Actualitate
Laureații ediției a XI-a a Festivalului „Drăgan Muntean”. Marele Premiu a ajuns în județul Olt

Sala Teatrului de Artă din Deva a răsunat, timp de doi seri, de cântec popular românesc. Ediția a XI-a a festivalului – concurs dedicat celui mai iubit doinitor al hunedorenilor Drăgan Muntean a reunit, la Deva, tinere talente din mai multe județe din țară care au cucerit publicul numeros. Concurenții au transmis emoție și au impresionat prin vocile lor și portul popular. Prestația lor pe scenă a fost răsplătită cu ropote de aplauze, și ediția din acest an a festivalului fiind un real succes.
Cea de-a XI-a ediţie a festivalului dedicat celui mai cunoscut interpret de folclor din județul Hunedoara, regretatul Drăgan Muntean, a început joi, 18 aprilie, chiar în ziua în care cel mai iubit doinitor al hunedorenilor ar fi împlinit 69 de ani.
Evenimentul a debutat la ora 17:30, la Teatrul de Artă din Deva, în faţa unui public numeros invitat să se destindă prin cântecele tinerilor soliști și ale îndrăgiţilor interpreţi de folclor. Printre soliștii invitați în recital s-au aflat Niculina Stoican, Ovidiu Homorodean, Liliana Laichici, Cornel Borza și Elena Evsei și Delia Gandore, laureata ediției din 2023 a concursului.
47 de voci minunate, nouă laureați
La ediția din acest an a festivalului s-au înscris 47 de tineri interpreți, din mai multe județe ale țării, iar 20 dintre aceștia au intrat în concurs, după preselecție. Concursul propriu-zis a avut loc joi seară.
Cu multă emoție și talent, tinerii soliști au venit în fața juriului cu un repertoriu foarte valoros și cu o prezență scenică impecabilă. Dintre cei 20 de concurenți intrați în concurs, nouă au fost laureați, decernarea premiilor având loc, aseară, la Gala Laureaților, după o jurizare grea.
Juriul festivalului, compus din personalităţi marcante, specialişti în domeniul etnografiei, etnomuzicologiei şi folclorului muzical, a avut o sarcină dificilă, deoarece toți concurenții s-au ridicat la un nivel foarte înalt. Președinte al juriului a fost cunoscuta și îndrăgita realizatoare de emisiuni TV, Elise Stan. Acompaniamentul concurenţilor şi al interpreţilor invitaţi în recital a fost asigurat de către orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” al Centrului de Cultură și Artă al judeţului Hunedoara, condusă de dirijor prof. Gheorghe Cîlţea, iar întreg spectacolul de înaltă ținută artistică a fost prezentat de Felicia Stoian.
Trofeul festivalului a ajuns în județul Olt. Premiul I a rămas acasă, în județul Hunedoara
A fost o gală de excepție, cu tineri talentați, care au dat dovadă de o foarte bună pregătire artistică. La final, juriul a decis în unanimitate să acorde trofeul ediției a XI-a a Festivalului „Drăgan Muntean” tinerei interprete Valentina Vasia Oprea, din județul Olt.
„Emoțiile mele, în acest moment, nu s-au dublat, ci s-au triplat. Sunt tare fericită că duc la mine acasă, în Oltenia mea dragă, marele premiu al acestui festival. Este o noare și o bucurie pentru mine, iar pentru acest lucru, vreau să mulțumesc, în primul rând, onorabilului juriu pentru încrederea pe care mi-a acordat-o, maestrului dirijor Gheorghe Cîlțea, și întregii orchestre, pentru tot ajutorul pe care ni l-au acordat fiecăruia în parte”, a declarat Valentina Vasia Oprea, câștigătoarea trofeului ediției a XI-a a Festivalului – Concurs „Drăgan Muntean”.
Premiul I al festivalului a rămas acasă, în județul Hunedoara, fiind câștigat de tânărul interpret Vlad Lință. „Pentru mine, Drăgan Muntean a fost și este un simbol al folclorului românesc și pot să spun că nu l-am cunoscut personal, dar sufletește l-am cunoscut pe Drăgan Muntean, prin cântecele lui pe care le-a lăsat”, a mărturisit tânărul interpret hunedorean Vlad Lință.
Premiul i-a fost înmânat acestuia de Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, prezent la eveniment. „M-am bucurat să constat că tradiția este păstrată de tineri talentați care, prin cântec, ne amintesc cine suntem și cât de frumos și bogat este folclorul românesc. Îl felicit pe hunedoreanul nostru, Vlad Lință, care a obținut premiul I, așa cum transmit felicitări tuturor participanților. De asemenea, mulțumesc și felicit conducerea Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, pe Ciprian Roman, orchestra și ansamblul profesionist „Drăgan Muntean”, pentru organizarea impecabilă. Mulțumesc publicului extraordinar! Drăgan Muntean va trăi întotdeauna în inimile noastre!”.
Pe lângă trofeul festivalului și cele trei premii, au mai fost acordate alte cinci Premii speciale, dintre care două oferite de „Asociația Pădurenilor”. Președintele asociației, cunoscutul solist Bogdan Toma a felicitat organizatorii pentru asigurarea continuității acestui prestiogios festival ce poartă numele regretatului artist Drăgan Muntean.
Elise Stan, etnomuzicolog, doctor în folclor și președinte al juriului festivalului, le-a transmis concurenților să „nu își piardă niciodată crezul artistic, să fie înconjurați întotdeauna de oameni care să le ofere conjucturi favorabile, benefice în demersul lor artistic, să nu își piardă energia pe care o au acum din plin, în anii tinereții, și să nu uite niciodată care le sunt obârșiile”, adresând, totodată, mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă existența acestui festival. “Faptul că acest festival există de atâția ani, faptul că se numără printre cele mai importante evenimente de gen, este meritul unor oameni care au înțeles că valorile trebuie prețuite, respectate, și duse mai departe cu sfințenie toate bijuteriile folclorice care ne-au rămas de la Drăgan Muntean. (…) Trebuie să aduc laude și felicitări organizatorilor care au făcut posibilă existența acestui festival ce a ajuns la cea de-a XI-a ediție”, a declarat Elise Stan.
Ciprian Roman, directorul festivalului și managerul Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara
“A fost o ediție extraordinară. Pe lângă faptul că, publicul a fost încântat, și în prima zi de concurs și în cea de-a doua zi, de evoluția acestor tineri veniți de departe, tineri foarte bine pregătiți în ceea ce a însemnat repertoriul pe care și l-au ales, costumele cu care s-au prezentat, atitudinea, modul de interpretare, toate elementele care cântăresc în jurizare. O ediție reușită, pentru faptul că toți cei implicați, toți cei care au pus umărul, au făcut-o de așa natură încât sunt convins că va rămâne în mintea și memoria celor care au fost prezenți o perioadă lungă de timp de acum înainte. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat, le mulțumesc celor care ne-au susținut și ne susțin în continuare și sunt convins că astfel de evenimente, cu adevărat evenimente culturale, își au locul bine determinat în societatea noastră”, a declarat Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara și directorul festivalului.
Nu în ultimul rând, Ciprian Roman a mulțumit colegilor săi de la Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara și le-a transmis concurenților mult succes în viață și în cariera artistică. „Festivalul nostru a dovedit, de-a lungul timpului, că mare parte dintre cei care au intrat în gală, astăzi sunt nume cunoscute ale cântecului popular românesc. Acest lucru înseamnă că, de fiecare dată, am fost atenți la alegerea juriului și permiteți-mi, încă o dată, să le mulțumesc onoraților membri ai juriului, în frunte cu doamna Elise Stan. Au avut o sarcină grea. Le mulțumesc din suflet pentru strădania dânșilor. Mulțumesc colegilor din orchestra profesionistă “Drăgan Muntean”, care, și ei, au avut o sarcină deosebit de dificilă, maestrului Gheorghe Cîlțea. Mulțumesc celor care au finanțat acest festival, pentru că fără finanțare este foarte greu să se realizeze un astfel de eveniment care se află deja pe harta țării în ceea ce privește festivalurile concurs pentru tinerii interpreți de folclor”.
Ovidiu Olari, director artistic în cadrul Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara
“Mă bucur din tot sufletul că, și în acest an, la cea de-a XI-a ediție a Festivalului – Concurs “Drăgan Muntean”, concurenții care au venit aici, pe scena Teatrului de Artă din Deva, s-au bucurat de o susținere a publicului extraordinară. Ne bucurăm pentru vocile frumoase ale concurenților care s-au înscris în Festivalul – Concurs „Drăgan Muntean”. A fost un concurs atipic pentru că, de la o ediție la alta, spun lucrul acesta, este frumos, dar, pe de o parte, destul de greu de organizat. Ne bucurăm că am putut să organizăm și această ediție, dar bucuria cea mai mare o avem pentru că vedem acești tineri care vin cu inima deschisă să participe la acest concurs. Și în acest an, ne-am bucurat de voci frumoase, voci minunate, care reușesc să ducă acasă, în zonele folclorice pe care le reprezintă, trofeele pe care le-au meritat pe deplin. Vreau să felicit toți concurenții care sunt laureați pentru câștigarea trofeelor și, nu în ultimul rând, vreau să felicit câștigătoarea Marelui Premiu, domnișoara Valentina Oprea, o voce și o prezență frumoasă, și o așteptăm, cu siguranță, și anul viitor, în calitate de laureat al ediției 2024, în recital.”
Câștigătorii ediției a XI-a a Festivalului – Concurs Național de interpretare vocală a cântecului popular românesc „Drăgan Muntean” sunt:
Valentina Vasia Oprea – Olt – Trofeul ,,Drăgan Muntean”
Vlad Mihai Lință – Hunedoara – Premiul I
Denis Daniel Cupșe – Maramureș – Premiul II
Petronela Popa- Suceava – Premiul III
Andreea Gabriela Bogdan – Cluj – PREMIU SPECIAL
Ștefan Bogdan Țîrdea – Neamț – PREMIU SPECIAL
Simina Maria Popescu – Gorj – PREMIU SPECIAL
Sabrina Maria Aiacoboaie – Botoșani – PREMIU SPECIAL din partea ,,Asociației Pădurenilor”
Ana Teodora Anuțoiu – Hunedoara – PREMIU SPECIAL din partea ,,Asociației Pădurenilor”
Festivalul – Concurs Național de interpretare vocală a cântecului popular românesc ”Drăgan Muntean” este organizat de Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, fiind unul dintre cele mai apreciate evenimente de acest gen din țară, organizat în memoria marelui doinitor al pădurenilor, Drăgan Muntean, de la a cărui moarte se împlinesc 22 de ani.
Festivalul, care se bucură de aplauzele nu numai ale hunedorenilor, este destinat tinerilor interpreți amatori, soliști vocali de muzică populară, dornici și preocupați să culeagă și să interpreteze cântece populare autentice românești.
Actualitate
Cod portocaliu de averse torențiale, pe parcursul zilei de sâmbătă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, atenționări Cod galben de instabilitate atmosferică și Cod portocaliu de averse torențiale, valabile pentru mai multe județe din țară, inclusiv Hunedoara.
Astfel, pe parcursul zilei de sâmbătă, între orele 14:00 – 23:00, va fi Cod portocaliu de averse torențiale, importante cantitativ, în județele Hunedoara, Alba, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și în zona de munte a județelor Brașov și Prahova. „În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30 – 40 l/mp, izolat de peste 50 -n 60 l/mp”, a informat ANM.
Începând de sâmbătă (26 aprilie), de la ora 10:00, până duminică (27 aprilie), la ora 11:00, este în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. „În Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei, în sudul Dobrogei și în Carpații Meridionali și Occidentali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50…70 km/h), vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”, a mai informat ANM.
De asemenea, ANM a emis o informare de vreme rece, valabilă până marți, 29 aprilie, la ora 10:00. Potrivit meteorologilor, vremea se va răci accentuat treptat în majoritatea regiunilor, iar în Maramureș, Transilvania și în nordul și centrul Moldovei în cursul nopților se vor înregistra în general minime de -3…2 grade și pe suprafețe mici se va produce brumă.
Actualitate
Restricții de circulație pe DN 7 Valea Oltului, luni și marți. Rute ocolitoare

Circulația rutieră pe Valea Oltului (DN 7), între localitățile Lazaret și Boița, se va închide săptămâna viitoare, luni și marți, timp de câte o oră, de trei ori pe zi.
„Luni, 28.04.2025 și marți, 29.04.2025, în intervalele orare cuprinse între 06:00 – 07:00, 12:00 – 13:00 și 16:00 – 17:00, se va închide circulația pe Valea Oltului (DN 7), între localitățile Lazaret și Boița (km 245+500 – km 247+500), în vederea pregătirii amplasamentului pentru construirea Autostrăzii Sibiu – Pitești, Secțiunea 2 Boița – Cornetu”, au informat reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Pentru a permite executarea lucrărilor de toaletare a versantului aflat în proximitatea drumului național (dislocarea rocilor, pietrelor, stâncilor), traficul rutier se va putea desfășura în intervalele în care circulația este restricționată conform următoarelor rute ocolitoare stabilite pentru toate categoriile de autovehicule, după cum urmează:
Pentru relația București – Veștem și retur:
București → A3 → Ploiești → DN1A → Brașov → DN 1 → Veștem – intersecție cu DN 7
Pentru relația București – A1 Simeria ( Nadlac II/ Cluj) și retur:
București → A1 → Pitești → DN7 → Râmnicu Vâlcea → DN67 → Târgu Jiu → DN66 → Simeria → Nod Rutier Simeria A1
„De asemenea, circulația vehiculelor rutiere între Râmnicu Vâlcea și punctul de lucru de la km 245 + 500 se va desfășura pe DN7 conform reglementărilor legale în vigoare. În mod similar, se va desfășura și circulația vehiculelor rutiere între Sibiu – Boița și punctul de lucru de la km 247 + 500”, precizează reprezentanții CNAIR.
Actualitate
Jucătorii de la ACS West Deva revin pe parchet

După o pauză competițională datorată acțiunilor echipelor naționale, în aceste zile se reiau meciurile oficiale din campionatele de futsal. În aceste competiții evoluează și ACS West Deva, la seniori, în Liga 1, și la juniori, în Liga Elitelor.
Cele două echipe de la West Deva vor juca următoarele meciuri oficiale pe teren propriu. Primii vor intra pe parchet juniorii echipei devene, care evoluează seria 2 din Liga Elitelor U19. În etapa a cincea, penultima, băieții de la ACS West, vor juca, la Sala Sporturilor din Deva, duminică, 27 aprilie, de la ora 18:00, cu cei de la FK Odorheiu Secuiesc. Înaintea acestui meci, harghitenii sunt lideri, cu 12 puncte, și calificați în turneu final, acolo unde merg primele două clasate din cele două serii. Devenii sunt pe trei, cu 3 puncte, și, în cazul unei victorii, își păstrează șansele de a se califica în turneul final. În celălalt meci al etapei, tot duminică, dar de la ora 12:00, Șoimii Șimand, a patra clasată, la egalitate de puncte cu ACS West Deva, va juca, pe teren propriu, cu ocupanta poziției secunde, CSM Târgu Mureș (6 puncte). La seniori cei de la ACS West Deva evoluează în play-out-ul primului eșalon. Aici sunt doar trei echipe, intrate în competiție cu punctajul din sezonul regular, care joacă fiecare cu fiecare, în sistem tur-retur – tur, și nu va retrograda niciuna, întrucât CFR Timișoara s-a retras din campionat. Devenii sunt pe primul loc după șase etape, cu 23 de puncte, obiectivul lor fiind încheierea play-out-ului pe prima poziție, în continuare fiind clasate Mausoleul Mărășești (17) și Luceafărul Buzău (9). În etapa a VI-a, una în care stau cei de la Buzău, ACS West va întâlni luni, 28 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Sporturilor din Deva, echipa din Mărășești, o victorie însemnând îndeplinirea obiectivului.
- Actualitatecu 3 zile in urma
Se caută personal medical la Penitenciarul Deva. Care sunt condițiile
- Actualitatecu 3 zile in urma
Un tânăr din Orăștie a intrat cu mașina într-un imobil
- Actualitatecu 3 zile in urma
Două zile de folclor autentic, la Deva. Începe festivalul dedicat regretatului interpret Drăgan Muntean
- Comunitatecu 2 zile in urma
Vești bune din comuna hunedoreană Zam
- Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier pe DN66, în afara localității Livadia: O tânără a ajuns la spital
- Actualitatecu 2 zile in urma
Spectacol al eleganței pe patru roți la Hațeg: Retro Parada Primăverii revine cu peste 70 de vehicule de epocă
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tânăr de 22 de ani, reținut de polițiștii din Ilia pentru conducere fără permis și suspiciuni de deținere de substanțe interzise
- Actualitatecu 2 zile in urma
Biciclist sub influența alcoolului, rănit în urma unui eveniment rutier