Actualitate
Lucrurile merg bine la Crișcior

Situată în legendara Țară a Moților, comuna Crișcior, cu o populație de circa 4.000 de locuitori, este una dintre localitățile rurale mari din județul Hunedoara. Comuna se întinde pe o suprafață mai mare de 40 de kilometri pătrați și are în componență localitatea de reședință Crișcior și satele aparținătoare Gurabarza, Valea Arsului și Zdrapți.
Se modernizează liceul
Ca mai toate localitățile din Țara Moților, și Crișciorul a fost un important centru minier, activitate care, acum, din păcate, ține de istorie. Mineritul a făcut ca unele zone centrale ale comunei să arate ca la oraș. Acest lucru, însă, nu înseamnă că aici nu sunt obiective care merită a fi văzute. Astfel, aici funcționează schitul „Sfânta Treime”, pe raza satului Gurabarza. De asemenea, pot fi vizitate și două biserici cu o vechime apreciabilă, fiind vorba despre cea de zid, din Crișcior, ctitorită în secolul al XIV-lea, și cea de lemn de la Zdrapți, ridicată în 1852. De asermenea, în Crișcior mai există un momument al eroilor, dar și un muzeu al satului, care dezvăluie multe dintre tradițiile zărăndene. Despre Crișcior mai este demn de semnalat că este una dintre puținele comune, nu doar din județul Hunedoara, ci chiar din întreaga țară, în care funcționează un liceu. „Suntem printre puținele localități rurale din țară în care funcționează un liceu. Unitateea de învățământ este, permanent, în atenția noastră. Chiar în această perioadă se lucrează intens la schimbarea acoperișului de la corpul B al Liceului Tehnologic «Crișan», așa cum este titulatura oficială a acestei școli”, a declarat Ovidiu Ilie Furdui, primarul comunei hunedorene Crișcior.
Se lucrează în ritm alert la sala de sport
Legat de Liceul din Crișcior, trebuie aminit că, în curtea unității de învățământ, se construiește o sală de sport, iar lucrările merg într-un ritm alert. „În comuna noastră continuă lucrările de construcție la sala de sport școlară cu tribună de 102 locuri, aceasta fiind amplasată în curtea Liceului Tehnologic Crișan din Crișcior. Sala de sport va facilita desfășurarea optimă a activităților sportive, atât în cadrul școlii cât și pentru alte activități sportive extrașcolare. Finanțarea acestui proiect se face prin Compania Națională de Investiții (CNI), la solicitarea Administrației Publice Locale din comuna Crișcior. Lucrările au ca și termen de execuție 10 luni, de la emiterea ordinului de începere al lucrării, pe care l-am dat în luna mai. Acum lucrările sunt finalizate în proporție de 90% și sunt sigur că ne vom încadra în termenii contractuali”, a menționat primarul din Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.
Proiecte finalizate și planuri de viitor
În comuna Crișcior nu sunt doar proiecte în derulare. Un proiect a fost finalizat, iar administrația din comună are intenția să înceapă implementarea unui altuia. „Pot să anunț că au fost finalizate lucrările la sediul primăriei și la parcare, iar lucrările au fost recepționate cu câteva zile în urmă. În ceea ce privește planurile de viitor, intenționăm să amenajăm o platformă pentru gunoiul de grajd, prin fonduri din Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR). Noi am început deja să lucrăm la un astfel de proiect, derulat prin Ministerul Mediulu, Apelor și Pădurilor, cu finanțare prin PNRR. În mod concret este vorba despre gestionarea sustenabilă a biodeșeurilor agricole, în special a celor provenite din activitățile zootehnice, prin creșterea gradului de valorificare a acestora în vederea reducerii poluării cu nitrați prin amenajarea unei platforme destinate gestionării gunoiului de grajd. Astfel, putem să facem o investiție utilă pentru întreaga comunitate, a cărei valoare poate ajunge până la un milion de euro, fără TVA. În această sumă intră, pentru administrațiile publice din zona rurală, care sunt eligibile pentru acest proiect, intră bani și pentru dotarea respectivelor platforme cu diverse utilaje, tractor cu două remorci, încărcător frontal, mașină de împrăștiere a gunoiului sau vidanje. Toate aceste utilaje vor fi folosite nu doar la respectivul sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, ci și în folosul comunității, la diferite lucrări edilitar – gospodărești”, a afirmat Ovidiu Ilie Furdui, primarul din Crișcior.
Înscriși în programul „Rabla local”
Administrația publică locală din Crișcior mai vine cu o veste bună pentru șlocuitorii comunei. „Ne-am înscris în programul «Rabla Local», desfășurat prin Agenția Fondului de Mediu (AFM). Am solicitat AFM finanțare pentru 50 de autovehicule, aparțind persoanelor fizice, în vederea casării acestora. Bugetul total pentru comuna noastră din acest program a fost aprobat pentru suma de 150.000 de lei, din care 120.000 de lei provin de la AFM, iar 30.000 de lei din fondurile primăriei, contractul de finanțare fiind semnat. Proprietarii din comuna noastră vor putea casa autovehicule cu vechime mai mare de 15 ani, pentru care vor primi, per bucată, 3.000 de lei Acest stimulent pentru casare conține 2.400 de lei din partea AFM și 600 de lei din bugetul local. În cadrul acestui program proprietarii nu sunt obligați să folosească acest stimulent pentru cumpărarea unei alte mașini, așa cu se procedează în programul „Rabla” la nivel național. Locuitorii comunei noastre se mai pot înscrie în acest program pînă pe data de 31 august, ora 16:30, prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție de către AFM” a mai precizat Ovidiu Ilie Furdui, primarul comunei hunedorene Crișcior.
Actualitate
Pompierii alpiniști din Hunedoara, în elita salvatorilor europeni: participare la „Rescue Great Day 2025” în Spania

Două dintre cele mai bine pregătite cadre ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, plutonier adjutant șef Spătaru Iulian și plutonier adjutant șef Albu Marian, reprezintă România la prestigioasa competiție internațională „Rescue Great Day 2025”, care se desfășoară în perioada 24-27 aprilie în Sevilla, Spania.
Cei doi pompieri alpiniști fac parte din lotul național de intervenție al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), format din 12 salvatori de elită proveniți din județele Alba, Botoșani, Brașov, Cluj, Sibiu, Timiș, București-Ilfov și Hunedoara. Prezența lor la acest eveniment confirmă nivelul ridicat de pregătire profesională și recunoașterea de care se bucură în rândul specialiștilor din domeniul salvărilor din medii dificile.
„Rescue Great Day” este una dintre cele mai importante competiții internaționale dedicate alpinismului de intervenție, reunind experți și echipe de salvare din întreaga lume. Scenariile tactice propuse de organizatori simulează situații reale de risc, în care participanții trebuie să demonstreze măiestria în aplicarea tehnicilor de acces în coardă, salvare și evacuare a victimelor din spații greu accesibile – de la înălțimi și structuri metalice, până la puțuri, șanțuri, râuri sau arbori.
Participarea salvatorilor hunedoreni la această competiție nu este doar un motiv de mândrie locală, ci și o validare a investițiilor continue în pregătirea profesională a personalului ISU. „Este o onoare pentru noi ca doi dintre colegii noștri să participe la un astfel de eveniment internațional. Este dovada concretă a profesionalismului și dedicării lor”, au transmis reprezentanții ISU Hunedoara.
Competiția nu doar că testează limitele fizice și psihice ale participanților, ci și consolidează cooperarea internațională în domeniul intervențiilor în situații de urgență.
ISU Hunedoara le urează mult succes colegilor lor și își exprimă încrederea că vor reprezenta România cu demnitate și curaj în fața celor mai experimentate echipe de salvatori din lume.
FOTO: FACEBOOK ISU HUNEDOARA
Actualitate
FOTO+VIDEO: Pompierii hunedoreni au salvat viața a două suflete neajutorate

Astăzi, pentru pompierii hunedoreni, misiunile de salvare a doi cățeluși aflați în pericol au avut un final fericit. După două operațiuni atente, pompierii Detașamentelor din Deva și, respectiv, Petroșani au salvat o cățelușă și un cățel care se aflau în medii ostile vieții.
Salvatorii din Deva au scos dintr-un canal aflat în curtea unei gospodării din localitate o cățelușă care a căzut de la o înălțime de 2 metri și era în pericol să se înece.
Intervenția a fost destul de dificilă pentru că deschiderea la suprafață a canalului era prea mică pentru ca un pompier să poată să pătrundă în interior și să ajungă la cățelușa speriată și care lătra fără încetare, cerând ajutor. În final, salvatorii au reușit să o scoată teafără la suprafață.
La Petroșani, aproximativ în același timp, pompierii au salvat un cățel rămas blocat într-un gard metalic. Pentru a putea fi eliberat, echipajul a folosit echipament specific intervențiilor pentru descarcerare.
Intervenția rapidă a salvatorilor a dus la recuperarea în siguranță a cățelului care se afla în pericol să nu mai poată respira. Și această misiune de salvare a unui animal aflat într-o situație care ar fi putut să-i pună viața în pericol, s-a încheiat cu succes.
Când pleacă în astfel de misiuni, pompierii acționează cu profesionalismul și dedicarea care-i caracterizează, pentru că: ”Nicio viață nu trebuie să rămână în pericol!”
FOTO+VIDEO: ISU Hunedoara
Actualitate
Lucrări de salubrizare pe străzile municipiului Deva

La Deva, se desfășoară o acțiune de salubrizare a străzilor din oraș.
Reprezentanții municipalității au anunțat că vineri, 25 aprilie, se intervine pentru curățarea carosabilului pe următoarele tronsoane:
–Strada Mihai Eminescu – între Strada Carpați și Piața Victoriei, în intervalul orar 07:00 – 14:00,
-Strada Gheorghe Barițiu – între Bulevardul Iuliu Maniu și Strada Simion Bărnuțiu, în intervalul orar 12:00 – 17:00.
Lucrările vor fi realizate de operatorul SC Salubritate SA.
Autoritățile locale roagă cetățenii să evite parcarea autovehiculelor în zonele menționate, în timpul desfășurării lucrărilor de salubrizare. „Vă rugăm să evitați parcarea autovehiculelor pe aceste tronsoane de drum, în intervalele orare menționate. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniențe și vă mulțumim pentru înțelegere și colaborare!”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Deva.
Foto: Primăria Deva/arhivă
- Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO| Accident în Defileul Jiului: Femeie rănită, după ce s-a răsturnat cu mașina. Un pompier aflat în trafic, în timpul liber, i-a acordat primul ajutor
- Actualitatecu o zi in urma
Se caută personal medical la Penitenciarul Deva. Care sunt condițiile
- Actualitatecu o zi in urma
Un tânăr din Orăștie a intrat cu mașina într-un imobil
- Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de instabilitate atmosferică. Este vizat și județul Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
Vreme extremă în vestul și centrul țării: ploi torențiale, vijelii și grindină anunțate pentru 23 aprilie
- Actualitatecu o zi in urma
Tânăr de 22 de ani, reținut de polițiștii din Ilia pentru conducere fără permis și suspiciuni de deținere de substanțe interzise
- Actualitatecu 2 zile in urma
Complexul Energetic Valea Jiului lansează licitația pentru proiectarea lucrărilor de închidere și ecologizare a unităților miniere
- Comunitatecu 22 de ore in urma
Vești bune din comuna hunedoreană Zam