În peste 6.000 de misiuni de menținere și de asigurare a ordinii publice au fost angrenați jandarmii hunedoreni, în primele nouă luni ale anului 2023, potrivit bilanțului activității prezentat de Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Hunedoara.
“În primele nouă luni ale anului 2023 Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara a acționat în permanență pentru luarea tuturor măsurilor necesare și legale care să conducă la crearea unui climat optim de ordine și siguranță publică, la creșterea gradului de siguranță al cetățeanului și la combaterea infracționalității. Conectați în permanență la dinamica situației operativă, am planificat și executat în perioada de referință un număr de 6.348 de misiuni de menținere și de asigurare a ordinii publice, în care au fost angrenate 14.280 de efective”, se arată într-un raport prezentat de reprezentanții IJJ Hunedoara.
Referitor la intervențiile jandarmilor ca urmare a apelurilor primite prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, în perioada analizată s-au executat 152 de misiuni cu 393 de efective.
Tot în intervalul analizat, au fost executate un număr de 306 misiuni în cooperare sau colaborare cu alte instituții, am participat cu efective de jandarmi la 14 acțiuni speciale și am primit spre executare un număr de 665 de mandate de aducere pentru parchetele și instanțele de judecată din județ.
317 infracțiuni constatate, cu 89 mai multe față de perioada similară a anului trecut
“Cu privire la activitatea de constatare a faptelor penale de către jandarmi, independent sau în comun cu Poliția, se constată o creștere cu aproape 40 la sută a infracțiunilor constatate, raportat la perioada similară a anului precedent. Astfel, în primele 9 luni ale anului 2023 au fost sesizate un număr total de 317 infracțiuni, cu 301 de autori reținuți, față de perioada similară a anului 2022, când au fost sesizate 228 de infracțiuni, cu 235 de autori”, se mai arată în bilanț.
În plus, jandarmii hunedoreni au constatat un număr de 1.407 sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor aplicate ridicându-se la 323.850 de lei, în primele 9 luni ale anului. Sancțiunile au fost aplicate majoritare pentru încălcarea prevederilor legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuite socială, a ordinii și liniștii publice, dar și pentru încălcarea OUG nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura și a legii nr. 171 din 2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.
Prezenți în zona școlilor
În baza Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru Siguranță Școlară pentru anul școlar 2023-2024, elaborat și implementat sub coordonarea Instituției Prefectului Județului Hunedoara, efectivele de jandarmi acționează în zona instituțiilor de învățământ preuniversitar, cu predilecție pe traseele de afluire/defluire a elevilor și personalului didactic, în intervalele orare la care încep sau se finalizează activitățile didactice. Obiectivele prioritare sunt prevenirea și combaterea faptelor antisociale și creșterea gradului de siguranță a participanților la procesul de învățământ.
Astfel, elementele de dispozitiv ale jandarmeriei acționează pentru menținerea ordinii publice prin sistem de patrulare în zona a 28 de instituții de învățământ cu potențial de risc ridicat din cinci localități, respectiv Deva, Hunedoara (sat Peștișu Mare), Orăștie, Petroșani și Hațeg. “Pe timpul executării misiunilor în zona de învățământ jandarmii aflați în misiune au întocmit actele de sesizare a organelor de urmărire penală pentru 10 infracțiuni, 9 de lovire sau alte violențe și 1 infracțiune de furt. Totodată, au fost aplicate un număr de 87 de sancțiuni contravenționale. De la începutul anului, efectivele de jandarmi au desfășurat în școli, independent sau în cooperare cu Biroul de Siguranță Școlară din cadrul IPJ Hunedoara, 80 de acțiuni de intervenție preventivă. De asemenea, în cooperare cu Biroul de Siguranță Școlară din cadrul IPJ Hunedoara și cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Hunedoara au fost realizate 73 de astfel de acțiuni preventive la sediul unor societăți comerciale unde erau organizate tabele școlare”, mai arată reprezentanții IJJ Hunedoara.
Pe linie de pază și protecție a transporturilor de bunuri și a celor cu caracter special, în total, au fost asigurate cu pază de către efectivele de jandarmi un număr de 581 de transporturi speciale și de valută, fiind în ultimii ani situați pe primele locuri în țară raportat la numărul de transporturi asigurate.
“Vrem să reiterăm faptul că Jandarmeria își dorește să fie o instituție apropiată de oameni și să devină un reper în ceea ce privește calitatea serviciului în slujba cetățeanului, revenindu-ne totodată misiunea onorantă de a asigura liniștea socială și respectarea legalității. Astfel, analizăm cu toată responsabilitatea soluționarea petițiilor, cererilor și sesizărilor venite din partea cetățenilor. Doar în acest an, am înregistrat spre competentă soluționare un număr de 60 de petiții și solicitări de primire în audiență, iar fiecare răspuns întocmit a fost atent documentat și transmis către petenți în termenele legale”, au mai transmis reprezentanții IJJ Hunedoara.
Implicați în acțiuni de donare de sânge pentru semenii suferinzi
Dincolo de atribuțiile care le revin conform legii, jandarmii sunt implicați și organizează frecvent campanii de ecologizare sau de donare de sânge.
De la începutul anului, peste 50 de jandarmi hunedoreni au donat sânge în cadrul campaniilor organizate independent sau de Instituția Prefectului, cu mențiunea că o parte dintre donatori fac acest gest de patru-cinci ori pe an, inclusiv în afara campaniilor organizate. Mai mult, în perioada 30 octombrie – 03 noiembrie, jandarmii hunedoreni se alătură campaniei naționale de donare de sânge „Donează sânge, donează o viață!”, organizată de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, în speranța că picăturile salvatoare vor ajunge la cât mai mulți oameni aflați în suferință.
