Actualitate
Jandarmii hunedoreni, în misiune la Arieșeni
Antrenament pe munte, coborâri în rapel din elicopter, salvare-evacuare în zona montană a unei persoane sau grup de persoane, sunt doar câteva din exercițiile pe care le vor derula, pe parcursul a cinci zile, jandarmii din trei județe, Alba, Hunedoara și Târgu Mureș, în cooperare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al Judeţului Alba, Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia, Salvamont Alba şi Inspectoratului General de Aviaţie.
În perioada 18 – 22 iunie, jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara, a Grupării de Jandarmi Mobile Târgu Mureş în cooperare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al Judeţului Alba, Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia, Salvamont Alba şi Inspectoratului General de Aviaţie împreună cu un elicopter MI-17, vor desfăşura o misiune de antrenament, cu forţe şi mijloace în teren intitulată „Acvila Apusenilor׆, cu tema ,,Modul de acţiune al structurilor montane şi Intervenţia subunităţii mobile de jandarmi (A.T.) în sprijinul posturilor montane pentru rezolvarea unei situaţii tactice”.
Misiunea de antrenament se va desfăşura în localitatea Arieşeni, în zonele Cheile Ordâncuşei, Peştera Poarta lui Ionele, Vârful Clujului şi Poiana Călineasa din munţii Apuseni, unde forţele angrenate vor acţiona în baza unor scenarii adaptate după posibile situaţii reale de intervenţie. Exerciţiul de antrenament are ca scop dezvoltarea capacităţii de interoperabilitate în sistem integrat, precum şi verificarea capacităţii de reacţie şi intervenţie a forţelor de ordine, în diferite situaţii.
Ample exerciții derulate în „creierul” munților
Participanţii la misiune se vor familiariza cu diferitele tehnici de intervenţie în asemenea cazuri, respectiv modul de folosire a instalaţiilor din aeronavă, modul de comportare pe timpul zborului pe traiectorie, al coborârii şi îmbarcării din/în elicopter; proceduri de semnalizare pentru dirijarea elicopterului în acţiunea de salvare, zbor de aclimatizare a personalului şi antrenament la procedeele de coborâre în rapel din elicopter. De asemenea, va avea loc un exerciţiu de salvare cu ajutorul elicopterului, prin utilizarea troliului şi al sistemului fast rope, iar pariticipanți la exercițiu vor fio instruiți cum trebuie să ridice accidentaţii cu targa (UT 2000) sau cu triunghiul de salvare (ham) în elicopter. Mai mult, jandarmii vor exersa tactici de coborâre în rapel din elicopter, de deplasare şi apropiere de zona de intervenţie, precum și activităţi de salvare-evacuare în zona montană a unei persoane sau grup de persoane.
Se verifică modul de acțiune și mijloacele de comunicații
Potrivit reprezentanților IJJ Alba, „prin intermediul acestei misiuni de antrenament se doreşte evaluarea obiectivă a modului de desfăşurare a tuturor activităţilor cuprinse în scenarii, din punct de vedere al organizării acestora, a etapelor parcurse de la luarea deciziilor, elaborarea documentelor necesare şi coordonarea forţelor din teren, până la modul de acţiune efectiv al forţelor de ordine participante, precum şi verificarea disponibilităţii mijloacelor tehnice de comunicaţii şi a vulnerabilităţii legăturilor de comunicaţii operative pentru asigurarea conducerii forţelor proprii şi a cooperării intra şi interinstuţionale”.
În cazul în care se vor afla turiști în zona desfăşurării misiunii, jandarmii le recomandă să îşi păstreze calmul şi să respecte indicaţiile forţelor de ordine.
Actualitate
Lupeniul a pierdut la Craiova
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/pierdut.jpg)
Minerul Lupeni, locul 5 în seria 9 din Liga 3 de fotbal, a jucat un nou meci de pregătire. Meciul a avut loc la Craiova, la baza sportivă FCU Footbal Park “Tărâmul Leilor”, pe trenul 3 „Costică Ștefănescu”.
Învinși de o divizionară secundă
Adversara celor de la Minerul Lupeni a fost FCU Craiova, locul 7 în Liga 2, și aflată în lupta pentru calificarea în play-off. Deși nu au jucat rău, băieții din Vale au trebuit să se recunoască învinși, cu scorul de 3-0. Rezultatul a fost stabilit încă de la pauză, pentru craioveni înscriind fundașii Lumbu (26′) și Lekiatas (32′) și mijlocașul Bounaas (43′). În meciul cu FCU Craiova pentru Minerul Lupeni au evoluat Wynney (Raț 46′) – Toma (Mazilu 46′, Hârsan 68′), Vlad, Creciunesc, Doboș – Eshun (Mândreci 73′), Trancă, Bedea (Petea 60′), Baidoo – June, Popescu (Erceanu 46′). Mai este de menționat că în acest meci au debutat, pentru Minerul Lupeni, noii – veniți, respectiv portarul Wynney și atacantul Popescu, care au semnat cu clubul din Vale în această săptămână, dar și că stoperul Dulap s-a accidentat la încălzire și nu a putut fi folosit în jocul cu FCU Craiova. Până la meciul cu divizionara secundă, cei de la Minerul Lupeni au mai susținut alte trei meciuri amicale, toate fiind disputate în deplasare, câștigând cu 4-0 la Minerul Motru (piga 4 Gorj) și cu 1-0 pe terenul vecinilor și rivalilor istorici de la Jiul Petroșani, și au pierdut, cu 4-2, la Vulturii Fărcășești. Totodată, este de precizat că ultimele două echipe menționate evoluează în Liga 3, ambele în seria 8, Jiul ocupând poziția a cincea, iar Fărcășeștiul pe cea de-a patra. Aceste formații, ca și Minerul Lupeni, de altfel, vor lupta pentru ocuparea unuia din primele patru locuri, care asigură calificarea în play-off. Din sezonul regular, care se va relua în perioada 28 februarie – 1 martie, mai sunt de disputat trei etape. Până atunci, însă, Minerul Lupeni are programate și alte meciuri amicale, primul dintre ele, dacă nu apar schimbări de ultimă oră, urmând a se juca joi, 13 martie, pe terenul liderului din Liga 4 Hunedoara, Unirea DMO.
Foto: Ediție specială
Actualitate
Rectorul Universității din Petroșani, Radu Sorin Mihai, propune soluții pentru prelungirea activității miniere în Valea Jiului
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2023/01/rector-UPET-1024x576-1.jpg)
În cadrul unei intervenții recente, Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității din Petroșani, a vorbit despre posibile soluții pentru prelungirea activității miniere din Valea Jiului. Acesta a subliniat importanța exploatării moderne a resurselor minerale, care trebuie să se bazeze pe investiții și tehnologii neconvenționale.
Rectorul a menționat că rezerva de cărbune din subteran a fost preluată de la instituțiile anterioare, pe baza studiilor și a datelor oferite de Agenția Națională a Resurselor Minerale. În urma acestor analize, echipa Universității din Petroșani a propus soluții specifice pentru fiecare zonă a Văii Jiului, având în vedere particularitățile stratului de cărbune și ale minelor deschise.
Printre propunerile avansate se numără tehnologii neconvenționale de exploatare și stocarea monoxidului de carbon și a hidrogenului în spațiile subterane, având în vedere evoluțiile din acest sector. De asemenea, rectorul a subliniat că, pe măsură ce minele se închid, pânza freatică urcă, iar aceste modificări trebuie luate în considerare în strategia de gestionare a resurselor.
În ceea ce privește resursele minerale, rectorul a precizat că nu s-au discutat cifre precise, ci doar propuneri generale. De asemenea, Complexul Energetic Valea Jiului și Complexul Energetic Oltenia au venit cu propriile propuneri, urmând ca Ministerul Energiei să ia deciziile finale și să le transmită Comisiei Europene pentru validare.
Aceasta este o etapă importantă în continuarea activității miniere în Valea Jiului, iar rectorul Universității din Petroșani se arată optimist cu privire la viitorul acestei industrii esențiale pentru regiune.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Imagini cu Cetatea Devei iluminată în roșu, de Ziua 112
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/Cetatea-Devei-iluminata-in-rosu-3-scaled.jpg)
Cetatea Devei, emblemă a municipiului reședință a județului Hunedoara, a fost iluminată în culoarea roșie, marți seară, marcându-se astfel “Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112”.
Primăria Deva s-a numărat printre instituțiile publice și organizațiile private din țară care s-au alăturat campaniei de conștientizare a importanței numărului de urgență 112 pentru comunitate, organizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
„Cetatea Devei a fost iluminată simbolic în culoarea roșie, sprijinind astfel importanța unui sistem comun de intervenție rapidă în situații critice, valabil în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112 subliniază importanţa şi necesitatea utilizării corecte a acestui serviciu vital dedicat cetăţenilor”, au transmis reprezentanții Primăriei Deva.
Sursa: Primăria Municipiului Deva
Peste o sută de clădiri și obiective turistice din toată țara au fost, aseară, iluminate în roșu.
„Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112” este marcată anual la data de 11 februarie.
Prin acest demers vizual simbolic, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a dorit să atragă atenția asupra rolului esențial al numărului unic de urgență și să încurajeze cetățenii să îl folosească responsabil. Apelarea abuzivă a 112 poate periclita intervenţia rapidă a echipajelor specializate acolo unde este cu adevărat nevoie.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Va intra la finanțare stadionul de la Hunedoara?
- Actualitatecu 2 zile in urma
Ordin de protecție provizoriu emis de polițiști, ca urmare a proferării de amenințări la adresa fostei concubine
- Actualitatecu 2 zile in urma
Final fericit în cazul cățelușei găsită de polițiștii hunedoreni pe stradă. „Lassie s-a întors acasă!”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Cetatea Devei, iluminată în roșu de Ziua Europeană 112
- Actualitatecu 3 zile in urma
18 tone de trufe, recoltate ilegale. Amenzi de 80.000 de lei, aplicate de Garda Națională de Mdiu
- Actualitatecu 22 de ore in urma
Vizită educativă la Centrul Integrat 112 Deva: Conștientizarea importanței apelurilor corecte de urgență
- Actualitatecu 3 zile in urma
De pe pârtie, la spital. Salvamontiștii din Straja – 24 de solicitări de intervenție, sâmbătă, cele mai multe din țară
- Actualitatecu 24 de ore in urma
Casa Județeană de Pensii, anunț pentru cei care primesc pensiile pe carduri