Connect with us
Data: 12/04/2025
.

Actualitate

Început de an în forță, la Râu de Mori. Investiții importante, care vizează și zona de agrement Râușor, reluate

Publicat

pe

Anul nou a început în forță în comuna hunedoreană Râu de Mori. Administrația publică locală a reluat o parte dintre investițiile demarate. Astfel că, la acest moment, potrivit primarului localității Niculiță Mang, se lucrează din plin, având în vedere vremea favorabilă, la rețeaua de canalizare din cinci sate ale frumoasei comune de la poalele Retezatului. Este vorba despre o lucrare de anvergură care vizează rețeaua de canalizare din satele aparținătoare Râu de Mori, Ostrovel, Brazi, Suseni și Valea Dâljii.

Se lucrează, în momentul de față, la canalizarea din satele menționate. De asemenea, ne aflăm pe ultima sută de metri pentru demararea, după topirea zăpezii, a lucrărilor la două proiecte importante în ceea ce privește Râușor”, a declarat Niculiță Mang, primarul comunei Râu de Mori.

În paralel, administrația publică locală a comunei Rîu de Mori se ocupă de demersurile necesare pentru realizarea și altor obiective de investiții. În acest sens, primarul Niculiță Mang a precizat că, în perioada imediat următoare, se va depune, din nou, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR Timișoara, documentația pentru un alt proiect important, derulat cu fonduri de la Uniunea Europeană. „Vom depune spre avizare, a doua oară, la AFIR Timișoara, proiectul tehnic pentru extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare și modernizarea stației de epurare Ostrov”, a spus primarul din Râu de Mori, Niculiță Mang.

Pe de altă parte, autoritățile locale vor demara lucrările pentru un alt obiectiv de investiții, fiind vorba despre modernizarea căminului cultural din centru de comună, realizat cu fonduri de proveniență europeană, asigurate tot prin AFIR. „Dacă timpul va fi favorabil, zic eu, undeva, până în luna martie, vom putea demara absolut toate proiectele pe care le avem la acest moment și care sunt în număr de opt”, a adăugat edilul -șef al comunei Râu de Mori.

Râușor, plin de turiști în acest sezon

Advertisement

Administrația publică locală din Râu de Mori are în plan dezvoltarea zonei de agrement Râușor, aflată pe teritoriul comunei și căutată de către tot mai mulți turiști. Și în acest sezon, mii de împătimiți ai muntelui au fost prezenți la Râușor, zona fiind considerată una dintre cele mai frumoase destinații turistice montane din județ.

La Râușor, încă mai există, la ora actuală, zăpadă. După topirea acesteia, vom continua cu lucrările de investiții privind captarea de apă potabilă în zona respectivă. Deja avem realizați în jur de trei kilometri. Acest proiect este foarte important pentru că privește alimentarea cu apă potabilă, pe de o parte, a zonei de agrement Râușor, iar de cealaltă parte, a altor patru sate aparținătoare comunei noastre, poate, chiar cinci dacă includem și Clopotiva parțial”, a mai spus primarul comunei Râu de Mori.

Primăria Râu de Mori a făcut, în ultimii ani, mai multe investiții la Râușor cu ajutorul banilor europeni pe care a reușit să îi obțină. Totul, cu scopul de a veni în întâmpinarea turiștilor care ajung acolo și al cărui număr este în creștere. „Și în acest sezon, au fost foarte mulți turiști la Râușor, de ordinul miilor. A nins și înainte de Crăciun și de Revelion. A fost zăpadă și până sâmbăta trecută s-a putut schia. Doar într-o singură zi, pe timp de weekend, estimez că, au fost în jur de o mie de persoane. De reținut că, nu doar cei care se cazează, vin la pârtia de schi. Poate, tot cam atâția, dacă nu chiar și mai mulți, stau doar pe parcursul unei zile, fără să se cazeze, la schi sau săniuș, ori, pur și simplu, pentru a se bucura de peisajul pe care această zonă îl oferă”, a adăugat Niculiță Mang, primarul comunei Râu de Mori.

La Râușor, există peste 100 de cabane și pensiuni și se estimează că, până la finalul sezonului recen, zona va rămâne la fel de căutată, în special, la sfârșit de săptămână.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

O elevă din Hunedoara, premiul I la Concursul Național „Gheorghe Naum”

Publicat

pe

Redactat de

 

Bianca Zlătaru, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara, a câștigat premiul I la secțiunea Pictură a Concursului Național “Gheorghe Naum”.

Eleva hunedoreancă a realizat o pictură ce o prezintă pe Kuchisake Onna, personaj din mitologia japoneză.

Felicitări, Bianca Zlătaru, eleva clasei a X-a A de la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara”! Suntem foarte mândri de tine pentru obținerea Premiului I la secțiunea Pictură a Concursului Național „Gheorghe Naum”! Talentul și pasiunea ta pentru artă au fost răsplătite cu această distincție minunată. Felicitări și mult succes în continuare!”, au scris, pe rețeaua de socializare, reprezentanții Colegiului Național „Iancu de Hunedoara”.

Ajuns la ediția cu numărul XXX, Concursul Național „Gheorghe Naum”, organizat de Liceul de Arte „Hariclea Darclée”, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean, Primăriei Brăila și a Consiliului Județean Brăila, a reunit, și în acest an, tineri talentați din întreaga țară. Concursul este o formă de a cinsti memoria unuia dintre cei mai importanți artiști ai Brăilei: pictorul și gravorul Gheorghe Naum (1907 – 1968).

Advertisement

Tema propusă pentru ediția din acest an a fost „Mituri universale – Metafore vizuale inspirate din mitologie”.

Foto: Colegiul Național Iancu de Hunedoara/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

„Târgul Colecționarilor”, în Holul Mare al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Iubitorii de antichități sunt invitați să participe la „Târgul Colecționarilor”, eveniment ce va avea loc sâmbătă, 12 aprilie, între orele 07:00 și 13:00, în Holul Mare al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.

Colecționari din județul Hunedoara și din întreaga țară vor expune obiecte rare și valoroase, din domenii precum filatelie, cartofilie, numismatică, bibliofilie, insigne, obiecte de artă, cartele telefonice etc. “Este ocazia perfectă pentru cei pasionați de a descoperi și achiziționa piese de colecție unice, dar și de a întâlni oameni cu aceeași pasiune”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Ajuns la ediția cu numărul 71, evenimentul este organizat de Hobby Club „Decebal” Deva, cu susținerea administrației publice locale.

Intrarea este liberă pentru toți vizitatorii.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, la ședința Comitetului Director al AMR de la Craiova. Subiecte importante, pe agenda discuțiilor

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România (AMR) s-a întrunit joi, 10 aprilie, la Muzeul de Artă din Craiova. La întrunirea condusă de Lia-Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova și președinte al AMR, au participat, alături de primari din întreaga țară, ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și Marcel-Ioan Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Discuții importante despre proiectele cu finanțare europeană și nu numai

Prezent la evenimentul de la Craiova, primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, care are calitatea de vicepreședinte al AMR, spune că, în cadrul întâlnirii, au fost dezbătute mai multe teme esențiale pentru administrația publică locală. Discuțiile au vizat Codul de Procedură Administrativă, Codul Administrativ, serviciile comunitare de utilități publice, Poliția Locală, Finanțarea APL, taxe și impozite locale și dificultăți întâmpinate în proiectele finanțate din fonduri europene – Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cele mai multe dintre acestea fiind generate de actualul cadru legislativ. A fost o întâlnire a Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România (AMR), unde sunt vicepreședinte. Discuțiile, ca de obicei, sunt foarte aplicate în această asociație. Cred că este cea mai activă asociație din România, în momentul de față. Domnul Boloș, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, a discutat despre Valul Renovării care va fi trecut în granturi, deci nu va mai fi pe împrumut, „Anghel Saligny” – proiectele pe care le au aproape toate primăriile din România care vor fi trecute în PNRR pentru a putea fi finanțate mai ușor, dar a și atras atenția asupra faptului că proiectele pe PNRR obligatoriu trebuie implementate până în 30 august 2026 și aici știm că sunt întârzieri foarte mari din cauza birocrației din Românie, birocrație care nu îți mai lasă timp de implementare pentru că se obțin greu avizele”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, vicepreședinte al AMR.

Advertisement

Evaluarea funcționarilor public, o altă temă dezbătută

La eveniment au mai participat președintele Agenției Naționale de Achiziții Publice (ANAP), Iuliana Feclistov, și președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), Vasile-Felix Cozma. Printre subiectele dezbătute în cadrul ședinței Comitetului Director al AMR s-a făcut referire și la evaluarea anuală a funcționarilor publici. AMR atrage atenția că sunt funcționari care nu se implică în implementarea proiectelor, care nu își asumă semnăturile, care împiedică dezvoltarea comunităților locale și pe care primarii nu îi pot trage la răspundere. Președintele AMR, Lia – Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a arătat că legea ce vizează evaluarea funcționarilor publici trebuie să treacă cât mai repede de Parlamentul României.

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara și vicepreședinte al AMR, afirmă că, în acest moment, sunt în derulare discuții ample cu privire la modificarea legislativă care să oblige funcționarii publici să susțină anual un examen de competență. „Este un război între primari și funcționari publici, în ideea în care primarii doresc să accelereze atragerea acestor fonduri europene, iar unii dintre ei, din neștiință de legi, din fuga de responsabilitate, nu fac altceva decât să frâneze. Se dovește că este o chestiune foarte importantă (…) Într-o primărie, din totalul angajaților, cel mult 60 la sută sunt cei care realizează rolul lor în slujba comunității, care se implică, vin cu idei și își fac treaba. (…) Această lege, care își propune să-i oblige să dea examene anuale de competență este împiedicată să fie votată tocmai de funcționarii publici”, a mai declarat Dan Bobouțanu.

La evenimentul desfășurat la Craiova au luat parte mai mulți primari de municipii din întreaga țară. Astfel de ședințe sunt organizate periodic de către AMR, având invitați reprezentanți ai Guvernului României, în cadrul acestor întâlniri discutându-se problemele cu care se confruntă administrațiile publice locale.

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara, a fost ales, la începutul acestui an, vicepreședinte al AMR, funcție pe care a ocupat-o și în perioada 2017 -2021. Este singurul primar dintr-un oraș care nu e reședință de județ desemnat într-o astfel de funcție.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate