Connect with us
Data: 21/01/2025
.

Actualitate

Județul Hunedoara, între profituri occidentale și salarii sovietice

Publicat

pe

Ideea că economia din județul Hunedoara merge prost este contrazisă, negru pe alb, de datele statistice oficiale, care sunt publice.

Direcția Județeană de Statistică a făcut publice ultimele date centralizate privitoare la principalii indicatori socio – economici înregistrați pe meleagurile hunedorene.

Un “mărunțiș” de vreo 165 de milioane de euro

Printre indicatorii studiați de către statisticienii hunedoreni este și acela al comerțului internațional în care sunt implicați agenții economici din județ. DJS Hunedoasra a făcut publice cifrele înregistrate în acest domeniu atât în ultima lună a lui 2016, cât și pe cele aferente întregului an trecut, iar acestea sunt cel puțin interesante. Pentru decembrie 2016 rezultatele erau de așteptat, ele nefiind spectaculoase, mai ales că au fost și mai puține zile lucrătoare. Astfel, în decembrie 2016 s-au exportat mărfuri în valoare de 48.143.000 de euro, cu 32.9% mai puţin decât în luna anterioară. În același timp, în decembrie anul trecut s-au importat mărfuri în valoare de 47.510.000 de euro, cu 16.9% mai puţin decât în luna noiembrie 2016. Și, dacă se trage linie, se poate observa că balanța comercială externă este una pozitivă, aspect sănătos pentru orice economie, soldul lunii decembrie fiind pe plus, adică de 633.000 de euro. Suma nu este spectaculoasă, dar doar de aici încolo încep lucrurile interesante. Astfel, cei de la DJS au făcut calculul privind întreg comerțul internațional realizat de agenții economici hunedoreni de-a lungul anului trecut, comparând aceste date și cu cele înregistrate în 2015. Bunăoară, anul trecut, din județul Hunedoara s-au exportat mărfuri în valoare de 782.031.000 de euro, cu 2.5% mai mult faţă de 2015. Tototadă, în 2016 agenții economici hunedoreni au importat mărfuri în cuantum total de 617.463.000 de euro, cu 6.4% mai mult decât în anul precedent. Și, făcând balanța comercială externă, se poate constatat cu ușurință că aceasta este binișor pozitivă, plusul înregistrat de agenții economici din județ fiind de aproape 165 de milioane de euro, mai exact de 164.568.000 de euro.

Reacție firească a salariaților

Advertisement

La asemenea sume, care, orice s-ar spune, sunt frumoase, de standard occidental, de-a dreptul, fiind aceste profituri, era de așteptat ca și salariile din județ să fie mai de Doamne – ajută, dar asta nu s-a întâmplat, veniturile hunedorenilor fiind pe stil sovietic, adică infime. Mai exact, la finele lui 2016, când s-a înregistrat acel plus de circa 165 de milioane de euro, salariul mediu al unui hunedorean, în care s-a inclus și prima de Crăciun, pentru cine a primit-o, era de doar 1.823 de lei, județul fiind pe locul 24 din 42 la nivel național. Nu trebuie să se creadă că la nivel național salariile ar fi fost fabuloase, acestea fiind, la finele lui decembrie 2016 de 2.354 de lei, dar rămâne acel gol în buzunar, de 531 de lei, adică vreo 115 euro, sumă care, din păcate, în România este considerată încă una consistentă de foarte multă lume. La toate acestea se mai adaugă și sfaturile „specialiștilor”, care explică, în termeni pompoși, ce necesită, de multe ori, consultarea unui dicționar pentru a vedea ce are de spus vorbitorul în cauză, că avem creștere economică, recunoscută la nivel internațional, dar e bine ca angajatul să rămână, în continuare, cu bani puțini, sugerând faptul că profitul ar trebui reinvestit în tehnologie, însă la noi tot cu hârburi se lucrează. Și, în atare condiții, nu este de mirare reacția firească a angajaților, în special din mediul privat, acolo unde se face producție vandabilă la export, pentru că societățile cu capital de stat sunt specie pe cale de dispariție, aceea de a o lăsa mai ușor cu munca.

Advertisement

Actualitate

Polițiștii avertizează: Tehnica de tip „Spoofing”, o altă metodă de înșelăciune

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii avertizează cu privire la o altă metodă de înșelăciune – tehnica de tip „Spoofing”, în care autorii contactează telefonic cetățenii și pretind că sunt angajați ai unor bănci.

În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de telefon din rețeaua națională de telefonie (pot fi numere de telefon compromise care aparțin unor instituții bancare), contactează cetățenii, pretinzându-se angajați ai băncilor. În cadrul apelurilor, aceștia afirmă că victimele ar fi solicitat un împrumut și le cer să dezvăluie informații personale sensibile. Ulterior, apelul este redirecționat către o altă persoană care se recomandă ca fiind din partea Poliției și le solicită victimelor să transfere bani într-un „cont sigur”, pentru a proteja fondurile. Această metodă a dus la pierderea unor sume mari de bani de către cetățenii de bună credință.

La nivelul României, au fost înregistrate dosare penale ca urmare a faptului că persoanele vătămate au dat curs și ultimei solicitări de transfer al banilor în contul „sigur”, iar din acel moment au pierdut controlul asupra fondurilor personale. Aceasta este o formă de fraudă bazată pe tehnica de „spoofing”, prin care autorii falsifică informațiile de identificare pentru a se da drept o sursă de încredere (bănci, autorități), cu scopul de a înșela victimele (cetățenii de bună credință).

Recomandări din partea polițiștilor pentru cetățeni

Polițiștii le recomandă cetățenilor să nu răspundă apelurilor telefonice nesolicitate, care cer informații sensibile sau transferuri de bani, să verifice orice informație primită prin canale oficiale, contactând direct instituțiile implicate, să nu transfere bani în conturi neoficiale sau suspecte și să contacteze imediat autoritățile competente (poliție, bancă etc.) dacă au suspiciuni.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Hunedoara: Parcarea din zona Cora devine cu plată

Publicat

pe

Redactat de

 

Parcarea din zona Cora, din municipiul Hunedoara, devine cu plată. Reprezentanții administrației publice locale au informat că, zilele acestea, se finalizează lucrările de semnalizare a locurilor de parcare din zona respectivă ca locuri de parcare cu plată.

“Măsura se impune în urma sesizărilor făcute de cetăţeni care reclamau faptul că ori de câte ori ar fi dorit să ajungă cu maşina în zonă, toate locurile de parcare din faţa “lanţului de Cora” erau mereu ocupate, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre autoturisme care staţionau pe durate mari de timp. Decizia este luată datorită faptului că ne dorim ca locurile de parcare din zona amintită să poată fi folosite de oricare dintre cetăţenii oraşului”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Aceștia au precizat că pentru locurile dedicate persoanelor cu dizabilităţi nu se percepe taxă de parcare.

Foto: Primăria Hunedoara

Taxarea se aplică de lunea până sâmbăta (inclusiv), între orele 08:00 – 19:00.

Plata se poate face în lei, prin card bancar (datele cardului se introduc în aplicaţia Municipiul Hunedoara e-Parking sau în aplicaţia TPARK, ambele fiind funcţionale în reţelele Digi, Vodafone, Orange şi Telekom)

Advertisement

Pentru plata prin SMS la numărul scurt 7420 se aplică tarife în euro (deoarece operatorii de telefonie mobilă folosesc doar tarife în această monedă).

Tarifele de parcare pentru plata cu cardul prin aplicaţia Municipiul Hunedoara e-Parking (aplicaţia Primăriei) sunt:

– 1 h – 3,35 lei;

– 2 h – 5,5 lei;

– 1 zi – 20 lei.

Advertisement

Tarifele de parcare pentru plata cu cardul prin aplicaţia TPARK sunt:

– 1h – 3,75 lei;

– 2h – 6.15 lei;

– 1 zi – 22,38 lei.

Tarifele de parcare pentru plata prin SMS (în ambele aplicaţii amintite) sunt următoarele:

Advertisement

– 1h – 0,8 Euro + Tva;

– 2 h – 1,3 Euro + Tva;

– 1 zi – 4,7 Euro + Tva.

(Pentru varianta prin SMS tarifele sunt exprimate în euro şi sunt mai mari decât în varianta plăţii prin card bancar, din cauză că plata se face şi prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă).

Sancțiuni pentru șoferii care nu achită taxa

Advertisement

Șoferii care nu achită taxa sunt pasibili de sancțiuni ce pornesc de la 300 de lei și ajung până la 1.000 de lei. „Persoanele care nu respectă regulamentul pentru parcările cu plată adoptat de Consiliul Local sunt pasibile de următoarele sancţiuni: amendă de la 500 până la 1.000 lei pentru staționarea fără a achita contravaloarea parcării; amendă de la 100 până la 300 lei pentru depășirea timpului de staționare conferit în situația taxării parcări; amendă de la 300 până la 500 lei pentru staționarea necorespunzătoare, respectiv într-un mod prin care se ocupă 2 locuri de parcare, acolo unde locurile de parcare sunt marcate; amendă de la 300 până la 500 lei pentru blocarea accesului în parcare sau ocuparea unor locuri rezervate”, au mai transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

31 de elevi care absentau de la cursuri, depistați de polițiștii hunedoreni. Acțiuni cu efective mărite pentru siguranță în școli

Publicat

pe

Redactat de

 

Un număr de 31 de elevi care absentau de la cursuri au fost prinși într-o singură zi, în urma unor acțiuni cu efective mărite, organizate de polițiștii hunedoreni.


Acțiunile polițiștilor au avut loc în unitățile de învățământ din județ, precum și în zonele adiacente acestora, vizând protejarea elevilor și asigurarea unui mediu sigur pentru desfășurarea activităților școlare.

“Obiectivele acțiunii au fost identificarea și prevenirea cazurilor de consum sau distribuție de substanțe interzise în rândul elevilor, reducerea absenteismului școlar prin dialog cu elevii, cadrele didactice și părinții, prevenirea infracțiunilor și contravențiilor care pot afecta siguranța elevilor, informarea elevilor cu privire la riscurile asociate consumului de droguri și alte comportamente deviante”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Verificări în zeci de școli din județ

Advertisement

Pentru îndeplinirea acestor obiective, polițiștii au organizat controale și verificări în 31 unități de învățământ din întregul județ, discutând cu elevii și cadrele didactice despre respectarea normelor legale și importanța unui comportament responsabil.

“La activitățile cu caracter preventiv organizate de polițiști au participat peste 950 de elevi. Elevii au participat la sesiuni interactive de informare, în cadrul cărora au fost prezentate exemple concrete și soluții pentru evitarea implicării în situații periculoase. De asemenea, în zonele din proximitatea școlilor, au fost efectuate verificări pentru identificarea persoanelor sau situațiilor suspecte care ar putea pune în pericol siguranța elevilor, fiind verificate 54 de unități de alimentație publică și 14 agenți de pază ai unităților școlare. În cadrul acțiunilor, au fost depistați 31 de elevi absentând de la cursuri, iar 11 dintre elevi au fost consiliați în vederea prevenirii situațiilor de risc, fiind dispuse măsuri preventive în colaborare cu unitățile de învățământ fiind dispuse măsuri preventive în colaborare cu unitățile de învățământ”, a mai informat IPJ Hunedoara.

Foto: IPJ Hunedoara

La acțiuni au luat parte peste o sută de polițiști, jandarmi și polițiști locali.

IPJ Hunedoara reiterează angajamentul ferm pentru asigurarea siguranței elevilor și prevenirea fenomenelor infracționale în proximitatea unităților de învățământ. “Acțiunile vor continua și în perioada următoare, în strânsă colaborare cu partenerii instituționali”, a precizat sursa citată.

Pentru orice situație de risc sau comportament suspect, cetățenii sunt încurajați să apeleze numărul unic de urgență 112.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate