Connect with us
Data: 13/04/2024
.

Actualitate

Întâlnire importantă la Termocentrala Mintia, în prezența investitorilor. Vor fi create câteva sute de locuri de muncă

Publicat

pe

Investitorii de la Termocentrala Mintia au fost prezenți, astăzi, în județ. A avut loc o primă întâlnire cu investitorii grupului Mass Global Energy Rom, unde prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, alături de primarul municipiului Deva, Florin Nicolae Oancea, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, primarul comunei Vețel, Ioan Hențiu, reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roșu și Samuel Dioane, precum și Emil Gros de la Expert Insolvență, au avut o prima discuție în ceea ce privește investiția.
Achiziționarea Termocentralei Mintia de către un important producător mondial reprezintă un nou început pentru sistemul energetic din județul Hunedoara. Investitorii grupului Mass Global Energy Rom au oferit asigurări clare, afirmând că investiția de peste 1 miliard de euro va fi realizată conform prevederilor contractuale. Totodată, aceștia au specificat că se vor va realiza investiții în segmentul noilor tehnologii, în parteneriat cu unele dintre cele mai mari companii care pun la dispoziție componente și echipamente inovatoare pentru sistemul energetic.

În prima fază, personalul dispus va cuprinde peste 500 de persoane, iar având în vedere că grupul reprezintă unul dintre cei mai importanți jucători ai pieței mondiale în domeniul energiei, conducerea s-a asigurat de faptul că se va ține cont de oamenii locurilor unde se realizează investițiile.

„Termocentrala Mintia nu va fi distrusă, ci va fi pusă în valoare, devenind una dintre cele mai puternice surse energetice la nivel național. Cu toți suntem conștienți de faptul că viitorul energiei este unul care se bazează pe soluții inovative. După întâlnirea ce a avut loc astăzi, sunt încântat de faptul că termocentrala Mintia va funcționa datorită soluțiilor inovatoare pe care investitorii le vor implementa, aspect clarificat în mod cert de către aceștia. Este un moment important pentru sistemul energetic românesc, deoarece acești oameni sunt interesați să construiască și nu să distrugă ceea ce este existent. Un aspect esențial regăsit în solicitările lor constă în impunerea a 1200kw, în loc de 800kw, cât a fost prevăzut inițial”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

Primarii Devei și comunei Vețel, prezenți la întâlnire

Reprezentanții administrațiilor județene și locale au salutat intențiile investitorului și au dat asigurări că vor sprijini administrativ demersurile legate de repornirea termocentralei. „Având în vedere că grupul reprezintă unul dintre cei mai importanți jucători ai pieței mondiale în domeniul energiei, conducerea s-a asigurat de faptul că se va ține cont de oamenii locurilor unde se realizează investițiile, componenta socială a investiției fiind una dintre valorile grupului. I-am asigurat pe investitori de tot sprijinul administrației locale în găsirea, selectarea și calificarea forței de muncă necesare acestei investiții. După finalizarea construcțiilor și darea în funcțiune a noilor capacități, la Mintia se va produce electricitate din surse regenerabile și nepoluante, în deplin acord cu cerințele de mediu. Termocentrala Mintia va fi transformată într-o centrală modernă, nepoluantă și profitabilă”, a menționat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

Primarul comunei Vețel Ioan Hențiu a reiterat sprijinul administrației publice din comuna Vețel pentru investitori, sperând ca acesta să demareze cât mai repede lucrările necesare pentru modernizare și reconectarea Termocentralei Mintia la Sistemul Energetic Național. De asemenea, a transmis problemele cu care se confruntă comuna Vețel în raport cu trecutul celui mai important agent economic de pe teritoriul comunei Vețel și așteptările avute privind investiția în viitorul centralei electrice. Repornirea centralei, obiectiv strategic de interes național, înseamnă producție de energie electrică, locuri de muncă și resurse bugetare prin onorarea obligațiilor fiscale.

Președintele Mass Group Holding: „Suntem aici să construim!”

Ieri, s-a discutat și despre faptul că Mass Group Holding nu se „va atinge” de Termocentrala Mintia, unitatea veche, nu va tăia, nu va dezmembra și nu va demola nimic până când nu va construi noua termocentrală, care va funcționa exclusiv pe gaz. „Suntem aici să construim, nu să dezmembrăm. Vom realiza investiții în segmentul noilor tehnologii, în parteneriat cu unele dintre cele mai mari companii care pun la dispoziție componente și echipamente inovatoare pentru sistemul energetic”, a afirmat Ahmad Ismail Saleh, președintele Mass Group Holding, cumpărătorul Termocentralei Mintia. Acesta a mai a declarat că nu vor pleca de la Mintia (seara trecută) până când nu vor decide exact locul în care va fi construită noua termocentrală pe gaz. După obținerea tuturor autorizațiilor necesare de la statul român, investitorii au dat asigurări că vor fi necesare doar 27 de luni până la livrarea primului MW în sistemul energetic național. MGER dorește să înceapă efectiv construcția în 3-4 luni, în funcție de cât de repede va obține aprobările.

Advertisement

Mass Group Holding este unul dintre cei mai mari producători de energie din lume, astăzi produc peste 8.600 MW, au peste 15 ani de experiență în domeniu și au afirmat că este relativ ușor pentru ei să construiască o capacitate de 1.290 MW la Mintia.

Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara: 
„Susțin revenirea Termocentralei Mintia în Sistemul Energetic Național! Împreună cu echipa de conducere a Consiliului Județean Hunedoara voi sprijini toate demersurile legate de reconstrucția termocentralei și crearea de noi locuri de muncă în cadrul acestui obiectiv strategic!
Termocentrala Mintia a fost Steaua de pe Mureș. Astăzi este o stea apusă. Dar nu are rost să mai privim în trecut, acum trebuie să ne gândim la cum va arăta viitorul termocentralei. Oamenii care au lucrat aici sunt bine pregătiți profesional și este vital să-i readucem în câmpul muncii. În scurtă vreme, cel puțin un grup energetic poate deveni funcțional după reconversia pe gaz. Pentru investitor înseamnă bani din vânzarea energiei, iar pentru județul Hunedoara înseamnă producție și locuri de muncă.
Îi felicit pe investitori pentru achiziția făcută și pentru intenția de a crea, pentru început, 600 de locuri de muncă și îi asigur de tot sprijinul meu și al instituției pe care o conduc. Întâlnirea de astăzi a fost, cred, benefică pentru ambele părți. Așa cum am precizat și în cadrul întâlnirii cu investitorii, în calitate de președinte al Consiliului Județean Hunedoara NU voi semna niciodată o autorizație de demolare la Mintia înainte de a semna autorizația de construire pentru noile investiții care se vor realiza aici!
Consiliul Județean Hunedoara va asigura tot sprijinul necesar în conformitate cu legea, dar așteptăm în schimb ca investitorul să-și țină promisiunea de a demara lucrările necesare pentru a produce cât mai repede energie electrică.”

Actualitate

Copil de 10 ani, rănit ușor, în urma unui accident produs pe DN 76, la Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Un copil, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la spital în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, pe DN 76, la Luncoiu de Jos.

„Pompierii Secției Brad au intervenit, cu o autospecială de stingere și cu un echipaj SMURD, la un accident auto produs în localitatea Luncoiu de Jos, pe DN 76. La fața locului, salvatorii au constatat că în urma coliziunii dintre două autoturisme un minor, băiat în vârstă de 10 ani, a fost rănit ușor. El a fost transportat, cu ambulanța SMURD, la spitalul din Brad, în stare stabilă. La locul accidentului, pompierii au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au competențe în astfel de situații”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Foto: arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbările cu vaporașele de la Șoimuș, pe Mureș – reluate din 19 aprilie. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan

Publicat

pe

Redactat de

Plimbările cu vaporașele de agrement „Stelar” de la Șoimuș, pe râul Mureș, vor fi reluate, începând cu data de 19 aprilie 2024. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a anunțat că sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan.

În 19 aprilie 2024, vom deschide activitatea la Vaporaș Șoimuș. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan. De preferință băieți! CV-urile se depun la Primăria Șoimuș, până la data de 15.04.2024, între orele 09:00 -16:00. Rezervări pentru plimbări pe Mureș, la tel.: 0741152922. Vă așteptăm în comuna noastră!”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. Odată cu lansarea acestuia la apă s-a împlinit un vis mai vechi al administrației publice locale din localitate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, anunțând, atunci, cu foarte multă bucurie, că, după mai bine de patru decenii și jumătate, Șoimuș are, din nou, vaporaș de agrement pe râul Mureș.

În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări de poveste pe râul Mureș.

Advertisement

Cursele de agrement pe râul Mureș vor fi reluate din 19 aprilie 2024.

Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Administrația publică locală a creat și o pagină pe rețeaua de socializare -Vaporaș Șoimuș, pentru a facilita comunicarea cu toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educaţie pentru sănătate: 100 de minute despre un subiect pe care elevii nu sunt obișnuiți să-l discute acasă

Publicat

pe

Redactat de

Şase clase de elevi de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, cu vârste între 14 şi 17 ani, au participat, joi, la o lecţie inedită de educaţie despre sănătate, organizată de Cabinetul medical şcolar nr. 3 în colaborare cu psihologul şcolii şi cu un medic specialist de la Cabinetul de planificare familială Deva. Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de informare corectă a adolescenţilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală şi comportamentul orientat spre prevenirea sarcinilor în adolescență.

Pe parcursul a două sesiuni de informare, medicii le-au vorbit adolescenților despre anatomie, contracepţie, protejarea sănătăţii şi a corpului, planificare familială, responsabilitate, decizie, sentimente, emoţii, consimţământ şi rolul esenţial al părintelui în educaţia sexuală a copiilor.

Explicațiile – uneori științifice, dar totuși, pe înțelesul tuturor – au fost completate cu imagini proiectate, videoclipuri educative, demonstrații practice și materiale despre riscurile sarcinii timpurii și consecinţele pe care le au asupra sănătăţii bolile cu transmitere sexuală. Totodată, elevii au avut ocazia să pună întrebări, chiar și sub anonimat, specialiștilor prezenţi la întâlnire.

Educaţia pentru sănătate este un drept al fiecărui adolescent. Cei 150 de liceeni care au fost de acord să participe la acțiune au dovedit că îşi doresc discuţii deschise despre relaţiile sigure și sănătoase. Tinerii admit că au nevoie de informaţii corecte pentru a lua decizii responsabile și sunt convinși că Internetul sau discuțiile între colegi nu reprezintă neapărat cele mai potrivite surse.

Descriind în detaliu transformările corpului uman la diferite vârste, specialistul în planificare familială a explicat că educaţia sexuală a adolescenţilor trebuie să înceapă acasă şi încurajează părinţii să discute cu copiii lor despre orice subiect pe această temă. Medicul a mai punctat că în statele dezvoltate, copiii învaţă încă de la grădiniţă că propriul trup le aparţine. Sunt informaţi despre adulţii de încredere și învaţă să distingă acţiunile nepotrivite de comportamentele normale şi să comunice părinţilor orice situaţie atipică.

Advertisement

La noi însă, părinții încă au rețineri să vorbească deschis cu copiii lor despre subiecte pe care le consideră delicate, iar copiii, la rândul lor, decid să experimenteze pe ascuns ignorând riscurile la care se expun.

„Pentru mine, acțiunea a fost una educativă – a concluzionat, la finalul întâlnirii, un elev de clasa a X-a, care consideră că educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate și „fluturii din stomac” nu sunt de ajuns pentru a garanta o relație sigură și sănătoasă. Așadar, oricât de amuzat sau de banal ar părea un asemenea subiect, el trebuie discutat de către fiecare elev cu familia și cu specialiștii. „Altfel, ignoranța ne-ar putea afecta viitorul pentru totdeauna”, a încheiat tânărul.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate