Actualitate
La Ilia, încep să apară primele rezultate ale muncii asidue depuse. Contracte semnate pentru mai multe proiecte importante

În comuna Ilia, încep să apară rezultatele muncii asidue depuse, pe parcursul anului trecut, pentru întocmirea și depunerea spre finanțare a mai multor proiecte importante pentru dezvoltarea și viitorul comunității. Eforturile administrației locale au fost răsplătite prin aprobarea și finanțarea unor investiții care urmează să fie realizate și care vor îmbunătăți condițiile de viață ale locuitorilor.
Lucrurile în comuna Ilia – una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara – încep să meargă din ce în ce mai bine. Anul trecut, administrația publică locală, ale cărei frâie sunt ținute de primarul Marius Gabriel Omotă, a lucrat intens la întocmirea și depunerea mai multor proiecte de o importanță majoră pentru dezvoltarea localității. Proiectele au fost pregătite și depuse într-un timp record, iar pentru aceasta a fost nevoie de consultanță, dar și de proiectanți foarte buni, care să se miște rapid, având în vedere faptul că sursele de finanțare alocate la nivel de țară s-au epuizat rapid. Însă, cum munca asiduă, experiența și perseverența dau întotdeauna roade, primele rezultate încep deja să apară și mai multe proiecte pe care Primăria comunei Ilia le-a depus primesc finanţare şi urmează să fie realizate.
Canalizare și stație menajeră la Bretea Mureșană, prin Programul „Anghel Saligny”
Unul dintre proiectele aprobate și pentru care a fost semnat deja contractul de proiectare și execuție vizează canalizarea din satul Bretea Mureșană. „Dacă anul trecut am muncit foarte mult la depunerea de proiecte pe sursele de finanțare care existau, am făcut consultanță, proiectare, și am reușit să ne încadrăm în timpul limitat de depunere, acum încep să apară primele rezultate. (…) Am semnat contractul de proiectare și execuție lucrări a obiectivului de investiție „Canalizare și stație menajeră în localitatea Bretea Mureșană”, proiect finanțat prin vestitul Program Național de Investiții „Anghel Saligny”. Contractul de proiectare și execuție a fost semnat cu clauză suspensivă, în ideea că, în aproximativ trei săptămâni, vom semna și contractul de finanțare, iar după obținerea autorizației de construcție, vom putea emite ordinul de începere a lucrărilor”, a declarat Marius Gabriel Omotă, primarul comunei Ilia.
Mobilier stradal SMART și eficientizarea energetică a Căminelor Culturale din Săcămaș și Sârbi
Primăria comunei Ilia a semnate alte trei contracte, finanțate de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Două dintre acestea fac referire la eficientizarea energetică a clădirii Căminului Cultural din satul Săcămaș și a clădirii Căminului Cultural din satul Sârbi. Cel de-al treilea vizează achiziția de mobilier stradal de tip SMART.
Un număr de 38 de bănci „inteligente” – smart, 120 de coșuri de gunoi, o pergolă bioclimatică, vor fi montate în comuna Ilia, în același proiect mai fiind inclusă și realizarea a trei stații de autobuz smart și a două stații de încărcare pentru vehiculele electrice, precum și un complex sportiv în aer liber.
„Pe PNRR, am semnat trei contracte, finanțate de Ministerul Dezvoltării, pe axele pe care au fost deschise și unde am putut noi depune proiecte. Primul dintre acestea este „Achiziționarea și punerea în funcțiune a elementelor de mobilier stradal în comuna Ilia și achiziționarea a două stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice”, în valoare totală de 1,9 milioane de lei. Al doilea contract – „Creșterea eficienței energetice a Căminului Cultural din localitatea Săcămaș” are o valoare de 300.000 de lei, iar al treilea contract – „Creșterea eficienței energetice a Căminului Cultural din localitatea Sărbi”- are o valoare de 750.000 de lei. Ne-am apucat deja de procedura de licitație și sperăm ca anul acesta să reușim să montăm mobilierul stradal smart, dar să ne apucăm și de lucrările de eficientizare energetică la cele două cămine culturale”, a adăugat primarul comunei Ilia, Marius Omotă.
Iluminat public modern, cu lămpi LED, în toată comuna și parcuri fotovoltaice
Un alt proiect important pentru comuna Ilia – atât din punct de vedere economic, cât şi social, îl reprezintă modernizarea în întregime a sistemului de iluminat stradal, aşa că primăria s-a străduit foarte mult să obţină finanţare și pentru acest obiectiv de investiție ce vizează înlocuirea corpurilor de iluminat din întreagă comună, cu lămpi moderne, de tip LED.
„Tot anul trecut, am reușit să mai depunem două proiecte pe Administrația Fondului de Mediu (AFM), unul dintre acestea pentru continuarea modernizării iluminatului stradal. Am reușit să fim între cei care au depus cerere de finanțare (…) și, în momentul în care, vom realiza și acest proiect, în toată comuna Ilia vor fi doar corpuri de iluminat cu lămpi de tip LED, dotate cu telegestiune. (…) Este foarte interesant că, și la PNRR și la AFM, este o anumită sumă de bani alocată la nivel național, iar în câteva minute se epuizează toate fondurile. Practic, cine are proiectul gata întocmit și bine pregătit, se poate înscrie și ne bucurăm că ne numărăm printre cei care au reușit”, a mai spus primarul comunei Ilia, Marius Omotă.
Primăria comunei Ilia mai are pregătit un alt proiect, ce urmează să fie depus în luna martie, tot pe AFM, care face referire la eficientizarea energetică a clădirii cinematografului din Ilia, a fostei școli din Bretea Mureșană și a fostei școli din satul Bacea, administrația locală dorind să pună la punct aceste imobile.
De asemenea, în luna aprilie va fi depus, la Ministerul Energiei, un al proiect prin care Primăria comunei Ilia va realiza un parc fotovoltaic cu putere instalată de 200 de kW care va acoperi consumul anual al iluminatului public și al clădirilor administrative din comuna Ilia.
De menționat că, în paralel, a fost finalizată procedura de licitație a concesionării unui teren, în suprafață de 45 de hectare, unde o firmă privată va realiza un parc fotovoltaic, la Ilia, altul față de cel pe care autoritățile locale doresc să-l realizeze, urmând ca în bugetul primăriei comunei, în momentul în care acest parc va fi finalizat, să intre o sumă considerabilă sumă de bani, pe lângă faptul că se vor crea și noi locuri de muncă. Parcul fotovoltaic va fi realizat pe pășunea de la Sârbi, iar panourile fotovoltaice vor fi montate pe stâlpi la o înălțime considerabilă, astfel încât terenul respectiv să poată fi utilizat, în continuare, și ca pășune.
Actualitate
Pompieri hunedoreni au participat la un amplu exercițiu internațional, în Italia

Pompieri hunedoreni au participat la un important exercițiu internațional, desfășurat în Italia. Exercițiul, recent încheiat, a reunit forțe de intervenție din mai multe state europene, printre care România, Austria, Bulgaria, Grecia, Slovenia, Slovacia și Italia.
Modulul național de protecție civilă este specializat în combaterea terestră a incendiilor forestiere cu ajutorul vehiculelor, iar echipa României a avut în componență 12 mijloace tehnice și 53 de specialiști, dintre care 23 de pompieri militari hunedoreni.
Scenariile exercițiului “ITA EU Modex 2025” au presupus intervenții complexe, precum recunoașteri în teren menite să testeze și să perfecționeze procedurile de intervenție rapidă în cazul incendiilor forestiere, crearea de benzi izolatoare prin îndepărtarea vegetației, localizare și stingere incendii, evacuarea pacienților și personalului unui centru medical etc.
Echipa de pompieri din România a impresionat. “După toate aceste misiuni îndeplinite cu succes, echipa țării noastre a demonstrat o pregătire excelentă, rezultat apreciat și de ofițerul de legătură al modului român, Salvatore Tore Faedda, care a mulțumit echipei României pentru „acțiunea uimitoare din fiecare scenariu la care a participat în misiunea „ITA EU Modex 2025”, în Sardinia. Rezultatul obținut la finalul exercițiului este: ”Certificarea ca modul de luptă al Uniunii Europene pentru o posibilă urgență viitoare, generată de dezastre provocate de incendii produse la fondul forestier, în întreaga lume”. Pentru a se ajunge la această recunoaștere a pregătirii profesionale, la aprecieri și mulțumiri, s-a muncit foarte mult, iar pregătirea teoretică și practică, dar și experiența pompierilor hunedoreni și din alte inspectorate județene ale IGSU, și-a spus cuvântul. Felicitări pompierilor hunedoreni și tuturor colegilor salvatori din celelalte județe, participante la „ITA EU Modex 2025”!”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
Foto: ISU Hunedoara
Actualitate
Ședință extraordinară a CJSU Hunedoara: Măsuri urgente pentru siguranța Barajului Valea de Pești

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara s-a întrunit, astăzi, într-o ședință extraordinară pentru a analiza și dispune măsuri urgente în vederea punerii în siguranță a exploatării Barajului Valea de Pești, situat în apropierea localității Câmpu lui Neag, județul Hunedoara.
“Ședința a fost convocată ca urmare a necesității reevaluării nivelului de siguranță al barajului, în contextul unor lucrări de întreținere și verificare tehnică programate în perioada următoare, precum și în scopul protejării comunităților din aval, inclusiv localitățile Uricani și Lupeni. În cadrul întâlnirii, s-au prezentat evaluările tehnice recente ale construcției hidrotehnice, precum și scenariile de intervenție în caz de urgență”, se arată într-un comunicat transmis de Instituția Prefectului -Județul Hunedoara.

Foto: Instituția Prefectului – Județul Hunedoara
Decizii adoptate de CJSU Hunedoara
Printre deciziile adoptate se numără:
-Monitorizarea specială a Barajului Valea de Pești și informarea de urgență a Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Iancu de Hunedoara” al județului Hunedoara, respectiv Instituția Prefectului – Județul Hunedoara cu privire la iminența producerii unor situații de urgență generate de avarii la construcția hidrotehnică, cu accent pe urmărirea fenomenelor de îmbătrânire a măștii din beton asfaltic.
-Realizarea unei măști de geocompozit din policlorură de vinil suprapusă peste betonul asfaltic existent.
-Crearea unei incinte locale care să adăpostească echipamentele, dat fiind faptul că indiferent de amploarea măsurilor de impermeabilizare a puțului de acces, vor rămâne infiltrații.
-Recondiționarea scărilor de pe puț și realizarea unui ascensor tip chiblă pentru a se asigura un acces normal la echipamentele din cadrul barajului.
-Continuarea lucrărilor de reparații, reabilitare și intervenții la vana plană sertar de pe conducta DN1000, activitate ce impune golirea lacului și împreună cu S.C. Apa Serv Valea Jiului identificarea de soluții optime pentru alimentarea cu apă a Stației de Tratare Apă Valea de Pești.
–Reconsiderarea și completarea sistemului de control și distribuție a apei către stația de tratare și către MHC-UL din aval, activitate ce impune golirea lacului și împreună cu S.C. Apa Serv Valea Jiului identificarea de soluții optime pentru alimentarea cu apă a Stației de Tratare Apă Valea de Pești.
–Realizarea demersurilor de dezvoltare a sistemului de alarmare publică prin realizarea unui studiu de audibilitate.
– Dezvoltarea și adaptarea sistemului de alarmare publică conform studiilor de audibilitate elaborate în acest sens.
“Instituția Prefectului – Județul Hunedoara se va asigura ca, în regim de urgență, să promoveze către instituțiile abilitate toate recomandările stabilite în cuprinsul avizului eliberat la începutul anului 2024 cu privire la documentația de evaluare a stării de siguranță în exploatare a barajului Valea de Pești, și a tuturor construcțiilor aferente acestuia pentru urgentarea alocării fondurilor necesare pentru realizarea și punerea în siguranță de exploatare barajului”, se mai arată în comunicat.
Barajul Valea de Pești, situat în apropiere de Câmpu lui Neag, are o importanță strategică pentru zona Văii Jiului, asigurând alimentarea cu apă potabilă și industrială pentru peste 70.000 de locuitori din cinci localități. Cu un volum de 4,5 milioane de metri cubi de apă și o înălțime de 56 de metri, construcția este clasificată în clasa I de importanță și necesită măsuri constante de monitorizare și întreținere.
În istoria exploatării acumulării din 1973 și până în prezent, a fost consemnat un singur incident, similar celui prezent, petrecut în luna aprilie a anului 1993, când pe fondul creșterii bruște a nivelului apei în lac după perioada de iarnă, debitele colectate de sistemele de drenaj au fost foarte mari depășind 60 litri/sec. cu mult peste limita admisă a debitului de alarmare (10 litri/sec.), ducând la inundarea zonei aflată la baza barajului.
Actualitate
PTJ: A fost lansat ghidul pentru microîntreprinderile din județul Hunedoara

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Tranziție Justă (PTJ) în județul Hunedoara, anunță lansarea Ghidului Solicitantului pentru Intervenții care sprijină Dezvoltarea Întreprinderilor și a Antreprenoriatului, Componenta „Sprijin pentru creșterea durabilă a microîntreprinderilor și crearea de locuri de muncă”.
Apelul de proiecte este de tip competitiv, iar microîntreprinderile din județul Hunedoara pot accesa între 50.000 și 300.000 de euro.
Proiectele pot fi depuse între 1 iulie 2025, ora 11:00 și 1 septembrie 2025, ora 23:30.
Un solicitant poate depune o singură cerere de finanțare, în cadrul unui singur apel din ghid.
Bugetul total rezervat județului Hunedoara este de peste 48 de milioane de euro, dintre care aproape 10 milioane de euro sunt alocați exclusiv pentru investiții în zona ITI Valea Jiului.
Ghidul poate fi consultat AICI.
Sursa: ADR Vest
- Actualitatecu 2 zile in urma
Devean condamnat la închisoare pentru refuzul prelevării de probe biologice, depistat și încarcerat de polițiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
Municipiul Deva are și al doilea viceprimar. Irinel Faur (PNL), ales în această funcție
- Actualitatecu 2 zile in urma
Transport agabaritic de 530 de tone, în drum spre Termocentrala Mintia: restricții de trafic pe DN 7 și A1
- Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO: Reținut de polițiști, sub aspectul comiterii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice
- Actualitatecu 22 de ore in urma
Percheziții în mai multe localități din județ, într-un dosar privind nerespectarea regimului armelor
- Actualitatecu 3 zile in urma
Program special de Paște la „Aqualand” Deva: Facilități pentru toate vârstele în minivacanța de sărbătorile pascale
- Actualitatecu 3 zile in urma
Concursul Internațional “Tinerii în pădurile Europei – YPEF”: Record de echipe participante în acest an la faza judeţeană
- Actualitatecu 2 zile in urma
Viteză, alcool și droguri la volan: peste 8.300 de sancțiuni în județul Hunedoara. Poliția intensifică acțiunile pentru prevenirea accidentelor grave