Connect with us
Data: 14/07/2025
.

Actualitate

Început de an bun pentru administrația din Pui

Publicat

pe

Ţara Haţegului este un loc binecuvântat de Dumnezeu, aici întâlnind o privelişte deosebită, precum şi numeroase vestigii istorice. În zonă găsim așezări aranjate şi bine întreţinute, locuite de oameni harnici şi muncitori.

Dublă finanțare europeană pentru școala din centrul de comună

Acest lucru îl întâlnim, în mod normal, și în comuna hunedoreană Pui. Aşezarea din Ţara Haţegului, care are în componenţă 12 sate, respectiv Pui (localitatea de reşedinţă), Băiești, Federi, Fizești, Galați, Hobița, Ohaba-Ponor, Ponor, Râu Bărbat, Rușor, Șerel și Uric, întinse pe o suprafaţă apreciabilă, de circa 23.000 de hectare, este cea mai mare comună din judeţul Hunedoara ca şi populaţie, aici trăind în jur de 4.500 de oameni, fiind multe familii tinere, cu copii mici. Pentru această categorie de locuitori, reprezentanții administrației publice din comuna Pui vin cu mai multe vești bune la început de an. “Copii sunt pe primul loc pentru noi. Pentru ei, dar și pentru părinți, vin cu niște vești bune acum, la început de an. Astfel, la Școala Gimnazială din centrul de comună am obținută o dublă finanțare europeană, în valoare de peste un milion de euro, prin Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR), fonduri prin care se va face reabilitarea energetică a clădirii în care funcționează unitatea de învățământ. De asemenea, tot pentru școala din Pui, și tot prin PNRR, am mai obținut o finanțare, în valoare de circa 300.000 de euro, fonduri prin care vom dotata unitatea de învățământ cu cele necesare pentru desfășurarea unui act educațional la cele mai înalte standarde. Legat de învățământ și de tânăra generație, doresc să mai precizez că operațiunile de construire a grădiniței cu program prelungit din Pui sunt în plină derulare. Capacitatea grădiniței este una de 25 de locuri și sunt toate premisele ca lucrarea să fie finalizată până la jumătatea anului în curs”, a declarat Victor Tiberiu Stoica, primarul comunei hunedorene Pui.

Modernizarea centrului civic

Țara Hațegului este situată într-un cadru natural superb, care oferă multe locuri de vizitat, iar comuna Pui nu face excepție, aceasta fiind inclusă și în ruta turistică “Via Transilvanica”, una care face legătura între Putna și Turnu Severin. „Acest drum, “Via Transilvanica”, străbate comuna Pui pe o porțiune de circa 25 de kilometri, pe ruta Federi – Ohaba Ponor – Ponor – Râu Bărbat – Hobița – Șerel, aducându-ne și noi o modestă contribuție la amenajarea sa. Au început deja să vină turiști și sper ca numărul lor să crească. Drumul poate fi un bun prilej pentru dezvoltarea turismului și a unor mici afaceri locale, dar și pentru promovarea produselor tradiționale. În plus, se pot pune mai bine în valoare obiectivele turistice ale comunei, dintre care aș enumera bisericile vechi din Ponor și Șerel, casele tradiționale țărănești, situl arheologic de la Ohaba Ponor și castrul roman de la Râu Bărbat, moara de apă de la Șerel, Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina ori cele trei rezervații naturale de pe raza comunei, respectiv „Fânațele Pui”, „Peștera Șura Mare” și „Locul fosilifer Ohaba Ponor”. Și, nu în ultimul rând, vreau să reamintesc evenimentele tradiționale pe care le organizăm, cum sunt târgurile de 1 mai și 14 octombrie, Ziua comunei, competițiile de fotbal din vară sau concertele de Paște și Crăciun. Pe lângă toate cele prezentate anterior, în această perioadă se modernizează centrul civic din Pui. Aici vor fi dale ori rigole, se vor amenaja spații verzi și va fi modernizată rețeaua de iluminat, urmând ca, la finalul lucrărilor, care nu vor mai dura mult, centrul civic să aibă o înfățișare mult mai frumoasă”, a precizat primarul din Pui, Victor Tiberiu Stoica

Bonificații la plata taxelor și impozitelor locale

Edilii din Pui mai au un motiv de mulțumire la acest început de an, acesta fiind legat de modul în care se achită taxele și impozitele locale, locuitorii comunei începând, deja, să își achite obligațiile fiscale. „Taxele și impozitele locale rămân aceleași ca anul trecut. Acestea, însă, au fost ajustate, conform legii, cu rata inflației de anul trecut. Cu toate acestea, deja destui locuitori ai comunei și-au plătit obligațiile fiscale aferene anului în curs, lucru pentru care le mulțumesc. Totuși, avem și o veste bună pentru contribuabilii care își plătesc taxele și impozitele până pe 31 martie. Astfel, cetățenii care vor plăti taxele și impozitele până la finalul primului trimestru al anului în curs vor avea o reducere de zece procente din totalul datorat la achitarea acestora”, a spus primarul comunei Pui, Victor Tiberiu Stoica.

Actualitate

Altercație pe o stradă din Uricani: Șapte persoane au fost reținute

Publicat

pe

Redactat de

 

Șapte persoane au fost reținute pentru 24 de ore, în urma unei altercații iscată pe o stradă din Uricani. Conflictul ar fi izbucnit între doi tineri și a degenerat.

“Poliția Orașului Uricani a intervenit sâmbătă seara, 13 iulie 2025, în jurul orei 21:10, în urma unui apel la 112 care semnala un scandal în desfășurare pe strada Muncii, în apropierea unui bloc de locuințe. Ajunși de urgență la fața locului, polițiștii au identificat apelantul – un adolescent în vârstă de 16 ani – și au constatat că, pe fondul consumului excesiv de alcool, un conflict verbal izbucnit între doi tineri, de 24, respectiv 23 de ani, a degenerat rapid în agresiuni fizice. Cei doi s-au lovit reciproc, iar altercația a implicat și alte persoane aflate în zonă, rude ale celor doi”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

În total, opt persoane, cu vârste cuprinse între 16 și 61 de ani, din Uricani, au fost identificate de polițiști ca fiind implicate în conflict. Acestea au fost conduse la sediul Poliției, pentru audieri.

În cauză, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de încăierare și tulburarea ordinii și liniștii publice, în vederea stabilirii circumstanțelor comiterii faptelor.

Advertisement

“În urma administrării probatoriului, față de șapte,  dintre cele opt, persoane conduse la sediu a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, fiind depuși în Centrele de Reținere și Arestare Preventivă Mureș si Alba”, a mai informat IPJ Hunedoara.

Cercetările sunt în desfășurare, iar în funcție de evoluția acestora, urmând a se lua măsurile legale corespunzătoare, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani.

 

Foto: captură video IPJ Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

O cincime dintre asociațiile de proprietari din Deva nu au cont bancar. Ce amenzi riscă administratorii acestora

Publicat

pe

Redactat de

Aproape 20 la sută, dintre cele peste 450 de asociații de proprietari care funcționează în municipiul Deva, nu dețin încă un cont bancar, potrivit datelor centralizate de Compartimentul Asociații de Proprietari al Direcției de Asistență Socială (DAS) Deva.

Deși legea obligă în mod clar la deschiderea și utilizarea unui cont bancar, aproximativ o cincime dintre asociațiile de proprietari din Deva nu respectă această obligație legală.

Fiecare asociație de proprietari este obligată prin lege să aibă un cont bancar – oferind astfel locatarilor posibilitatea de a plăti cheltuielile de întreținere direct în cont și oricând, nu doar în ziua stabilită pentru încasarea în numerar a acestora. Mai mult, pentru a facilita locatarilor plata întreținerii în cont, reprezentanții asociației de proprietari trebuie să afișeze la avizier datele de identificare ale contului, odată cu lista de plată a cheltuielilor comune. Cu toate acestea însă, aproape 20% dintre cele peste 450 de asociații de proprietari care funcționează în municipiul Deva nu dețin încă un cont bancar”, atrag atenția reprezentanții DAS Deva.

Legislația în vigoare care reglementează organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari obligă administratorul să utilizeze contul bancar al asociației pentru toate plățile și încasările. “Practic, toate sumele primite în numele asociației de proprietari trebuie depuse în cont, în cel mult 24 de ore de la primire – cu o singură excepție, stabilită pentru cheltuieli neprevăzute, în limita a maximum 1.000 de lei”, arată reprezentanții DAS Deva.

În cazul în care administratorii asociațiilor de proprietari refuză să deschidă un cont bancar, folosind și gestionând veniturile asociației altfel decât cum prevede legea, aceștia pot fi sancționați cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Advertisement

Reprezentanții și membrii asociațiilor de proprietari din municipiul Deva pot solicita Direcției de Asistență Socială Deva sprijin, îndrumare sau consiliere privind obligațiile și drepturile ce le revin, potrivit legii, în administrarea proprietății comune, la numerele de telefon 0755.878.637 și 0254.218.030 / Tasta 7 (Compartiment Asociații de Proprietari), de luni până joi – între orele 08:00-16:30 sau vineri – între orele 08:00-14:00.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Deputatul Vetuța Stănescu: “PNL a pornit pe un nou drum. Cu hotărâre, curaj și o viziune clară pentru România”

Publicat

pe

Redactat de

 

Partidul Național Liberal (PNL) și-a desemnat noua conducere în cadrul Congresului extraordinar desfășurat sâmbătă, 12 iulie 2025, la Palatul Parlamentului. În prezența a peste 1.200 de delegați, premierul Ilie Bolojan a fost confirmat oficial în funcția de președinte al PNL.

Deputatul PNL Vetuța Stănescu, președintele Organizației Județene a PNL Hunedoara, a salutat direcția fermă asumată de partid, sub conducerea lui Ilie Bolojan. „Congresul extraordinar de sâmbătă a fost mai mult decât un moment statutar – a fost începutul unei reforme profunde în Partidul Național Liberal. Sub conducerea lui Ilie Bolojan, PNL își asumă o direcție clară: reconectarea cu societatea activă, guvernarea responsabilă și reconstrucția încrederii publice. Nu urmează o perioadă ușoară. România are nevoie de echilibru financiar și de reforme reale, chiar dacă ele pot fi nepopulare. Este nevoie de decizii ferme, luate cu responsabilitate și competență. Iar Ilie Bolojan a dovedit, de-a lungul carierei, că este liderul care nu fuge de greutăți, ci le înfruntă cu luciditate și rezultate. Într-un moment în care mulți se ascund în colțuri politice confortabile, PNL alege calea asumării. Alege să conducă onest, eficient și cu respect față de oameni. Acesta este semnalul pe care l-a dat partidul în fața românilor – că are curajul de a guverna bine, nu doar de a promite”, a declarat deputatul PNL de Hunedoara, Vetuța Stănescu.

În discursul său, Ilie Bolojan a transmis un mesaj clar privind prioritățile formațiunii politice. “Este timpul să reconstruim PNL și să reprezentăm România reală, pe cei care muncesc, creează, inovează. Profesioniști, antreprenori, tineri, diaspora, ei sunt viitorul și merită să fie auziți”, a transmis Ilie Bolojan.

Noile direcții asumate de conducerea PNL vizează: reformă internă și meritocrație reală, guvernare eficientă, axată pe rezultate, valorile liberalismului modern, ancorate în identitatea PNL. Sub deviza „Modernizare cu rădăcini”, PNL se întoarce la ceea ce l-a făcut puternic: seriozitate, competență, respect pentru instituții și pentru cetățean.

Advertisement

Deputatul liberal Vetuța Stănescu și-a exprimat încrederea în noua echipă de conducere a partidului și în misiunile lui Ilie Bolojan. „Am încredere în noua echipă de conducere. Am încredere că, împreună, putem reda PNL-ului forța de a fi principalul motor de dezvoltare al României. Și mai presus de toate, cred în misiunea pe care și-o asumă Ilie Bolojan: aceea de a reconstrui România prin muncă, viziune și adevăr”, a mai transmis deputatul PNL Vetuța Stănescu, președintele Organizației Județene a PNL Hunedoara.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate