Connect with us
Data: 18/02/2025
.

Actualitate

Laureații ediției a XI-a a Festivalului „Drăgan Muntean”. Marele Premiu a ajuns în județul Olt

Publicat

pe

Sala Teatrului de Artă din Deva a răsunat, timp de doi seri, de cântec popular românesc. Ediția a XI-a a festivalului – concurs dedicat celui mai iubit doinitor al hunedorenilor Drăgan Muntean a reunit, la Deva, tinere talente din mai multe județe din țară care au cucerit publicul numeros. Concurenții au transmis emoție și au impresionat prin vocile lor și portul popular. Prestația lor pe scenă a fost răsplătită cu ropote de aplauze, și ediția din acest an a festivalului fiind un real succes.

 

Cea de-a XI-a ediţie a festivalului dedicat celui mai cunoscut interpret de folclor din județul Hunedoara, regretatul Drăgan Muntean, a început joi, 18 aprilie, chiar în ziua în care cel mai iubit doinitor al hunedorenilor ar fi împlinit 69 de ani.

Evenimentul a debutat la ora 17:30, la Teatrul de Artă din Deva, în faţa unui public numeros invitat să se destindă prin cântecele tinerilor soliști și ale îndrăgiţilor interpreţi de folclor. Printre soliștii invitați în recital s-au aflat Niculina Stoican, Ovidiu Homorodean, Liliana Laichici, Cornel Borza și Elena Evsei și Delia Gandore, laureata ediției din 2023 a concursului.

47 de voci minunate, nouă laureați

La ediția din acest an a festivalului s-au înscris 47 de tineri interpreți, din mai multe județe ale țării, iar 20 dintre aceștia au intrat în concurs, după preselecție. Concursul propriu-zis a avut loc joi seară.

Advertisement

Cu multă emoție și talent, tinerii soliști au venit în fața juriului cu un repertoriu foarte valoros și cu o prezență scenică impecabilă. Dintre cei 20 de concurenți intrați în concurs, nouă au fost laureați, decernarea premiilor având loc, aseară, la Gala Laureaților, după o jurizare grea.

Juriul festivalului, compus din personalităţi marcante, specialişti în domeniul etnografiei, etnomuzicologiei şi folclorului muzical, a avut o sarcină dificilă, deoarece toți concurenții s-au ridicat la un nivel foarte înalt. Președinte al juriului a fost cunoscuta și îndrăgita realizatoare de emisiuni TV, Elise Stan. Acompaniamentul concurenţilor şi al interpreţilor invitaţi în recital a fost asigurat de către orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” al Centrului de Cultură și Artă al judeţului Hunedoara, condusă de dirijor prof. Gheorghe Cîlţea, iar întreg spectacolul de înaltă ținută artistică a fost prezentat de Felicia Stoian.

Trofeul festivalului a ajuns în județul Olt. Premiul I a rămas acasă, în județul Hunedoara

A fost o gală de excepție, cu tineri talentați, care au dat dovadă de o foarte bună pregătire artistică. La final, juriul a decis în unanimitate să acorde trofeul ediției a XI-a a Festivalului „Drăgan Muntean” tinerei interprete Valentina Vasia Oprea, din județul Olt.

 

Emoțiile mele, în acest moment, nu s-au dublat, ci s-au triplat. Sunt tare fericită că duc la mine acasă, în Oltenia mea dragă, marele premiu al acestui festival. Este o noare și o bucurie pentru mine, iar pentru acest lucru, vreau să mulțumesc, în primul rând, onorabilului juriu pentru încrederea pe care mi-a acordat-o, maestrului dirijor Gheorghe Cîlțea, și întregii orchestre, pentru tot ajutorul pe care ni l-au acordat fiecăruia în parte”, a declarat Valentina Vasia Oprea, câștigătoarea trofeului ediției a XI-a a Festivalului – Concurs „Drăgan Muntean”.

Advertisement

Premiul I al festivalului a rămas acasă, în județul Hunedoara, fiind câștigat de tânărul interpret Vlad Lință. „Pentru mine, Drăgan Muntean a fost și este un simbol al folclorului românesc și pot să spun că nu l-am cunoscut personal, dar sufletește l-am cunoscut pe Drăgan Muntean, prin cântecele lui pe care le-a lăsat”, a mărturisit tânărul interpret hunedorean Vlad Lință.

Premiul i-a fost înmânat acestuia de Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, prezent la eveniment. „M-am bucurat să constat că tradiția este păstrată de tineri talentați care, prin cântec, ne amintesc cine suntem și cât de frumos și bogat este folclorul românesc. Îl felicit pe hunedoreanul nostru, Vlad Lință, care a obținut premiul I, așa cum transmit felicitări tuturor participanților. De asemenea, mulțumesc și felicit conducerea Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, pe Ciprian Roman, orchestra și ansamblul profesionist „Drăgan Muntean”, pentru organizarea impecabilă. Mulțumesc publicului extraordinar! Drăgan Muntean va trăi întotdeauna în inimile noastre!”.

Pe lângă trofeul festivalului și cele trei premii, au mai fost acordate alte cinci Premii speciale, dintre care două oferite de „Asociația Pădurenilor”. Președintele asociației, cunoscutul solist Bogdan Toma a felicitat organizatorii pentru asigurarea continuității acestui prestiogios festival ce poartă numele regretatului artist Drăgan Muntean.

Elise Stan, etnomuzicolog, doctor în folclor și președinte al juriului festivalului, le-a transmis concurenților să „nu își piardă niciodată crezul artistic, să fie înconjurați întotdeauna de oameni care să le ofere conjucturi favorabile, benefice în demersul lor artistic, să nu își piardă energia pe care o au acum din plin, în anii tinereții, și să nu uite niciodată care le sunt obârșiile”, adresând, totodată, mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă existența acestui festival. “Faptul că acest festival există de atâția ani, faptul că se numără printre cele mai importante evenimente de gen, este meritul unor oameni care au înțeles că valorile trebuie prețuite, respectate, și duse mai departe cu sfințenie toate bijuteriile folclorice care ne-au rămas de la Drăgan Muntean. (…) Trebuie să aduc laude și felicitări organizatorilor care au făcut posibilă existența acestui festival ce a ajuns la cea de-a XI-a ediție”, a declarat Elise Stan.

Ciprian Roman, directorul festivalului și managerul Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara

A fost o ediție extraordinară. Pe lângă faptul că, publicul a fost încântat, și în prima zi de concurs și în cea de-a doua zi, de evoluția acestor tineri veniți de departe, tineri foarte bine pregătiți în ceea ce a însemnat repertoriul pe care și l-au ales, costumele cu care s-au prezentat, atitudinea, modul de interpretare, toate elementele care cântăresc în jurizare. O ediție reușită, pentru faptul că toți cei implicați, toți cei care au pus umărul, au făcut-o de așa natură încât sunt convins că va rămâne în mintea și memoria celor care au fost prezenți o perioadă lungă de timp de acum înainte. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat, le mulțumesc celor care ne-au susținut și ne susțin în continuare și sunt convins că astfel de evenimente, cu adevărat evenimente culturale, își au locul bine determinat în societatea noastră”, a declarat Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara și directorul festivalului.

Advertisement

Nu în ultimul rând, Ciprian Roman a mulțumit colegilor săi de la Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara și le-a transmis concurenților mult succes în viață și în cariera artistică. Festivalul nostru a dovedit, de-a lungul timpului, că mare parte dintre cei care au intrat în gală, astăzi sunt nume cunoscute ale cântecului popular românesc. Acest lucru înseamnă că, de fiecare dată, am fost atenți la alegerea juriului și permiteți-mi, încă o dată, să le mulțumesc onoraților membri ai juriului, în frunte cu doamna Elise Stan. Au avut o sarcină grea. Le mulțumesc din suflet pentru strădania dânșilor. Mulțumesc colegilor din orchestra profesionistă “Drăgan Muntean”, care, și ei, au avut o sarcină deosebit de dificilă, maestrului Gheorghe Cîlțea. Mulțumesc celor care au finanțat acest festival, pentru că fără finanțare este foarte greu să se realizeze un astfel de eveniment care se află deja pe harta țării în ceea ce privește festivalurile concurs pentru tinerii interpreți de folclor”.

 

Ovidiu Olari, director artistic în cadrul Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara

“Mă bucur din tot sufletul că, și în acest an, la cea de-a XI-a ediție a Festivalului – Concurs “Drăgan Muntean”, concurenții care au venit aici, pe scena Teatrului de Artă din Deva, s-au bucurat de o susținere a publicului extraordinară. Ne bucurăm pentru vocile frumoase ale concurenților care s-au înscris în Festivalul – Concurs „Drăgan Muntean”. A fost un concurs atipic pentru că, de la o ediție la alta, spun lucrul acesta, este frumos, dar, pe de o parte, destul de greu de organizat. Ne bucurăm că am putut să organizăm și această ediție, dar bucuria cea mai mare o avem pentru că vedem acești tineri care vin cu inima deschisă să participe la acest concurs. Și în acest an, ne-am bucurat de voci frumoase, voci minunate, care reușesc să ducă acasă, în zonele folclorice pe care le reprezintă, trofeele pe care le-au meritat pe deplin. Vreau să felicit toți concurenții care sunt laureați pentru câștigarea trofeelor și, nu în ultimul rând, vreau să felicit câștigătoarea Marelui Premiu, domnișoara Valentina Oprea, o voce și o prezență frumoasă, și o așteptăm, cu siguranță, și anul viitor, în calitate de laureat al ediției 2024, în recital.”


Câștigătorii ediției a XI-a a Festivalului – Concurs Național de interpretare vocală a cântecului popular românesc „Drăgan Muntean” sunt:

Valentina Vasia Oprea – Olt – Trofeul ,,Drăgan Muntean”

Advertisement

Vlad Mihai Lință – Hunedoara – Premiul I

Denis Daniel Cupșe – Maramureș – Premiul II

Petronela Popa- Suceava – Premiul III

Andreea Gabriela Bogdan – Cluj – PREMIU SPECIAL

Ștefan Bogdan Țîrdea – Neamț – PREMIU SPECIAL

Advertisement

Simina Maria Popescu – Gorj – PREMIU SPECIAL

Sabrina Maria Aiacoboaie – Botoșani – PREMIU SPECIAL din partea ,,Asociației Pădurenilor”

Ana Teodora Anuțoiu – Hunedoara – PREMIU SPECIAL din partea ,,Asociației Pădurenilor”


Festivalul – Concurs Național de interpretare vocală a cântecului popular românesc ”Drăgan Muntean” este organizat de Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, fiind unul dintre cele mai apreciate evenimente de acest gen din țară, organizat în memoria marelui doinitor al pădurenilor, Drăgan Muntean, de la a cărui moarte se împlinesc 22 de ani.

Festivalul, care se bucură de aplauzele nu numai ale hunedorenilor, este destinat tinerilor interpreți amatori, soliști vocali de muzică populară, dornici și preocupați să culeagă și să interpreteze cântece populare autentice românești.

Advertisement

Actualitate

Proiect important semnat de administrația din Vețel

Publicat

pe

Redactat de

Vești bune pentru locuitorii comunei Vețel. Reprezentanții administrației publice din această așezare rurală hunedoreană au semnat, de curând, un contract extrem de important pentru comunitatea locală.

Extinderea și reabilitarea rețelei de apă

Este vorba despre reabilitarea și extinderea rețelei de apă în satele de munte ale comunei, contractul fiind semnat săptămâna trecută. “La sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) din București, am semnat un contract extrem de important pentru comunitatea noastră! Este vorba despre finanțarea necesară pentru reabilitarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă în satele Muncelu Mic, Runcu Mic, Muncelu Mare și Boia Bârzii. Această investiție este pentru oamenii din comuna Vețel, pentru siguranța, sănătatea și confortul acestora. Știm cât de important este accesul la apă potabilă și ne asigurăm că fiecare gospodărie va avea condiții mai bune. Finanțarea este de 3.798.201,37 lei, iar valoarea totală a investiției este de 4.010.909,48 lei. Muncim pe toate planurile, suntem preocupați de toate problemele cu care se confruntă cetățenii comunei și ne dorim să comunicăm cât mai bine și transparent. Știm că fiecare sat contează, de aceea ne implicăm activ pentru a aduce îmbunătățiri în toate localitățile comunei noastre! Nu ne oprim aici! Lucrăm continuu pentru dezvoltarea comunei, pentru proiecte noi și pentru a aduce investiții care să îmbunătățească viața fiecărui locuitor. Le mulțumesc concetățenilor mei pentru sprijin, încredere și pentru că suntem împreună în acest drum al dezvoltării”, a transmis Gheorghe Capșa, primarul comunei hunedorene Vețel.

Pentru satele de munte

Finanțarea pentru acest proiect vine pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, iar obiectivul este ca satele de munte ale comunei Vețel, respectiv Muncelu Mic, Runcu Mic, Muncelu Mare și Boia Bârziibeneficieze de alimentare cu apă, dar și de stații de tratare a apei. Lungimea rețelei de distribuție este de 11.200 de metri, vor fi 548 de beneficiari direcți ai acestei investiții, fiind vorba despre numărul de locuitori ce vor fi deserviți, iar pe lângă rezervorul de înmagazinare existent va funcționa și noua stație de tratare a apei.

Pe șantierele din comună se lucrează cu folos

Și mai sunt și alte vești bune care vin de la Vețel, acestea fiind cele legate de lucrările de pe șantiere, care, ținând cont de condițiile meteo favorabile, sunt în plină desfășurare. „Am continuat vizitele de lucru pe șantierele din satul Mintia, unde se desfășoară mai multe investiții importante. Astfel, pe strada Izvorului se toarnă rigole noi carosabile, esențiale pentru un sistem de scurgere eficient. De asemenea, pe strada Mureșului am verificat calitatea reasfaltării, care a fost rectificată conform contractului, pentru a respecta standardele asumate. Se lucrează intens în comuna Vețel! Monitorizăm fiecare proiect, pentru ca lucrările să fie finalizate la timp și la calitate maximă. În paralel, activitatea zilnică din cadrul compartimentelor Primăriei continuă la fel de intens. De la gestionarea cererilor cetățenilor, eliberarea documentelor și avizelor, până la implementarea noilor proiecte, echipa noastră este implicată pentru ca administrația locală să funcționeze eficient și transparent”, a anunțat primarul comunei hunedorene Vețel, Gheorghe Capșa.

Cu finanțare tot pe „Saligny”

Și acest proiect, intitulat “Modernizare străzi și drumuri în localitatea Mintia, comuna Vețel, județul Hunedoara”, are finanțare asigurată tot prin PNI „Anhel Saligny”. Valoarea proiectului este de 14.233.952,13 lei și, în urma implementării acestuia, vor fi modernizate 7,756 km de străzi și drumuri echipate tehnico-edilitar din localitatea Mintia, lucrări necesare pentru ca circulația autovehiculelor și a pietonilor să se desfășoare în condiții optime.

Urmează și gazul

De asemenea, administrația publică locală din comuna hunedoreană Vețel mai are depus un proiect ce va fi finanțat tot prin PNI „Anghel Saligny”, valoarea acestuia fiind de 11.980.672,15 lei. Este vorba despre proiectul intitulatExtindere rețele de distribuție și racorduri de gaze naturale în localitățile Vețel, Mintia, Leșnic, Herepeia, Bretelin și Căoi, comuna Vețel”. În prezent se elaborează documentația tehnică necesară, urmând, apoi, semnarea contractului de finanțare la MDLPA. Obiectivele proiectului sunt extinderea rețelelor de distribuție precum și creșterea numărului de racorduri de gaze naturale pentru localitățile Vețel, Mintia, Leșnic, Herepeia, Bretelin și Căoi.

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cursuri de perfecționare pentru antrenorii de fotbal

Publicat

pe

Redactat de

Școala Federală de Antrenori a organizat un curs de perfecționare pentru antrenorii deținători ai Licenței UEFA C din județul Hunedoara, la care au participat 20 de antrenori.

Cursul a avut o durată de cinci ore, primele trei fiind dedicate tematicii interactive pe următorii piloni: “Jucătorul”, “ Mediul”, Meciul” și Structura lecției de antrenament pentru juniori cu vârsta între 10 și 13 ani”. În ultimele două ore, participanții au realizat activități practice cu două grupe de copii de 10 ani, sub îndrumarea lectorului Marius Sîrbu. Aceste activități au vizat aplicarea lecției de antrenament, incluzând exerciții și metode specifice planificării antrenamentului sportiv la fotbal. Aceste sesiuni fac parte dintr-o nouă metodologie de formare a antrenorilor, cu accent pe dezvoltarea jucătorului, conform cerințelor pentru licențele UEFA. În data de 26 februarie, un alt grup de 20 de antrenori din județul Hunedoara va participa la o sesiune similară, scopul principal fiind îmbunătățirea calității fotbalului prin educarea continuă a antrenorilor.

Cursurile din județ sunt coordonate de Marius Sîrbu, coach educator al Școlii Federale de Antrenori.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță

Publicat

pe

Redactat de

Un incendiu a izbucnit luni la prânz într-un vagon din compunerea trenului Interregio 1823, care circula între stațiile Măldăieni și Radomirești, obligând la evacuarea de urgență a pasagerilor, potrivit celor de la Clubferoviar.ro

Focul a fost observat în interiorul grupului sanitar al ultimului vagon, iar degajarea de fum a fost cauzată cel mai probabil de surse externe, neafectând instalațiile interne ale vagonului.

Deși pasagerii nu au fost în pericol, aceștia au fost redistribuiți rapid în celelalte vagoane de către personalul trenului, iar trenul a continuat călătoria în siguranță. Vagonul afectat a fost detașat din garnitura trenului, iar autoritățile au fost informate. Serviciul 112 a fost alertat și o echipă de intervenție a ajuns imediat la fața locului.

În urma incidentului, circulația pe firul I al Magistralei 100, pe secțiunea Mihăiești – Radomirești, a fost temporar blocată, iar trenurile care circulau pe această rută au fost redirecționate pe firul II. Trenul IR 1823, care plecase din stația București Nord cu o întârziere de 38 de minute, urma să ajungă la destinația finală, stația CF Deva, la ora 19:18.

Autoritățile feroviare au început o anchetă pentru a stabili cauzele exacte ale incendiului, în conformitate cu legislația în vigoare.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate