Actualitate
Invenții tehnologice uimitoare, dezvoltate de cercetători de la Universitatea din Petroșani, prezentate la „Techsylvania” 2022: de la „buggy” electric, la ursulețul animatronic
O mașină electrică, un mini-cart cu „gheare” la roți , un ursuleț care răspunde la îmbrățișările copiilor, o brățară ce poate detecta starea de stres a unei persoane, precum și un exoschelet – dispozitiv creat pentru a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu mobilitate redusă a brațelor, sunt câteva dintre proiectele dezvoltate de cercetători – studenți și profesori, de la Universitatea din Petroșani, prezentate la unul dintre cele mai importante evenimente de tehnologie din Europa de Est – „Techsylvania” 2022, care s-a desfășurat la Cluj – Napoca.
Adevărate minunății tehnologice sunt create în laboratoarele Universității din Petroșani, iar o parte dintre acestea au fost prezentate la unul dintre cele mai importante evenimente de tehnologie – „Techsylvania”, care a avut loc, la sfârșitul lunii iunie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj – Napoca.
Evenimentul a cuprins și un spațiu dedicat ultimelor tehnologii și inovații, prezentate în cadrul „Startup Alley”, program găzduit de Google for Startups. În cadrul acestei secțiuni, Universitatea din Petroșani a prezentat cinci proiecte curajoase, implementate de o echipă de cercetători, formată din studenți și profesori, din cadrul Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică (I.M.E) a prestigioasei instituții de învățământ superior din Valea Jiului. Este vorba despre proiectele intitulate „SmartBuggy”, „Bcalm”, „Xware”, „HuggyBear” și „JaggyCart”, care s-au bucurat de foarte multă apreciere din partea participanților.
Dezvoltarea acestor proiecte fost realizată de o echipă a Universității din Petroșani, formată din studenții Andrei Berceanu, Evelina Ogorodnic, Alexandra Popescu, Alexandru Costinaș, Andrei Pastor, Iulia Vurdea; doctoranzii Leonard Olar și Răzvan Mărcuș; șef lucr.dr. ing. Marius Risteiu și coordonată de prof. univ. habil.dr. ing. Monica Leba și prof. univ. habil. dr. ing. Andreea Ionică.
„Smartbuggy”, cel mai complex proiect
Dintre toate proiectele dezvoltate, cel mai complex este „SmartBuggy”- o mașinuță electrică, cu două locuri, dar și loc pentru bagaje, care poate fi utilizată pe diverse tipuri de teren, cum ar fi parcuri sau centre urbane pentru a reduce poluarea prin utilizarea surselor alternative, precum frânarea regenerativă și panourile de energie solară pentru a alimenta motorul. Proiectul a fost premiat, anul acesta, la „Innovation Labs” 2022 Cluj, și va fi în finala de la București, la sfârșitul lunii iulie. „SmartBuggy poate fi utilizat oriunde pe spațiile off – road. A fost dezvoltat chiar în ideea în care, în câțiva ani, vor fi interzise ATV-urile și buggy-urile cu motor termic în parcuri sau în spațiile cum este și la noi campusul universitar pentru a evita poluarea. Apoi, un alt proiect complex, cu care am participat la „Techsylvania” 2022, este un exoschelet – subiectul unei teze de doctorat dezvoltată la noi la universitate. Acesta este o variantă realizată ca prototip, la ora actuală, pentru sprijinul mișcării articulației umărului unei persoane care are probleme de mobilitate, pentru exerciții de recuperare ori pentru cei care au probleme, pe termen lung, privind mobilitatea. Este un exoschelet care detectează intenția de mișcare a persoanei și ajută la susținerea brațului. Acum suntem în dezvoltare cu o nouă versiune care să includă și partea de articulație a cotului”, a explicat prof. univ. habil.dr. ing. Monica Leba.
„BCalm” este o brățară care a fost gândită pentru a detecta starea de stres a unei persoane, afișată printr-un cod al culorilor, iar „JaggyCart”, un alt proiect dezvoltat de echipa de la Universitatea Petroșani și prezentat în cadrul evenimentului „Techsylvania”, este un fel de mini-cart electric, care poate circula pe diferite tipuri de suprafețe, având la roțile din față un mecanism inspirat din ghearele pisicilor pentru a putea face față texturilor provocatoare ale terenului. „Acesta este un prototip. Încercăm să dezvoltă un sistem care să înlocuiască lanțurile pe care le punem la roțile mașinilor pentru a trece de zonele cu zăpadă ori noroi. Cu ajutorul unui buton de activare se deschid acele gheare în dreptul roților, iar mașina poate să treacă mai departe”, a mai spus prof. univ. habil.dr. ing. Monica Leba.
Un alt proiect care s-a bucurat de atenție este un ursuleț care oferă interacțiune emoțională pentru copii și răspunde îmbrățișărilor acestora. „HuggyBear” este un proiect de licență de anul acesta, un ursuleț animatronic, proiectat pe interior în întregime de echipa de cercetători de la Universitatea din Petroșani. El poate detecta intenția de îmbrățișare a copiilor și răspunde la această inițiere.
„Techsylvania”, ajuns, în acest an, la a noua ediție, este considerat unul dintre cele mai importante evenimente de tehnologie din Europa de Est, reunind cei mai pasionați oameni din acest domeniu al viitorului, precum și reprezentanți ai celor mai puternice companii de pe piață și lideri din IT-ul global. Universitatea din Petroșani a fost singura instituție de învățământ superior din România, prezentă cu un stand în secțiunea „Startup Alley” din cadrul acestui important eveniment.
Rectorul Universității din Petroșani, prof. univ. dr. ing. Mihai Sorin Radu
„Studenții noștri de la licență, masterat și doctorant au preocupări deosebite în domeniul tehnologiilor de vârf, în robotică, în realizarea unor mijloace de deplasare electrice și nu numai. Este vorba, în primul rând, despre mașini electrice. Pregătim, în acest sens, și o specializare în domeniul producției și întreținerii acumulatorilor electrici, respectiv a bateriilor pentru autovehicule electrice. Avem în vedere un master, la început, și apoi studii de licență, ținând cont de trendul existent, la acest moment, în România”, a declarat prof. univ. dr. ing. Mihai Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani.
Actualitate
Ilie Bolojan noul președinte PNL (PE)
Dragi hunedoreni,
Ieri ne-ați vorbit și ne-ați arătat ca ne-am îndepărtat de ceea ce își doresc românii de la politicienii lor.
Partidul Național Liberal a înțeles mesajul vostru și astăzi am reacționat, ne-am asumat și am schimbat lucrurile. Intrăm într-o nouă etapă, extrem de importantă pentru România și nu ne putem juca cu viitorul nostru. este singurul om politic din România care are responsabilitatea, experiența și credibilitatea de a conduce PNL și de a forma o nouă echipă care să se apropie de oameni și de nevoile lor.
Vom munci pe brânci pentru ca duminică România să aibă un Guvern care să garanteze siguranța cetățenilor și prosperitatea lor, iar acest lucru este posibil doar cu o reprezentare serioasă în Parlament.
Vă mulțumesc tuturor celor care ieri ați votat și vă rog să aveți încredere că Ilie Bolojan și PNL vor fi alături de fiecare român.
Vetuta Stănescu – președinte PNL filiala județeană Hunedoara
CMF11240002
Actualitate
Incendiu într-un apartament din Vulcan. Un bărbat a suferit arsuri, iar o femeie un atac de panică
Un bărbat a fost transportat la spital cu arsuri, iar o femeie a suferit un atac de panică, în urma unui incendiu izbucnit, luni seară, într-un apartament din municipiul Vulcan.
Mai multe echipaje de pompieri au intervenit la fața locului.
„Pompierii Detașamentului Petroșani au salvat, în această seară, un bărbat în vârstă de 66 de ani, care a fost surprins de un incendiu izbucnit în bucătăria locuinței în care se afla. Echipajele de salvatori din Petroșani și Lupeni au intervenit pentru stingerea incendiului care a cuprins apartamentul situat într-un bloc de locuințe din municipiul Vulcan. În misiunea de localizare, lichidare și salvare de persoane surprinse de incendiu, pompierii au acționat cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, cu o ambulanță SMURD, dar și cu o autoscară mecanică pentru salvare de la înălțime. La fața locului a fost direcționat și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean. La sosirea echipajelor de pompieri, în apartamentul situat la primul nivel al clădirii cu 3 etaje flăcările se manifestau în bucătăria locuinței, cu degajare mare de fum”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
Salvatorii au acționat pentru salvarea bărbatului aflat în bucătăria cuprinsă de flăcări și pentru a stinge flăcările care amenințau să se extindă și la celelalte încăperi ale apartamentului.
„Bărbatul, care avea arsuri în zona superioară a corpului, inconștient dar cu semne vitale, a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Petroșani”, a mai informat ISU Hunedoara.
O femeie, ce se afla în exteriorul locuinței cuprinsă de flăcări, a suferit un atac de panică. Ea a fost transportată la spitalul din Vulcan.
Locatari evacuați
Încă de la începutul misiunii de stingere a incendiului, pompierii au evacuat cinci persoane aflate în pericol, care au ieșit din apartamentele situate în imediata apropiere a celui cuprins de flăcări.
Pompierii au intervenit și cu un ventilator special care a evacuat fumul dens ce a cuprins casa scării. Alte 25 de persoane, aflate în locuințele situate pe aceeași scară de bloc, s-au autoevacuat.
„Pompierii au stins incendiul în limitele găsite, eliminând riscul ca flăcările să se extindă la încăperile apropiate. Sursa probabilă a izbucnirii flăcărilor a fost efectul termic generat de o țigară aprinsă care a aprins un material combustibil aflat în apropiere”, a mai transmis ISU Hunedoara.
Sursa foto – video: ISU Hunedoara
Actualitate
E oficial! Elena Lasconi se va duela cu Călin Georgescu, în turul al doilea al prezidențialelor
Rezultatele scrutinului de duminică au adus răsturnări de situație la care nimeni nu se aștepta. Deși exit-poll-urile prezentate după închiderea urnelor îl dădeau câștigător pe candidatul social -democrat Marcel Ciolacu, lupta pentru locul al doilea în finala prezidențială fiind una foarte strânsă, situația s-a schimbat. Elena Lasconi, candidatul USR, și Călin Georgescu, candidat independent, se vor duela în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Candidatul USR, Elena Lasconi, a trecut pe locul al doilea în preferinţele electoratului, potrivit datelor publicate în timp real pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), după centralizarea celor 20.059 de procese verbale (100%), devansându-l, astfel, pe candidatul PSD, Marcel Ciolacu.
Hunedoreanca Elena Lasconi a obținut 1.772.503 de voturi (19,18%), iar Marcel Ciolacu (PSD) – 1.769.761 voturi (19,15%). Pe primul loc s-a menținut candidatul independent Călin Georgescu – 2.120.404 voturi (22,94%).
USR a anunțat, astăzi dimineață, că Elena Lasconi a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu un avans de câteva mii de voturi în fața candidatului PSD, Marcel Ciolacu. „Avem de făcut un anunț important, poate cel mai important din istoria recentă a țării. Pe baza numărătorii paralele realizate de USR, România are şansa unui nou început, după 35 de ani, pentru că Elena Lasconi a intrat în turul doi al alegerilor prezidenţiale, cu un avans de câteva mii de voturi faţă de candidatul PSD, Marcel Ciolacu. Facem un apel public către Marcel Ciolacu să facă gestul democratic de a-şi recunoaşte înfrângerea”, a declarat, luni dimineață, Cristian Seidler, într-o conferință de presă susținută la sediul USR.
Citiți și: Cum au votat hunedorenii la alegerile prezidențiale, turul 1
Cum s-a votat în țară
În ceea ce privește situația votului la nivel național, candidatul independent Călin Georgescu a câștigat în 13 județe, între care și Hunedoara. Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a convins alegătorii din 16 județe. Elena Lasconi, candidatul USR, s-a aflat în preferințele electorale ale locuitorilor din cinci județe. Kelemen Hunor, candidatul UDMR, a câștigat în șase județe. Președintele PNL, Nicolae Ciucă a câștigat într-un singur județ.
Prezența la urne, la nivel național, în primul tur al alegerilor prezidențiale, a fost 52,55 la sută, ceea ce înseamnă că au mers la vot 9.465.257 de români, dintre cei 18.008.480 înscriși pe liste.
În această după-masă, puțin după ora 16:00, s-a finalizat centralizarea proceselor verbale de la secțiile de votare, rezultatele indicând că lupta finală pentru Cotroceni se va purta între Elena Lasconi și Cătălin Georgescu.
Campania electorală pentru turul al doilea de scrutin, programat pentru 8 decembrie, începe pe 29 noiembrie.
Marcel Ciolacu a anunțat că va renunța la șefia partidului
Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a anunțat, astăzi după amiază, că și-a înaintat demisia de la șefia partidului și că va rămâne lângă colegii săi până după alegerile parlamentare. Acesta a anunțat, totodată, că nu va mai candida la o funcție de conducere în partid și că formațiunea nu va contesta rezultatul alegerilor. „Aș dori să îi felicit pe cei care s-au calificat, conform votului românilor, în turul al doilea. I-am scris și doamnei Lasconi, am sunat-o, i-am și scris, am felicitat-o, cum e normal. PSD nu va face nicio contestație, chiar dacă e foarte mică diferența. Aseară i-am înaintat secretarului general demisia, azi am convocat un consiliu politic național. O să rămân alături de colegii mei până duminică, la alegeri. Demisia e un act unilateral. La viitoarele alegeri din PSD nu voi candida pentru nicio funcție. Rămân premier până se termină alegerile și se termină mandatul”, a declarat Marcel Ciolacu.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier pe DJ 672, la Rișca: Două persoane au fost transportate la spital
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 19,89 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 13:00
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă