Minerii și energeticienii „dau în clocot” pentru că nu le sunt plătite salariile la timp, nu le sunt asigurate uneori echipamentele de protecție necesare și nu mai au siguranța zilei de mâine. Sute de mineri de la exploatațiile din Valea Jiului au protestat pentru că nu și-au primit drepturile salariale aferente lunii ianuarie, în data de 15 februarie, drept pentru care au refuzat să mai muncească, unii dintre ei autoblocându-se în subteran vreme de aproximativ 48 de ore. Situația este extrem de delicată, iar „cuțitul” a ajuns la os pentru aceștia oameni. Sâmbătă, la sediul Consiliului Județean Hunedoara a avut loc o întâlnire la care au participat reprezentanți ai Guvernului în teritoriu, lideri politici, parlamentari, lideri sindicali și reprezentanți ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH).
La întâlnire au participat reprezentanții Instituției Prefectului (Marcel Morar – subprefect), ai Complexului Energetic Hunedoara (Samuel Dioane – director general), ai sindicatelor din minerit și energie (Cristian Iștoc, Mircea Crișovan și Ștefan Zbughin), parlamentari ai județului Hunedoara (Cristian Resmeriță – senator, Natalia Intotero, Viorel Sălan și Ilie Toma – deputați), reprezentanți ai partidelor politice la nivel județean (Lorincz Szell – UDMR și Dacian Micula – USR) și reprezentanți ai mass-media. Tema întâlnirii a fost analiza situației actuale a CEH și identificarea celor mai bune soluții pentru viitorul acestei companii.
Nistor: „Acum primesc salariile, ies din mină, iar după trei luni ce vor face minerii?”
În deschiderea evenimentului, președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, a prezentat atât situația actuală a unităților care compun Complexul Energetic Hunedoara, a problemelor cu care se confruntă minerii și energeticienii, dar și propunerile pentru salvarea minelor și a celor două termocentrale, Mintia și Paroșeni. În ceea ce privește situația minerilor din Valea Jiului, președintele CJ Hunedoara a declarat că ordonanța prin care se asigură plata drepturilor salariale restante pentru următoarele trei luni nu rezolvă problema de fond a mineritului. „Acum primesc salariile, ies din mină, iar după trei luni ce vor face minerii? Se blochează iar în subteran? Eu din acest motiv am dorit să avem aceste discuții, pentru a identifica soluții care să asigure continuarea activității minelor și celor două termocentrale”, a spus Laurențiu Nistor.
Parlamentarii promit că vor face interpelări la București
Parlamentarii prezenți la întâlnire au declarat că vor face interpelări la ministerul de resort și vor solicita prezența imediată a prim-ministrului Florin Vasile Câțu și a ministrului energiei Virgil Popescu, în Valea Jiului pentru a vedea realitatea din zonă. Laurențiu Nistor a arătat că, prin aplicarea OUG 60/2019, este posibilă separarea Termocentralei Mintia și crearea unui complex energetic compus din minele din Valea Jiului și Termocentrala Paroșeni care, pe baza legilor minelor și a planurilor de încetare a activității, să execute lucrări de asigurare și închidere conform normelor, după exploatarea rezervelor deschise și pregătite.
Laurențiu Nistor: „Preluarea Termocentralei Mintia nu trebuie tratată simplist. Nu preluăm o sobă de teracotă”
În ceea ce privește preluarea în proprietate și administrare a Termocentralei Mintia, Laurențiu Nistor a reiterat intenția CJ Hunedoara de a prelua această unitate, însă cu respectarea unor condiții vitale pentru funcționarea acesteia. „Marți dimineață voi fi prezent la Ministerul Energiei pentru a discuta propunerile noastre. Preluarea Termocentralei Mintia nu trebuie tratată simplist. Nu preluăm o sobă de teracotă, preluăm o unitate vitală pentru sectorul energetic, o valoare pentru România, singura termocentrală din Nord-Vestul țării capabilă să asigure echilibrul energetic al României”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.
Deși au fost invitați toți liderii politici și parlamentarii județului, au fost câțiva care nu au participat. „Regret că unii au refuzat să vină, probabil nu-i interesează soarta județului Hunedoara, soarta Complexului Energetic Hunedoara. Unii dintre ei mimează interesul pentru aceste probleme numai când se duc să ceară votul cetățenilor. Acțiunea de astăzi nu a fost una politică, ci în sprijinul solicitărilor minerilor și energeticienilor de la CEH. Unii s-au grăbit să anunțe că și ei vor merge la minister marți, dar nu au binevoit să vină astăzi, să discutăm despre viitorul CEH. Ce vor să discute marți cu ministrul, dacă astăzi au lipsit?”, a arătat Laurențiu Nistor. De asemenea, președintele CJ Hunedoara a adresat, din nou, invitația către primarul municipiului Deva pentru a avea o discuție, luni dimineață, pe tema preluării Termocentralei Mintia.
Minerii din Valea Jiului au protestat din 17 februarie, nemulţumiţi de faptul că salariile pe luna ianuarie au întârziat şi că li s-a comunicat că acestea vor fi achitate pe 26 februarie. Ortacii nu au fost de acord cu întârzierea şi au declanşat o serie de proteste, culminând cu autoblocarea a circa o sută dintre ei la Mina Lupeni.