Connect with us
Data: 03/12/2024
.

Actualitate

ITM Hunedoara: Campania națională de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici și mijlocii

Publicat

pe

Inspectorii de muncă, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, desfășoară, în perioada 01 – 29 februarie 2024, campania națională de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici și mijloci. Campania are ca obiectiv principal promovarea negocierii colective în întreprinderile mici și mijlocii.

„Constituția României recunoaște la art. 40 dreptul de asociere în sindicate, patronate și asociații profesionale, cu definirea la art. 9 a misiunii acestora de reprezentare și apărare a drepturilor și intereselor, după cum la art. 41 alin. 5) recunoaște dreptul de negociere colectivă în muncă și de aplicare a convențiilor colective. Decizia Inspecției Muncii are la bază modificările apărute în legislația specifică, respectiv art. 97 alin. 1 din Legea Dialogului Social nr. 367/2022 care prevede că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători. În cazul în care într-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită să participe la negocierea colectivă, conform prezentei legi, poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment (art.108, alin. 3 din Legea nr. 367/2022). Drept urmare, obiectivul principal al acestei campanii este de a promova negocierea colectivă în întreprinderile mici și mijloci, plecând de la principalele beneficii ale negocierii colective pentru angajați/lucrători și angajatori, respectiv:  Avantajele angajaților: mai multă justiție socială, drepturi superioare privind condițiile de muncă și de angajare, salariile, securitatea și sănătatea în muncă, aplocarea principiului egalității de șanse și de tratament, protecție suplimentară în exercitarea drepturilor legale, concilierea vieții profesionale cu cea de familie, locuri de muncă și venituri mai stabile, o influență mai mare la locul de muncă și participarea la procesele decizionale. Avantajele angajatorilor: asigurarea păcii sociale și a unui climat de muncă favorabil performanței, productivitate și loialitate a personalului îmbunătățite, participare mai mare a forței de muncă la locul de muncă, eficacitate și planificare bugetară, rezolvare timpurie a litigilor”, se arată într-un comunicat al ITM Hunedoara.

Având în vedere campania națională de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici și mijlocii, I.T.M. Hunedoara prezintă fișa suport de informare și promovare a negocierii colective:

ANGAJAŢI/LUCRĂTORI

  • Dreptul de asociere sindicală;

  • Cotizaţia sindicală;

  • Egalitate de tratament în exercitarea drepturilor sindicale;

  • Accesul la funcţii în organele de conducere ale sindicatelor;

  • Activitatea sindicală;

  • Dreptul de informare, consultare și participare a angajaților;

  • Dreptul de negociere colectivă – Obiectul negocierii colective;

  • Participarea la negocierea colectivă;

  • Reprezentarea în negocierea colectivă:

  • Procedura de negociere colectivă;

  • Efectele contractului colectiv de muncă;

  • Mecanism de extindere;

  • Participarea la conflictul colectiv de muncă şi grevă;

ANGAJATORI

  • Angajatorul este definit de Codul Muncii: persoana fizică sau juridică care, potrivit legii, angajează forţă de muncă;

  • Asocierea patronală şi dreptul de organizare;

  • Afilierea;

  • Egalitate de tratament;

  • Informarea, consultarea şi implicarea angajaţilor/lucrătorilor;

  • Negocierea colectivă;

  • Contractele colective de muncă;

  • Conflictele individuale şi colective de muncă;

  • Greva.

„Totodată, Legea nr. 367/2022 prevede și sancţiuni pentru nerespectarea şi/sau împiedicarea exercitării drepturilor sindicale (drept de asociere/afiliere sindicală, drept de negociere colectivă şi de acţiune sindicală/grevă), inclusiv în caz de discriminare, hărţuire, intimidare în apărarea drepturilor legale şi din contractele colective incidente se sancţionează conform Codului Muncii şi Legii dialogului social cu amenzi ce pot merge până la 50.000 lei şi sancţiuni penale de până la 2 ani de închisoare. Prevederile se coroborează cu legile speciale, regimul general al sancţiunilor şi dispoziţiile codurilor civil şi penal, iar imixtiunile reciproce ale organizaţiilor în autonomia de organizare şi acţiune se sancţionează cu amendă de 30.000 lei.

Advertisement

Căi de sesizare şi atac: Autoritatea competentă cu prevenirea, controlul şi sancţionarea angajatorilor în materie de legislaţie a muncii este Inspecţia Muncii/Inspectoratele Teritoriale de Muncă. Inspecţia Muncii poate fi sesizată individual şi colectiv. (organizaţii de reprezentare) Deciziile Inspecţiei Muncii pot face obiectul contestării în instanţă. În funcţie de obiectul litigiilor de muncă, pot fi sesizate şi alte autorităţi de anchetă şi verificare şi organismul naţional de egalitate, respectiv Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, autoritate cu competenţe de prevenire şi soluţionare a tuturor formelor de discriminare, care emite hotărâri cu caracter executoriu dacă nu sunt contestate în termenul legal.

  • Avocatul Poporului (ombudsmanul naţional) se poate autosesiza sau poate fi sesizat de către persoane fizice şi organizaţii în linie cu atribuţiile acestuia.

  • Soluţionarea conflictelor individuale şi colective de muncă (legate de încheierea, executarea şi terminarea contractelor individuale şi colective de muncă şi derularea relaţiilor juridice între organizaţiile sindicale şi patronale) intră în competenţa instanţelor judecătoreşti, fiind scutite de taxe judiciare şi judecate în urgenţă (maxim 15 zile fond şi 10 zile în apel).

  • Instanţa decide măsurile executorii de redresare şi reparaţii/daune, conform jurisdicţiei muncii.

  • Mecanisme alternative de soluţionare a conflictelor de muncă: soluţionare amiabilă conform celor stabilite de părţi prin contractele individuale şi colective de muncă.

  • Mecanisme instituţionale: proceduri reglementate de soluţionare amiabilă a conflictelor individuale (conciliere individuală conform Codului Muncii şi mediere conform Legii medierii) şi soluţionare alternativă instanţei a conflictelor colective de muncă prin conciliere obligatorie (ITM/Ministerul Muncii), mediere şi arbitraj extrajudiciar (Ministerul Muncii/Oficiul de Mediere).

Totodată, având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite prin lege, la nivelul Inspecției Muncii și al inspectoratelor teritoriale de muncă, în perioada 01.02.2024 – 31.12.2024 se desfășoară Campania națională de informare și conștientizare a prevederilor Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare, act normativ care a suferit deja mai multe modificări”, se mai arată în comunicatul ITM Hunedoara.

Actualitate

Accident rutier în municipiul Lupeni

Publicat

pe

Redactat de

Poliția Municipiului Lupeni a fost sesizată în data de 02 decembrie, în jurul orei 20.00, despre faptul că pe strada Bucura din localitate a avut loc un accident rutier.

Din primele verificări, echipa operativă deplasată la fața locului a stabilit că un șofer de 40 de ani, din municipiul Lupeni, nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum, ar fi derapat și ar fi intrat pe contrasens.

Autoturismul a intrat în coliziune cu un alt autovehicul, condus de un bărbat de 37 de ani, care circula pe sensul opus de mers.

În urma impactului, ambii conducători auto au suferit leziuni, fiind transportați la Spitalul Municipal Lupeni, pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Cei doi șoferi au fost testați în vederea stabilirii unui eventual consum de alcool sau substanțe interzise.

Polițiștii continuă verificările.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Doar un punct pentru echipele hunedorene din Liga 3

Publicat

pe

Redactat de

Dacă în runda precedentă cele două echipe hunedorene din Liga 3, Jiul Petroșani și Minerul Lupeni, au câștigat, simultan, meciurile pe care le-au avut, în etapa a XIV-a lucrurile nu au mai stat așa. Mai exact, echipele hunedorene au obținut doar o remiză.

Înfrângere acasă

În seria 8 Jiul Petroșani venea după trei victorii consecutive, lucru care a adus trupa din Vale la două puncte de play-off, și a primit vizita ocupantei poziției secunde, ACSO Filiași. Seria succeselor petroșănene a fost întreruptă de doljeni, care s-au impus, cu 2-0, în meciul disputat pe stadionul „Petre Libradi”, ambele goluri fiind înscrise în partea secundă, de Daniel Rogoveanu, în minutele 51 și 72, prima reușită a atacantului de la Filiași fiind din penalty. În urma acestui rezultat cei de la ACSO Filiași, cu 26 de puncte, și-au consolidat poziția a doua, iar Jiul (17 puncte), deși rămâne pe cinci, s-a îndepărat la cinci puncte de poziția a patra, ultima care duce în play-off. Pe patru, cu 22 de puncte, sunt cei de la Vulturii Fărcășești, care s-au impus, cu 3-1, în deplasarea de la Gilortul Târgu Cărbunești, a șaptea clasată, cu 14 puncte și golaveraj – 11. lideri neînvinși, cu 36 de puncte, rămân cei de la SCM Râmnicu Vîlcea, care, calificați deja în play-off, au trecut, pe teren propriu, cu 1-0, într-un derby județean, de Viitorul Dăești, locul al optulea, cu 14 puncte și golaveraj – 14. Pe ultima treaptă a podiumului, cu 24 de puncte, se mențin cei de la Unirea Bascov, după victoria de pe teren propriu, cu 4-1, în fața „lanternei roșii”, Sparta Horezu (9 puncte), echipa din Vâlcea, deși mai sunt de jucat patru etape din sezonul regular, urmând a evolua, cu certitudine, în play-out. În fine, a șasea clasată, Speed Bradu, la un punct în spatele Jiului, a remizat, scor 2-2, pe terenul echipei de pe penultimul loc, Aro Câmpulung (11 puncte). Etapa viitoare, ultima care se va disputa în acest an, Jiul Petroșani va juca pe terenul ultimei clasate, Sparta Horezu, celelalte meciuri ale rundei a XV-a fiind Unirea Bascov – Aro Câmpulung, ACSO Filiași – Gilortul Târgu Cărbunești, Viitorul Dăești – Speed Bradu și Vulturii Fărcășești – SCM Râmnicu Vâlcea.

Egal pe terenul ultimei clasate

În seria 9, Minerul Lupeni, ocupanta poziției secunde înaintea desfășurării etapei a XIV-a, a jucat pe terenul ultimei clasate, Avântul Periam. În acest meci cei de la Lupeni au reușit doar o remiză, scor 1-1, după ce au deschis scorul, în minutul 58, prin Adrian Bedea, egalarea survenind în urma autogolului lui Dragoș Vlad, din minutul 78. În urma acestui rezultat, timișenii, cu 7 puncte, rămând pe ultimul loc, iar Lupeniul, cu 24 de puncte, coboară pe poziția a patra, având un avans de două „lungimi” față de următoarea clasată, Poli Timișoara, cei din județul vecin învingând, clar, acasă, cu 3-0, liderul, CSC Peciu Nou (27 de puncte). Celelalte două locuri de pe podium sunt ocupate de echipe care au, fiecare, 26 de puncte, departajarea fiind făcută de golaveraj. Pe doi, cu + 7, a urcat CSC Ghiroda, în urma victoriei, de pe teren propriu, cu scorul de 2-0, în fața celor de la Lotus Felix (locul 7, cu 16 puncte și golaveraj – 5). Pe trei, cu golaveraj +3, au trecut cei de la Progresul Pecica, după succesul, cu 2-1, de pe terenul penultimei clasate, Timișul Șag, care rămâne cu 13 puncte. În fine, a șasea clasată, Viitorul Arad (19 puncte), a remizat, 1-1, acasă, cu formația de pe opt, Gloria Cermei, care are 16 puncte și golaveraj – 9. În ultima rundă din acest an Minerul Lupeni va juca tot în deplasare, în derby-ul etapei, la Progresul Pecica. Celelalte meciuri programate în etapa a XV-a a sezonului regular sunt CSC Peciu Nou – Viitorul Arad, Gloria Cermei – CSC Ghiroda, Lotus Felix – Timișul Șag și Poli Timișoara – Avântul Periam.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Primăria Deva sprijină dezvoltarea învățământului profesional și dual

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Deva își reafirmă angajamentul față de susținerea educației profesionale și duale, considerând-o o soluție eficientă pentru pregătirea tinerilor în meserii cerute pe piața muncii. Alături de Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, administrația locală încurajează colaborarea dintre școli și operatorii economici pentru a investi în formarea profesională a noii generații.

Reprezentanții mediului economic din județul Hunedoara au posibilitatea să contribuie activ la modelarea viitorului profesional al tinerilor, solicitând clase de învățământ profesional și dual. Termenul limită pentru completarea cererilor de școlarizare este 9 decembrie 2024.

Prin aceste parteneriate, firmele locale pot participa la conturarea unor programe educaționale care să răspundă nevoilor reale ale pieței muncii, asigurând astfel o integrare rapidă și eficientă a absolvenților în domeniile lor de activitate.

Promovarea și susținerea învățământului dual și profesional reprezintă o prioritate atât pentru administrația locală, cât și pentru Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara. Scopul principal este acela de a crește performanța profesională a elevilor, oferindu-le oportunități concrete de angajare, dar și de a sprijini dezvoltarea economică a județului prin formarea unor generații de muncitori calificați.

Primăria Deva invită toate părțile interesate să se implice activ în acest demers, contribuind astfel la consolidarea unei comunități educaționale și economice de succes.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate