
„Întâlnirea moților cu istoria” a ajuns la ediția cu numărul 50, în acest am. Duminică, a avut loc ceremonia omagială pregătită de gazde, respectiv de Primăria comunei Buceș, în satul Dupăpiatră. Oficialitățile au depus coroane de flori la monumentul ridicat în memoria moților care și-au dat viața pentru ca ei și toți românii din Transilvania să beneficieze de toate drepturile care se cuveneau națiunii majoritate.

„Ca de fiecare dată, aici, la Dupăpiatră ne încearcă pe toți niște sentimente unice. Moții știu să-și onoreze înaintașii și mai știu că datorită faptelor de vitejie din luptele pentru apărarea țării, generațiile de acum se pot bucura de libertate și pot trăi pe aceste minunate meleaguri din Apuseni. Astfel, în semn de recunoștință și respect, suntem datori să ducem mai departe amintirea și omagiul lor pentru sacrificiul străbunilor. În semn de omagiu și recunoștință, mă înclin în fața memoriei moților care s-au luptat aici și ne-au apărat pământurile”, a declarat Ciprian Roman, directorul Centrului de Artă și Cultură al Județului Hunedoara.
„Crăișorul Munților” a fost una dintre cele mai strălucite personalități născute în ținutul Apusenilor, nu departe de aici. Datorită hotărârii și determinării transmise de Avram Iancu și de prefecții săi în acele zile grele, moții din Apuseni au luptat cu toate forțele pentru apărarea acestor pământuri și pentru câștigarea drepturilor sociale și naționale cuvenite națiunii majoritare din Transilvania.

„Aici, românii moţi, sub conducerea lui Avram Iancu şi a tribunilor săi, au luptat şi au învins la 19 mai 1849. Românul ţine minte! Honor et Patria” , scrie pe crucea ridicată pe versantul drept al strâmtorii de la Cheia, iar noi toți avem datoria de suflet să nu-i uităm nicicând pe acești eroi, să le cinstim memoria și să vorbim generațiilor viitoare despre faptele lor de vitejie, despre jertfă și patriotism”, a precizat Vetuța Stănescu, deputat PNL.