Actualitate
Liceele hunedorene cu medii mici la admitere au rezultate slabe şi la „Bac”
Performanţa se vede din faza de „boboci”
Aproape zece unităţi de învăţământ din judeţ formează clase de a IX-a cu o majoritate de elevi ce a luat Evaluarea Naţională cu note sub 5
O bună parte dintre liceele hunedorene unde s-a intrat cu medii mici, în urma primei etape de repartizare, au înregistrat rezultate foarte slabe la sesiunea de vară a examenului de bacalaureat din acest an, respectiv promovabilitate cu mult sub cea judeţeană de 53,8 la sută.
Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara în cadrul primei etape de repartizare computerizată din cadrul admiterii în liceu din acest an s-au înscris un număr de 3.175 de candidaţi, dintre aceştia aproape 400 au avut mediile sub 5, şi asta din cauza performanţelor foarte slabe din cadrul Evaluării Naţionale, „promovate” de unii elevi cu note de 1 şi câteva sutimi.
Admitere slabă, promovabilitate la fel
Potrivit datelor din ultimii ani, dar şi cele mai recente din 2013 există o conexiune directă între mediile de admitere la liceu şi procentul de promovabilitate de la Bacalaureat. În urma repartizării computerizate în licee, cele mai mici medii ale ultimului admis în judeţul Hunedoara s-au înregistrat la Liceul Tehnologic „Crişan” din Crişcior – 3,51, Colegiul Tehnic „Matei Corvin” din Hunedoara – 3,64 şi Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” din Orăştie – 3,64. În cadrul acestor unităţi şcolare procentul de promovabilitate la sesiunea din această vară a „Bacului” a fost de sub 20 la sută, iar la liceul din Crişcior din cei 112 de candidaţi au reuşit să promoveze examenul de maturitate un număr de şase, asta înseamnă un procent de „trecere” de puţin peste cinci la sută. Pe de altă parte, mai multe licee tehnologice din judeţ vor forma în acest an şcolar clase de a IX-a în care majoritari sunt elevii cu medii sub cinci. În această categorie intră Liceul „Ovid Densuşianu” din Călan care are admişi un număr de 23 de astfel de „boboci”, în situaţie similară aflându-se şi Liceul „Dimitrie Leonida” din Petroşani cu un număr de 21 elevi, în timp ce alţi 20 au fost admişi la „Crişan” din Crişcior. Şi în cazul altor licee în care mediile de admitere au fost cele mai mici din judeţ şi situate sub „fatidicul” 5, regula conform căreia şi promovabilitate la bacalaureat a fost redusă se confirmă.
Şcolile bune îşi aleg clientela
La polul opus, dar care merg pe acelaşi raţionament, sunt liceele cu elevi buni. În acest an, în judeţul Hunedoara şcolile pentru locurile cărora s-a dat cea mai mare bătălie au fost Colegiul Naţional „Decebal” din Deva, unde ultima medie de admitere a fost 9,75 şi Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Petroşani, cu 9,64. Aceste două licee au fost în top şi la rezultatele de la Bacalaureat unde, în primul caz, promovabilitatea a fost de 98,19 la sută, iar la liceul din Petroşani a atins 97,28 de procente. Top trei al liceelor din judeţul Hunedoara, atât la admitere, cât şi la „Bac” este întregit de Liceul Teoretic „Traian” din Deva, unde ultima medie de admitere este peste 9, iar promovabilitatea la examenul maturităţii este mai mare de 95 de procente.
Mai multe clase în pericol de desfiinţare
Aproape 800 de locuri în liceele din judeţ au rămas neocupate în urma primei etape de repartizare, iar mai multe clase de a IX-a nu au admis nici măcar un elev la specializările respective, de cele mai multe ori tehnice sau tehnologice. Spre exemplu, din cele 58 de locuri disponibile la specializarea mecanică de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” din Vulcan au fost ocupate doar 22, ceea ce înseamnă insuficient şi pentru o singură clasă. O situaţie asemănătoare se întâlneşte şi la specializarea „filologie” de la liceul din Ilia, unde din 29 de locuri disponibile a fost ocupat doar unul. „Luăm în calcul şi desfiinţarea unor clase de liceu dacă la finalul celor trei sesiuni de repartizare nu vor avea suficienţi elevi. Am indentificat deja mai multe situaţii şi în funcţie de ce rezultate vom avem în luna septembrie, cel mai târziu, vom vedea ce este de făcut. Însă, vom încerca pe cât se poate să păstrăm domenile de specializare alese de elvi în momentul în care îi vom muta”, susţine purtătoarea de cuvânt al IŞJ Hunedoara, Marta Mate.
Actualitate
Serviciu social nou al DAS Deva: Îngrijire la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități
Persoanele adulte cu dizabilități, din municipiul Deva, care nu au capacitatea de a se gospodări singure și de a îndeplini cerințele firești ale vieții de zi cu zi pot beneficia de servicii de îngrijire la domiciliu, acordate de Direcția de Asistență Socială Deva – indiferent de gradul de dizabilitate în care sunt încadrate.
Serviciile de îngrijire la domiciliul pentru persoane adulte cu dizabilități se acordă gratuit și au ca scop limitarea sau înlăturarea efectelor unor situații care pot afecta viața adulților cu dizabilități sau pot genera riscul de excluziune socială a acestora.
BENEFICIARI ai serviciului social pot fi:
– orice persoană adultă cu dizabilități, cu domiciliul sau reședința în municipiul Deva și localitățile aparținătoare, care deține un certificat valabil de încadrare în grad de handicap și nu a încheiat un contract de întreținere cu alte persoane sau asociații
-persoanele cu dizabilități, încadrate în grad de handicap grav cu asistent personal – cu condiția ca serviciile sociale de care beneficiază să fie altele decât cele acordate de asistentul personal
– persoanele cu dizabilități, încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, aflate în îngrijirea unui asistent personal profesionat – cu condiția ca serviciile sociale de care beneficiază să fie altele decât cele acordate de asistentul personal profesionist
Principalele SERVICII acordate:
-sprijin pentru îngrijire personală și a locuinței
-sprijin pentru hrănire și hidratare (efectuarea de cumpărături, pregătirea alimentelor pentru gătit, hrănire și hidratare, inclusiv prin utilizarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces)
-integrare și participare socială și civică (însoțirea în mijloacele de transport și la anumite activități/evenimente desfășurate în familie sau comunitate, sprijin în activități de administrare și gestionare a bunurilor etc.)
-servicii medicale de recuperare și reabilitare (electroterapie, kinetoterapie, masaj, tratament injectabil)
Serviciile de îngrijire la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități se realizează în baza unui contract, încheiat între Direcția de Asistență Socială Deva și beneficiarul serviciilor sau reprezentantul legal al acestuia. Condițiile de accesare a noului serviciu social, actele necesare pentru acordarea acestuia, criteriile de eligibilitate ale beneficiarilor, conținutul contractului de acordare a serviciilor, drepturile și obligațiile părților și situațiile în care acordarea serviciului social încetează sau se suspendă pot fi consultate în Regulamentul de organizare și funcționare al serviciului social „Servicii de îngrijiri la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități”, disponibil pe site-ul oficial al Direcției de Direcției de Asistență Socială Deva – https://dasdeva.ro, Secțiunea Servicii sociale.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE se pot obține la numărul de telefon 0254.218.030, de luni până joi – între orele 8:00 – 16:30 sau vineri – între orele 8:00 – 14:00.
Sursa: Direcția de Asistență Socială Deva
Actualitate
Tânăr din comuna Pui, dat dispărut de tatăl său – UPDATE: A fost găsit
UPDATE- Bărbatul a fost depistat pe raza municipiului Petroșani. Pe perioada dispariției, acesta nu a fost victimizat, a informat IPJ Hunedoara.
Știrea inițială
Un tânăr, în vârstă de 34 de ani, a fost dat dispărut de tatăl său, după ce a plecat de la locuința sa din Petroșani spre municipiul Deva și nu a mai revenit.
„Astăzi, în jurul orei 11:00, Poliția Orașului Hațeg a fost sesizată de un bărbat din comuna Pui, despre faptul că fiul său, Creciunesc Doinel Mădălin (foto), de 34 de ani, din comuna Pui, ar fi plecat voluntar la data de 20 ianuarie 2025, în jurul orei 11:00, de la locuința sa din Petroșani spre municipiul Deva și nu a mai revenit. Polițiștii au demarat activități specifice de căutare și investigative, în vederea găsirii bărbatului, care a fost dat în urmărire națională”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente
Tânărul dat dispărut are o înălțime 1,80 m, păr șaten scurt, ochi căprui, având un cercel în urechea stângă. La momentul plecării voluntare, era îmbrăcat cu o geacă de culoare neagră și pantaloni jeans de culoare albastră.
Persoanele care dețin informații despre locul în care s-ar putea afla cel în cauză, sunt rugate să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.
Actualitate
Ambulanță aflată în misiune, implicată într-un accident în Petroșani
O ambulanță aflată în misiune a fost implicată într-un accident rutier, astăzi, în jurul orei 13:15, pe podul de pe DN 66, în zona Livezeni din municipiul Petroșani.
“Din primele verificări, echipajul deplasat la fața locului a stabilit că un bărbat de 59 de ani, din municipiul Petroșani, nu ar fi acordat prioritate unei ambulanțe aflată în misiune. În urma impactului, autoturismul condus de bărbatul de 59 de ani a fost proiectat pe sensul opus de mers, intrând în coliziune cu un alt autovehicul, condus de o femeie de 64 de ani. Șoferii celor două autoturisme (bărbatul de 59 de ani și femeia de 64 de ani) au suferit leziuni, acordându-li-se îngrijiri medicale, fără a fi transportați la spital”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
-
Actualitatecu 8 ore in urma
Tânăr din comuna Pui, dat dispărut de tatăl său – UPDATE: A fost găsit
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 20 – 24 ianuarie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
31 de elevi care absentau de la cursuri, depistați de polițiștii hunedoreni. Acțiuni cu efective mărite pentru siguranță în școli
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO| Incendiu la Hunedoara. O casă a fost distrusă de flăcări
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Elevi de la mai multe școli din județ s-au întrecut la Concursul de Informatică „Aurel Vlaicu”
-
Actualitatecu o zi in urma
Oaspeți de iarnă pe cele patru lacuri de acumulare din Geoparcul UNESCO Țara Hațegului
-
Actualitatecu o zi in urma
Polițiștii avertizează: Tehnica de tip „Spoofing”, o altă metodă de înșelăciune
-
Actualitatecu o zi in urma
Ambasadorul Japoniei în România, în vizită la Primăria Deva. Începutul unei colaborări cu „Țara Soarelui Răsare”