Performanţa se vede din faza de „boboci”
Aproape zece unităţi de învăţământ din judeţ formează clase de a IX-a cu o majoritate de elevi ce a luat Evaluarea Naţională cu note sub 5
O bună parte dintre liceele hunedorene unde s-a intrat cu medii mici, în urma primei etape de repartizare, au înregistrat rezultate foarte slabe la sesiunea de vară a examenului de bacalaureat din acest an, respectiv promovabilitate cu mult sub cea judeţeană de 53,8 la sută.
Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara în cadrul primei etape de repartizare computerizată din cadrul admiterii în liceu din acest an s-au înscris un număr de 3.175 de candidaţi, dintre aceştia aproape 400 au avut mediile sub 5, şi asta din cauza performanţelor foarte slabe din cadrul Evaluării Naţionale, „promovate” de unii elevi cu note de 1 şi câteva sutimi.
Admitere slabă, promovabilitate la fel
Potrivit datelor din ultimii ani, dar şi cele mai recente din 2013 există o conexiune directă între mediile de admitere la liceu şi procentul de promovabilitate de la Bacalaureat. În urma repartizării computerizate în licee, cele mai mici medii ale ultimului admis în judeţul Hunedoara s-au înregistrat la Liceul Tehnologic „Crişan” din Crişcior – 3,51, Colegiul Tehnic „Matei Corvin” din Hunedoara – 3,64 şi Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” din Orăştie – 3,64. În cadrul acestor unităţi şcolare procentul de promovabilitate la sesiunea din această vară a „Bacului” a fost de sub 20 la sută, iar la liceul din Crişcior din cei 112 de candidaţi au reuşit să promoveze examenul de maturitate un număr de şase, asta înseamnă un procent de „trecere” de puţin peste cinci la sută. Pe de altă parte, mai multe licee tehnologice din judeţ vor forma în acest an şcolar clase de a IX-a în care majoritari sunt elevii cu medii sub cinci. În această categorie intră Liceul „Ovid Densuşianu” din Călan care are admişi un număr de 23 de astfel de „boboci”, în situaţie similară aflându-se şi Liceul „Dimitrie Leonida” din Petroşani cu un număr de 21 elevi, în timp ce alţi 20 au fost admişi la „Crişan” din Crişcior. Şi în cazul altor licee în care mediile de admitere au fost cele mai mici din judeţ şi situate sub „fatidicul” 5, regula conform căreia şi promovabilitate la bacalaureat a fost redusă se confirmă.
Şcolile bune îşi aleg clientela
La polul opus, dar care merg pe acelaşi raţionament, sunt liceele cu elevi buni. În acest an, în judeţul Hunedoara şcolile pentru locurile cărora s-a dat cea mai mare bătălie au fost Colegiul Naţional „Decebal” din Deva, unde ultima medie de admitere a fost 9,75 şi Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Petroşani, cu 9,64. Aceste două licee au fost în top şi la rezultatele de la Bacalaureat unde, în primul caz, promovabilitatea a fost de 98,19 la sută, iar la liceul din Petroşani a atins 97,28 de procente. Top trei al liceelor din judeţul Hunedoara, atât la admitere, cât şi la „Bac” este întregit de Liceul Teoretic „Traian” din Deva, unde ultima medie de admitere este peste 9, iar promovabilitatea la examenul maturităţii este mai mare de 95 de procente.
Mai multe clase în pericol de desfiinţare
Aproape 800 de locuri în liceele din judeţ au rămas neocupate în urma primei etape de repartizare, iar mai multe clase de a IX-a nu au admis nici măcar un elev la specializările respective, de cele mai multe ori tehnice sau tehnologice. Spre exemplu, din cele 58 de locuri disponibile la specializarea mecanică de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” din Vulcan au fost ocupate doar 22, ceea ce înseamnă insuficient şi pentru o singură clasă. O situaţie asemănătoare se întâlneşte şi la specializarea „filologie” de la liceul din Ilia, unde din 29 de locuri disponibile a fost ocupat doar unul. „Luăm în calcul şi desfiinţarea unor clase de liceu dacă la finalul celor trei sesiuni de repartizare nu vor avea suficienţi elevi. Am indentificat deja mai multe situaţii şi în funcţie de ce rezultate vom avem în luna septembrie, cel mai târziu, vom vedea ce este de făcut. Însă, vom încerca pe cât se poate să păstrăm domenile de specializare alese de elvi în momentul în care îi vom muta”, susţine purtătoarea de cuvânt al IŞJ Hunedoara, Marta Mate.