Actualitate
Județul Hunedoara are buget. Aproape 60% din din sumă este alocată dezvoltării
Județul Hunedoara are buget. Aproape 60% din din sumă este alocată dezvoltării.
În cadrul ședinței extraordinare de vineri, desfășurată în sala de plen, consilierii județeni au adoptat bugetul județului Hunedoara pe anul 2024.
„În acest an, 57% din suma cuprinsă în bugetul general propriu este destinată dezvoltării. Avem la dispoziție peste 600 de milioane de lei, care ne asigură atât derularea proiectelor aflate deja în implementare sau a proiectelor noi, cât și acoperirea necesarului de funcționare. La această sumă se adaugă alte 40 de milioane de lei provenite din excedentul anual, fonduri care vor fi utilizate pentru o serie de investiții”, arată Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.
Bani pentru spitale
In plus, bugetul din acest are cuprinse sume și pentru modernizarea infrastructurii medicale
„În acest an, acordăm o importanță deosebită modernizării infrastructurii sanitare și dotărilor de care au nevoie unitățile din subordinea Consiliului Județean Hunedoara. La acest capitol, avem de finalizat o serie de proiecte începute în anii anteriori, precum și de implementat o serie de proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (#PNRR), unde am parcurs deja etape importante. În unele cazuri, suntem în faza de atribuire a contractului de execuție a lucrărilor, în alte cazuri urmează să dăm ordinul de execuție a lucrărilor”, mai subliniază președinte CJ Hunedoara.
Excedentul bugetar, folosit pentru modernizare
Excedentul bugetar va fi folosit pentru modernizarea unor instituții.
„Cu banii asigurați din excedentul bugetar avem în plan repararea și modernizarea sediului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara, extinderea și etajarea corpului extins Unitatea de Primiri Urgențe (aflat deja în execuție) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Deva, construirea unei pasarele între UPU și laboratorul de imagistică, extinderea blocului operator tot la SJU Deva, precum și consturirea unei saline artificiale la Sanatoriul din Brad”, a mai precizat președintele Consiliului Județean Hunedoara.
Pasul Vâlcan va avea apă, iar drumurile județene vor fi modernizate
O altă investiție semnificativă va fi realizată în stațiunea montană Pasul Vâlcan.
In plus, mai multe drumuri județene vor fi modernizate.
„Tot la capitolul investiții, vor fi alocate fonduri pentru proiectele de alimentare cu apă a stațiunii turistice Pasul Vîlcan și a stațiunii Straja – etapa a II-a, dar și pentru refacerea următoarelor sectoare de drum județean: DJ 741 (între Curechiu și Oprișești), DJ 706B (Luncșoara – Dumești), DJ 706 (Vorța – Visca). În 2024, alocăm fonduri pentru modernizarea transporturilor, practic a rețelei de drumuri județene, pentru care avem deja atrase finanțări prin PNI „Anghel Saligny”, iar Consiliul Județean trebuie să vină cu partea sa de contribuție”, a mai subliniat Nistor.
2024, an cu investiții majore
Anul acesta se anunță a fi unul cu investiții majore în județul Hunedoara.
2024 este un an important și în ceea ce privește și proiectele de restaurare și punere în valoare a patrimoniului istoric. În acest an, se încheie proiectul de anvergură „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”, derulat la Sarmizegetusa Regia și finanțat prin programul RO-Cultura, din granturi SEE.
„De asemenea, la capitolul drumuri județene sunt prevăzute peste 47 de milioane de lei pentru reparații și servicii de întreținere curentă a vastei rețele de drumuri județene pe care o avem în administrare.
Se anunță un an bogat, cu multe proiecte de finalizat, dar și de demarat, ceea ce ne dă încredere că județul Hunedoara este așezat pe traiectoria normală de dezvoltare și de creștere economică”, mai informează președintele CJ Hunedoara.
Actualitate
Muzeul Satului, inaugurat la Petrila. Un nou punct de atracție culturală și turistică în Valea Jiului
Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest au participat la inaugurarea Muzeului Satului momârlanilor din Petrila, un proiect de amploare realizat cu fonduri europene, menit să aducă în prim-plan tradițiile și obiceiurile vechii comunități a momârlanilor din Valea Jiului.
Satul-muzeu, situat la poalele Munților Parâng și Șureanu, include peste 20 de case tradiționale și o biserică din lemn cu o arhitectură specifică, amplasată în centrul satului.
Cu o suprafață de aproape trei hectare, satul a fost gândit ca o replică fidelă a așezărilor tradiționale ale momârlanilor, cu gospodării simple, realizate din lemn, reflectând modul de viață autentic al acestei comunități.
Evenimentul de inaugurare a inclus un târg cu produse locale, oferind vizitatorilor ocazia de a se bucura de preparate și suveniruri tradiționale, promovând astfel producătorii locali.
„Mă bucură mult să văd realizat acest muzeu și îmi doresc ca el să devină un punct de atracție, să îi treacă pragul cât mai mulți vizitatori – să promovăm potențialul turistic extraordinar al zonei, păstrând totodată vie istoria momârlanilor și obiceiurile locului. Este o investiție complexă pe care o finanțăm la Petrila, care cuprinde de la realizarea acestui muzeu al satului, la modernizări de școli, grădinițe și parcuri, realizarea de locuințe sociale și alte lucrări ample de infrastructură care au ca scop asigurarea unor condiții de viață mai bune pentru oamenii de aici, precum și promovarea patrimoniului local și a turismului în zonă. Sunt proiecte care au început prin Programul Operațional Regional și pe care le vom continua prin Programul Regional Vest, cu finanțare europeană”, a declarat Sorin Maxim, director general ADR Vest.
Acest proiect, implementat de Primăria orașului Petrila, va integra satul-muzeu în circuitul turistic al regiunii, fiind un loc deschis organizării de evenimente și târguri dedicate meșteșugarilor și producătorilor locali.
Prin valorificarea moștenirii culturale și susținerea economiei locale, satul-muzeu al momârlanilor promite să devină un important pol de atracție turistică, atrăgând atât vizitatori români, cât și internaționali, dornici să descopere farmecul și autenticitatea tradițiilor din Valea Jiului.
FOTO: FACEBOOK AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST-ADR VEST
Actualitate
Pași pentru proiectul „Construire parc fotovoltaic Localitatea Călan, județul Hunedoara”
Primarul orașului Călan, Adrian Filip Iovănesc, a anunțat că proiectul „Construire parc fotovoltaic Localitatea Călan, județul Hunedoara” a fost acceptat la finanțare.
Investiția prevede instalarea unei centrale electrice fotovoltaice cu o putere de 0.40 MW, care va contribui semnificativ la reducerea costurilor cu energia electrică pentru comunitatea locală.
Potrivit primarului, această soluție verde va duce la economii considerabile pentru orașul Călan, estimându-se o scădere de aproximativ 50% a cheltuielilor pentru energia consumată. Proiectul face parte din strategia administrației locale de a promova sursele de energie regenerabilă și de a sprijini dezvoltarea sustenabilă a orașului.
”A fost acceptat la finanțare proiectul “Construire parc fotovoltaic Localitatea Călan, județul Hunedoara”. Puterea instalată a centralei electrice fotovoltaice este de 0.40 MW. Costurile cu energia consumată de orașului Călan vor scădea cu aproximativ 50% prin această investiție”, a anunțat Adrian Filip Iovănesc primarul orașului Călan.
Parcul fotovoltaic reprezintă un pas important în direcția modernizării infrastructurii energetice a orașului și în atingerea obiectivelor de sustenabilitate pe termen lung.
FOTO: FACEBOOK IOVĂNESC ADRIAN FILIP
Actualitate
Se închide circulația pe Transalpina din cauza condițiilor meteo nefavorabile
Compania Națională de Administrare a Drumurilor (CNADNR) anunță că, începând de luni, 11 noiembrie 2024, circulația rutieră pe Transalpina (DN 67C) va fi închisă pe tronsonul cuprins între km 34+800 (Rânca) și km 79+200 (Curpăt), din cauza condițiilor meteo nefavorabile.
Decizia a fost luată în urma evaluării riscurilor generate de condițiile meteorologice de iarnă, care includ viscol și ninsori, ce pot afecta siguranța traficului. În această perioadă, autoritățile recomandă șoferilor să evite deplasările pe acest sector de drum și să utilizeze alternativele de trafic recomandate.
Transalpina, cunoscută și sub denumirea de „Drumul Regelui”, este una dintre cele mai înalte și spectaculoase artere montane din România, dar în sezonul rece, drumurile montane devin periculoase din cauza condițiilor meteo extreme. CNADNR va monitoriza constant situația și va informa publicul cu privire la orice modificare a stării drumurilor.
Șoferii sunt sfătuiți să se informeze din timp asupra stării vremii și a drumurilor, pentru a evita orice incidente pe traseele montane.
FOTO: Arhivă
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident grav la Peștișu Mare. Pieton lovit pe trecerea de pietoni de un autoturism condus de o femeie din Deva
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Proiect internațional pentru protecția mediului în zonele miniere, lansat de Universitatea din Petroșani în parteneriat cu Universitatea din Bologna
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Provocările economice și sociale ale unui oraș în căutarea unui nou început
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
180 de noi locuri de muncă și investiții de 20 milioane euro pentru IMM-uri, prin Programul Tranziție Justă
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Comuna Baru investește în reabilitarea a 8 clădiri publice și instalarea de stații de încărcare pentru vehicule electrice
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Etapă fără eșec pentru echipele hunedorene din Liga 3
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Siguranța elevilor în trafic, prioritate pentru polițiști: Patrule școlare pentru prevenirea accidentelor rutiere
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Adversarii celor de la West Deva nu s-au prezentat la meci!