Actualitate - Eveniment
La Râu de Mori legalitatea este pe primul loc
Construcţia de noi unităţi de învăţământ pare a fi o utopie în zilele acestea. Şi, totuşi, în zonele rurale ale judeţului Hunedoara se construiesc noi astfel de aşezăminte.
În mai multe comune din Ţara Haţegului, chiar şi în această perioadă dificilă din punct de vedere financiar care, din păcate, pare a nu se mai încheia vreodată, se fac investiţii în domeniul educaţiei.
Se aşteaptă avizul ISU pentru noua şcoală de la Ostrov
Acolo, în acea zonă mirifică a judeţului Hunedoara se construiesc sau se reabilitează mai multe unităţi de învăţământ. Una dintre aceste unităţi de învăţământ, care se vor construi, se află pe raza comunei Râu de Mori, mai exact în satul apaţinător Ostrov. Deşi construcţia era prevăzută să înceapă în această perioadă, demararea lucrărilor a fost amânată, din motive temeinice, însă. „La ora actuală, şcoala din Ostrov funcţionează într-un spaţiu care a fost retrocedat către biserica greco – catolică. Timp de cinci ani, conform termenelor legate, şcoala a funcţionat gratuit. După expirarea acestui termen, de anul trecut, plătim o chirie de 1.200 de lei pe lună. Am obţinut toate avizele necesare, mai puţin unul, cel de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara. Cei de la ISU Hunedoara ne-au transmis tot ce trebuie pentru ca noua şcoală din Ostrov să primească şi acest aviz de funcţionare. Deja se lucrează la acest aspect, proiectantul lucrării conformându-se cerinţelor, justificate şi legale, ale celor de la ISU Hunedoara. Chiar dacă începerea lucrării a fost întârziată, noi punem pe primul loc legalitatea şi siguranţa cetăţeanului, fiind vorba aici despre copiii şi nepoţii noştri şi de cadrele didactice din comună. Remedierea din proiect nu va dura foarte mult şi cred că nici primirea avizului de funcţionare de la ISU şi, imediat ce vom intra în posesia acestuia, se va da ordinul de începere al lucrărilor la şcoala din Ostrov. Valoarea investiţiei este de 640.000 de lei, iar finanţarea este asigurată prin fonduri guvernamentale”, a declarat Niculiţă Mang, primarul comunei hunedorene Râu de Mori.
Investiţie utilă la Râuşor
Un alt punct de interes de pe raza comunei Râu de Mori este şi zona de agrement de la Râuşor, care se află în curs de obţinere a statului de staţiune de interes local, pentru început, dorindu-se ca acesta să ajungă de nivel judeţean şi, apoi, naţional. La Râuşor a fost implementat un proiect cu finanţare europeană, care cuprinde mai terenuri de sport, un parc de joacă şi un patinoar natural, situat lângă pârtia de schi. Cele patru terenuri, din care trei sunt multifuncţionale, iar unul dedicat exclusiv baschetului, au o suprafaţă totală de aproape 1.000 de metri pătraţi. În plus, două dintre aceste terenuri sunt dotate cu vestiare cu băi şi duşuri, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi, Investiţia îşi dovedeşte utilitatea, având numeroşi vizitatori, chiar şi acum, când nu mai este iarnă, aceştia petrecându-şi timpul liber pe respectivele terenuri cu diverse activităţi sportive”, a mai spus primarul Niculiţă Mang.
Investiţii pentru comunitate
Dar în comuna Râu de Mori se mai derulează, în prezent, şi alte investiţii. „În satul Sibişel se află în plină derulare o amplă acţiune de asfaltare a drumurilor interioare. Tot la Sibişel se amenajează locuri de parcare în preajma celor trei biserici din sat, de rit ortodox, baptist şi penticostal. Apoi, într-un alt sat aparţinător, fiind vorba aici despre Clopotiva, se efectuează lucrări de extindere a reţelei de canalizare. Nu în ultimul rând doresc să precizez că se fac operaţiuni de înfrumuseţare a centrului civic din localitatea de reşedinţă. În acest sens, la sediul primăriei se face placarea cu marmură a intrării, precum şi alte reparaţii curente ori reabilitări necesare”, a mai menţionat Niculiţă Mang, primarul din Râu de Mori.
Actualitate
Incidente pe drumurile publice în județul Hunedoara: Viteza, alcoolul și fuga de la locul faptei pun în pericol siguranța circulației
În noaptea de 11 decembrie 2024, polițiștii din județul Hunedoara au intervenit în mai multe cazuri care au pus în pericol siguranța circulației pe drumurile publice.
Primul incident a avut loc în orașul Călan, unde, la ora 00:15, un bărbat de 53 de ani a fost oprit în trafic pe DC51A. Verificările au arătat că șoferul avea permisul de conducere suspendat, iar autoturismul său nu trecuse inspecția tehnică periodică. Testarea cu aparatul etilotest a indicat o concentrație de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar bărbatul a fost transportat la spital pentru recoltarea probelor biologice.
Un alt incident a avut loc pe 10 decembrie, în jurul orei 16:45, în Deva. O femeie de 43 de ani, aflată sub influența alcoolului, a pătruns cu autoturismul în curtea unei societăți comerciale, unde a provocat un scandal. Testată cu etilometrul, femeia avea o alcoolemie de 1,01 mg/l, iar ulterior a fost dusă la spital pentru prelevarea probelor biologice.
În aceeași noapte, polițiștii din Hațeg au avut de-a face cu un incident de fugă de la locul faptei. La ora 01:55, pe bulevardul Nicolae Titulescu, a fost efectuat un semnal de oprire, însă șoferul autoturismului nu a respectat semnalul, fugind pe străzile din oraș. În urma unei urmăriri, conducătorul auto a abandonat vehiculul și a încercat să fugă pe jos, fiind însă prins de polițiști. Aceștia au identificat doi pasageri, care încercaseră și ei să fugă, și au descoperit în mașină o cagulă, un levier metalic și 6 ancore, obiecte ce ar putea fi utilizate în infracțiuni de furt. Conducătorul autoturismului, un tânăr de 24 de ani din Petrila, nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicul.
Aceste evenimente subliniază riscurile crescute la care sunt expuși participanții la trafic din cauza comportamentului iresponsabil al unora dintre conducători. Poliția continuă cercetările și reamintește importanța respectării regulilor de circulație pentru siguranța tuturor.
Actualitate
Dosar penal întocmit de polițiști, sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor
Dosar penal întocmit de polițiști, sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor
La data de 10 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Brad au efectuat o acțiune în urma căreia au găsit, la locuița unui bărbat de 32 de ani, din muncipiul Brad, un pistol cu bile și o armă de foc, pe care le deținea ilegal.
Atât pistolul (cu încărcător fără muniție), cât și pușca (cu lunetă și suport tip trepied), precum și 38 recipiente cu gaz tip butelie sigilate și două utilizate, o pungă din plastic cu închidere zip lock, conținând proiectile tip diabol din plastic, au fost ridicate de polițiști, pentru continuarea cercetărilor.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor.
FOTO: IPJ Hunedoara
Actualitate
Festivalul “Călușerul Transilvănean” va avea loc duminică, 15 decembrie
Cea de-a 55-a ediție a Festivalului ,,Călușerul Transilvănean” va avea loc duminică, 15 decembrie 2024, la Orăștie. Ca de obicei, locuitorii orașului Paliei sunt așteptați să admire și o paradă a costumului popular.
Parada portului călușăresc va porni la ora 11:45, din fața Colegiului Național “Aurel Vlaicu” din Orăștie, festivalul în sine desfășurându-se în Piața Victoriei.
Ediția din acest an a festivalului reunește formații de călușeri din județul Hunedoara (Balșa, Beriu, Boșorod, Grid, Bretea Română, Geoagiu, Mărtinești, Romos, Orăștioara de Sus, Turdaș), județul Alba (Glod, Almașu Mare, Vinerea, Valea Mică, Trâmpoiele), dar și din județul Cluj (Valea Drăganului).
„Călușerul Transilvănean” este unul dintre cele mai frumoase festivaluri de tradiții din județul Hunedoara organizate, în fiecare an, înainte de Crăciun.
Inclus în patrimoniul UNESCO
Călușerul reprezintă un dans popular fecioresc, cu origini pre-romane, fiind unul dintre cele mai vechi și mai spectaculoase dintre dansurile tradiționale românești. Ceata de călușeri colindă în preajma Crăciunului și vestesc Nașterea Domnului, din casă în casă. Principalul scop al organizării acestui festival este acela al păstrării tradițiilor și stimulării prezentării acestui străvechi joc bărbătesc, inclus în patrimoniul UNESCO în anul 2005.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Primii colindători au poposit la Episcopia Devei și Hunedoarei. Vestea Nașterii Domnului, adusă prin glasuri de copii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ultima tură de serviciu: Plt. adj. șef Lucian Beregszaszy a ieșit la pensie. „Un exemplu de generozitate, implicare și profesionalism”
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Restaurantul McDonald’s din Hunedoara prinde tot mai mult contur
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Simpozion la ITM Hunedoara privind campania națională de control în domeniul construcțiilor
-
Actualitatecu 15 ore in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Au apărut primii brazi de Crăciun în piețele din Hunedoara. Prețurile pornesc de la 40 de lei
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Echipele hunedorene din Liga 3 termină anul, ambele, pe locul al cincilea
-
Actualitatecu 3 zile in urma
West Deva are un jucător la naționala de futsal