Connect with us
Data: 28/05/2024
.

Actualitate

Laptele de măgăriță – aliment, dar și medicament. Reportaj la ferma familiei Codrea, din satul Tarnița, comuna hunedoreană Buceș

Publicat

pe

Un hunedorean din satul Tarnița, comuna Buceș, crește măgărițe și le vinde laptele ca medicament. Gheorghe Codrea a decis să investească în blândele animale, după ce s-a documentat temeinic în prealabil despre creșterea și îngrijirea lor. A pornit cu doar câteva capete, iar în timp s-a dezvoltat, astfel că acum fermierul primește comenzi din tot județul Hunedoara și nu numai, ci și din cele învecinate ori chiar și de mai departe, de la persoane care au auzit de beneficiile extraordinare pe care laptele de măgăriță le are asupra organismului uman.

Cunoscut încă din antichitate pentru proprietățile sale miraculoase asupra sănătății, laptele de măgăriță este tot mai căutat îndeosebi de persoane cu anumite afecțiuni. Și asta pentru că, despre acesta se spune că este similar cu laptele matern și că ajută la vindecarea mai multor boli, fiind considerat un adevărat leac. „Eu beau și un litru pe zi. Este cel mai bun medicament, o sursă naturală pentru încărcarea organismului cu vitamine și minerale”, spune Gheorghe Codrea, proprietarul fermei de măgărițe din satul Tarnița, comuna Buceș.

Hunedoreanul a pornit la drum cu creșterea măgărițelor în urmă cu vreo trei ani și jumătate, după ce înainte a avut o fermă de capre. S-a documentat în stânga și în dreapta despre creșterea acestor animale și proprietățile pe care le are asupra sănătății laptele lor valoros. La început a cumpărat doar câteva. După aceea, încă vreo două -trei și tot așa, ferma fiind completată, în timp, cu mai multe exemplare.

„Am pornit aproape de la zero, nu știam mai nimic, am luat detalii despre creșterea măgarilor de la un domn care și-a dat licența și doctoratul pe acest segment, inclusiv de la ciobani care mai avuseseră. După aceea, m-am dus la un medic veterinar foarte bun în domeniu care să îmi explice anumite lucruri despre ele, ce mănâncă, tratamentul lor și așa mai departe. Abia după ce am obținut toate aceste informații am început să cumpărăm. (…) Prima dată, am cumpărat în jur de cinci – șase, după ceva timp, am mai luat două-trei și tot așa”, își amintește Gheorghe Codrea.

Așa a început să producă „elixirul sănătății” – lapte de măgăriță sută la sută natural, foarte căutat pe piață, grație proprităților sale asupra sănătății și cu rezultatele uluitoare în tratarea astmului, dar și a altor boli. „Constat cu plăcere că, din ce în ce mai mult este cunoscut, datorită faptului că în cazul celor care au răbdarea suficientă pentru a face un tratament, rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase”, mai spune fermierul.

Cel mai scump lapte de pe piață

Laptele de măgăriță costă de peste 10 ori mai mult decât cel de vacă, fiind un produs prețios, bogat în vitamine și minerale, dar și cel mai bun remediu pentru a întări imunitatea atât la adulți, cât și la copii. „Mulți mă întreabă ce contraindicații are, iar eu le răspund că doar financiare, restul nu există. Am persoane care, de trei ani și ceva, de când am eu ferma, cumpără și sunt clienți fideli. Eu, personal, consum zi de zi (…) Un litru de lapte pornește undeva de la suta de lei. Cei ce îl procesează, îl bagă prin magazine, datorită costurilor în plus, la raft o sticlă poate ajunge până la 140 -160 de lei. Kilogramul de brânză de măgăriță costă în jur de o mie de euro. Sunt puțini cei ce cunosc și beneficiile brânzei. Este extraordinară, dar prețul ajunge să fie atât de mare având în vedere că un kilogram de brânză se face din jur de 27 de litri de lapte, plus procedeul care este unul mai special”, explică fermierul hunedorean.

„Animalele simt apropierea sufletească”

Diminețile încep foarte devreme la ferma familiei Codrea, din comuna Buceș, cu voie bună, dar și cu lapte gustos și sănătos provenit de la măgărițele crescute și îngrijite cu multă atenție și afecțiune.

Advertisement

 

Între noi și măgărițe există o prietenie. Ele răspund afecțiunii și dau laptele mult mai bine. Au pășunat bun, sunt libere toată ziua. Sunt ca și copiii, cer atenție (…) Eu am avut mai multe meserii la viața mea, dar de bază a fost mineritul la Gurabarza. În viață trebuie să alegi nu numai partea materială, ci să te simți atras de ceea ce faci, să faci cu tot sufletul. Animalele simt apropierea sufletească”, mai spune fermierul.

Măgărițele se mulg o dată pe zi, iar procesul se face manual. Cam un litru de lapte produce o măgăriță. Produsul este introdus în sticle de unică folosință, capsate, și, ulterior, transportate la cei doritori. Păstrat la o temperatură optimă, acest lapte rezistă până la 15 zile, potrivit lui Gheorghe Codrea.

Săpun bio, cu un ingredient special – lapte de măgăriță

La fermă, sarcinile le împarte cu soția sa, care prepară și săpunuri bio din lapte de măgăriță, realizate în combinație cu uleiuri naturale. „Folosim uleiuri de măsline, de argan, unt de cacao, lavandă, orice uleiuri naturale, și facem săpunuri în diferite forme și mărimi”, explică Valeria Beca.

Și-a înființat ferma pe propriile puteri

Gheorghe Codrea și-a înființat ferma de măgărițe pe propriile forțe, fără niciun ajutor din partea statului, susținut doar de familie și cu multe eforturi, bazându-se pe toate cunoștiințele pe care le-a acumulat. El se ocupă personal de animale împreună cu soția sa. Este de părere ca reclama cea mai eficientă vine din partea consumatorilor și nu face rabat de la orice investiție necesară pentru un produs sănătos și sigur. „Statul își are rolul lui și noi rolul nostru. Nu am solicitat și nici nu voi solicita vreun ajutor din partea statului. Dacă te gândești să vină ajutor de nu știu unde, mai bine lasă (…) Terenul pe care pasc măgărițele este al nostru, locul de unde ne aprovizionăm cu cereale la fel. Curățenia grajdului se face cu un utilaj pe care oricine și-l poate achiziționa dacă are banii necesari și care ușurează foarte mult munca noastră”, mai zice crescătorul de măgărițe.

La ora actuală, primește comenzi din tot județul Hunedoara, dar și din alte părți. „În primul rând, laptele de măgăriță se poate consuma cu succes de către cei care nu au nicio boală, fiindcă umple organismul cu vitamine și minerale, iar la copii este un ajutor imens. Este foarte bun și se știe că tratează tusea măgărească, dar este și singurul medicament care reușeste să trateteze astmul. Este deosebit de bun pentru cei care fac alergii, care suferă de probleme intestinale, la anemii, am cunoscut persoane care au reușit să își revină consumând acest lapte (…) Contează foarte mult și ca omul să respecte și anumite condiții. Le recomand celor care sunt consumatori de lapte de măgărițe, dacă vor să aibă rezultate, să se țină de tratament. În momentul în care faci pauze, randamentul nu mai este cel scontat. (…) Nu contest, medicina are rolul ei, dar nu este de neglijat acest lapte care dă rezultate fantastice. Având organismul plin de vitamine, plin de minerale, aunci boala pătrunde mult mai greu”, a mai spus Gheorghe Codrea.

În prezent, livrarea laptelui de măgărițe produs la ferma familiei Codrea se face la domiciliu cu mașini proprii frigorifice, în județele Hunedoara, Alba, Arad, Timiș, Sibiu. În restul țării, livrarea se face prin curier în condiții speciale.

Advertisement
Date de contact și comenzi:
Gheorghe Codrea – 0730.140.903
Valeria Beca – 0785 554 618
WEBSITE: https://lapte-magarita.ro/

Actualitate

Starea drumurilor de acces în Parcul Național Retezat – Informații actualizate

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanţii Administraţiei Parcului Naţional Retezat au oferit informaţii actualizate, la data de 28 mai 2024, despre accesul cu maşina în aria protejată.

„Starea drumurilor se poate modifica de la o zi la alta în funcție de condițiile meteo. Vă rugăm să aveți în vedere informările meteorologice date de către Administratia Nationala de Meteorologie RA”, au transmis reprezentanții Administrației Parcului Național Retezat.

Administrația Parcului Național Retezat nu deține și nu administrează drumuri în sau lângă parc.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Fotbalistele de la CSM Deva au terminat sezonul cu victorii

Publicat

pe

Redactat de

Sezonul intern din fotbalul feminin a ajuns la final. Printre participante la competiție s-a numărat și CSM Deva, clubul de la poalele Cetății fiind la primul său sezon competițional în fotbalul feminin.

Senioarele, pe locul secund

Echipa de senioare a evoluat în Liga 3, unde a terminat pe un meritoriu loc doi în serie. În ultimul meci, decisiv pentru ocuparea locului al doilea, devencele, pregătite de către Alina Mardare, au învins, cu 1-0, pe CFR Cluj, unicul gol al meciului de pe teren propriu fiind înscris de Delia Grecu. În acest meci pentru CSM Deva au evoluat Amalia Săndulescu, Andrada Niculescu, Roxana Antemie, Andreea Marina, Delia Grecu, Andreea Cărmăzan, Maria Jurj, Irina Brătean, Teodora Narița, Diana Nemțuc, Sarah David, Alexandra Costache și Alexandra Ianc. Seria a fost câștigată de UTA, iar după devence s-au clasat Academia Florești, CFR Cluj și Olimpia Satul Mare.

Junioarele, scor-fluviu

Echipa de junioare U15 a evoluat într-una din seriile Campionatului Național rezervat acestei categorii de vârstă. După un început bun de sezon, fetele pregătite de Alina Mardare au avut, apoi, o evoluție mai modestă și, chiar dacă au revenit pe final de campionat, au terminat pe poziția a cincea, după Interstar Sibiu, Alma Sibiu, Student Sport Alba Iulia și Hermannstadt Sibiu. În ultimul meci jucat, pe teren propriu, devencele au reușit un scor fluviu, 8-0, cu Hermannstadt, prin golurile înscrise de Cătălina Circo (4), Maia Toderesc (3) și Andreea Toderesc. Pentru CSM Deva au evoluat Patricia Popescu, Florina Popa, Andreea Toderesc, Alexia Muntean, Karina Ahămoaie, Maia Toderesc,

Advertisement

Alessia Dreghici, Iulia Szabo, Melania Marfici, Cătălina Circo, Rebeca Brînda și Maia Feier.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Handbalistele au ratat promovarea în Liga Florilor

Publicat

pe

Redactat de

După ce au ratat accederea în Liga Florilor la turneul de la Iași, handbalistele de la CSM Deva au jucat în al doilea baraj la Mioveni. Din păcate, nici cea de-a doua tentativă de revenire în primul eșalon valoric al handbalului românesc nu a fost una încununată de succes.

Devencele au pierdut primele două jocuri, 22-27 cu HC Zalău și 27-28 cu CSM Târgu Jiu, aceste formații păstrându-și locurile în Liga Florilor. În ultimul meci de la Mioveni, unul fără miză, CSM Deva a remizat, scor 34-34 cu Activ Ploiești, și a terminat turneul pe poziția a treia. La Mioveni, ca și la Iași, antrenorii Valentina Ardean Elisei și Olovia Nanu le-au folosit în poartă pe Flavia Lima, Ana Inculeț și Andreea Nastasă iar în câmp pe Bianca Cherecheși, Teodora Popescu, Nika Matavs, Diana Șamanț, Orsolya Mozes, Tatiana Sutranova, Alexandra Orșivschi, Sarah Darie, Zsofia Csavar, Nicoleta Deaconu, Andreea Tetean, Fanta Diagouraga și Lavinia Florea, după toate probabilitățile fiind, pentru toate, ultima prezență în tricoul Devei.

Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240063

Cod mandatar AEP 21240063

Cod mandatar AEP 23240001

Vând

  • Vând apartament cu 2 camere decomandat, strada Minerului, blocul 26, scara B, etaj 4, se vinde mobilat sau nemobilat. Pentru mai multe informații sunați la numărul de telefon 0726238869.

 

  • Vând sobe teracotă vrac(cahle) calitatea 1, mai multe modele, sobe dormitor, bucătărie, șeminee, prețuri cele mai mici. Livrare la domiciliu, detalii la numărul de telefon 0730241017.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate