Connect with us
Data: 21/05/2025
.

Actualitate

Lucrările la UPU Deva sunt în grafic

Publicat

pe

Lucrările de investiții la noua Unitate de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Deva se desfășoară conform graficului.

Constructorul este în teren, iar valoarea proiectului depășește șapte milioane de lei cu finanțare europeană nerambursabilă.

”Am verificat stadiul lucrărilor la noua Unitate de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Deva. Este vorba despre un proiect în valoare de 7,7 milioane de lei, finanțat din fonduri europene nerambursabile prin care se extinde și se modernizează spațiul destinat urgențelor. Ne dorim să avem o unitate sanitară la standarde înalte pentru a ne respecta statutul de spital de urgență și, din acest motiv, toate secțiile trebuie să fie modernizate, să aibă circuite funcționale și dotări de ultimă generație. Iar UPU este, în majoritatea cazurilor, primul loc în care pacienții ajung să fie evaluați și tratați. Am constatat că lucrările sunt în grafic, nu avem de ce să ne temem că șantierul nu se va încheia la timp. Felicit constructorul pentru mobilizare și arhitectul pentru că verifică respectarea proiectului, precum și unității de implementare care monitorizează șantierul pentru a nu apărea întârzieri sau situații nedorite. Totodată, mulțumesc Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Vest pentru că ne-a permis să realizăm o extindere și etajare a clădirii UPU, lucrare destinată spațiilor administrative și pentru birouri. Spitalul are nevoie de birouri adecvate și tocmai de aceea, am alocat 6 milioane de lei din bugetul propriu în noua investiție. Tot în cadrul acestei investiții, vom amenaja o sală de așteptare cu acces direct din curtea spitalului pentru aparținătorii pacienților ajunși la UPU. Singura condiție impusă de ADR Vest a fost ca lucrările să se desfășoare în paralel cu proiectul de modernizare finanțat prin fonduri europene, astfel încât șantierele să se finalizeze în același timp. Dacă este nevoie, constructorul va lucra inclusiv sâmbăta și duminica. Îmi doresc ca din toamnă să mutăm UPU în clădirea modernizată, pentru ca spațiul provizoriu în care funcționează acum să își preia rolul de Secție Spitalizare de zi”, arată Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Mai mult decât atât, Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, spune că un alt proiect care se dorește a fi implementat la Spitalul Județean de Urgență Deva și care va facilita preluarea pacienților în stare critică cât mai rapid reprezintă construirea unui heliport.

”Următorul proiect pe care îl doresc implementat la SJU Deva este construcția unui heliport. În acest fel, pacienții vor putea fi preluați mult mai ușor, direct de la spital, fără să mai fie nevoie de transport cu ambulanța la elicopter, ceea ce întârzie foarte mult procedurile de transfer la clinicile universitare”, mai spune Nistor.

FOTO: FACEBOOK LAURENȚIU NISTOR PREȘEDINTELE CONSILIULUI JUDEȚEAN HUNEDOARA

Advertisement

 

Actualitate

Transhumanța, punte între tradiție și viitor: dialog internațional găzduit în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina

Publicat

pe

Redactat de

Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina a devenit, recent, gazda unui eveniment de amploare internațională dedicat conservării și promovării transhumanței – o practică agricolă tradițională cu rădăcini adânci în istoria comunităților montane. Întâlnirea a avut loc în cadrul proiectului internațional Eco-TransH – Agroecosistemul turmelor transhumante, care reunește parteneri din Franța, Grecia, Italia, Maroc, Mongolia și România.

Recunoscută recent ca Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității de către UNESCO, transhumanța revine în centrul discuțiilor privind sustenabilitatea rurală și conservarea biodiversității. Evenimentul a oferit participanților oportunitatea de a dezbate modul în care acest obicei ancestral poate fi transmis noilor generații și adaptat la provocările contemporane.

În cadrul întâlnirii, accentul a fost pus pe rolul transhumanței în menținerea echilibrului ecosistemelor montane, dar și pe nevoia de educație și sprijin pentru tinerii crescători de animale. Reprezentanții parcului și ai partenerilor internaționali au subliniat faptul că acest mod de viață nu este doar o practică agricolă, ci o expresie autentică a identității culturale și a legăturii dintre om și natură.

„Ne bucurăm că am putut contribui la acest dialog internațional despre viitorul transhumanței și rămânem deschiși colaborărilor care aduc împreună tradiția, natura și educația”, au transmis organizatorii Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.

Proiectul Eco-TransH își propune nu doar să documenteze și să promoveze transhumanța la nivel global, ci și să creeze instrumente educaționale și de politici publice care să susțină acest model de viață durabil în contextul schimbărilor sociale și climatice. România, cu vasta sa tradiție pastorală, joacă un rol-cheie în această inițiativă.

FOTO: FACEBOOK PARCUL NATURAL GRĂDIȘTEA MUNCELULUI-CIOCLOVINA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Deva devine gazda cinematografiei europene: Festivalul Filmului European debutează cu o gală specială

Publicat

pe

Redactat de

Municipiul Deva se alătură marilor orașe europene care promovează cultura prin film, devenind în acest weekend capitala cinematografiei continentale. În perioada 23–25 mai 2025, sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” va găzdui proiecțiile incluse în Festivalul Filmului European, un eveniment care aduce în prim-plan teme actuale despre empatie, diversitate și reconectare umană.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc vineri, 23 mai, de la ora 19:00, printr-o gală specială, urmată de proiecția filmului „Limbă străină” (Foreign Language / Langue Étrangère, Franța-Germania-Belgia, 2024), regizat de Claire Burger. Filmul va fi proiectat în versiunea originală, în limba franceză, cu subtitrare în limba română. Accesul la gală se face pe bază de invitație, cu confirmare prealabilă până cel târziu în ziua evenimentului, ora 12:00, la adresa contact@ffe.ro.

Trei zile de proiecții europene, pentru toate vârstele

Programul festivalului cuprinde șapte producții europene, adresate atât publicului adult, cât și familiilor cu copii. Sâmbătă și duminică vor fi prezentate, printre altele, animația „Vestita invazie a urșilor în Sicilia” (r. Lorenzo Mattotti, 2019), filmul de familie „Dilili la Paris” (r. Michel Ocelot, 2018), dar și drame contemporane precum „Julie nu vorbește” (r. Leonardo van Dijl) sau „Torpila suedeză” (r. Frida Kempff).

Intrarea la proiecțiile din 24 și 25 mai este liberă, în limita locurilor disponibile, pe bază de confirmare.

O inițiativă culturală europeană cu sprijin local

Advertisement

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, EUNIC România și UCIN – Uniunea Cineaștilor din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Deva, Centrul Cultural Drăgan Muntean, Biroul Parlamentului European, precum și cu numeroase ambasade și institute culturale europene.

Evenimentul aduce în atenția publicului din Deva o selecție de filme care reflectă complexitatea și frumusețea Europei contemporane, subliniind rolul esențial al artei în construirea unor punți de dialog între oameni și culturi.

Festivalul Filmului European – Deva 2025

Centrul Cultural „Drăgan Muntean”

Acces: gratuit, pe bază de confirmare

Advertisement

Confirmări: contact@ffe.ro

Pentru programul complet și mai multe detalii despre filme, publicul este invitat să urmărească site-ul oficial al festivalului sau paginile instituțiilor partenere.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Citeste mai mult ...

Actualitate

“Tineret pentru viitor”, un parteneriat între Primăria Deva și AJOFM Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

 

 

A fost lansat oficial proiectul „Tineret pentru viitor”, o inițiativă strategică a Primăriei Municipiului Deva, derulată în parteneriat cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara. Proiectul este rezultatul unei colaborări între administrația publică locală și AJOFM Hunedoara, dar și al unui dialog direct cu tinerii deveni, care au contribuit la conturarea nevoilor reale cărora acest demers le răspunde.

Finanțare de 2 milioane de euro

Cu o finanțare de aproximativ 2 milioane de euro, proiectul urmărește să sprijine 1.580 de copii și tineri din municipiu în tranziția către piața muncii și să prevină riscul excluderii acestora din educație, formare sau angajare. Prin activități de informare, consiliere și orientare profesională, dar și prin dezvoltarea unor abilități-cheie precum comunicarea, lucrul în echipă sau adaptabilitatea, proiectul își propune să ofere tinerilor o direcție clară în carieră și să îi sprijine în procesul de înregistrare ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Primăria Municipiului Deva mulțumește echipei AJOFM Hunedoara pentru implicare, profesionalism și deschiderea de a construi împreună un proiect cu impact real în comunitate. „Este un moment important pentru municipiul Deva, pentru tinerii noștri și pentru direcția de dezvoltare pe care am ales-o ca administrație publică locală. Este un pas esențial în angajamentul nostru de a transforma Deva într-un oraș prietenos cu copiii și tinerii – un obiectiv pe care îl urmărim constant, inclusiv prin parteneriatul activ cu UNICEF. Credem cu tărie că investiția în tineri este o investiție în viitorul municipiului nostru. Prin astfel de proiecte, activăm potențialul unei generații și contribuim direct la dezvoltarea unei comunități mai dinamice, mai educate și mai bine pregătite”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Deva.

Advertisement

Pentru cei cu vârste între 16 și 29 de ani

Programul, care vizează dezvoltarea unei rețele pentru tinerii din județul Hunedoara, care să furnizeze o paletă complexă de servicii, are ca scop și prevenirea situației de NEETs, respectiv persoane cu vârste între 16 și 29 de ani, care nu au pregătire școlară, nu sunt angajați și nici nu au calificare într-o meserie.

La evenimentul de lansare au participat, pe lângă reprezentanții AJOFM Hunedoara, oficialități județene, dar și conducerea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). „Alături de partenerul nostru, Primăria Deva, am demarat proiectul destinat tinerilor din întreg județul Hunedoara! Alături de noi am avut pe Florin Cotoșman și Marcel Miclău, și, respectiv, secretarul general al ANOFM, precum și colegi directori din țară ANOFM, domnul Marcel Miclau secretar general, colegi directori din cadrul aceleiași instituții, dar și de la agențiile din țară! Au mai fost prezenți reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara, consilieri locali din cadrul Primăriei Deva, precum și agenți economici. La lansare au mai participat primari și viceprimari, persoane cu funcții de răspundere din primării și de la Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, elevi, precum și reprezentanții ai altor instituții. Mulțumim tuturor!”, au anunțat cei de la AJOFM Hunedoara.

„Tineret pentru viitor”, conform edililor din reședința de județ, este dovada clară că prin parteneriate solide și viziune comună pot fi create șanse reale pentru tineri și, implicit, pentru viitorul municipiului Deva.

 

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate