Connect with us
Data: 05/07/2024
.

Actualitate

ITM Hunedoara: Campania națională de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici și mijlocii

Publicat

pe

Inspectorii de muncă, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, desfășoară, în perioada 01 – 29 februarie 2024, campania națională de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici și mijloci. Campania are ca obiectiv principal promovarea negocierii colective în întreprinderile mici și mijlocii.

„Constituția României recunoaște la art. 40 dreptul de asociere în sindicate, patronate și asociații profesionale, cu definirea la art. 9 a misiunii acestora de reprezentare și apărare a drepturilor și intereselor, după cum la art. 41 alin. 5) recunoaște dreptul de negociere colectivă în muncă și de aplicare a convențiilor colective. Decizia Inspecției Muncii are la bază modificările apărute în legislația specifică, respectiv art. 97 alin. 1 din Legea Dialogului Social nr. 367/2022 care prevede că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători. În cazul în care într-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită să participe la negocierea colectivă, conform prezentei legi, poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment (art.108, alin. 3 din Legea nr. 367/2022). Drept urmare, obiectivul principal al acestei campanii este de a promova negocierea colectivă în întreprinderile mici și mijloci, plecând de la principalele beneficii ale negocierii colective pentru angajați/lucrători și angajatori, respectiv:  Avantajele angajaților: mai multă justiție socială, drepturi superioare privind condițiile de muncă și de angajare, salariile, securitatea și sănătatea în muncă, aplocarea principiului egalității de șanse și de tratament, protecție suplimentară în exercitarea drepturilor legale, concilierea vieții profesionale cu cea de familie, locuri de muncă și venituri mai stabile, o influență mai mare la locul de muncă și participarea la procesele decizionale. Avantajele angajatorilor: asigurarea păcii sociale și a unui climat de muncă favorabil performanței, productivitate și loialitate a personalului îmbunătățite, participare mai mare a forței de muncă la locul de muncă, eficacitate și planificare bugetară, rezolvare timpurie a litigilor”, se arată într-un comunicat al ITM Hunedoara.

Având în vedere campania națională de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici și mijlocii, I.T.M. Hunedoara prezintă fișa suport de informare și promovare a negocierii colective:

ANGAJAŢI/LUCRĂTORI

  • Dreptul de asociere sindicală;

  • Cotizaţia sindicală;

  • Egalitate de tratament în exercitarea drepturilor sindicale;

  • Accesul la funcţii în organele de conducere ale sindicatelor;

  • Activitatea sindicală;

  • Dreptul de informare, consultare și participare a angajaților;

  • Dreptul de negociere colectivă – Obiectul negocierii colective;

  • Participarea la negocierea colectivă;

  • Reprezentarea în negocierea colectivă:

  • Procedura de negociere colectivă;

  • Efectele contractului colectiv de muncă;

  • Mecanism de extindere;

  • Participarea la conflictul colectiv de muncă şi grevă;

ANGAJATORI

  • Angajatorul este definit de Codul Muncii: persoana fizică sau juridică care, potrivit legii, angajează forţă de muncă;

  • Asocierea patronală şi dreptul de organizare;

  • Afilierea;

  • Egalitate de tratament;

  • Informarea, consultarea şi implicarea angajaţilor/lucrătorilor;

  • Negocierea colectivă;

  • Contractele colective de muncă;

  • Conflictele individuale şi colective de muncă;

  • Greva.

„Totodată, Legea nr. 367/2022 prevede și sancţiuni pentru nerespectarea şi/sau împiedicarea exercitării drepturilor sindicale (drept de asociere/afiliere sindicală, drept de negociere colectivă şi de acţiune sindicală/grevă), inclusiv în caz de discriminare, hărţuire, intimidare în apărarea drepturilor legale şi din contractele colective incidente se sancţionează conform Codului Muncii şi Legii dialogului social cu amenzi ce pot merge până la 50.000 lei şi sancţiuni penale de până la 2 ani de închisoare. Prevederile se coroborează cu legile speciale, regimul general al sancţiunilor şi dispoziţiile codurilor civil şi penal, iar imixtiunile reciproce ale organizaţiilor în autonomia de organizare şi acţiune se sancţionează cu amendă de 30.000 lei.

Advertisement

Căi de sesizare şi atac: Autoritatea competentă cu prevenirea, controlul şi sancţionarea angajatorilor în materie de legislaţie a muncii este Inspecţia Muncii/Inspectoratele Teritoriale de Muncă. Inspecţia Muncii poate fi sesizată individual şi colectiv. (organizaţii de reprezentare) Deciziile Inspecţiei Muncii pot face obiectul contestării în instanţă. În funcţie de obiectul litigiilor de muncă, pot fi sesizate şi alte autorităţi de anchetă şi verificare şi organismul naţional de egalitate, respectiv Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, autoritate cu competenţe de prevenire şi soluţionare a tuturor formelor de discriminare, care emite hotărâri cu caracter executoriu dacă nu sunt contestate în termenul legal.

  • Avocatul Poporului (ombudsmanul naţional) se poate autosesiza sau poate fi sesizat de către persoane fizice şi organizaţii în linie cu atribuţiile acestuia.

  • Soluţionarea conflictelor individuale şi colective de muncă (legate de încheierea, executarea şi terminarea contractelor individuale şi colective de muncă şi derularea relaţiilor juridice între organizaţiile sindicale şi patronale) intră în competenţa instanţelor judecătoreşti, fiind scutite de taxe judiciare şi judecate în urgenţă (maxim 15 zile fond şi 10 zile în apel).

  • Instanţa decide măsurile executorii de redresare şi reparaţii/daune, conform jurisdicţiei muncii.

  • Mecanisme alternative de soluţionare a conflictelor de muncă: soluţionare amiabilă conform celor stabilite de părţi prin contractele individuale şi colective de muncă.

  • Mecanisme instituţionale: proceduri reglementate de soluţionare amiabilă a conflictelor individuale (conciliere individuală conform Codului Muncii şi mediere conform Legii medierii) şi soluţionare alternativă instanţei a conflictelor colective de muncă prin conciliere obligatorie (ITM/Ministerul Muncii), mediere şi arbitraj extrajudiciar (Ministerul Muncii/Oficiul de Mediere).

Totodată, având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite prin lege, la nivelul Inspecției Muncii și al inspectoratelor teritoriale de muncă, în perioada 01.02.2024 – 31.12.2024 se desfășoară Campania națională de informare și conștientizare a prevederilor Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare, act normativ care a suferit deja mai multe modificări”, se mai arată în comunicatul ITM Hunedoara.

Actualitate

Corpul de Control al Ministerului Energiei, trimis la CEVJ

Publicat

pe

Redactat de

Corpul de Control al Ministerului Energiei, trimis la CEVJ.

La data de 04.07.2024, Consiliul de Administrație, întrunit în ședință la ora 09.00, a luat act de Mandatul de percheziție domiciliară nr. 75/2024, efectuat la sediul social al Societății Complexul Energetic Valea Jiului S.A. în data de 03.07.2024, precum și de celelalte activități de cercetare penală efectuate la sediul societății și care privesc persoana domnului director general Eusebiu Bebi Durbacă și alți angajați, în limita informațiilor devenite publice sau îndeobște cunoscute, în dosarul penal 120/23/P/2023.

Prin decizia CA nr. 26/04.07.2024, Consiliul de Administrație a decis emiterea unei adrese către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara cu privire la obiectul dosarului penal, calitatea procesuală a domnului director general Eusebiu-Bebi Durbaca, precum și orice alte informații relevante în dosarul penal nr. 120/23/P/2023 din data de 28.06.2024, fără a se afecta caracterul nepublic al urmăririi penale, în vederea analizării de către Consiliul Administrație a motivelor de justă cauză privind revocarea/nerevocarea directorului general.

Consiliul de Administrație a transmis DIICOT întreaga disponibilitate de colaborare cu organele de urmărire penală în scopul aflării adevărului și a tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate.

La data de 04.07.2024, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dispus, în temeiul art. 2 alin. (1) lit c) și lit. g) pct. 1 din HG nr. 316/2021, trimiterea corpului de control al ministrului energiei cu privire la investigarea modalității în care s-au efectuat angajările în perioada 2023-2024, a modalității în care s-au efectuat pontajele angajaților, modalitatea în care se iau conediile medicale la nivelul societății, modalitatea executării ajutorului de stat reglementat prin OUG nr. 129/2023, precum și alte aspecte relevante.

„Integritatea, transparența și respectarea legii nu sunt negociabile. Am spus permanent, inclusiv cu ocazia vizitelor de lucru în Valea Jiului, că salvarea locurilor de muncă de la Complexul Energetic Valea Jiului și alocarea fondurilor din bugetul statului în acest scop vin cu o mare răspundere: gestiunea cu maximă atenție și rigurozitate a acestor finanțări.

Advertisement

Vom pune la dispoziția organelor de cercetare penală absolut toate documentele necesare și vom da tot concursul acestor proceduri. Ne dorim ca toți cei care au greșit, dacă sunt găsiți vinovați, să răspundă exemplar pentru faptele lor. Și așa va fi.” a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ministerul Energiei va publica rezultatele controlului și va dispune, prin Adunarea Generală, măsurile de redresare care se impun.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Bilanțul activităților desfășurate de polițiștii rutieri hunedoreni, în primele șase luni ale acestui an

Publicat

pe

Redactat de

Peste 600 de acțiuni preventive organizate și circa 21.600 de sancțiuni contravenționale aplicate, majoritatea pentru nerespectarea prevederilor legale privind circulația pe drumurile publice. Polițiștii rutieri hunedoreni au tras linie, după șase luni de activitate.

De la începutul acestui an, polițiștii rutieri au desfășurat controale în trafic, atât în zonele urbane, cât și în cele rurale, cu accent pe depistarea și sancționarea abaterilor grave, cum ar fi viteza excesivă, conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise, neutilizarea centurii de siguranță și folosirea telefonului mobil la volan. În paralel, polițiștii au organizat sesiuni de informare în unitățile școlare, pentru a educa tinerii cu privire la importanța respectării regulilor de circulație și au transmis mesaje preventive prin intermediul mass-media, pentru a transmite mesaje de avertizare și sfaturi pentru un comportament rutier responsabil.

“În vederea reducerii riscului rutier, în primele 6 luni ale acestui an, polițiștii au organizat peste 600 de acțiuni preventive în trafic, iar ca urmare a neregulilor constatate au aplicat 21.639 de sancțiuni contravenționale, majoritatea pentru nerespectarea prevederilor legale privind circulația pe drumurile publice. Acționând pe principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave, polițiștii au aplicat 9.228 de sancțiuni contravenționale pentru încălcarea regimului legal de viteză, 122 de sancțiuni contravenționale pentru conducere sub influența alcoolului, 708 sancțiuni pentru nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, 51 de sancțiuni contravenționale pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor, 81 de sancțiuni pentru neacordarea priorității de trecere vehiculelor și 295 de amenzi pentru nerespectarea regulilor de circulație de către bicicliști/conducători de trotinete etc. De asemenea, în primul semestru al acestui an, polițiștii hunedoreni au constatat 476 infracțiuni rutiere, dintre care exemplificăm: 83 de infracțiuni de conducere cu alcoolemie peste limita admisă, 66 de infracțiuni de conducere fără permis, 45 de conducere a unui autovehicul sub influența unor substanțe psihoactive și 10 fapte de refuz ori sustragere de la prelevarea mostrelor biologice. De asemenea în cadrul activităților curente, au fost reținute pentru fapte contravenționale ori pentru comitere unor infracțiuni 1.574 de permise de conducere și au fost retrase 871 de certificate de înmatriculare”, a informat, vineri, Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Foto: IPJ Hunedoara

37 de accidente rutiere grave, produse pe șosele din județ, în primele șase luni ale lui 2024

Potrivit datelor statistice puse la dispoziție de Serviciul Rutier Hunedoara, în perioada 01 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, la nivelul județului, s-au înregistrat 37 accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 10 de persoane și rănirea gravă a altor 30.

Analiza efectuată la nivelul Serviciului Rutier, relevă principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave, ca fiind:

1. Viteza sub cele două forme(neadaptată/nelegală), care a condus la producerea a 8 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 3 persoane și rănirea gravă a altor 5 persoane;
2. Nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, care a condus la producerea a 6 accidente rutiere grave, soldate cu decesul unei persoane și rănirea gravă a altor 5;
3. Alte preocupări de natură a distrage atenția conducătorului auto, care au condus la producerea a 4 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 2 persoane și rănirea gravă a altor 2 persoane;
4. Neacordarea priorității de trecere pietonilor, care a condus la producerea a 3 accidente grave, soldate cu decesului unei persoane și rănirea gravă a altor două.

Polițiștii îi îndeamnă toți participanții la trafic să respecte regulile de circulație și să adopte un comportament preventiv și responsabil. Siguranța rutieră este o responsabilitate comună, iar prin eforturi conjugate putem contribui la reducerea numărului de accidente și la salvarea de vieți omenești.

Advertisement

Recomandări preventive pentru un trafic rutier în siguranță:

Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere, polițiștii le recomandă participanților la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze permanent viteza la condițiile de drum și să se informeze cu privire la condițiile meteo și la tronsoanele de drum pe care le vor parcurge. “Conduceți cu prudență, măriți distanța de siguranță în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante. În condițiile unui trafic aglomerat, condițiile meteo nefavorabile pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile! Nu vă angajați în depășirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate și efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare. Nu consumați alcool și nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiți! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceți, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free. Pietonii sunt rugați să își ia toate măsuri de precauție pentru a fi siguri că sunt observați în trafic de către șoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de a traversa a fost observată de către șoferi!”, transmit reprezentanții IPJ Hunedoara

Schimbări în procedura comunicării procesului -verbal

Potrivit noilor reglementari legale, procedura comunicării procesului-verbal atunci când contravenientul deşi prezent la încheierea procesului-verbal refuză primirea acestui: dacă refuzul primirii procesului-verbal este înregistrat audio-video de către polițist, cu un mijloc tehnic din dotare, acest aspect fiind menționat în cuprinsul documentului de constatare, se consideră că procedura comunicării procesului-verbal a fost îndeplinită pe loc.
Prin urmare, unitatea din care face parte agentul constatator nu mai este obligată să comunice la domiciliul contravenientului un exemplar al acestuia.

Pentru a obține o copie, demersurile vor fi întreprinse de către contravenient, care va trebui să solicite ulterior emiterea acesteia unității din care face parte agentul constatator.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Turul României 2024: O vară fierbinte și intensă pe două roți

Publicat

pe

Redactat de

Federatia Română de Ciclism, în colaborare cu Agenția Națională pentru Sport și Auchan, se pregătește să dea startul unei veri pline de emoție și adrenalină, odată cu organizarea Turului României 2024.

Evenimentul, programat între 14 și 18 august, promite să transforme țara într-o arenă vibrantă a pasiunii pentru ciclism, străbătută de cei mai dedicați cicliști, gata să cucerească un traseu de peste 750 km.

Etapa 1: Deva – Alba Iulia
Turul începe pe 14 august cu o etapă spectaculoasă, care va purta cicliștii din Deva, prin Vințu de Jos și Sebeș, înapoi la Vințu de Jos, pentru a ajunge la Alba Iulia. Un traseu de poveste care promite un început memorabil.

Etapa 2: Alba Iulia – Păltiniș
Pe 15 august, concurenții vor pedala de la Alba Iulia, trecând prin Câlnic, Miercurea Sibiului, Gura Râului, pentru a ajunge la destinația finală din Păltiniș. Această etapă va pune la încercare abilitățile cicliștilor, cu peisaje montane de neuitat.

Etapa 3: Sibiu – Cristian
A treia etapă, pe 16 august, va conecta Sibiu de Cristian, prin Agnita, Cârța, Sâmbăta de Sus, și Poiana Mărului. Traseul pitoresc va adăuga o notă de magie competiției, cu peisaje rurale autentice.

Etapa 4: Târgoviște – Târgoviște
Penultima etapă, pe 17 august, va începe și se va termina în Târgoviște, trecând prin Moreni, Valea Lungă, Provița de Sus, Pucioasa, Vulcana Băi și Voinești. Acest traseu circular va testa rezistența și strategiile cicliștilor într-un peisaj variat și provocator.

Advertisement

Etapa 5: Circuit București
Finalul grandios al Turului României va avea loc pe 18 august, în capitala București, unde cicliștii vor încheia competiția într-un circuit plin de tensiune și entuziasm.

Turul României 2024 nu este doar o competiție, ci o celebrare a ciclismului și a spiritului de echipă.

FOTO: Tour of Romania

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate