele montane, iar în alte regiuni pot apărea ploi și vânt puternic.

Autoritățile recomandă precauție în călătorii și verificarea condițiilor meteo înainte de a părăsi locuințele, mai ales pentru cei care se află în zonele vizate de avertizare.

FOTO: Meteoplus

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Bilete de tratament balnear pentru Seria nr. 3, disponibile pentru pensionari în aprilie 2025

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Casei Județene de Pensii Hunedoara au anunțat că, începând cu 3 aprilie 2025, au sosit biletele de tratament balnear pentru seria nr. 3, valabile în perioada 8 – 12 aprilie 2025. În total, sunt disponibile 71 de locuri în diverse stațiuni din țară, pentru pensionarii care beneficiază de acest tip de tratament.

Stațiunile și numărul de locuri disponibile sunt următoarele: Bala – 2 locuri; Buziaș – 6 locuri; Covasna – 7 locuri; Felix – 21 locuri; Geoagiu – 10 locuri; Moneasa – 4 locuri; Olănești – 4 locuri; Ocna Șugatag – 3 locuri, Saturn – 1 loc; Tășnad – 2 locuri; Techirghiol – 1 loc; Turda – 2 locuri; Vatra Dornei – 8 locuri.

Este important de menționat că biletele se distribuie după principiul „primul venit, primul servit”, având în vedere perioada scurtă până la plecare. Astfel, pensionarii interesați trebuie să se grăbească pentru a beneficia de un loc în stațiunile dorite.

Pentru eliberarea unui bilet, persoanele interesate trebuie să prezinte următoarele documente:

Actul de identitate

Biletul de trimitere de la medicul de familie pentru stațiunea dorită

Advertisement

Pentru mai multe detalii sau pentru înscriere, pensionarii sunt încurajați să se adreseze Casei Județene de Pensii Hunedoara.

FOTO: FACEBOOK CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate