Comunitate
Întăbulare gratuită a terenurilor din comuna Sarmizegetusa
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2023/02/sarmi-colaj.jpg)
Toată lumea ştie că localitatea hunedoreană Sarmizegetusa a fost capitala Daciei Romane, de aici plecând, practic, formarea poporului român. În prezent, comuna Sarmizegetusa, situată în Ţara Haţegului, la limita cu judeţul Caraş – Severin, are o populaţie de aproximativ 1.200 de locuitori, care locuiesc în cinci sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Breazova, Hobiţa – Grădişte, Păucineşţi şi Zeicani.
Începe astăzi, 19 august
Și în această comună au avut loc, la începutul verii, alegeri locale, iar în urma votului exprimat de locuitorii din sarmizegetusa, așezarea va fi condusă de o nouă administrație. Cu toate acestea, actuala administrație contiună să lucreze în folosul comunității, un ultim exemplu fiind de mare actualitate. “Începând de luni, 19 august 2024, se derulează campania de măsurători terestre în zona de munte a comunei Sarmizegetusa, respectiv în locurile numite Tisa, Ocoale, Cheia, Cățăvani, Huruitură, Dos și Gol. Operațiunea face parte din proiectul Servicii de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru și Caete Funciară a imobilelor din Unitatea Administrativ Teritorială Sarmizegetusa”. Aceste măsurători vor fi folosite pentru înregistrarea imobilelor în sistemul de cadastru și de carte funciară în mod gratuit. Pentru o bună desfășurare a acțiunii de întăbulare gratuită toți cetățenii comunei sunt rugați să asigure accesul reprezentanților companiei specializate în domeniu pe proprietatea dumnealor în vederea desfășurării operațiunilor de măsurare a imobilelor și terenurilor. Orice informații suplimentare se pot obține de la Primăria comunei Sarmizegetusa, de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OPCI) Hunedoara, de la reprezentanții firmei care efectuează măsurătorile sau la numărul de telefon 0786. 523. 695. Mai precizez că perioada în care se desfășoară aceste măsurători va fi determinată de condițiile meteorologice”, a declarat primarul în funcție al comunei hunedorene Sarmizegetusa, Leontin Dorin Hibais.
Campanii de informare privind agricultura și zootehnia
Ca în toate așezările rurale, și la Sarmizegetusa principala ocupație a locuitorilor rămâne agricultura și creșterea animalelor. Pe aceste, administrația în exercițiu din comuna hunedoreană Sarmizegetusa a derulat două campanii de informare publică. „Le-am transmis concetățenilor noștri că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Fermierii din comuna Sarmizegetusa pot depune cererile de finanțare până la data de 18 octombrie 2024, ora 16.00. Fondurile disponibile sunt în valoare de peste 30 de milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării, astfel încât să poată beneficia de finanțare toate cererile declarate eligibile. În această sesiune, se primesc cereri de finanțare aferente sectorului vegetal, pentru culturile de toamnă 2023 și cele de primăvară 2024, dar și pentru sectorul zootehnic, pentru anul 2024 în curs. Sprijinul nerambursabil este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier. De asemenea, locuitorilor comunei le-a fost prezentat și un ghid informativ privind protecția animalelor. Această campanie de informare s-a derulat în colaborare cu Biroul pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara”, a precizat Leontin Dorin Hibais, primarul în exercițiu al comunei hunedorene Sarmizegetusa.
Actualitate
Lămuriri privind majorarea taxei de salubrizare la Geoagiu. Tensiuni în ședința de CL
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/Geoagiu.jpg)
Cuantumul taxei speciale de salubrizare a fost motiv de dispută în Consiliul Local al Orașului Geoagiu. Noul preț a fost aprobat în ultima ședință, una plină de tensiuni. Primarul Ovidiu Vlad a explicat motivul pentru care se impune majorarea acestei taxe, începând cu data de 1 februarie 2025, administrația publică locală fiind obligată să aplice această măsură.
În cadrul ședinței Consiliului Local al Orașului Geoagiu, la care a participat și directorul ADI Deșeuri, Dan Stoian, primarul Ovidiu Vlad a prezentat situația și necesitatea majorării taxei speciale de salubrizare, la 18 lei/persoană pe lună, în cazul utilizatorilor casnici, respectiv 403,50 lei /mc pentru agenți economici și instituții publice, începând cu prima zi a lunii februarie.
Potrivit primarului orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad, măsură este obligatorie pentru a evita sistarea serviciului de colectare a deșeurilor, operatorul de salubritate notificând administrația locală că nu își mai poate desfășura activitatea fără acoperirea costurilor reale. Edilul -șef spune că situația, lăsată moștenire de la vechea conducere a orașului, a fost generată de neactualizarea tarifelor în ultimii doi ani, deși acest lucru era o obligație legală. Mai mult, mai spune primarul, s-a ajuns în situația în care din valoarea taxei de salubrizare încasate la bugetul local de la utilizatorii casnici și non – casnici nu se recuperează decât în jur de 50 la sută din valoarea facturilor emise de operatorul serviciului de salubritate pentru cantitățile de deseuri colectate, transportate și depozitate, motiv pentru care se impune majorarea cuantumului acesteia, pentru a acoperi valoarea serviciilor prestate către alți utilizatori, decât Primăria Geoagiu, care plătește serviciile pentru toate punctele de lucru pe care le are și pentru deșeurile abandonate pe domeniul public.
Contre în timpul ședinței de CL
Subiectul a stârnit contre în timpul ședinței de CL. “Haideți să lăsăm polemica aceasta. Este vorba despre cetățenii din Geoagiu, despre oamenii care plătesc și oamenii aceștia merită să-i tratăm cu respect (…) Vă mai spun ceva, tot pentru că lucrurile nu au fost făcute așa cum trebuie și au fost ținute cumva electoral, dacă e să fim deschiși, se încasează doar de la jumătate din populația din Geoagiu taxa aceasta. (…) Greșelile trecutului să le oprim! De astăzi să fie un moment zero și să mergem mai departe sănătos. În Geoagiu, sunt 5.600 de oameni, taxă plătesc 3.600. Dintre aceștia, doar vreo 3.200 au plătit efectiv (…) Avem o situație, nu vreau să o mai repet, lăsată la greaua moștenire (...) Trebuie să găsim soluții pentru situația dată. Mi se pare aberant, când noi am găsit aici un dezastru, pe care încercăm să-l rezolvăm cât se poate de repede, să avem atâta dezinvoltură, să venim aici să dezinformăm mai departe. Realitatea e simplă, cifrele sunt astea (…) Noi va trebui să plătim gunoi. Va trebui să ne aliniem la ceea ce se întâmplă în județ, în țară și în Europa. Și Geoagiu, cu toții facem parte din țara aceasta, indiferent că-i place cuiva sau nu-i place”, a spus, în plenul ședinței de CL, primarul orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad.
“Calcul prezentat este făcut pe cei 5.500 de oameni, adică noi, din momentul de față, trebuie să facem toate eforturile ca toată lumea din Geoagiu care generează gunoi să plătească pentru că așa este corect.(…) Calculul este acela prin care toată lumea plătește. În cazul în care nu se plătește, vom rămâne mai departe cu probleme”, a adăugat primarul Ovidiu Vlad.
„Primăria nu beneficiază de acești bani!”
Edilul -șef al orașului Geoagiu a subliniat faptul că primăria nu beneficiază de acești bani, ei fiind colectați și transferați integral către operatorul de salubritate. „Primăria nu beneficiază de acești bani! Ei sunt colectați și transferați integral către operatorul de salubritate. Plata acestui serviciu din alte surse ale bugetului local ar putea fi considerată ilegală. Astfel, ajustarea taxei este singura soluție pentru a continua acest serviciu esențial. Tarifele pentru serviciile de salubritate prestate la CMID au fost majorate de Consiliul Județean Hunedoara încă din anul trecut și reflectă costurile reale ale colectării, transportului și depozitării deșeurilor. Noi, ca administrație locală, nu facem nimic altceva decât să ne conformăm acestei decizii. Această decizie este strict administrativă, obligatorie și menită să protejeze sănătatea publică”, a mai precizat primarul orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad.
Actualitate
Orașul Geoagiu va avea o creșă. Primarul Ovidiu Vlad: “După ani de așteptare, trecem la fapte!”
