Connect with us
Data: 06/01/2025
.

Actualitate

Lucrările pe autostrada Deva -Lugoj avansează. Sute de muncitori, mobilizați pe șantier (FOTO/VIDEO)

Publicat

pe



Sute de muncitori au fost mobilizați de antreprenori, zilele acestea, pe șantierul autostrăzii Lugoj-Deva. Lucrările se desfășoară într-un ritm alert, zic reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara, care au făcut publice și câteva fotografii ce surprind doar o mică parte din activitatea oamenilor care lucrează, în această perioadă, la viitoare șosea de mare viteză ce leagă cele două orașe.

Pe cele trei tronsoane, aflate în șantier, din autostrada Lugoj-Deva se lucrează intens. Infrastructuri pentru pasaje, taluzări, montare de parapete și panouri fonoabsorbante, consolidări, săpături, operațiuni de cofrare, suprastructuri sunt câteva dintre lucrările desfășurate pe cele trei loturi.

Cei mai mulți muncitori au fost scoși la treabă pe lotul 4, Șoimuș -Ilia, lung de aproximativ 22 de kilometri. „520 de oameni au fost mobilizați de antreprenor, încă din prima zi a acestei săptămâni, pe șantierul lotului 4 Lugoj -Deva, cu 190 de echipamente. În aceste zile se execută, printre altele, lucrări de infrastructură și suprastructuri la pasaje, terasamente, relocări de drumuri secundare, relocări și protejare de utilități”, au informat cei de la DRDP Timișoara, pe pagina oficială de Facebook.

De asemenea, se execută, în continuare, lucrări și în zona adiacentă lotului 2 a A1 Lugoj-Deva, unde circa 150 de muncitori au fost mobilizați săptămâna aceasta. „În aceste zile, au fost efectuate consolidări la taluzuri, s-au ridicat zidurile pentru clădirea aferentă viitorului spațiu de servicii de pe calea 2, s-au făcut lucrări de hidroizolație a podului peste Bega, calea 2, și s-au realizat căile de acces din DN68A în viitorul Centru de Întreținere și Coordonare (CIC) din nodul Margina”, mai spun cei de la DRDP Timișoara.

Advertisement

Construcția loturilor 2 (Dumbrava -Holdea – în lungime de 28 de kilometri), 3 (sectorul Ilia- Holdea – 21 km) și 4 ((Ilia – Deva – 22 km) din autostrada Lugoj -Deva a început în toamna lui 2013. În martie anul trecut, aproximativ 15 kilometri noi din lotul 2 al acestei autostrăzi au fost dați în folosință. După deschidere, au mai rămas în lucru ceilalți 13 kilometri de pe același lot, Dumbrava – Holdea, dar și celelalte segmente ale autostrăzii, unde stadiul fizic de execuție al lucrărilor este în creștere.

Sursa foto: Facebook –DRDP Timișoara

 

Imagini noi cu lucrările de pe lotul 4, între Deva și Ilia

Pe de altă parte, cei de la Asociația „Pro Infrastructură” au făcut, recent, o nouă filmare, din aer, cu stadiul de execuție al lucrărilor de pe lotul 4, între Deva și Ilia. În imaginile surprise se pot vedea o parte din lucrările din zona „dealului cu lilieci”, așa cum este el supranumit datorită vestitei peșteri cu lilieci, unul din motivele principale pentru care emiterea Acordului de Mediu pentru lotul 4 Lugoj-Deva (constructor UMB) a întârziat foarte mult timp. „După emiterea Acordului de Mediu și a Autorizației de Construire, constructorul a început lucrările la debleul care se va executa în această zonă și la viaductul peste DN76 la ieșire din localitatea Șoimuș (în apropiere de Termocentrala Mintia). Lucrările înaintează momentan greu. Dealul este defrișat în mare parte, doar zona peșterii fiind lăsată neatinsă pentru că încă în acel perimetru constructorul nu poate „intra” cu utilajele până când liliecii nu sunt mutați (nu constructorul îi va muta, ci o organizație specializată în aceste operațiuni). Zona aceasta este foarte complicată: autostrada supratraversează printr-un viaduct DN76 Deva-Oradea, apoi „urcă” în dealul cu lilieci, îl traversează complet, apoi supratraversează o cale ferată și din nou supratraversează DN76 și DJ706A în dreptul localității Bejan”, spun cei de la Pro Infrastructura.

Pe ultima filmare aeriană realizată de către aceștia în zonă se poate observa, de la înălțime, acest segment al autostrăzii, probabil cel mai dificil rămas de executat pe lotul 4 Lugoj-Deva.

Advertisement

“Toate aceste lucrări din zona Șoimuș-Mintia (birocrație încă de rezolvat, acces greu al utilajelor de mare capacitate în deal pentru a efectua săpăturile, lucrări foarte complexe cu ziduri de sprijin înalte ancorate în sol la adâncime mare) sunt doar un motiv pentru care este imposibil ca lotul 4 Lugoj-Deva (între nodurile Ilia și Șoimuș) să fie gata anul acesta, în ciuda promisiunilor repetate ale autorităților”, mai cred cei de la “Pro Infrastructură”.

Sursa foto: Pro Infrastructura

Advertisement

Actualitate

Atenționare meteo de intensificări ale vântului, până marți

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă și pentru județul Hunedoara, în vigoare de duminică (5 ianuarie), de la ora 23:00, până marți (7 ianuarie), la ora 10:00.

În Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, în special la altitudini de peste 1700 m, temporar, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 90…110 km/h”, informează ANM.

De asemenea, a fost emisă și o informare meteorologică de intensificări ale vântului și polei, valabilă în intervalul 5 ianuarie, ora 20:00 – 7 ianuarie, ora 10:00. Conform prognozei de specialitate, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, temporar și de 80…90 km/h, precum și în Banat și Crișana, unde vor fi viteze de 40…50 km/h. „În cursul nopții de duminică spre luni (5/6 ianuarie) și în primele ore ale zilei de luni (6 ianuarie) în Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei și pe alocuri în Moldova vor fi precipitații slabe, la început ninsori, apoi lapoviță și ploi ce vor depune pe arii restrânse polei”, a mai informat ANM.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută

Publicat

pe

Redactat de

Temperaturi scăzute s-au înregistrat în mai multe regiuni din țară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 spre 5 ianuarie 2025. Cel mai frig a fost la Obârșia Lotrului – 19 grade, arată datele Meteoplus.

 

Temperaturi 5 ianuarie

-19 grade Obârșia Lotrului

-18 grade Vf.Omu

Advertisement

-16 grade Bâlea Lac

-13 grade Bucin

-11 grade Topliţa

-11 grade Joseni

-11 grade Miercurea Ciuc

Advertisement

-10 grade Întorsura Buzăului

-9 grade Brașov

-8 grade Cluj-Napoca

-8 grade Rădăuţi

-7 grade Iași

Advertisement

-7 grade Suceava

-6 grade Bacău

-5 grade București Băneasa

Harta celor mai scăzute temperaturi, 5 ianuarie. Sursa: Meteoplus

Pentru ziua de astăzi, 5 ianuarie, valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent, astfel maximele se vor încadra între -2 şi 8 grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în sud şi sud-est, dar cu înnorãri temporare în vestul, centrul şi nordul ţãrii. Spre searã, izolat vor fi precipitaţii slabe predominant sub formã de ninsoare în Maramureş şi nordul Crişanei. Vântul va sufla slab şi moderat.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea

Publicat

pe

Redactat de

Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), sărbătoare de mare încărcătură duhovnicească, este o zi în care se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic, înainte de a primi Agheasma Mare, care este sfințită de preot. Se spune că cine va posti în această zi va avea binecuvântare tot anul.

În Ajunul Bobotezei se pregătește o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului.

Tot în Ajunul Bobotezei și, de asemenea, și în ziua de Bobotează, se stropesc casele cu Agheasma Mare. În casele credincioșilor, Agheasma se păstrează la loc de cinste. În unele regiuni, creștinii ortodocși gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie.

Se spune că, în noaptea de Ajun de Bobotează, fetele nemăritate care au ținut post cu un ritual anume își pot visa ursitul. Pentru a-și visa ursitul fetele își pun sub pernă un fir de busuioc, care le era dăruit de către preot în momentul în care acesta umbla cu crucea. Se spune că acest busuioc va atrage pețitorii la fată.

Mersul cu “Ciorolița” – obicei unic în Apuseni

Un obicei străvechi, unic în județul Hunedoara, este practicat în Ajun de Bobotează, în satul Țebea. Tineri, majoritatea mascați, merg cu „Ciorolița”, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, pentru a alunga spiritele rele din preajma satului.

Tineri mascați străbat ulițele satului în strigăte de „Ciorolița! Ciorolița!”, având cu ei tot felul de obiecte care pot produce zgomot puternic. Acest obicei inedit, care dăinuie din timpuri vechi, se mai păstrează viu doar pe valea Crişului Alb, la Țebea.

Advertisement

Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul încheie sărbătorile de iarnă, începute în Ajunul Crăciunului.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate