Connect with us
Data: 29/06/2024
.

Economic

Indicele ROBOR la trei luni a coborât la 6,05 la sută pe an

Publicat

pe

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 6,05% pe an, de la 6,06% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul anului, indicele ROBOR la 3 luni era 6,21%, iar pe 3 ianuarie 2023 a fost 7,56%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,07% pe an, de la 6,08% vineri, 8%, iar ROBOR la 12 luni a rămas la valoarea de 6,08%.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,90% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2023, în scădere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,97%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Advertisement

Sursa: AGERPRES

Advertisement

Economic

Deficitul bugetar a urcat la 3,24 la sută din PIB, după primele patru luni din acest an

Publicat

pe

Redactat de

Deficitul bugetar a urcat la 3,24% din Produsul Intern Brut (PIB) după primele patru luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 57,29 miliarde de lei, faţă de 35,88 miliarde de lei sau 2,06% din PIB după primele trei luni, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finanţelor.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 57,29 miliarde de lei, respectiv 3,24% din PIB faţă de deficitul de 27,35 miliarde de lei, respectiv 1,70% din PIB aferent celor patru luni ale anului 2023”, precizează MF.

Veniturile totale au însumat 182,7 miliarde de lei în primele patru luni ale anului 2024, înregistrând o creştere de 15,3% în ritm anual, susţinută cu precădere de încasările din venituri curente – contribuţii de asigurări, TVA, impozit pe profit, impozit pe salarii şi venituri nefiscale -, respectiv de fondurile europene.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 239,99 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 29,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe anul 2024 au înregistrat o creştere cu 2 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, de la 11,6% din PIB la 13,6% din PIB.

Bugetul pentru acest an este construit pe un deficit în scădere la 5% din PIB, de la 5,68% din PIB în 2023.

Advertisement

Sursa: AGERPRES

Citeste mai mult ...

Actualitate

PTJ: Proiecte în valoare de aproape 700 de milioane de lei, depuse în cadrul apelului rezervat IMM-urilor din județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Nu mai puțin de 58 de proiecte au fost depuse până în prezent în cadrul apelului „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului”, componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”, din Programul Tranziție Justă (PTJ) în județul Hunedoara, a informat Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest.

“Proiectele au o valoare totală de peste 670 de milioane de lei, dintre care aproape 400 de milioane de lei e valoare nerambursabilă. Dintre proiectele depuse, patru au o valoare mai mare de 50 de milioane de lei”, arată reprezentanții ADR Vest.

IMM-urile din județul Hunedoara mai pot depune proiecte pe acest apel până în 20 mai 2024.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Programul Tranziție Justă: Peste 50 de proiecte depuse în cadrul apelului rezervat IMM-urilor din județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Participare semnificativă a sectorului privat din județul Hunedoara la primul apel lansat în cadrul Programului Tranziție Justă.

Nu mai puțin de 51 de proiecte au fost depuse până în prezent în cadrul apelului „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului”, componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”, au informat reprezentanții Agenției Pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest.

„Cel mai ambițios dintre acestea este un proiect în valoare de peste 70 de milioane de lei, care demonstrează potențialul economic al regiunii. Solicitările venite prin cele 50 de proiecte acoperă 32,31% din valoarea alocată județului Hunedoara; respectiv 27,83% din valoarea alocată Văii Jiului. Trei dintre aceste proiecte au fost deja admise în etapa de evaluare tehnico-financiară, iar alte zece sunt aproape de închiderea evaluării”, arată reprezentanții ADR Vest.

IMM-urile din județul Hunedoara mai pot depune proiecte pe acest apel până în 20 mai 2024.

Citeste mai mult ...

Actualitate