Connect with us
Data: 25/11/2024
.

Actualitate

Jandarmii hunedoreni – mii de misiuni, în primele nouă luni ale anului. O creștere cu aproape 40 la sută a infracțiunilor constatate

Publicat

pe

În peste 6.000 de misiuni de menținere și de asigurare a ordinii publice au fost angrenați jandarmii hunedoreni, în primele nouă luni ale anului 2023, potrivit bilanțului activității prezentat de Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Hunedoara.

“În primele nouă luni ale anului 2023 Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara a acționat în permanență pentru luarea tuturor măsurilor necesare și legale care să conducă la crearea unui climat optim de ordine și siguranță publică, la creșterea gradului de siguranță al cetățeanului și la combaterea infracționalității. Conectați în permanență la dinamica situației operativă, am planificat și executat în perioada de referință un număr de 6.348 de misiuni de menținere și de asigurare a ordinii publice, în care au fost angrenate 14.280 de efective”, se arată într-un raport prezentat de reprezentanții IJJ Hunedoara.

Referitor la intervențiile jandarmilor ca urmare a apelurilor primite prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, în perioada analizată s-au executat 152 de misiuni cu 393 de efective.

Tot în intervalul analizat, au fost executate un număr de 306 misiuni în cooperare sau colaborare cu alte instituții, am participat cu efective de jandarmi la 14 acțiuni speciale și am primit spre executare un număr de 665 de mandate de aducere pentru parchetele și instanțele de judecată din județ.

317 infracțiuni constatate, cu 89 mai multe față de perioada similară a anului trecut

“Cu privire la activitatea de constatare a faptelor penale de către jandarmi, independent sau în comun cu Poliția, se constată o creștere cu aproape 40 la sută a infracțiunilor constatate, raportat la perioada similară a anului precedent. Astfel, în primele 9 luni ale anului 2023 au fost sesizate un număr total de 317 infracțiuni, cu 301 de autori reținuți, față de perioada similară a anului 2022, când au fost sesizate 228 de infracțiuni, cu 235 de autori”, se mai arată în bilanț.

În plus, jandarmii hunedoreni au constatat un număr de 1.407 sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor aplicate ridicându-se la 323.850 de lei, în primele 9 luni ale anului. Sancțiunile au fost aplicate majoritare pentru încălcarea prevederilor legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuite socială, a ordinii și liniștii publice, dar și pentru încălcarea OUG nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura și a legii nr. 171 din 2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

Prezenți în zona școlilor

În baza Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru Siguranță Școlară pentru anul școlar 2023-2024, elaborat și implementat sub coordonarea Instituției Prefectului Județului Hunedoara, efectivele de jandarmi acționează în zona instituțiilor de învățământ preuniversitar, cu predilecție pe traseele de afluire/defluire a elevilor și personalului didactic, în intervalele orare la care încep sau se finalizează activitățile didactice. Obiectivele prioritare sunt prevenirea și combaterea faptelor antisociale și creșterea gradului de siguranță a participanților la procesul de învățământ.

Advertisement

Astfel, elementele de dispozitiv ale jandarmeriei acționează pentru menținerea ordinii publice prin sistem de patrulare în zona a 28 de instituții de învățământ cu potențial de risc ridicat din cinci localități, respectiv Deva, Hunedoara (sat Peștișu Mare), Orăștie, Petroșani și Hațeg. “Pe timpul executării misiunilor în zona de învățământ jandarmii aflați în misiune au întocmit actele de sesizare a organelor de urmărire penală pentru 10 infracțiuni, 9 de lovire sau alte violențe și 1 infracțiune de furt. Totodată, au fost aplicate un număr de 87 de sancțiuni contravenționale. De la începutul anului, efectivele de jandarmi au desfășurat în școli, independent sau în cooperare cu Biroul de Siguranță Școlară din cadrul IPJ Hunedoara, 80 de acțiuni de intervenție preventivă. De asemenea, în cooperare cu Biroul de Siguranță Școlară din cadrul IPJ Hunedoara și cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Hunedoara au fost realizate 73 de astfel de acțiuni preventive la sediul unor societăți comerciale unde erau organizate tabele școlare”, mai arată reprezentanții IJJ Hunedoara.

Pe linie de pază și protecție a transporturilor de bunuri și a celor cu caracter special, în total, au fost asigurate cu pază de către efectivele de jandarmi un număr de 581 de transporturi speciale și de valută, fiind în ultimii ani situați pe primele locuri în țară raportat la numărul de transporturi asigurate.

“Vrem să reiterăm faptul că Jandarmeria își dorește să fie o instituție apropiată de oameni și să devină un reper în ceea ce privește calitatea serviciului în slujba cetățeanului, revenindu-ne totodată misiunea onorantă de a asigura liniștea socială și respectarea legalității. Astfel, analizăm cu toată responsabilitatea soluționarea petițiilor, cererilor și sesizărilor venite din partea cetățenilor. Doar în acest an, am înregistrat spre competentă soluționare un număr de 60 de petiții și solicitări de primire în audiență, iar fiecare răspuns întocmit a fost atent documentat și transmis către petenți în termenele legale”, au mai transmis reprezentanții IJJ Hunedoara.

Implicați în acțiuni de donare de sânge pentru semenii suferinzi

Dincolo de atribuțiile care le revin conform legii, jandarmii sunt implicați și organizează frecvent campanii de ecologizare sau de donare de sânge.

De la începutul anului, peste 50 de jandarmi hunedoreni au donat sânge în cadrul campaniilor organizate independent sau de Instituția Prefectului, cu mențiunea că o parte dintre donatori fac acest gest de patru-cinci ori pe an, inclusiv în afara campaniilor organizate. Mai mult, în perioada 30 octombrie – 03 noiembrie, jandarmii hunedoreni se alătură campaniei naționale de donare de sânge „Donează sânge, donează o viață!”, organizată de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, în speranța că picăturile salvatoare vor ajunge la cât mai mulți oameni aflați în suferință.

Advertisement

Actualitate

Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

În județul Hunedoara, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale indică o competiție strânsă între principalii candidați.

Călin Georgescu conduce clasamentul cu 37.104 voturi, reprezentând 22,34% din sufragii. Ion-Marcel Ciolacu se află pe locul al doilea, la o distanță foarte mică, acumulând 36.706 voturi, adică 22,1%. George-Nicolae Simion completează podiumul, cu 30.973 voturi (18,65%).

Pe locul al patrulea se situează Elena-Valerica Lasconi, care a obținut 24.283 de voturi (14,62%), urmată de Nicolae-Ionel Ciucă, cu 13.626 de voturi (8,2%). Mircea-Dan Geoană ocupă locul șase, având 9.926 de voturi (5,98%).

Restul candidaților au înregistrat procente mai mici, Cristian Diaconescu obținând 3,24%, iar Hunor Kelemen și Cristian-Vasile Terheș au înregistrat procente sub 2%. Candidații Ana Birchall, Ludovic Orban și alții au avut rezultate nesemnificative, sub pragul de 1%.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Vești bune din comuna Zam

Publicat

pe

Redactat de

Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.

Pentru un mediu curat

Mai menționăm că aceia care trec prin comuna Zam pot vizita mai multe locuri interesante. Mai exact, pe raza administrativ teritorială a comunei Zam întâlnim șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». În acest sens, preocuparea administrației locale pentru păstrarea unui mediu curat este una firească. „Recent, Primăria comunei Zam a sprijinit organizarea unei noi acțiuni de reciclare. O firmă specializată în domeniu a ridicat, de la domiciliile solicitanților, aparate electrice și electrocasnice vechi sau uzate. Iar cei care au predat astfel de deșeuri au participat la o tombolă”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei hunedorene Zam.

Facilități fiscale

Edilii din comuna Zam vin și cu alte vești bune pentru locuitorii comunei. „În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 107/2024 se instituie unele facilități fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligațiilor bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot depune notificările până la data de 25.11.2024, termenul de plată fiind prelungit până la data de 20.12.2024. Precizez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a spus primarul comunei Zam, Sorin Ionel Nistor.

Iarna nu îi ia prin surprindere

Și în comuna Zam a căzut prima ninsoare, însă administrația publică locală de aici nu a fost luată prin surprindere de venirea iernii. „Procedăm la fel ca în fiecare an înainte de venirea iernii. Astfel, am asigurat combustibiul necesar încălzirii pe perioada sezonului rece la unitățile de învățământ, dar și la celelalte instituții publice care funcționează pe raza comunei noastre. De asemenea, avem pe stoc material antiderapant și tot ceea ce mai este nevoie pentru a interveni la ninsori. Și utilajele sunt pregătite pentru a interveni, dacă este cazul. Nu ne dorim zăpezi abundente, dar este bine să fim pregătiți, pentru ca venirea iernii să nu ne ia prin surprindere”, a precizat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam.

S-a ales viceprimarul

Primarul Sorin Ionel Nistor, aflat la al patrulea său mandat în această funcție, și ceilalți aleși locali au depus jurămintele de credință în cursul lunii octombrie. În cursul acestei luni, în cadrul unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, a fost ales și viceprimarul comunei Zam. „Colegul meu de partid, consilierul local Alin Cristian Butaș, a fost ales, cu unanimitate de voturi, în cadrul unei ședințe extraordinare, viceprimar al comunei Zam. Le mulțumesc tuturor consilierilor pentru încrederea acordată și sunt convins că vom face o echipă bună, care să lucreze în sluijba cetățenilor, pentru dezvoltarea localității noastre”, a menționat primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Rezultate exit -poll – Alegeri prezidențiale, Turul I. Luptă strânsă pentru locul al doilea în finala prezidențială

Publicat

pe

Redactat de

Primele rezultate ale exit-poll-urilor arată că Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obţinut 25% din voturi și intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Se poartă o luptă strânsă pentru locul al doilea. Elena Lasconi, candidatul USR, s-ar afla pe poziția a doua cu un procent de 18%, urmată îndeaproape de Călin Georgescu, candidat independent, care ar fi obținut 16% din voturi, conform exit-poll-urile anunțate, duminică seară, de principalele televiziuni.

 

Rezultate exit -poll CURS

Marcel Ciolacu (PSD) 25%
Elena
Lasconi (USR) 18 %

Călin Georgescu (independent) 16 %

Advertisement

George Simion (AUR) 14 %

Nicolae Ciucă (PNL) 13 %

 

Rezultate exit -poll CIRA

Marcel Ciolacu (PSD) 25 %

Advertisement

Elena Lasconi (USR) 18 %

Călin Georgescu (independent) 16 %

George Simion (AUR) 15 %

Nicolae Ciucă (PNL) 14 %

 

Advertisement

Rezultate exit-poll AVANGARDE

Marcel Ciolacu (PSD) 25 %

Elena Lasconi (USR) 18 %

Călin Georgescu (independent) 16 %

George Simion (AUR) 15 %

Advertisement

Nicolae Ciucă (PNL) 14 %

 

Rezultate ARA

Marcel Ciolacu (PSD) 27%

Elena Lasconi (USR) 18%

Advertisement

George Simion (AUR) 15%

Călin Georgescu (independent) 14%

Nicolae Ciucă (PNL) 11%

 

Numărătoarea oficială a voturilor va decide cine intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care va fi în 8 decembrie.

Advertisement

Primul tur al alegerilor prezidențiale în cifre (situația în județul Hunedoara), la închiderea urnelor – ora 21:00

Număr alegători înscriși pe listele permanente -363.541
Votanți pe listele permanente-150.708
Votanți pe listele suplimentare-17.532
Votanți cu urna mobilă- 2.090
Total votanți – 170.330 (dintre care 120.183 în mediul urban, iar 50.147 în cel rural)
Prezență la urne- 46,85 % la sută

 

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate