Connect with us
Data: 05/07/2024
.

Actualitate

Lucrările de introducere a rețelelor de apă și canalizare, în comuna Vețel, la final

Publicat

pe

Peste 1.500 de locuitori ai comunei Vețel vor avea, începând de luna viitoare, apă la robinete. Asta, după ce edilul-șef al comunei, Ioan Hențiu, a reușit să ducă la bun final unul dintre cele mai mari proiecte pe care le-a realizat pentru comunitatea pe care o conduce, respectiv introducerea rețelelor de apă și canalizare. Aceste lucrări au fost efectuate în localitățile Herepeia, Leșnic și Vețel, iar acum au ajuns la final.

Ioan Hentiu Primar Vetel 28.05.2015 (4)În țară, chiar și în județul Hunedoara, mai există încă orașe în care oamenii, deși plătesc taxe și impozite aferente zonei în care locuiesc, nu beneficiază de ceea ce pentru mulți este absolut firesc, adică apă și canalizare. Ei bine, în comuna Vețel, localnicii au acum aceste beneficii. „Am reușit să finalizăm lucrările, am făcut toate probele necesare și totul funcționează bine. Acum, am întocmit documentele pentru a obține autorizația de funcționare, iar luna viitoare urmează să montăm contoarele. Îi îndemn pe toți locuitorii acestor sate să își realizeze racordurile, adică partea de instalație din curte, pentru ca atunci când noi o să montăm contoarele să putem face și probele, iar oamenii să aibă deja apă la robinete”, a declarat Ioan Hențiu, primarul comunei Vețel.

Un milion de euro pentru reabilitarea drumurilor

În urma lucrărilor efectuate, în cele trei sate aparținătoare comunei Vețel, drumurile și străzile, din localitățile în care au fost introduse rețelele de apă și canalizare, „au suferit” destul de mult. Oamenii, bucuroși că au acum apă curentă, își doresc acum ca și drumurile să fie reabilitate, iar acest lucru se va întâmpla, dau asigurări reprezentanții primăriei. „Am realizat un proiect pentru a reabilita străzile afectate de aceste lucrări. Este vorba despre un proiect pe fonduri europene, în valoare de un milion de euro. Am reușit să cuprindem 7,5 kilometri de drumuri, pentru satul Vețel. Eu cred că din primăvara anului viitor, când ne va permite și vremea, vom demara lucrările. O să găsim o soluție și pentru străzile din Leșnic și Herepeia. O să încercăm să aducem și acele străzi cel puțin la stadiul la care au fost înainte de introducerea rețelelor de apă și canalizare”, a menționat Ioan Hențiu.

Lucrări sistate, pentru moment, la Căminul Cultural din Leșnic

În județ există destul de multe cămine culturale care au fost lăsate în paragină, însă nu la fel se întâmplă în comuna Vețel, acolo unde administrația publică locală face eforturi de a le întreține și de a le reabilita. Așa este și cazul Căminului Cutural din Leșnic. Acesta a intrat în reabilitare anul acesta, însă momentat nu se mai lucrează acolo. „Din păcate, nu am reușit să finalizăm lucrările la Căminul Cultural din Leșnic, însă nu din vina noatră. Au existat anumite sincope la Compania Națională de Investiții, care nu a reușit să facă anumite plăți, iar constructorul a sistat, pentru moment, lucrările. Am primit asigurări, însă, că în cel mai sucrt timp se vor relua lucrările aici. Oamenii din acest sat, la fel ca și din celelalte localități, merită să aibă un cămin reabilitat și modern”, a precizat primarul comunei Vețel. Aici s-a demontat învelitoarea clădirii, șapranta, planșeul de lemn, iar sala de evenimente se va extinde. De asemenea, în curtea interioară se va amenaja și o terasă. Totodată, încălzirea clădirii se va realiza cu ajutorul unei centrale pe gaz.

Advertisement

Stocul de lemne pentru iarnă

Dacă școlile din comună sunt, toate, încălzite cu ajutorul unor centrale pe gaz și nu există nicio problemă în acest sens, în ceea ce privește asigurarea cetățenilor cu lemne pentru foc, există o problemă. Potrivit edilului-șef, Ioan Hențiu, există aproximativ 100 de familii, care au probleme sociale și care beneficiază de ajutor din partea primăriei pentru achiziționarea lemnelor. „Anul acesta au apărut câteva reglementări silvice și nu mai putem da lemnele gratuit. Până acum, oamenii dădeau o sumă modică doar pentru fasonarea lemnelor și transportul lor către domiciliu, anul acesta lucrurile s-au schimbat, dar sperăm să îi putem ajuta în vreun fel”, a conchis Ioan Hențiu. Persoanele vizate pot, însă, să își achiziționeze materialul lemnos, necesar pentru această perioadă de iarnă, de la ocoalele silvice și din locurile autorizate.

Advertisement

Actualitate

Plăți de aproape 40 de milioane de euro efectuate de APIA în județul Hunedoara pentru Campania 2023

Publicat

pe

Redactat de

Aproape 16.000 de fermieri din județul Hunedoara au depus Cererea unică de plată pentru Campania 2023, valoarea totală a plăților efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul Județean Hunedoara fiind de peste 198 de milioane de lei, adică aproape 40 de milioane de euro, informează reprezentanții instituției.

În perioada 16 octombrie 2023 – 30 iunie 2024, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul Județean Hunedoara a efectuat, pentru anul de cerere 2023, plăți aferente intervențiilor din sectoarele vegetal și zootehnic, în suma totală 198.540.060,42 lei (39.999.280,18 euro), după cum urmează:

• 103.496.852,52 lei (20.809.661,59 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);

• 60.993.313,14 lei (12.323.126,28 euro) din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR);

• 13.302.098,04 lei ( 2.674.594,55 euro) din Buget Naţional (BN);

Advertisement

• 12.099.124,58 lei (2.444.514,58 euro) din cofinanțare de la Bugetul Național (BN1);

• 8.648.672,14 lei ( 1.747.383,18 euro) din Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI).

“Reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul Județean Hunedoara au depus toate diligențele necesare și au fost mereu alături de fermierii din județul Hunedoara, astfel încât aceștia să întâmpine cât mai puține dificultăți în demersul legal prin care pot beneficia de schemele de plată și măsurile de sprijin derulate de instituția noastră, iar rezultatele reflectă acest lucru. Astfel, la nivelul județului Hunedoara, pentru Campania 2023 a fost depusă Cererea unică de plată de către un număr de 15.938 fermieri”, se arată într-un comunicat dat publicității.

Reprezentanții APIA – Centrul Județean Hunedoara reamintesc faptul că, pentru Campania 2023, plăţile pentru intervențiile finanțate din FEGA și BN se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, iar cele din FEADR, BN1 şi EURI se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro.

Pe de altă parte, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Hunedoara îi anunță pe fermieri că, până la data de 15 octombrie 2024, va continua efectuarea plăților aferente Campaniei 2023, concomitent cu celelalte activități desfășurate la nivelul instituției, respectiv realizarea controalelor administrative și începerea controlului pe teren pentru Campania 2024, în vederea atingerii obiectivelor privind acordarea plăților în avans.

Advertisement

“A.P.I.A. îi asigură în continuare pe toți fermierii de sprijin, implicare și atașament în derularea activităților specifice”, mai transmit reprezentanții instituției condusă de directorul general Călin Petru Marian, fost prefect al județului Hunedoara. 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Bacalaureat 2024: Încă un absolvent de liceu hunedorean, eliminat din examen

Publicat

pe

Redactat de

Încă un absolvent de liceu hunedorean a fost eliminat de la Bacalaureat pentru tentativă de fraudă, de data aceasta, de la proba la alegere a profilului și a specializării, desfășurată joi, 4 iulie.

Acesta este al doilea candidat din județul Hunedoara scos din sala de examen, după ce ar fi încercat să copieze, un altul fiind eliminat la prima probă scrisă -cea la Limba și literatura română, desfășurată pe 1 iulie.

Cei doi nu vor putea participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

La proba scrisă de ieri, câteva zeci de candidați hunedoreni au absentat.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara, rata de participare la proba la alegere a profilului și a specializării, din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2024, desfășurată joi, 4 iulie, a înregistrat nivelul de 97,32 la sută (2.249 de candidați prezenți dintr-un total de 2.311 de candidați înscriși – toate promoțiile – pentru a o susține).

Advertisement

“Nu s-au prezentat 61 de candidați, iar 1 candidat a fost eliminat pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Acesta din urmă nu va putea participa la următoarele două sesiuni ale examenului”, au informat reprezentanții IȘJ Hunedoara.

Probele scrise din sesiunea iunie-iulie s-au încheiat astăzi, 5 iulie, cu testarea cunoștințelor de Limba și literatura maternă.

Afișarea primelor rezultate (în centrele de examen și online) este programată în data de 8 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Afișarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen și online).

Citeste mai mult ...

Actualitate

Casa Vulcanilor din Geoparcul Țara Hațegului, un deceniu de existență

Publicat

pe

Redactat de

Unul dintre cele mai de succes proiecte de educație și voluntariat de pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, sărbătorește un deceniu de existență. Coordonat de Asociația Drag de Hațeg, obiectivul de vizitare Casa Vulcanilor contribuie semnificativ la dezvoltarea turismului și educației în Țara Hațegului.

Vizitatorii care trec pragul Casei Vulcanilor sunt transportați într-o lume fascinantă, cu 70 de milioane de ani în urmă. În acea vreme, pe o insulă tropicală, înconjurată de apele Oceanului Tethys și populată de dinozauri pitici, erupțiile vulcanilor aruncau la suprafață lavă și bombe vulcanice.

Povestea vulcanilor este o parte importantă a trecutului geologic unic al Țării Hațegului, iar tinerii voluntari ai Geoparcului au ales să spună această poveste într-un mod care să atragă atenția și asupra prezentului și a unui viitor sustenabil. Cu sprijinul programului Spații Verzi derulat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, ei au ridicat o construcție ecologică din cob – un amestec de lut, paie și apă. La realizarea Casei Vulcanilor din Densuș au contribuit 300 de voluntari, în majoritate tineri din Țara Hațegului, dornici să contribuie la atractivitatea zonei în care locuiesc. Au avut nevoie de 200 de zile pentru a finaliza construcția și au folosit 20 m3 de pământ galben, 15 m3 de nisip și 5.000 de litri de apă. Pentru a obține cei 30 de m3 de cob, utilizați la pereții casei, voluntarii au trebuit să amestece lutul, paiele și apa cu picioarele goale. Casa Vulcanilor nu este atrăgătoare doar la interior, ci și la exterior pentru că este decorată creativ cu diverse simboluri ce spun povestea Geoparcului și a Țării Hațegului.

Alina Ciobanu, președinta Asociației Drag de Hațeg spune că pe parcursul celor 10 ani, de când spune povestea vulcanilor din vremea dinozaurilor la obiectivul de vizitare, a învățat trei lecții foarte importante:

1. Tinerii sunt cu adevărat resurse pentru comunitate. Casa Vulcanilor a fost proiectul care a ajutat la crearea unei echipe de tineri implicați al căror exemplu a fost preluat de generațiile ulterioare și care astăzi iau parte la aproape toate proiectele Geoparcului, naționale sau internaționale.

Advertisement

2. Patrimoniul geologic și cel natural reprezintă resurse pentru dezvoltarea locală. Pornind de la zero, doar cu această idee în minte, Casa Vulcanilor s-a materializat într-un catalizator pentru dezvoltarea locală.

3. Știința este accesibilă tuturor. Evenimentele și experiențele educaționale care au implicat comunicarea științei într-o formă accesibilă tuturor vârstelor, au contribuit la dezvoltarea turismului durabil în zonă.

Cei 10 ani de existență a Casei Vulcanilor sunt marcați prin o mulțime de activități și de ateliere de educație dedicate atât voluntarilor cât și elevilor de la școlile partenere, iar voluntarii seniori sunt invitați să împărtășească din experiența lor, printr-o serie de ateliere, celor care deprind acum plăcerea voluntariatului. O expoziție de fotografie cu tema „Casa Vulcanilor – 10 ani de nota 10” celebrează momentele cheie din construcția și activitatea acestui obiectiv. Tot cu această ocazie va fi lansat un nou program educațional dedicat adolescenților și adulților, iar în luna august va fi organizată cea de a șasea ediție a evenimentului „Ziua Vulcanilor”, o celebrare a descoperirilor geologice din Țara Hațegului.

Proiectul „Casa Vulcanilor 10 ani. 10 lecții de nota zece oferite de un proiect de mediu în comunitate” este derulat de Asociația Drag de Hațeg și este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL Romania prin Programul Spații Verzi. Parteneri în proiect sunt Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, Asociația de Turism Retezat, Școala Gimnazială Sîntămăria-Orlea și Școala Gimnazială Densuș.


Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 213 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare  gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Advertisement

Sursa: Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate