Connect with us
Data: 19/04/2024
.

Actualitate

Liceenii „de-a 12-a” din judeţ au simulat ieri „Bac-ul” la română

Publicat

pe

Acum „de formă”, la vară „pe bune”

Prima probă s-a desfăşurat, fără incidente în judeţ

Elevii hunedoreni din clasele terminale ale liceului şi-au testat ieri, cunoştinţele la limba română printr-un examen asemănător celui de la Bacalaureat însă, „de formă”. Notele obţinute nu vor fi trecute în catalog, dar vor fi aduse la cunoştinţa părinţilor.

Simulare bacPotrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara, la aceste probe au fost aşteptaţi circa 5.400 de elevi din clasele a XII-a, a XIII-a, seral şi seral rută progresivă. Primul examen ca de altfel şi următoarele din cadrul simulării se desfăşoară în toate cele 35 de licee din judeţ.

Lucrările, corectate în şcolile de provenienţă

Testările elevilor se desfăşoară în condiţii identice cu cele de la examenul ce va avea loc în vară, respectiv subiecte unice elaborate la nivel de judeţ şi săli de clasă supravegheate video. Doar lucrările vor fi corectate la nivelul fiecărei şcoli fără ca acestea să fie trimise în vreun centru de evaluare special. „La aceste probe simulate participă toţi posibilii absolvenţi din cele patru categorii de clase terminale, circa 5.400 de elevi. Lucrările vor fi corectate în liceele unde s-au desfăşurat examenele, notele nu vor fi trecute în catalog, rezultatele având menirea de a releva gradul de pregătire al elevilor. La prima probă desfăşurată astăzi (n.red. ieri) la limba română, nu au fost semnalate incidente”, a spus prof. Marta Mate, purtătorul de cuvânt al IŞJ Hunedoara.

Advertisement

Potrivit acesteia, rezultatele obţinute de elevi, precum şi prezenţa la probe vor fi centralizate la finele sesiunii de simulare.
Conform calendarului stabilit de IŞJ Hunedoara privind desfăşurarea examenelor simulate la probele pentru Bacalaureat, astăzi va avea loc proba la limba maternă, urmând ca săptămâna viitoare, luni şi marţi să se desfăşoare cele specifice profilului şi respectiv, cea la alegere.

[notification type=”standard”]

„Realiştii” şi „umaniştii” diferenţiaţi şi prin subiecte

Elevii hunedoreni care au dat ieri simularea la limba şi literatura română, au avut subiecte diferite, în funcţie de profilul la care învăţau. Astfel, candidaţii de la “Uman” au avut de răspuns la nouă întrebări, pe baza unui pasaj din opera „Remember”, de Mateiu I. Caragiale, iar la subiectul doi au trebuit să scrie un text argumentativ despre „rolul modelelor în desăvârşirea conduitei morale a tinerilor”. De asemenea, redactarea unui eseu care să prezinte tema şi viziunea despre lume într-un text poetic aparţinând lui Lucian Blaga a fost cel de-al treilea subiect al probei pentru elevii de la „Uman” participanţi la simulare.

Pe de altă parte, candidaţii de la „Real” au avut de răspuns la nouă întrebări despre poezia „Lacrimile”, de Lucian Blaga şi să redacteze un eseu argumentativ despre „modul în care lectura influenţează viaţa unui adolescent”. Ca ultim subiect al probei a fost cerută redactarea unui eseu care să prezinte particularităţile de construcţie ale unui personaj dintr-un text de Ion Creangă sau Ioan Slavici.

Advertisement

[/notification]

 

Actualitate

FOTO: Iarna s-a reîntors în zonele montane

Publicat

pe

Redactat de

Zonele montane au fost acoperite de un strat subțire de zăpadă, chiar și în mijlocul lunii aprilie. Drumarii au fost nevoiți să intervină în județele Hunedoara și Vâlcea, unde zăpada a acoperit DN 7A.

Imaginile postate de drumari arată DN 7A, la limita dintre județele Hunedoara și Vâlcea, acoperit de un veșmânt alb, însă zăpada este mai mult o amintire a iernii decât o prezență masivă.

Chiar și în fața acestui strat subțire, drumarii au intervenit pentru a asigura circulația în siguranță, conștienți fiind de imprevizibilitatea condițiilor meteo montane.

De altfel, și în masivele montane din județ s-a așternut un strat subțire de zăpadă.

FOTO: DRDP Timișoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara este câștigătorul concursului de cultură generală „Citești și câștigi!”

Publicat

pe

Redactat de

Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara este câștigătorul concursului de cultură generală „Citești și câștigi!”.
Întâlnirile din finala mica și finala mare, desfășurate în zilele de 17 și 18 aprilie, au încheiat competiția ajunsă la ediția a X-a și au stabilit podiumul.
Pe locul doi s-a clasat Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Brad, care a pierdut în finala mare în fața echipei de la CN „Iancu de Hunedoara”. Și finala mică a fost extrem de disputată. Locul trei a fost ocupat de echipa Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Lupeni, după o luptă foarte strânsă cu echipa Liceului Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg, care a obținut locul patru și mențiune.
Premiul juriului a fost acordat concurenților de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, care a avut o evoluție constantă de-a lungul confruntărilor, a manifestat interes pentru temele propuse spre studiu și a dovedit spirit de echipă și fair-play.
La această a zecea ediție a concursului „Citești și câștigi!” au luat parte 24 de colegii și licee din județul Hunedoara. Odată cu ediția aniversară, concursul a devenit marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, ceea ce dovedește originalitatea, importanța și calitatea ridicată a competiției.
Tematica ediției a X-a a atins o paleta largă de subiecte: scriitori români și străini, cinematografie și sport, geografia fascinantă a Americii de Sud, zborul ca vis al omului, muzica nemuritorilor The Beatles. Cea mai importantă temă de concurs a fost cea legată de Transilvania și de figura Eroului Național Avram Iancu, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 200 de ani. Totodată, premiile puse în joc au fost unele atractive, iar tombola de la finalul competiției a adus alte câștiguri valoroase concurenților.
Citeste mai mult ...

Actualitate

Pași pentru modernizarea Parcului Central din Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Parcul Central din municipiul Hunedoara urmează a intra într-un amplu proiect de reabilitare.

În acest moment proiectul tehnic este finalizat și se află în analiza celor de la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest. După ce documentația va fi gata, se va depune o cerere de finanțare pentru acest proiect.

”Una dintre cele mai frecvente întrebări adresate de persoanele care urmăresc această pagină, în ultimii doi-trei ani, este: „De ce nu faceţi ceva şi cu Parcul Central?”. Facem! Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 415/2022 a fost aprobată Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie. Proiectul tehnic este gata şi se află acum în analiza Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest (instituţia căreia ne vom adresa pentru obţinerea finanţării). De îndată ce toată documentaţia necesară va fi gata, vom depune o cerere de finanţare a proiectului. Astăzi, cu ajutorul unor randări grafice, putem prezenta viziunea Primăriei municipiului Hunedoara despre felul în care va trebui să arate Parcul Central, după finalizarea lucrărilor”, informează reprezentanții Primăriei Municipiului Hunedoara.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate