Sport
„Lanțul amintirilor”: Povestea derby – urilor dintre Metalurgistul Cugir și Corvinul Hunedoara. Întâlniri cu răsturnări de scor și atmosfere încinse

În această perioadă, foarte multe sporturi sunt încă în pauza competițională de iarnă, iar cum iarna este anotimpul poveștilor la gura sobei, astfel de povești vă vom oferi și noi.
Povestea noastră va fi una frumoasă, dedicată partidelor disputate de Corvinul Hunedoara sau de Cetate Deva, pe cea de – a doua scenă fotbalistică a țării.
Începem povestea noastră, cu derby – urile dintre Metalul Hunedoara/Corvinul Hunedoara și AS Cugir/Metalurgistul Cugir, partide în care microbiștii au avut parte de răsturnări de scor și de o parte și de alta, sau de atmosfere încinse, cu scandal în timpul întâlnirilor și chiar la finalul acestora.
Duelurile Cugir – Hunedoara de azi sunt partide care ne aduc aminte, inevitabil, de derby-urile acerbe de din timpuri de mult apuse dintre Metalurgistul Cugir, pe de o parte, și Corvinul Hunedoara, pe de altă parte.
Un adevărat derby al zonei vestice, între două echipe la momentul acela de tradiție în fotbalul românesc. Era un derby și al orașelor cu bogată activitate sportivă şi industrială de la acea vreme (1970/1980).
Hunedoara sau “orașul de lângă furnale” a dat echipei naționale a României jucători mari precum Romulus Gabor, Ioan Andone, Mircea Rednic, Ioan Petcu, Dorin Mateuț, Ovidiu Cornel Hanganu și “pisica” Bogdan Lobonț.
Dar cel mai cunoscut jucător al istoriei Corvinului este Michael Klein. Fotbalistul născut în 10 octombrie 1959 a fost liderul celei mai bune echipe din istoria Corvinului, club pentru care a jucat de la 14 ani până la 27 de ani. La doar câteva luni după ce s-a transferat la Dinamo a devenit căpitanul echipei din Ştefan cel Mare care s-a calificat în semifinalele Cupei Cupelor. A fost titularul incontestabil pe postul de fundaş stânga în naţionala României, pentru care a jucat de 90 de ori şi pentru care a marcat cinci goluri.
“Mişa” s-a stins la doar 33 de ani, în timpul unui antrenament al formaţiei sale, Bayern Uerdingen, echipă la care se transferase după Campionatul Mondial din Italia.
Din 1967 până în 1976 (anul promovării Corvinului în Divizia “A”), Metalurgistul și Corvinul aveau să se întâlnească, an de an, în liga a doua a fotbalului românesc.
Prima întâlnire directă între cele două grupări s-a produs în anul 1968, în etapa a treia a Diviziei “B”. Ambele formații purtau atunci alte denumiri decât cele ce le-au consacrat: AS Cugir – gazdele, respectiv Metalul Hunedoara, pentru oaspeți.
*24 martie 1968: AS Cugir – Metalul Hunedoara 1–0 (0-0) – un adevarat derby; un singur punct despărțea în clasamentul seriei cele două echipe, astfel: AS Cugir locul 11 (13 puncte), respectiv Metalul Hunedoara locul 8 (14 puncte).
Cugirenii se impuneau la finalul acelui meci cu scorul de 1-0, partida fiind decisă de golul lui Dinea din minutul 50, după o lovitură liberă de la 20 metri executată perfect de acesta.
Metalurgistul îl avea în poartă pe Mircea Salomir, devenit apoi arbitru internațional, în efectiv regăsindu-se de asemenea Pașcanu sau Dobai.
Iată cele două garnituri care s-au duelat la 24 martie 1968 la Cugir:
A.S. Cugir: Salomir- Dinea, Neamțu, Pârvulescu, Safar -Gheorghe Ion, Ivan – Baroș (46 Tamaș) – Remus Lazăr, Pașcanu, Dobai.
Metalul Hunedoara: Mălai – Ceaușu, Szekeli, Matei, Rozescu – Tătar, Popa – Popescu, Stanes, Hristos, Pârvu (80 Crainic).
În jocul retur, care a avut loc pe data de 18 august 1968, cugirenii au pierdut la Hunedoara cu 3-0, goluri Csergo (19, 27) și Steiner (87), după un joc slab prestat de echipa din oraşşul de la poalele Drăganei. În acel meci cugirenii au avut doar o ocazie, bara lui Dobai.
*2 septembrie 1969: Metalul Hunedoara – Metalurgistul Cugir 2-1 (0-1)
Cugirenii au pierdut acest meci deşi au condus cu 1-0 la pauză prin reușita lui Niculescu (21) cu olovitură de cap. După golul anulat în minutul 51 oaspețiilor de centralul întâlnirii, hunedorenii reușesc să întoarcă soarta partidei, în două minute, prin reușitele semnate de Mercea (69) și Covaci (70).
*29 martie 1971: Metalurgistul Cugir – Metalul Hunedoara 1-0 (1-0)
Unicul gol al disputei a fost marcat de Smadea (30), după o acțiune începută de Colnic, care driblează apărarea hunedoreană și-i pasează lui Smadea care îl învinge pe portarul oaspețiilor, Socol.
Cel mai spectaculos meci dintre cele două colege de serie, se consemnează în data de 10 noiembrie 1974, pe terenul din Cugir, un adevărat thriller. La data acelui meci ambele echipe purtau denumiriile care le-au consacrat în istoria fotbalistică: Metalurgistul Cugir respectiv Corvinul Hunedoara.
Hunedorenii s-au impus cu scorul de 4-3 după ce cugirenii au condus cu scorul de 3-1. La pauză tabela indica un rezultat de egalitate, 1-1, după golurile marcate de Șoos (19), respectiv Georgescu (24) – pentru oaspeți. După pauză, în numai patru minute, gazdele au mai înscris de două ori, prin Sava (58) și Șoos (62), care realiza astfel “dubla” în acel meci.
3-1 și nici unul dintre spectatorii prezenți în aceea duminică pe stadionul din urbea cugireană nu se gândea la ceea ce avea să se întâmple!
În minutul 68 scorul devine 3-2, gol venit pe relaxarea apărării cugirene, înscriind Șchiopu, iar după numai 16 minute Sălăgean (84) aduce egalarea. Pe fondul căderii psihice a cugireniilor, “corbii albaștrii” mai înscriu o dată după numai trei minute prin Vlad (87).
După numai un an, în 9 noiembrie 1975, “metalurgiștii” își vor lua revanșa pentru înfrângrea din urmă cu un an, impunându-se la finalul celor 90 de minute cu scorul de 2-0, reușite semnate de Țimpea II (2) și Șoos (61). Un meci controlat de cugireni cap-coadă, cu multe ocazii de poartă și cu o echipă a Corvinului, lider la zi, de nerecunoscut.
În meciurile dintre cele două vecine de județ nu a fost numai “lapte și miere”, consemnându-se și două meciuri cu scandal în ediția de campionat a Diviziei “C” 2001-2002.
Pentru cei care își aduc aminte Metalurgistul evolua în seria a VI-a a Diviziei “C”, o serie a “albanezelor”, cele patru echipe din județul Alba fiind toate în aceeași serie; e vorba de Soda Ocna Mureș, Metalurgistul Cugir, Cuprirom Abrud şi Rapid CFR Teiuș. Dacă e să aruncăm o privire asupra seriei de acum 16 ani și a seriei din prezent putem observa o mare asemănare: atunci aveam, la fel ca acum, tot patru echipe.
Județul Alba era depășit în seria din ediţia 2001-2002 la numărul de echipe de Hunedoara, care domina seria a VI–a a Diviziei “C”, cu un număr total de șase cluburi înscrise în competiție.
Lupta pentru promovare va fi purtată pînă în ultima etapă între Corvinul Hunedoara și Minerul Certej, prima obținând până la urmă promovarea în Divizia “B”, la o diferență de numai două puncte.
La aceea vreme circulau zvonuri conform cărora Minerul Certej este ajutată direct sau indirect de unele formații, una dintre acestea fiind una dintre reprezentantele județului Alba, respectiv Soda Ocna Mureș.
În etapa a 18-a cele două echipe s-au întâlnit la Ocna Mureș, iar gazdele au pierdut cu 4-0. După meci FRF a sancţionat ambele echipe pentru un presupus “blat” cu pierderea meciului cu 3-0. În plus echipa din Ocna Mureș a fost depunctată cu 6 puncte.
În 3 noimbrie 2001, în etapa a 12-a, pe arena din Cugir poposea liderul la zi al seriei, Corvinul, grupare proaspăt retrogradată din Divizia “B”.
În zilele premergătoare meciului hunedorenii au făcut un joc al nervilor și declarațiilor, aceștia acuzând Cugirul că face jocurile unei alte reprezentante din județul Hunedoara, Minerul Certej.
Hunedorenii s-au impus cu 1-0, pe finalul meciului, în minutul 84, având concursul brigăzii de arbitri, care a înclinat balanța deciziilor spre oaspeți.
După meci ziarele vremii notau sugestiv:” Furt ca-n codru la Cugir” sau “Doi gemeni (n.a. – cu referire la cei doi tușieri ai meciului) și o mână de ajutor pentru lider”.
Returul jucat în data de 18 mai 2002, în etapa a 27-a, nu afost nici el unul liniștit, la finalul meciului cugirenii reclamând că hunedorenii s-au folosit de mijloace mai puțin ortodoxe: “Cu picioare și pumni în gură vor ei să promoveze în Divizia B?”, se întreba la finalul meciului antrenorul de atunci al cugirenilor, Cristi Stoica.
Corvinul avea să se impună la finalul celor 90 de minute cu scorul de 3–1, pentru cugirenii înscriind Alexandru Duță (89). Iar titlul apărut după meci în presa vremii explică totul: “Cugirenii, brutalizați lângă furnale”.
La partida de pe stadionul “Michael Klein” au participat 1.000 de spectatori.
Iată cele două garnituri care s-au duelat la 18 mai 2002:
Corvinul Hunedoara: Pascal – Moga, Gheară, Stoica, Rupa (56 Pepenar), A.Rus, Mitrică, Avasiloaie, Băban (80 S. Mărginean), Vișan, Bondor (87 Micnea).
Rezerve: Iancu, Mihu, Tobă.
Antrenor: Octavian Popescu
CF Cugir: Lăncrăjan – Petcu, A.Nagy, Duță, Șuvaina, Ignat (82 Ursu), Itu, Grigorescu (57 Iovănescu), Marcu – Achim (68 Crețu), Isac.
Antrenor: Cristi Stoica
Actualitate
Jiul, ca și scăpată de emoții

Play-out-ul din Liga 3 de fotbal a ajuns la finalul turului, odată cu disputarea meciurilor din etapa a V-a.
În urma acestor meciuri, Jiul Petroșani, care evoluează în seria 8, este ca și scăpată de grijile retrogradării. Mai exact, petroșănenii mai au nevoie de trei puncte în patru jocuri pentru a scăpa, matematic, de emoții, în condițiile în care locul cinci retrogradează direct, fiind posibil ca și ocupanta locului al patrulea să ia drumul eșalonului inferior, dar petroșănenii mai au și alte variante. În ultima etapă Jiul a câștigat, cu 3-0, deplasarea de la Viitorul Dăești, după ce Alexandru Giurică (44) a deschis scorul înainte de pauză, iar scorul final a fost stabilit de reușitele lui Vlăduț Buțurcă (60) și Răzvan Covaci (88), iar în celălalt meci al rundei Aro Câmpulung a remizat acasă, 0-0, cu Vulturii Fărcășești, în vreme ce Gilortul Târgu Cărbunești a stat. Astfel, la finalul turului din play-out, Jiul e pe primul loc, cu 33 de puncte, în continuare fiind clasate Fărcășești (30), Dăești (24), Câmpulung (23) și Cărbunești.
Etapa viitoare, una în care stă Vulturii Fărcășești, Jiul va juca la Aro Câmpulung, un egal putând să îi trimită, deja, pe petroșăneni în vacanță, cu patru etape înainte de finalul play-out-ului, celălalt meci programat fiind Viitorul Dăești – Gilortul Târgu Cărbunești.
Actualitate
Mulți ex-deveni pot ajunge la CE de futsal

Recent s-au încheiat preliminariile pentru Campionatul European de futsal de anul viitor, din Letonia și Lituania, calificate direct la competiție.
Alături de acestea s-au calificat și alte zece câștigătoare de grupe, fiind vorba despre Ucraina, Belarus, Polonia, Slovenia, Croația, Armenia, Portugalia, Spania, Cehia și Franța. Ultimele patru locuri disponibile vor fi atribuite după baraje duble între opt naționale, printre acestea fiind și România. Tricolorii s-au calificat cu mult noroc, după ce au pierdut ultimele meciuri, cu 2-1 în Germania, o surpriză neplăcută, și cu 1-3, în Polonia, cu Ucraina, un rezultat previzibil, și au terminat pe poziția a opta în clasamentul celor zece echipe clasate pe locul secund, ultima care duce în baraj. România a încheiat cu 9 puncte, în spatele său fiind Olanda, care a terminat mai devreme preliminariile, cu 8, iar Grecia, ultima în această ierarhie, cu 7 puncte, a pierdut ultimul meci acasă cu Suedia, echipă ieșită din calcule. În lotul României la aceste meciuri, format din 15 jucători, s-au aflat și nouă ex-deveni, care au evoluat la ACS West sau la defunctele Autobergamo și CSM. În baraj s-au mai calificat Italia, Georgia, Bosnia, Belgia, Slovacia, Ungaria și Kazahstan, iar tragerea la sorți va avea loc pe 21 mai. Meciurile de baraj se vor disputa în perioada 15-24 septembrie 2025.
Foto: Futsal România
Actualitate
Retezatul Hațeg, ultima calificată în Final Four

Sezonul regular din Liga 4 de fotbal Hunedoara a ajuns la final, odată cu desfășurarea etapei a XXII-a.
După aceasta cunoaște și cea de-a patra calificată în Final Four, la încheierea căruia echipa câștigătoare va reprezenta județul în barajul de promovare în Liga 3 cu Mehedințiul. Aceasta este Retezatul Hațeg care, în meci direct, remizat acasă, 0-0, cu Dacia Orăștie, suficient pentru a se califica. Erau deja acolo liderul Unirea DMO, care a câștigat cu 7-1, la Șoimul Băița, cât și ocupantele locurilor doi și trei, Gloria Geoagiu și Aurul Brad, scor 2-1 pe terenul primeia. Celelalte rezultate înregistrate au fost CFR Simeria – CSM vulcan 2-1, Inter Petrila – CSM Deva 2-0 și Minerul Uricani – Victoria Călan 2-2, gazdele făcând, astfel, primul punct în campionat. În play-off se va juca fiecare cu fiecare, tur – retur, echipele intrând în competiție cu jumătate din punctajul obținut în sezonul regular. La fel va fi și în play-out, unde vor juca locurile 5-12, cu deosebirea că aici se va juca doar un singur tur, rotunjirea punctelor, în ambele situații, făcându-se în sus. Astfel, în play-off DMO și Geoagiu vor porni cu 29 de puncte fiecare, Brad cu 21 și Hațeg cu 20, iar ordinea în play-out este Orăștie, Simeria (ambele 19), Vulcan (17), Petrila (14), Băița (9), Călan (8), Deva (6) și Uricani (1).
- Actualitatecu 2 zile in urma
Update: Femeia a fost găsită decedată
- Actualitatecu o zi in urma
Incendiu puternic la o casă din satul Tărățel. Focul ar fi pornit de la o lumânare aprinsă
- Actualitatecu o zi in urma
A murit Papa Francisc
- Actualitatecu o zi in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 23 – 25 aprilie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 2 zile in urma
Mihai Bobonete și Mihai Rait revin la Deva cu un nou spectacol de comedie. Show-ul de stand-up comedy „Life is life”, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”
- Actualitatecu o zi in urma
Șase școli din județul Hunedoara, desemnate „Școală eTwinning 2025”
- Actualitatecu 2 zile in urma
Retezatul Hațeg, ultima calificată în Final Four
- Actualitatecu 2 zile in urma
Momârlanii din Valea Jiului dau startul nedeilor în prima zi de Paște