Actualitate
Început de an școlar, cu accent pe siguranță. Clopoțelul sună, luni, pentru aproape 52.500 de elevi din județ
Clopoțelul va suna, luni, 9 septembrie, în toate instituțiile de învățământ preuniversitar. În județul Hunedoara, peste 52.000 de elevi sunt așteptați să revină în sălile de clasă, după trei luni de vacanță. Noul an școlar 2024 -2025 debutează cu accent pe siguranță și măsuri de prevenție.
La sediul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara a avut loc, astăzi, o conferință de presă având ca tematică măsurile dispuse de structurile județene ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și (IȘJ) Hunedoara pentru ca debutul noului an școlar să decurgă în siguranță.
La conferința de presă au participat prefectul județului Hunedoara, Florina Doris Visirin, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, locotenent colonel Alin Nasta, împuternicitul șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara – comisar șef Daniel Fețanu, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Hunedoara, colonel Iosif Marius – Dumitru, precum și inspectorul general adjunct al IȘJ Hunedoara, Zsofia Szasz-Barra.
Activități de monitorizare în toate școlile
Noul an școlar începe cu o legislație nouă în ceea ceea ce privește Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ, cu un nou statut al elevilor, dar și cu măsuri de prevenție. Pe lista priorităților rămân reducerea cazurilor de violență și combaterea consumului de substanțe interzise.
La nivel județean, potrivit datelor furnizate de către reprezentanții IȘJ Hunedoara, 52.497 de elevi și preșcolari sunt așteptați la cursuri, de luni, 9 septembrie.
În această perioadă, în școlile din județ s-au desfășurat activități de monitorizare, fiind luate măsuri pentru începerea în bune condiții a anului școlar 2024-202. “În perioada 30 august – 6 septembrie, s-au făcut verificări în ceea ce privește pregătirea instituțiilor de învățământ pentru începerea noului an școlar. Au fost vizate pregătirea clădirilor, a cadrelor didactice, asigurarea cadrelor didactice în toate unitățile școlare, asigurarea transportului elevilor navetiști. (…) În contextul lucrărilor de reabilitare, sunt 21 de unități de învățământ cu personalitate juridică care au fost relocate total sau parțial, afectând un număr de 5.226 de elevi, dintre cei 7.515 cuprinși în aceste școli”, a anunțat, în cadrul conferinței de presă, Zsofia Szasz-Barra, inspectorul general adjunct al IȘJ Hunedoara.
Conform raportului întocmit de DSP Hunedoara, patru unități de învățământ cu personalitate juridică se află în diferite faze de depunere a documentației necesare pentru obținerea autoriației sanitare. Alte opt unități școlare sunt în diferite etape ale procesului de avizare – autorizare la securitatea la incendii. „Siguranța copiilor în mediul școlar este pentru instituția noastră o prioritate de necontestat. (…) La nivelul județului Hunedoara, din totalul celor 483 de clădiri cu destinația de unități de învățământ, 362 nu fac obiectul avizării, 113 au obținut autorizația de securitate la incendiu, iar opt sunt, în diferite etape ale procesului de avizare – autorizare, cu mențiunea că șapte dintre acestea dețin avizul de securitate la incendiu. Un lucru important pe care dorim să-l subliniem este faptul că, beneficiarul este exclusiv responsabil pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu nu exclude riscul producerii unui incendiu, aşa cum nici lipsa acestui document administrativ nu maximizează riscul producerii. (…) Un aspect îmbucurător este faptul că, în anul școlar 2023-2024, în județul nostru nu a fost înregistrat niciun incendiu la instituții de învățământ, fie că vorbim despre unități de stat sau private, ceea ce ne dă certitudinea că acţiunile de îndrumare şi control, exerciţiile destinate formării comportamentului preventiv specific tipurilor de risc și buna colaborare dintre pompieri, cadre didactice, elevi și părinți pot face posibilă siguranța în mediul școlar. Totodată, la nivel național, județul Hunedoara este unul dintre județele cu cele mai puține instituții de învățământ neautorizate din punct de vedere al securității la incendiu și sperăm ca, în viitorul apropiat, și aceste clădiri să finalizeze procesul de autorizare”, a declarat locotenent colonel Alin Nasta, inspectorul șef al ISU Hunedoara.
Un polițist de proximitate, desemnat pentru fiecare școală
La rândul său, comisar- șef Daniel Fețanu, împuternicitul șef al IPJ Hunedoara, a afirmat că, pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar se va desemna câte un polițist de proximitate care să răspundă în mod direct de prevenirea și combaterea fenomenului antisocial specific acestui domeniu. Acesta va face parte din Comisia pentru prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar, constituită la nivelul unității școlare. „Polițistul desemnat se va implica în toate activitățile de competența noastră (…) Este foarte bine să cunoaștem situația din fiecare unitate de învățământ, să existe un responsabil care să fie cât mai mult prezent și să țină legătura cu conducerea acelei unități de învățământ. Este foarte important să avem o legătură permanentă și, de aceea, am considerat că cea mai bună măsură a fost aceasta, să desemnăm câte un polițist de proximitate pentru fiecare unitate de învățământ”. Acesta a mai precizat că, tot în această perioadă, au fost efectuate activități de verificare a vehiculelor destinate transportului de elevi, din punct de vedere al licențierii, existenței inspecției tehnice periodice și asigurării de răspundere civilă obligatorie. “Din fericire, nu am întâlnit neajunsuri. Odată cu aceste verificări au fost instruiți și conducătorii auto cu privire la modul de respectare a legislației rutiere”, a adăugat comisar- șef Daniel Fețanu, împuternicitul șef al IPJ Hunedoara.
Și jandarmii veghează la siguranța elevilor în școli
Și jandarmii vor veghea asupra școlilor pentru creșterea gradului de siguranță. Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Hunedoara i-au fost repartizate 27 unități școlare cu grad de risc ridicat, de pe raza localităților Deva, Hunedoara, Orăștie, Petroșani și Hațeg, în vederea organizării activității de menținere a ordinii și liniștii publice în zona adiacentă acestora. “Am stabilit care sunt instituțiile de învățământ care vor fi arondate Jandarmeriei pentru următorul an școlar. (…) Activitățile preventive vor fi, și în acest an, o prioritate pentru noi. Este foarte important ca atunci când sunt anumite aspecte să ne fie semnalate în acele instituții de învățământ în care avem arondați jandarmi. Reacția noastră este foarte rapidă. Patrule de jandarmi sunt și pedestre și auto, se pot deplasa foarte repede și, cu siguranță, acest an, va fi unul al siguranței pentru toți copiii”, a declarat colonel Iosif Marius – Dumitru, inspectorul șef al IJJ Hunedoara.
În final, prefectul județului Hunedoara, Florin Doris Visirin, a adresat mulțumiri tuturor reprezentanților instituțiilor pentru implicarea de care au dat dovadă în organizarea activităților referitoare la începerea noului an școlar. “Toate instituțiile care au atribuții în domeniu și-au îndeplinit atribuțiile astfel încât anul școlar să poată începe și să se poată desfășura în siguranță pentru elevi și pentru profesori. Încă mai avem unități de învățământ care se află în proces de reabilitare, însă, în pofida acestui fapt, au fost asigurate și identificate spații corespunzătoare pentru derularea procesului educațional. Sunt convinsă că (…) domnii comandanți, doamna inspector șef, au nu doar o implicare profesională, ci sufletească, în aceste activități și, sunt convinsă că, toate aceste lucruri vor avea rezultate pozitive astfel încât întregul an școlar să se poată desfășura în condiții de deplină siguranță pentru copiii noștri”, a declarat Florin Doris Visirin, prefectul județului Hunedoara.
Actualitate
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 19,89 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 13:00
În judeţul Hunedoara, până la ora 13:00, s-a întregistrat o prezență la urne de 19,89 la sută din numărul total de alegători înscrişi pe liste. Adică, 72.628 de cetăţeni cu drept de vot, din totalul celor 363.541 de alegători, câţi sunt înscrişi pe listele electorale, s-au prezentat, până la ora menţionată, la urne.
Numărul celor care au votat pe listele permanente era de 64.737 de persoane, iar pe listele suplimentare de 7.232
Cu urna mobilă au votat, până la aceeaşi oră, 659 de persoane.
În mediul urban au votat 53.057 de hunedoreni, iar în mediul rural au fost, până la ora 13:00, 19.571 de persoane.
Reamintim că, în județul Hunedoara au drept de vot 363.541 de persoane, care își pot exprima opțiunea electorală în cele 524 de secții de votare amenajate pe raza județului.
Actualitate
Călin Petru Marian, după exercitarea dreptului de vot: ”Am votat pentru prosperitatea poporului român, pentru demnitate, pentru un parcurs european”
Călin Petru Marian a subliniat importanța alegerilor pentru viitorul țării, în cadrul declarației făcute la ieșirea din secția de votare. Marian a precizat că votul său reflectă susținerea pentru valori care promovează interesele și aspirațiile cetățenilor.
„Am votat pentru prosperitatea poporului român, pentru demnitate, pentru un parcurs european. Am susținut un om cu verticalitate, demnitate, un bun familist care iubește poporul român. Îmi doresc ca toți cetățenii județului să meargă la vot și să aleagă cu mintea și sufletul pentru un viitor european și pentru democrație”, a transmis Călin Petru Marian.
FOTO: Facebook@Călin Petru Marian
Actualitate
Alegeri în siguranță: fără incidente majore raportate până acum
Conform datelor centralizate la nivelul Centrului Județean de Comunicare Hunedoara, până la această oră nu au fost înregistrate incidente care să afecteze procesul electoral.
Angajații M.A.I. rămân mobilizați pentru asigurarea desfășurării în siguranță a alegerilor și pentru verificarea rapidă a oricărui tip de sesizare cu privire la încălcarea legii.
Reamintim că, în cursul zilei de ieri, 23 noiembrie, au fost sesizate 9 posibile incidente electorale. În acest sens, au fost aplicate sancțiuni pentru continuarea propagandei electorale, în majoritatea cazurilor fiind aplicate avertismente.
De la începerea votării, nicio persoană nu a fost sancționată contravențional.
Reiterăm că, potrivit Legii nr. 370 din 2004 pentru alegerea Președintelui României, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, respectiv de ieri de la ora 7.00, este interzisă.
Potrivit Deciziei nr. 4546 din 2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public, deci este interzisă continuarea promovării electorale inclusiv pe aceste rețele.
În continuare, fiecare sesizare cu privire la producerea unor incidente electorale, va fi verificată cu operativitate, imparțialitate și profesionalism de angajații MAI, indiferent de persoanele implicate.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Hunedorenii s-au întors cu tolba plină de la Balcaniada de Taekwon do ITF
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Microbuze electrice pentru elevii din 23 de localități ale județului
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 17 ore in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 3 zile in urma
CJSU Hunedoara, întrunit în ședință extraordinară
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ajutoare de urgență, aprobate de Guvern, pentru familii și persoane singure din mai multe județe, inclusiv Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
DAS Deva distribuie, de vineri, tichetele de călătorie gratuite, destinate persoanelor cu dizabilități