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/01/475159187_1052834173552886_7273800012764676153_n.jpg)
Orașul Geoagiu va avea o creșă, ce va oferi condiții moderne și sigure pentru micuții din localitate. Primarul Ovidiu Vlad a semnat, astăzi, la sediul Companiei Naționale de Investiții (CNI), actul adițional prin care s-au obținut sumele necesare pentru ca proiectul „Construire Creșă – Geoagiu” să devină realitate.
“După ani de așteptare, trecem la fapte! Primăria Geoagiu și-a asumat predarea terenului și asigurarea tuturor utilităților necesare, astfel încât lucrarea să fie finalizată la termen. În perioada imediat următoare, vor fi întreprinse toate demersurile urgente pentru ca acest obiectiv să fie dus la bun sfârșit fără întârzieri”, a transmis Ovidiu Vlad, primarul orașului Geoagiu.
Va putea găzdui până la 40 de copii
Creșa va fi construită pe strada Calea Romanilor, nr. 149, în Geoagiu, și va avea o capacitate de patru grupe, putând găzdui până la 40 de copii, Investiția este finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Licitația pentru acest proiect a fost organizată de CNI, iar contractul de finanțare nr. 105600 a fost semnat, la data de 14 septembrie 2022, între Ministerul Dezvoltării (coordonator PNRR), CNI (structură de implementare) și Primăria Orașului Geoagiu (beneficiar). „Lucrurile încep să prindă contur la Geoagiu! Continuăm să lucrăm pentru viitorul comunității noastre”, a mai transmis primarul orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad.
Sursa foto: Primăria Orașului Geoagiu/Facebook
Actualitate
Administrația din Pui pregătește cel mai mare proiect din istoria comunei
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/01/pui-colaj-primar.jpg)
Ţara Haţegului este un loc binecuvântat de Dumnezeu, aici întâlnind o privelişte deosebită, precum şi numeroase vestigii istorice. În zonă găsim așezări aranjate şi bine întreţinute, locuite de oameni harnici şi muncitori.
Continuarea investițiilor aflate în derulare
Acest lucru îl întâlnim, în mod normal, și în comuna hunedoreană Pui. Aşezarea din Ţara Haţegului, care are în componenţă 12 sate, respectiv Pui (localitatea de reşedinţă), Băiești, Federi, Fizești, Galați, Hobița, Ohaba-Ponor, Ponor, Râu Bărbat, Rușor, Șerel și Uric, întinse pe o suprafaţă apreciabilă, de circa 23.000 de hectare, este cea mai mare comună din judeţul Hunedoara ca şi populaţie. Pentru toți aceștia, administrația locală care și-a preluat mandatul în urmă cu trei luni, fiind vorba despre una nouă, vine cu vești bune. „Printre prioritățile noastre se numără, în mod firesc, continuarea proiectelor începute de fosta administrație. Este vorba, în primul rând, despre continuarea lucrărilor la Grădinița cu Program Prelungit din centrul de comună, precum și la rețeaua de alimentare cu apă în satul aparținător Uric. Prioritare sunt și alte două proiecte începute, respectiv rețeaua de canalizare din așezările componente Hobița, Uric și Râu Bărbat, precum și recepționarea unor lucrări la drumuri interioare din satele Fizești și Băiești, care au fost finalizate înainte de mandatul precedent”, a declarat Ovidiu Ciolea, primarul comunei hunedorene Pui.
Proiect de 10 milioane de euro
Pe lângă continuarea firească a investițiilor aflate în derulare, reprezentanții administrației publice locale din cea mai mare așezare rurală din județul Hunedoara au un proiect îndrăzneț, dar realist, acesta fiind cel mai mare ca valoare care urmează a fi implementat în comuna Pui. „Într-un viitor nu foarte îndepărtat ne propunem regularizarea râului Rușor. Este vorba despre porțiunea traversată de cursul de apă în satele Rușor și Șerel, iar valoarea proiectului este de 10 milioane de euro. Acest proiect este cel mai mare ca valoare din istoria localității noastre și va fi derulat cu fonduri obținute prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației”, a precizat primarul comunei Pui, Ovidiu Ciolea.
Pentru comunitate
Pe lângă investițiile de mare anvergură, administrația publică din comuna hunedoreană Pui are creionate, pentru perioada imediat următoare, și proiecte mai mici, dar de strictă utilitate pentru comunitățile locale. „Suntem în 2025, într-o comună europeană, cea mai mare din județul Hunedoara, și ne mândrim cu acest lucru. Totuși, această poziționare înseamnă și o creștere a nivelului de confort și alinierea la anumite standarde. Astfel, chiar dacă ne place sau nu, dar este vorba despre o necesitate, avem întocmit un proiect pentru amenajarea unei capele în satul Pui, localitatea de reședință, pe care ne propunem să îl finalizăm chiar în acest an. De asemenea, ne preocupă și starea drumurilor. Astfel, pentru a asigura o circulație decentă pe arterele rutiere din comună, într-o primă fază vom face reparații și pietruiri, în funcție de necesități, pe drumurile rămase, încă, neasfaltate”, a menționat Ovidiu Ciolea, primarul comunei Pui.
Preocupare pentru atragere de fonduri nerambursabile
Noua administrație din comuna hunedoreană Pui își dorește să continue modernizarea și dezvoltarea comunei. Edilii din cea mai mare comună din județul nostru sunt conștienți că, pentru acest lucru, este nevoie de o finanțare masivă, iar acest lucru poate veni, cel mai simplu, dar și cel mai sigur, prin accesarea de proiecte pe fonduri europene. În acest sens, la nivelul comunei Pui există proiecte realiste. „Deși suntem la debutul mandatului nostru, suntem pregătiți pentru provocările viitoare. Astfel, suntem foarte atenți la ceea ce înseamnă finanțări europene, în special, dar și guvernamentale. Astfel, suntem pregătiți ca, odată cu deschiderea noilor sesiuni de acordare de fonduri nerambursabile, într-o proporție covârșitoare, să depunem mai multe proiecte. Nu știm încă pe ce domenii vor fi deschise aceste sesiuni, dar, cu siguranță, vor fi cele legate de modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare, eficientizarea energetică a clădirilor de utilitate publică, la acest capitol intrând, printre altele unitățile de învățământ, căminele culturale sau sediile primăriilor. Noi suntem pregătiți pentru a depune astfel de proiecte, dar avem documentații întocmite și pe alte domenii. Astfel, dacă vor apărea și alte oportunități, cu siguranță nu le vom rata”, a mai spus primarul comunei hunedorene Pui, Ovidiu Ciolea.
Locuri deosebite
Comuna Pui este străbătută de ruta turistică Via Transilvanica, cunoscută și ca „Drumul care unește”, ce face legătura între Putna și Drobeta Turnu Severin. Pe raza comunei mai sunt și alte obiective interesante de văzut, precum Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina ori cele trei rezervații naturale de pe raza comunei, respectiv „Fânațele Pui”, „Peștera Șura Mare” și „Locul fosilifer Ohaba Ponor”, bisericile vechi din Ponor și Șerel, casele tradiționale țărănești, situl arheologic de la Ohaba Ponor și castrul roman de la Râu Bărbat sau moara de apă de la Șerel.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tragedie la Sibișel. Pieton decedat după ce a fost lovit de un autoturism
- Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la o casă din Peștișu Mic: Pompierii intervin cu două autospeciale
- Actualitatecu 9 ore in urma
Tânărul care a ucis un pieton pe DJ 705F a fost reținut. Se afla sub influența substanțelor psihoactive
- Actualitatecu 3 zile in urma
În sfârșit! Luni vor fi aleși cei doi viceprimari ai municipiului Deva
- Actualitatecu 12 ore in urma
Ninsori abundente și viscol în sudul țării: Cod portocaliu și galben în vigoare
- Actualitatecu 13 ore in urma
Corvinul, mai puține meciuri în Liga 2
- Actualitate - Evenimentcu o zi in urma
FOTO: Razii de amploare în Hunedoara și Valea Jiului. Șoferi testați, amenzi aplicate și o minoră căutată de autoritățile din Germania, găsită la Petroșani
- Actualitatecu 10 ore in urma
Autoturism furat din Deva, recuperat de polițiști. Suspectul, reținut pentru 24 de ore