Connect with us
Data: 22/05/2024
.

Comunitate

Investiții ample demarate în comuna Ghelari

Publicat

pe

Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri pătrați și are în jur de 2.000 de locuitori. Aceștia trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Govăjdia, Plop și Ruda.

Modernizarea unităților de învățământ

Pe raza comunei, care oferă o panoramă superbă spre Munții Poiana Ruscă, pot fi văzute mai multe monumente istorice, respectiv biserica de zid, crucea memorială și cuptorul de reducere a minereurilor de fier, toate în Ghelari, biserica din Ruda și furnalul de la Govăjdia, dar și impresionanta biserică ortodoxă din centrul de comună, cunoscută drept „Catedrala Pădurenilor”. La Ghelari există și o rețea de unități de învățământ care, în această primăvară, trec prin ample procese de modernizare. „Prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) am finalizat, luna trecută, proiectul ”Dotare Școală Gimnazială Ghelari”. Valoarea proiectului a fost de 330.000 lei, dintre care 125.000 de lei au fost alocați pentru reînoirea mobilierului, iar aproape 210.00 de lei pentru echipamente IT și laboratorul de informatică, cu costuri zero din partea noastră. De asemenea, au început, tot pe PNRR, lucrările la pentru eficientizarea energetică a Grădiniței cu Program Normal (PN) nr. 1, cu o valoare de aproape 830.000 de lei. În cadrul acestui proiect sunt prevăzute investiții pentru reducerea costurilor și îmnunătățirea performanței energetice a imobilului, prin anveloparea clădirii și a încăperilor, precum și refacerea întregii instalații interioare de încălzire. Săptămâna viitoare vor începe lucrări similare și la Grădinița PN 2, valoarea acestui proiect fiind de circa 800.000 de lei. În fine, tot cu finanțare prin PNRR, în valoare de peste 565.000 de lei, s-au făcut achizițiile pentru proiectul privind realizare a infrastructurii TIC – sisteme inteligente de management local”, a declarat Emerson Iancu Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari.

Încep lucrările la rețeaua de apă și canalizare

Trimestrul al doilea al anului în curs se arată a fi unul rodnic pentru administrația din Ghelari, edilii venind cu vești bune și despre un alt proiect amplu, cel de modernizare a rețelelor de apă și canalizare. “Am depus un proiect intitulat Alimentare cu apă, stații de tratare și sistem de canalizare, stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sistemele de captare a apelor pluviale”. Acest proiect a fost depus pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny, și are o valoare de 43 de milioane de lei. Proiectul vizează localitățile Ghelari, Ruda, se va ajunge și la Mănăstire. Practic, se schimbă toată rețeaua de apă, cu stație de tratare, cu tot ce trebuie. Canalizarea se va schimba, inclusiv în partea unde există deja, în zona de centru și a blocurilor. Este o investiție foarte mare care se va derula pe câțiva ani, dar vom scăpa de problemele pe care le avem, la ora actuală, cu vechea rețea. Licitația a fost executată și ne aflăm în perioada de evaluare a câștigătorului, iar în curând se va semna contractul de execuție”, a precizat primarul din Ghelari, Emerson Iancu Toma.

Sportul nu este uitat

Nu doar investițiile în rețeaua de infrastructură sunt printre prioritățile administrației din Ghelari, ci și cele ce privesc activitățile recreative. Avem un proiect, pe Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru modernizarea stadionului din Ghelari, investiția fiind una de aproximativ 300.000 de lei. Principalul obiectiv al acestui proiect este amenajarea unei piste de atletism. Pe lângă amenajarea pistei de atletism, proiectul mai prevede, printre altele, reabilitarea gardului împrejmuitor și refacerea gazonului. În plus, vor fi montate aparate de fitness pentru populație, se vor face lucrări de reabilitare a tribunei, iar vestiarele vor fi, și ele, renovate. Va fi un stadion care să deservească întreaga comunitate, dar și pe toți cei care doresc să facă mișcare într-un mediu decent. În prezent se lucrează la împrejmuiri, urmând ca, după aceea, să turnăm suprafața sintetică pentru piste. Până atunci, însă, doresc să anunț că vom găzdui, joi, 11 aprilie, etapa județeană de cros școlar, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și Liceul Teoretic din comună, unde sper ca elevii noștri să aibă rezultate bune, Ghelariul având o frumoasă tradiție în atletism”, a mai spus primarul comunei hunedorene Ghelari, Emerson Iancu Toma.

Comunitate

Comuna Crișcior, o veritabilă capitală a sportului

Publicat

pe

Redactat de

În comuna Crișcior sportul este la loc de cinste, și nu doar la nivel declarativ. Acest lucru se demonstrează prin evenimentele organizate în această primăvară în Crișcior sau prin participarea reprezentanților comunei la competiții, dar și prin investițiile din domeniu, aici funcționând cea mai nouă sală de sport din județul Hunedoara, iar pentru stadionul de la Gurabarza administrația locală are depus un proiect pentru modernizarea acestuia.

Primarul, vicecampion european la fotbal

Crișciorul este, practic, o veritabilă capitală a sportului. Acest lucru se datorează și faptului că primarul Ovidiu Ilie Furdui este nu doar un iubitor al sportului, ci și un practicant, cu bune rezultate, ale celei mai populare ramuri ale acestuia, fotbalul. Recent, Ovidiu Ilie Furdui a făcut parte din lotul României care a cucerit medaliile de argint la Campionatul European de Fotbal al Naționalelor Primarilor, desfășurat, recent, în Germania. Competiția a fost una extrem de serioasă, din loturile celor 16 participante făcând parte și foști fotbaliști profesioniști, cu prezențe în echipele reprezentative din țările lor. “Mândru că sunt român!!! Să iți reprezinți comunitatea și țara într-o competiție este o onoare imensă, iar apogeul este atins în momentul intonării imnului național! Cu mândrie și bucurie vă împărtășesc rezultatul extraordinar pe care l-am obținut la Campionatul European de Fotbal al Naționalei Primarilor! Am fost onorat să reprezint comuna noastră , județul și țara în această competiție internațională, care s-a desfășurat la Leipzig, în Germania, iar efortul nostru comun ne-a adus locul 2 din 16 țări participante, devenind astfel vicecampioni europeni.
Sunt încântat ca am avut alături colegi primari, foști mari fotbaliști, printre care se numără Gabriel Mureșan, component al Naționalei României si al echipei CFR Cluj, actualmente primarul comunei Apold, din județul Mureș. Pe lângă acest nume important în fotbalul românesc a mai participat la acest eveniment și Damiano Tommasi, nume important în fotbalul italian, fost component al Naționalei Italiei și al echipei Roma, actualmente primarul Veronei. O altă mare bucurie am avut-o în momentul în care cel mai bun jucător al turneului a fost declarat primarul comunei Măureni, județul Caraș – Severin, Brian Filimon iar golgheterul turneului a fost Tiberiu Zelencz primarul comunei Mica, județul Cluj
Acest succes nu ar fi fost posibil fără sprijinul și susținerea voastră dragi colegi, prieteni și cetățeni. Vă mulțumesc din inimă pentru fiecare gând bun, fiecare încurajare și fiecare urare de succes. Împreună, am demonstrat că spiritul comunitar poate învinge orice obstacol și că nu există limită pentru realizările noastre când suntem uniți într-un scop comun, fie că este pe terenul de fotbal sau în proiectele care vizează dezvoltarea și bunăstarea comunității noastre”, a declarat primarul comunei hunedorene Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.

Etapă de Campionat Național de Endurocross, la Valea Arsului

De asemenea, chiar la sfârșitul săptămânii trecute, la Crișcior, în zona carierei din satul Valea Arsului, a fost organizată etapa a II-a a Campionatului Național de Endurocross. Competiția este inclusă în calendarul oficial al Federației Române de Motociclism și a fost organizată cu sprijinul Primăriei comunei Crișcior. Rideri din întrega țară au concurat la secțiunile Moto, ATV și Quad, pe mai multe clase, întrecerile fiind extrem de palpitante. La Moto, clasa Pro, primii trei au fost Ervin Kovacs (Go Racing), Raul Marin (Motokron) și Vlad Hambășan (Știința București), la clasa Veterani Viorel Pop (Master Bike), Dorin Iamandeiu (ACS Odobești) și Anton Olaru (Tourmount), la clasa Expert podiumul a fost compus din Leonardo Gherman (Master Bike), Tamas Elekes (Go Racing) și Eduard Hegyi (Master Bike), ia la clasa Hobby din Tamas Balint (Master Bike), David Ignat (Black Ryders) și Vlăduț Popa (Motokron). La ATV, clasa A, pe podium au fost Mădălin Caete (Euronautica), Răzvan Muntean (HE Maramueș) și David Fara (Lion Racing). La Quad, podiumul de la clasa a a fost compus din Florin Belean, Denis Hălmăgean (ambii de la Lion Racing) și Alexandru Tudor (ACS Odobești), iar la clasa C primii trei au fost Cristian Tulvan (Lion Racing), Daniel Perde (Master Bike) și Adrian Chiciu (ACS Odobești). “Le mulțumim tuturor celor care au participat la această competiție. Participanții au demonstrat un nivel remarcabil de pasiune, determinare și spirit sportiv, contribuind, astfel, la succesul acestui eveniment. Fiecare dintre participanți a adus o energie pozitivă și au făcut din această competiție o experiență memorabilă pentru toată lumea. Eforturile și performanțele competitorilor ne inspiră și ne motivează să organizăm evenimente din ce în ce mai reușite. Apreciem dedicarea și pregătirea sportivilor și le suntem recunoscători că au ales să fie parte în această aventură alături de noi. Le dorin mult succes în continuare și așteptăm, cu nerăbdare, să îi vedem în viitoarele etape ale campionatului”, a transmis, la finalul competiției, Ovidiu Ilie Furdui, primarul comunei Crișcior.

Primăvara pe bicicletă

Primăria comunei hunedorene, alături de Liceul Tehnologic “Crișan” din localitate, a mai organizat, tot în această lună, o competiție sportivă. Este vorba despre cea de-a teia ediție a manifestării intitulate “Primăvara pe bicicletă”, competiția, care a fost înscrisă în “Cupa județului Hunedoara”, fiind destinată copiilor cu vârste între 5 și 14 ani. “Competiția s-a desfășurat în conformitate cu regulamentele Uniunii Cicliste Internaționale și ale Federației Române de ciclism, pe cinci categorii de vârstă și pe distanțe diferite. Câștigători au fost, în cele din urmă, toți participanții, fiind un moment de bucurie pentru copii pasionați de ciclism. Le mulțumim tuturor participanților, dar și cetățenilor din Crișcior, care au făcut ca evenimentul să fie unul minunat și plin de energie. Prin pasiunea pentru ciclism și implicare au contribuit la promovarea unui stil de viață sănătos și la sprijinirea mobilității durabile în comunitatea noastră. Felicitări pentru eforturile depuse și pentru spiritul comunitar”, a spus primarul comunei Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Comunitate

Vești bune din comuna Densuș

Publicat

pe

Redactat de

Situată în mirifica Țară a Hațegului, comuna Densuș are în componență șapte sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Criva, Hățăgel, Peșteana Peștenița, Poieni și Ștei. Comuna se întinde pe o suprafață de peste 135 de kilometri pătrați, iar aici trăiesc mai bine de 1.500 de oameni.

Se trece la digitalizare

Reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Densuș fac eforturi pentru modernizarea și dezvoltarea așezării, prin accesarea de diverse surse de finanțare, una dintre acestea fiind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). “Prin PNRR avem semnate contracte de finanțare pentru proiecte depuse pe Componenta 10 – Fondul Local. Este vorba despre «Reabilitarea moderată a construcției Școală Densuș», valoarea totală a proiectului fiind de 2.914.827,93 lei, «Reabilitarea moderata a Scolii Ștei», în vederea creșterii eficienței energetice a clădirii, valoarea totală a investiției fiind de 795.766,77 lei, «Digitalizarea Comunei Densuș, prin dezvoltarea infrastructurii TIC», în valoare de 1.611.006,29 lei și “Dotarea cu mobilier și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar de pe raza comunei Densuș”, de 566.032,58 lei. Toate aceste proiecte sunt în plin proces de implementare”, a declarat Adrian Ioan Vîrtopean, primarul comunei hunedorene Densuș.

Amplu program de asfaltare

Un alt proiect al administrației publice locale din comuna Densuș este unul legat de reabilitarea și modernizarea infrastucturii rutiere. „În cursul lunii martie au început lucrările din cadrul proiectului „Reabilitare și modernizare a drumurilor comunale din comuna Densuș”. Durata prevăzută pentru finalizarea lucrărilor este de 10 luni, iar după încheierea acestora, există o perioadă de trei ani în care se pot notifica eventualele defecte sau probleme apărute. Proiectul are o valoare de 10.107.615 lei și prevede reparații la suprafața drumurilor, asigurarea unui drenaj corespunzător și alte lucrări necesare pentru a asigura durabilitatea și calitatea investiției. Acest proiect, care se desfășoară prin PNI “Anghel Saligny” și vizează Drumul Comunal Densuș- Peșteana și infrastrucura rutieră din intravilanul satului aparținător Poieni, vine în continuarea altuia, derulat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, prin care s-au făcut lucrări similare și în alte așezări”, a precizat primarul din Densuș, Adrian Ioan Vîrtopean.

“Noaptea muzeelor”, la biserica de piatră

Preocuparea administrației din Densuș pentru modernizarea infrastructurii rutiere este pe deplin justificat, comuna fiind una plină de locuri deosebite, în care se organizează și evenimente culturale importante, unul dintre acestea fiind de dată recentă.”Pe raza comunei găsim mai multe lăcaşe de cult cu o vechime impresionantă, cel mai important fiind, fără îndoială, biserica de piatră din Densuş, imaginea sa fiind cunoscută nu doar în întreaga Românie, ci şi peste hotare. La finele săptămânii trecută aici a fost organizată „Noaptea muzeelor”, eveniment la care au participat numeroși iubitori de artă, arhitectură și istorie. În cadrul evenimentului s-a putut vizita lăcașul de cult pe interior și pe exterior, iar vizitatorii au beneficiat și de ghidaj. Biserica, despre care se spune că ar fi cea mai veche biserică de piatră din România în care și astăzi au loc slujbe religioase, este declarată monument istoric, la fel ca și biserica reformată din Peșteana. Demne de văzut mai sunt biserica de zid din Peșteana, construită în secolul al XIV-lea, precum și lăcașul de cult ortodox din satul aparținător Hățăgel. De asemenea, în comuna Densuş mai pot fi văzute Valea Fierului, sau Tăul fără fund, iar în Peșteana avem o movilă cu o interesantă poveste, un muzeu al satului, precum și o rezervație naturală care se întinde pe o suprafață de două hectare. Și, bineînțeles, nu putem uita nici despre un alt monument istoric, fiind vorba despre bustul lui Ovid Densușianu din localitatea de reședință”, a mai spus primarul comunei hunedorene Densuș, Adrian Ioan Vîrtopean.

Citeste mai mult ...

Comunitate

Cel mai mare proiect semnat de administrația din Bucureșci

Publicat

pe

Redactat de

Situată în mirifica Țară a Moților, comuna hunedoreană Bucureșci se întinde pe o suprafață de aproape 70 de kilomteri pătrați. Comuna are peste 1.500 de locuitori, care trăiesc în cinci sate, respectiv localitatea de reședință Bucureșci și așezările aparținătoare Curechiu, Merișor, Rovina și Șesuri.

Peste opt de milioane de lei

Ca toate localitățile zărăndene, și Bucureșci a fost un important centru minier. Acele vremuri au trecut, însă, din minerit rămânând doar amintirea. Revenind la zilele noastre, trebuie spus că administrația publică locală din comuna hunedoreană Bucureșci depune toate diligențele pentru modernizarea așezării și creșterea gradului de confort al locuitorilor, un exemplu concret fiind de dată foarte recentă. “Cu bucurie anunț că am semnat cel mai mare contract de dezvoltare pentru comuna noastră. Joi, 16 mai, am fost prezent în București, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), unde, împreună cu ministrul Adrian Ioan Veștea, am semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizare drumuri publice în comuna Bucureșci, județ Hunedoara” . Proiectul se derulează prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny” , iar valoarea finanțării, care este una una nerambursabilă, este de peste opt milioane de lei. Mai exact, valoarea acestui contract de finanțare, care vizează modernizarea Drumului Comunal DC 18 Bucurșci – Șesuri, este de 8.424.519, 63 lei. Acesta vine în completarea unui alt proiect, finanțat tot prin MDLPA, „Alimentare cu apă sat Șesuri comuna Bucureșci, județ Hunedoara” . Proiectul se derulează prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny” , iar valoarea finanțării, care este una una nerambursabilă, este de peste 480.000 de lei”, a declarat primarul comunei hunedorene Bucureșci, Mircea Florin Ghilean.

Completarea parcului de utilaje

Aceasta nu este singura veste bună cu care administrația locală din Bucureșci vine către cetățenii comunei. “Am reușit, la începutul acestei luni, să implementăm un proiect derulat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Este vorba despre un proiect în valoare de circa 1,5 milioane de lei prin care s-a completat parcul de utilaje al Primăriei comunei Bucureșci. A fost achiziționat, prin acest proiect, un utilaj multifuncțional, care va fi folosit la activități edilitar – gospodărești. Dintre aceste lucrări se pot aminti întreținerea căilor de acces pe timp de iarnă, întreținerea spațiilor verzi, întreținerea drumurilor, intervenții la situații de urgență sau calamități naturale, lucrări de întreținere și decolmatare la șanțuri și rigole în toate satele sau intervenții în locuri greu accesibile ori înguste, unde nu pot acționa alte utilaje ale Primăriei. Este foarte important de subliniat că, având dimensiuni reduse, utilajul poate fi încărcat pe o platformă și transportat în timp util aproape de locurile de intervenției. Pe lângă utilaj au mai fost achiziționate și altele precum, drujbă sau motocositoare”, a spus Mircea Florin Ghilean, primarul comunei hunedorene Bucureșci.

Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 23240001

Vând apartament

Vând apartament cu 2 camere decomandat, strada Minerului, blocul 26, scara B, etaj 4, se vinde mobilat sau nemobilat. Pentru mai multe informații sunați la numărul de telefon 0726238869.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate