Connect with us
Data: 03/10/2024
.

Actualitate

Invenții tehnologice uimitoare, dezvoltate de cercetători de la Universitatea din Petroșani, prezentate la „Techsylvania” 2022: de la „buggy” electric, la ursulețul animatronic

Publicat

pe

O mașină electrică, un mini-cart cu „gheare” la roți , un ursuleț care răspunde la îmbrățișările copiilor, o brățară ce poate detecta starea de stres a unei persoane, precum și un exoschelet – dispozitiv creat pentru a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu mobilitate redusă a brațelor, sunt câteva dintre proiectele dezvoltate de cercetători – studenți și profesori, de la Universitatea din Petroșani, prezentate la unul dintre cele mai importante evenimente de tehnologie din Europa de Est – „Techsylvania” 2022, care s-a desfășurat la Cluj – Napoca.

Adevărate minunății tehnologice sunt create în laboratoarele Universității din Petroșani, iar o parte dintre acestea au fost prezentate la unul dintre cele mai importante evenimente de tehnologie – „Techsylvania”, care a avut loc, la sfârșitul lunii iunie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj – Napoca.

Evenimentul a cuprins și un spațiu dedicat ultimelor tehnologii și inovații, prezentate în cadrul „Startup Alley”, program găzduit de Google for Startups. În cadrul acestei secțiuni, Universitatea din Petroșani a prezentat cinci proiecte curajoase, implementate de o echipă de cercetători, formată din studenți și profesori, din cadrul Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică (I.M.E) a prestigioasei instituții de învățământ superior din Valea Jiului. Este vorba despre proiectele intitulate „SmartBuggy”, „Bcalm”, „Xware”, „HuggyBear” și „JaggyCart”, care s-au bucurat de foarte multă apreciere din partea participanților.

Dezvoltarea acestor proiecte fost realizată de o echipă a Universității din Petroșani, formată din studenții Andrei Berceanu, Evelina Ogorodnic, Alexandra Popescu, Alexandru Costinaș, Andrei Pastor, Iulia Vurdea; doctoranzii Leonard Olar și Răzvan Mărcuș; șef lucr.dr. ing. Marius Risteiu și coordonată de prof. univ. habil.dr. ing. Monica Leba și prof. univ. habil. dr. ing. Andreea Ionică.

„Smartbuggy”, cel mai complex proiect

Dintre toate proiectele dezvoltate, cel mai complex este „SmartBuggy”- o mașinuță electrică, cu două locuri, dar și loc pentru bagaje, care poate fi utilizată pe diverse tipuri de teren, cum ar fi parcuri sau centre urbane pentru a reduce poluarea prin utilizarea surselor alternative, precum frânarea regenerativă și panourile de energie solară pentru a alimenta motorul. Proiectul a fost premiat, anul acesta, la „Innovation Labs” 2022 Cluj, și va fi în finala de la București, la sfârșitul lunii iulie. „SmartBuggy poate fi utilizat oriunde pe spațiile off – road. A fost dezvoltat chiar în ideea în care, în câțiva ani, vor fi interzise ATV-urile și buggy-urile cu motor termic în parcuri sau în spațiile cum este și la noi campusul universitar pentru a evita poluarea. Apoi, un alt proiect complex, cu care am participat la „Techsylvania” 2022, este un exoschelet – subiectul unei teze de doctorat dezvoltată la noi la universitate. Acesta este o variantă realizată ca prototip, la ora actuală, pentru sprijinul mișcării articulației umărului unei persoane care are probleme de mobilitate, pentru exerciții de recuperare ori pentru cei care au probleme, pe termen lung, privind mobilitatea. Este un exoschelet care detectează intenția de mișcare a persoanei și ajută la susținerea brațului. Acum suntem în dezvoltare cu o nouă versiune care să includă și partea de articulație a cotului”, a explicat prof. univ. habil.dr. ing. Monica Leba.

BCalm” este o brățară care a fost gândită pentru a detecta starea de stres a unei persoane, afișată printr-un cod al culorilor, iar „JaggyCart”, un alt proiect dezvoltat de echipa de la Universitatea Petroșani și prezentat în cadrul evenimentului „Techsylvania”, este un fel de mini-cart electric, care poate circula pe diferite tipuri de suprafețe, având la roțile din față un mecanism inspirat din ghearele pisicilor pentru a putea face față texturilor provocatoare ale terenului. „Acesta este un prototip. Încercăm să dezvoltă un sistem care să înlocuiască lanțurile pe care le punem la roțile mașinilor pentru a trece de zonele cu zăpadă ori noroi. Cu ajutorul unui buton de activare se deschid acele gheare în dreptul roților, iar mașina poate să treacă mai departe”, a mai spus prof. univ. habil.dr. ing. Monica Leba.

Un alt proiect care s-a bucurat de atenție este un ursuleț care oferă interacțiune emoțională pentru copii și răspunde îmbrățișărilor acestora. „HuggyBear” este un proiect de licență de anul acesta, un ursuleț animatronic, proiectat pe interior în întregime de echipa de cercetători de la Universitatea din Petroșani. El poate detecta intenția de îmbrățișare a copiilor și răspunde la această inițiere.

„Techsylvania”, ajuns, în acest an, la a noua ediție, este considerat unul dintre cele mai importante evenimente de tehnologie din Europa de Est, reunind cei mai pasionați oameni din acest domeniu al viitorului, precum și reprezentanți ai celor mai puternice companii de pe piață și lideri din IT-ul global. Universitatea din Petroșani a fost singura instituție de învățământ superior din România, prezentă cu un stand în secțiunea „Startup Alley” din cadrul acestui important eveniment.


Rectorul Universității din Petroșani, prof. univ. dr. ing. Mihai Sorin Radu

Studenții noștri de la licență, masterat și doctorant au preocupări deosebite în domeniul tehnologiilor de vârf, în robotică, în realizarea unor mijloace de deplasare electrice și nu numai. Este vorba, în primul rând, despre mașini electrice. Pregătim, în acest sens, și o specializare în domeniul producției și întreținerii acumulatorilor electrici, respectiv a bateriilor pentru autovehicule electrice. Avem în vedere un master, la început, și apoi studii de licență, ținând cont de trendul existent, la acest moment, în România”, a declarat prof. univ. dr. ing. Mihai Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani.


 

Actualitate

Stranierii Hunedoarei iau lecții de limba română

Publicat

pe

Redactat de

Jucătorii străini sosiţi în această vară la Corvinul Hunedoara, respectiv croatul Predrag Vladic, nord – macedoneanul Kristijan Ackovski, belgianul Mehdi Lehaire și nigerienii Goodnews Chuku, Jimmy Otega și Odejobi Babatunde, au început, în această săptămână, cursuri de limba română.

Acest lucru se face pentru ca acomodarea lor să decurgă mult mai repede şi mult mai bine şi pentru ca ei, stranierii Corvinului, să se simtă, realmente, #AcasălaHunedoara. “Prilej cu care le mulţumim pentru deschidere şi disponibilitate doamnei directoare Dana Vişovan şi colectivului de profesori de la Şcoala Gimnazială Nr. 1. Aceştia se vor asigura că Predrag, Kristijan, Mehdi, Chukwu, Jimmy şi Odejobi vor comunica mult mai uşor şi, sperăm noi, cât mai fluent, în limba română. Spor băieţi”, au scris, pe pagina lor oficială de Facebook, cei de la FC Corvinul 1921 Hunedoara.

Foto: Facebook FC Corvinul 1921 Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

37 de trenuri electrice noi vor intra în circulație. Vor deservi și rute din județ

Publicat

pe

Redactat de

Un număr de 37 de trenuri electrice vor intra în circulație, începând din noiembrie 2024, a anunțat Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Noile trenuri electrice vor circula și pe rute din județul Hunedoara.

ARF a anunțat că a semnat un act adițional ce modifică prevederile contractului aferent proiectului care prevede achiziționarea a 37 de rame electrice interregionale noi, denumite RE-IR și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații necesare funcționării respectivelor trenuri, încheiat între Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în calitate de autoritate contractantă, pe de o parte, și Alstom Ferroviaria S.p.A., în calitate de furnizor, pe de altă parte.

“Documentul în cauză modifică elementele legate de durata contractului și prevede unele clauze contractuale care să permită punerea, temporară, în funcțiune cu călători a RE-IR TS3, ce va fi livrată de Alstom și face obiectul CSP aprobat prin HG nr.1328/28.12.2023, în vederea circulației temporare cu călători pe calea ferată din România. Astfel, trenurile livrate de Alstom sunt preconizate a intra în circulația cu călători, în baza livrării întregului lot de 37 de trenuri și obținerii autorizațiilor de tip și de introducere pe piața din România, în perioada noiembrie 2024 – decembrie 2025”, se arată într-o informare a ARF.

Serviciile de mentenanță vor fi prestate pe o durată de 15 ani începând cu data recepției fiecărei rame electrice.

Contract de 1,7 miliarde de lei

Advertisement

ARF reamintește că valoarea totală a contractului de finanțare este de 1.708.996.863,41 lei, finanțarea fiind distribuită după cum urmează: 1.213.523.359,27 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor( FEDR); 214.151.181,05 lei – bugetul propriu al beneficiarului; 281.322.323,09 lei – cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA.

Pe ce rute vor circula

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: București Nord – Constanța, București Nord – Brașov – Arad – Timișoara, București Nord – Brașov – Cluj, București Nord – Brașov – Deda – Cluj, București Nord – Brașov, București Nord – Iași, București Nord – Suceava, București Nord – Galați, București-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroșani – Simeria, București Nord-Craiova-Timișoara-Arad, Cluj-Timișoara, Cluj-Suceava-Iași.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Transport 2021-2027.

Sursa foto: Autoritatea pentru Reformă Feroviară – ARF/Facebook
Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Cod galben de vânt în sudul județului. Ploi, în următoarele zile

Publicat

pe

Redactat de

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de vânt. Avertizarea, care vizează și zona de sud a județului Hunedoara, intră în vigoare la noapte, la ora 23:00, și este valabilă până mâine seară (4 octombrie), la ora 21:00.

Vântul va avea intensificări în Banat, sudul Crișanei și în Carpații Meridionali, cu viteze în general de 55…65 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 70…80 km/h”, a informat ANM.

Meteorologii anunță și ploi, în următoarele zile. „Până în dimineața zilei de sâmbătă (05 octombrie), temporar va ploua la început în Banat, Crișana și Maramureș, apoi în Transilvania, Oltenia și nord-vestul Munteniei. Sâmbătă (05 octombrie) vor fi ploi în majoritatea regiunilor, iar duminică (06 octombrie), în jumătatea de est a teritoriului. Vor fi averse, însoțite pe spații mici de descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 20…30 l/mp și pe arii restrânse peste 40…50 l/mp. În regiunile vestice, sud-vestice și estice vântul va avea intensificări temporare cu viteze în general de 40…50 km/h”, a mai informat ANM.

Citeste mai mult ...

ANGAJAM femeie de serviciu

Societate Comercială angajează femeie de serviciu din Hunedoara, program de lucru 8 ore, carte de munca, salariu motivant.
Se iau in considerare doar CV-urile depuse la sediul din Hunedoara, str. Eroilor 2bis.
Relații suplimentare la telefon 0254 715 497.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate