Actualitate
Judeţul Hunedoara are, din nou,un spor natural negativ
De câţiva ani încoace populaţia judeţului Hunedoara este în continuă scădere, numărullocuitorilor fiind mai mic, faţă de 1989, cu circa 100.000 de locuitori.
Dacă în 1989 judeţul Hunedoara avea în jur de 550.000 de locuitori, acum populaţia abia dacă mai depăşeşte, cu estimări optimiste, 400.000.
Ne tot împuţinăm
Scăderea populaţiei este recunoscută oficial şi prin reducerea numărului de parlamentari, de la zece la nouă, dar şi de datele statistice. În ultimul raport făcut public de Direcţia Judeţeană de Statistică, cel aferent lunii iulie a anului în curs, în Hunedoara s-a înregistrat, din nou, un spor natural negativ, adiică diferenţa dintre cei născuţi vii şi cei plecaţi dintre noi. Şi, deşi datele statistice arată o uşoară amelioarare a acestui aspect, în comparaţie atât cu aceeaşi perioadă aanului trecut, cât şi culuna iunie 2016, sporul natural este, din nou, unul negativ. Astfel, deşi s-au înregistrat mai mulţi născuţi vii, adică 298, cu şase mai mulţi ca în iulie 2015 şi cu 17 în plus faţă de iunie acest an, numărul deceselor a fost mai mare. Chiar dacă s-au înregistrat cu 62 de decese mai puţin ca anul trecut şi cu doar cinci mai mulţi ca în luna anterioară, numărul celor care au părăsit această lume a fost de 442, ceea ce a dat un nou spor natural negativ, de 144 de persoane.
Un strop de optimism
Şi, totuşi, trebuie remarcate şi câteva aspecte pozitive, dar numai pentru creşterea dozei de optimism, cifrele care urmează ţinând, strict, de statistică. În iulie 2016 s-a înregistrat doar un singur deces în rândul copiilor de sub 12 luni, cu patru mai puţini ca în aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu trei unităţi mai mic decât în luna anterioară. De asemenea, chiar dacă a fost identic cu iulie 2015, numărul divorţurilor, în număr de 48, a fost cu 20 mai mic decât iunie acest an, lucru îmbucurător pentru o societate conservatoare, aşa cum este cea românească, în care copiii proveniţi din afara căsătoriei nu sunt tocmai bine văzuţi. Alt aspect pozitiv este şi cel al creşterii numărului de cununii civile, care a ajuns, în prima lună a semestrului al doilea din anul în curs, la 407. Au fost înregistrate cu 21 de căsătorii mai multe ca în iulie 2015 şi cu 146 în plus faţă de luna anterioară, dar nu trebuie uitat că în iunie acest an au fost „disponibile” doat trei din cele patru sâmbete pentru nunţi. Toate acestea ar trebui să dea semnale pozitive asupra natalităţii dar, ţinând cont de realitatea din teren, mai exact de veniturile extrem de mici ale hunedorenilor, cu aproape 25 la sută mai mici decât media naţională, nici aceasta nefiind una foarte ridicată, şansele ca populaţia judeţului să crească în perioada următoare sunt infime.
Actualitate
DAS Deva: Nivelul taxelor speciale pentru anul 2025
Persoanele fizice sau juridice care solicită Direcției de Asistență Socială Deva emiterea unor documente de către Serviciul Fond Locativ sau certificarea, pentru conformitate cu originalul, a copiilor unor documente vor plăti, anul acesta, taxe speciale cuprinse între 2 lei și 110 lei – conform prevederilor Hotărârii Consiliului Local nr. 379/2024 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, precum și a taxelor speciale pentru anul 2025, în Municipiul Deva.
Documentul poate fi consultat pe www.primariadeva.ro, Secțiunea Consiliul Local sau accesând link-ul: https://www.primariadeva.ro/images/uploads/hotarari/379_2.pdf.
Nivelul taxelor speciale și domeniile în care sunt instituite:
– emiterea Atestatului de administrator de condominiu (persoane fizice) – 110 lei
– emiterea de adeverințe pentru actualizarea datelor tehnice în evidențele Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Hunedoara (persoane fizice sau juridice) – 45 lei
– emiterea de adeverințe care atestă nedeținerea în municipiul Deva a unei locuințe, cu chirie, din fondul locativ aflat în proprietatea statului sau a Municipiului Deva (persoane fizice) – 15 lei
– eliberarea de copii și certificare pentru conformitate cu originalul (persoane fizice sau juridice) – 2 lei/pagină format A4; 4 lei/pagină format A3
Taxele speciale pot fi achitate electronic – prin oricare dintre modalitățile de plată puse la dispoziție de administrația publică locală, sau în numerar – la casieria Direcției de Asistență Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1).
Taxele speciale constituie venituri la bugetul local al Municipiului Deva.
Direcția de Asistență Socială Deva
Actualitate
Se reia Liga 1 de futsal
La sfârșitul acestei săptămâni se reia Liga 1 de futsal. De duminică, 12 ianuarie, și până marți, 14 ianuarie, se vor disputa meciurile etapei a XIII-a, penultima a sezonului regular.
Sistemul competițional
La finele sezonului regular se va trece la play-off și, respectiv, la play-out. Astfel, în play-off vor lua parte echipele clasate pe locurile 1-4, acestea jucând sistem campionat tur-retur-tur 9 etape. Echipele vor intra în play-off cu punctele acumulate în sezonul regular. Împerecherea se va face conform tabelei Berger, locului 1 din sezonul regular având poziția 1 pe tabela Berger, locul 2 din sezonul regular având poziția 2 pe tabela Berger, etc. Echipele clasate pe primele două locuri se califică în finala campionatului. Echipa clasată pe locul trei va câștiga medaliile de bronz. Finala campionatului se va desfășura în sistemul cel mai bun din 5 meciuri între echipele clasate pe primele două locuri în play-off. Echipele clasate pe locurile 5-8 la finalul sezonului regular vor disputa play-out tur-retur-tur, 9 etape, urmând să intre în această fază cu punctele acumulate în prima parte a competiției. Împerecherea se va face conform tabelei Berger, locului 5 din sezonul regular având poziția 1 pe tabela Berger, locul 6 din sezonul regular având poziția 2 pe tabela Berger, etc. Echipa clasată pe locul 8 la finalul play-out-ului retrogradează în Liga 2.
ACS West Deva, în luptă pentru play-off
După disputarea a 12 din cele 14 etape ale sezonului regular se știu deja trei echipe calificate în play-off, fiind vorba despre United Galați, FK Odorheiu Secuiesc și CSM Târgu Mureș, și două care vor evolua în play-out, respectiv Luceafărul Buzău și Mausoleul Mărășești, indiferent de rezultatele ce se vor înregistra în ultimele două runde. În schimb este luptă mare pentru ocuparea ultimului loc de play-off, care este vizat de trei echipe, toate cu câte 14 puncte, departajarea fiind făcută de golaveraj, ordinea actuală fiind Sepsi Sfântu Gheorghe (+2), ACS West Deva (+1) și CFR Timișoara (- 14). La finalul sezonului regular, dacă această egalitate de puncte va persista, între cele trei sau doar între două dintre aceste echipe, atunci primul criteriu de departajare va fi cel al rezultatelor directe.
Două finale, dar cu ochii și la alte meciuri
Penultima etapă a sezonului regular va debuta duminică, 12 ianuarie, de la ora 17:00, cu meciul Mausoleul – Odorhei, iar al doilea joc al rundei, cel dintre Luceafărul și United, este programat luni, 13 ianuarie, de la ora 18:00, în ambele întâlniri echipele vizitatoare fiind mari favorite. Cele mai așteptate meciuri ale etapei au loc marți, 14 ianuarie, de la ora 17:30, fiind programat jocul Sepsi – CFR, iar West va intra pe parchet la ora 18:00, pe terenul celor de la Tg. Mureș. Pentru a rămâne în cărți, devenii au nevoie de victorie. Ideal pentru West ar fi ca Timișoara, având avantajul rezultatelor directe cu devenii, să nu câștige la Sfântu Gheorghe. Iar dacă cei de la Sepsi s-ar impune cu un scor mai mic decât băieții de la West, tot devenii ar fi avantajați. În ultima etapă, programată la finele săptămânii viitoare, meciurile Odorhei – Luceafărul și United – Tg. Mureș nu îi interesează pe cei de la West. Tot în ultima rundă a sezonului regular CFR Timișoara pleacă cu prima șansă în jocul de acasă cu Mausoleul Mărășești și, aproape cert, aici nu e loc de surprize. În fine, ACS West Deva va juca, acasă, într-un meci ce poate fi decisiv, dacă se întrunesc condițiile mai sus arătate, cu Sepsi. Astfel, cei de la West ar ajunge în play-off cu o remiză cu Sepsi în cazul în care cele două combatante au golaveraj egal, cu condiția ca Deva să îș păstreze numărul mai mare de goluri marcate față de covăsneni. În toate celelalte cazuri, cei de la ACS West Deva vor trebui să câștige jocul cu Sepsi pentru a ajunge în play-off.
Juniorii sunt în Liga Elitelor
Dacă seniorii de la ACS West Deva au emoții, juniorii U19 ai clubului de la poalele Cetății sunt deja calificați în Liga Elitelor la această categorie de vârstă, după disputarea meciurilor din prima fază a Campionatului Național. La Campionatul Național U19 participă 18 echipe, împărțite pe criterii geografice, în patru serii, două având cinci componente, iar celelalte câte patru. Printre participante se numără și ACS West Deva, repartizată în Seria Regională 4, una cu patru componente. Conform regulamentului, primele două clasate din cele patru serii regionale se califică în turneele semifinale ale Ligii Elitelor. Așadar vor fi două serii cu câte patru echipe fiecare, componența fiind stabilită tot pe criterii geografice. Astfel, cei de la ACS West Deva au terminat seria pe poziția secundă, după Șoimii Șimand, devansând pe CFR Timișoara și Real Craiova, adversari în grupa semifinală urmând a le fi FK Odorheiu Secuiesc și CSM Târgu Mureș. Aceste echipe sunt în grupă de cinci, în care mai sunt de jucat două etape, alături de ACSK Remetea, Clujana Cluj și Inter Gheorgheni, dar, indiferent de rezultate, nu pot pierde calificarea în seriile semifinale din Liga Elitelor. Pe partea cealaltă de tablou sunt calificate, deja, din Seria 1, Ceahlăul Piatra Neamț și Viitorul Darabani, care le-au devansat pe CNNG Fălticeni și Mausoleul Mărășești, iar din Seria 2 Sepsi Sfântu Gheorghe.
Mai este o necunoscută
Pentru ultimul loc calificant sunt în luptă United Galați și Luceafărul Buzău, numele echipei ce va merge în Liga Elitelor urmând a fi cunoscut în jurul datei de 20 ianuarie, după disputarea ultimelor două etape din această serie cu cinci echipe, din care mai fac parte Fortius Buzău și CSM Ploiești. În seriile semifinale se va juca fiecare cu fiecare, tur – retur, rezultând șase etape. La sfârșitul acestora, primele două clasate vor merge în turneul final. În acest turneu final se joacă în sistem eliminatoriu, într-o singură manșă și locație unică, ce va fi stabilită de Federația Română de Fotbal, odată cu datele de desfășurare, cu semifinale încrucișate, respectiv locul 1 dintr-o serie cu locul 2 din cealaltă. Apoi pierzătoarele vor juca pentru medaliile de bronz, iar câștigătoarele vor lupta pentru cucerirea titlului național.
Liga 1 de futsal – sezon regular: Rezultate, program și clasament
Etapa 1
West – Mausoleul 18-4
Tg. Mureș – Sepsi 3-3
Odorhei – United 5-2
CFR – Luceafărul 4-5
Etapa 2
Odorhei – CFR 7-1
Luceafărul – West 2-6
United – Sepsi 8-1
Mausoleul – Tg. Mureș 1-2
Etapa 3
Sepsi – Mausoleul 4-4
Tg. Mureș – Luceafărul 15-7
West – Odorhei 4-9
CFR – United 0-7
Etapa 4
CFR – West 6-6
Odorhei – Tg. Mureș 7-2
Luceafărul – Sepsi 4-6
United – Mausoleul 10-2
Etapa 5
Mausoleul – Luceafărul 4-6
Sepsi – Odorhei 2-3
Tg. Mureș – CFR 5-1
West – United 4-7
Etapa 6
West – Tg. Mureș 2-3
CFR – Sepsi 3-3
Odorhei – Mausoleul 37-2
United – Luceafărul 9-2
Etapa 7
Luceafărul – Odorhei 1-11
Mausoleul – CFR 1-8
Sepsi – West 1-1
Tg. Mureș – United 5-6
Etapa 8
Mausoleul – West 2-6
Sepsi – Tg. Mureș 5-2
United – Odorhei 7-3
Luceafărul – CFR 4-6
Etapa 9
CFR – Odorhei 4-9
West – Luceafărul 5-0
Sepsi – United 0-3
Tg. Mureș – Mausoleul 31-0
Etapa 10
Mausoleul – Sepsi 3-3
Luceafărul – Tg. Mureș 4-8
Odorhei – West 7-0
United – CFR 5-2
Etapa 11
West – CFR 4-6
Tg. Mureș – Odorhei 6-4
Sepsi – Luceafărul 14-2
Mausoleul – United 1-12
Etapa 12
Luceafărul – Mausoleul 2-9
Odorhei – Sepsi 8-4
CFR – Tg. Mureș 3-2
United – West 8-0
Etapa 13 (12-14 ian.)
Mausoleul – Odorhei
Luceafărul – United
Sepsi – CFR
Tg. Mureș – West
Etapa 14 (19 ian.)
Odorhei – Luceafărul
CFR – Mausoleul
West – Sepsi
United – Tg. Mureș
Clasament
1. |
United |
12 | 11 | 0 | 1 | 84-25 | 59 | 33 |
2. |
Odorhei |
12 | 10 | 0 | 2 | 110-35 | 75 | 30 |
3. | Tg. Mureș | 12 | 7 | 1 | 4 | 84-43 | 41 | 22 |
4. |
Sepsi |
12 | 3 | 5 | 4 | 46-44 | 2 | 14 |
5. |
West |
12 | 4 | 2 | 6 | 56-55 | 1 | 14 |
6. |
CFR |
12 | 4 | 2 | 6 | 44-58 | -14 | 14 |
7. |
Luceafărul |
12 | 2 | 0 | 10 | 39-97 | -58 | 6 |
8. |
Mausoleul |
12 | 1 | 2 | 9 | 33-139 | -106 | 5 |
Actualitate
O fabrică de componente din plastic pentru industria auto se construiește la Hunedoara
O fabrică de componente din plastic pentru industria auto se construiește la Hunedoara, amplasamentul pe care va fi ridicată fiind predat, miercuri, constructorului.
Noua fabrică va fi construită pe un teren aflat la ieșirea din Hunedoara spre Sântuhalm, aproape de limita cu localitatea Cristur. „Într-o primă fază, suprafaţa totală amenajată va fi de 17.750 mp, din care 3.367 mp vor fi ocupaţi de o hală şi câteva anexe”, au informat reprezentanții Primăriei Hunedoara.
Conform informaţiilor furnizate de investitor, se doreşte ca lucrările de construcţie să se finalizeze în toamna acestui an, iar noua fabrică să devină funcţională până cel târziu la finele anului curent. „Pentru început, aici vor fi create 40 de noi locuri de muncă, însă reprezentanţii companiei Schieffer Industries spun că proiectul prevede o extindere ulterioară a capacităţii care va duce, într-o a doua fază, la dublarea numărului de locuri de muncă”, mai arată cei de la Primăria Hunedoara.
„Ştiu că unii vor spune că 40 de locuri de muncă e prea puţin. Atrag însă atenţia asupra faptului că este vorba doar despre o primă fază a investiţiei. Pe de altă parte, aşa cum am mai spus-o şi-n alte ocazii, nu ne mai putem imagina că vom avea vreodată, în Hunedoara, o singură unitate economică în care să fie 20.000 de angajaţi. În opinia mea, sunt de preferat companiile mici şi medii, care se pot adapta mai rapid la cerinţele din economia reală. Mă bucură faptul că, după o perioadă destul de lungă, marcată de tot felul de incertitudini pe plan mondial, compania Schieffer a reuşit să înceapă, efectiv, proiectul de la Hunedoara, mai ales că discuţiile pe această investiţie au început încă din primul meu mandat”, a declarat primarul municipiului, Dan Bobouţanu.
Sursa foto: Primăria Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu o zi in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Stiri nationalecu o zi in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu o zi in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu o zi in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu o zi in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali
-
Actualitatecu o zi in urma
Noutăți din tabăra Corvinului
-
Actualitatecu o zi in urma
Hidrocentralele din Defileul Jiului, dezvoltare energetică sau sacrificiu ecologic?