Connect with us
Data: 06/01/2025
.

Actualitate

Lucrurile merg bine la Crișcior

Publicat

pe

Situată în legendara Țară a Moților, comuna Crișcior, cu o populație de circa 4.000 de locuitori, este una dintre localitățile rurale mari din județul Hunedoara. Comuna se întinde pe o suprafață mai mare de 40 de kilometri pătrați și are în componență localitatea de reședință Crișcior și satele aparținătoare Gurabarza, Valea Arsului și Zdrapți.

Se modernizează liceul

Ca mai toate localitățile din Țara Moților, și Crișciorul a fost un important centru minier, activitate care, acum, din păcate, ține de istorie. Mineritul a făcut ca unele zone centrale ale comunei să arate ca la oraș. Acest lucru, însă, nu înseamnă că aici nu sunt obiective care merită a fi văzute. Astfel, aici funcționează schitul „Sfânta Treime”, pe raza satului Gurabarza. De asemenea, pot fi vizitate și două biserici cu o vechime apreciabilă, fiind vorba despre cea de zid, din Crișcior, ctitorită în secolul al XIV-lea, și cea de lemn de la Zdrapți, ridicată în 1852. De asermenea, în Crișcior mai există un momument al eroilor, dar și un muzeu al satului, care dezvăluie multe dintre tradițiile zărăndene. Despre Crișcior mai este demn de semnalat că este una dintre puținele comune, nu doar din județul Hunedoara, ci chiar din întreaga țară, în care funcționează un liceu. „Suntem printre puținele localități rurale din țară în care funcționează un liceu. Unitateea de învățământ este, permanent, în atenția noastră. Chiar în această perioadă se lucrează intens la schimbarea acoperișului de la corpul B al Liceului Tehnologic «Crișan», așa cum este titulatura oficială a acestei școli”, a declarat Ovidiu Ilie Furdui, primarul comunei hunedorene Crișcior.

Se lucrează în ritm alert la sala de sport

Legat de Liceul din Crișcior, trebuie aminit că, în curtea unității de învățământ, se construiește o sală de sport, iar lucrările merg într-un ritm alert. „În comuna noastră continuă lucrările de construcție la sala de sport școlară cu tribună de 102 locuri, aceasta fiind amplasată în curtea Liceului Tehnologic Crișan din Crișcior. Sala de sport va facilita desfășurarea optimă a activităților sportive, atât în cadrul școlii cât și pentru alte activități sportive extrașcolare. Finanțarea acestui proiect se face prin Compania Națională de Investiții (CNI), la solicitarea Administrației Publice Locale din comuna Crișcior. Lucrările au ca și termen de execuție 10 luni, de la emiterea ordinului de începere al lucrării, pe care l-am dat în luna mai. Acum lucrările sunt finalizate în proporție de 90% și sunt sigur că ne vom încadra în termenii contractuali”, a menționat primarul din Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.

Proiecte finalizate și planuri de viitor

În comuna Crișcior nu sunt doar proiecte în derulare. Un proiect a fost finalizat, iar administrația din comună are intenția să înceapă implementarea unui altuia. „Pot să anunț că au fost finalizate lucrările la sediul primăriei și la parcare, iar lucrările au fost recepționate cu câteva zile în urmă. În ceea ce privește planurile de viitor, intenționăm să amenajăm o platformă pentru gunoiul de grajd, prin fonduri din Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR). Noi am început deja să lucrăm la un astfel de proiect, derulat prin Ministerul Mediulu, Apelor și Pădurilor, cu finanțare prin PNRR. În mod concret este vorba despre gestionarea sustenabilă a biodeșeurilor agricole, în special a celor provenite din activitățile zootehnice, prin creșterea gradului de valorificare a acestora în vederea reducerii poluării cu nitrați prin amenajarea unei platforme destinate gestionării gunoiului de grajd. Astfel, putem să facem o investiție utilă pentru întreaga comunitate, a cărei valoare poate ajunge până la un milion de euro, fără TVA. În această sumă intră, pentru administrațiile publice din zona rurală, care sunt eligibile pentru acest proiect, intră bani și pentru dotarea respectivelor platforme cu diverse utilaje, tractor cu două remorci, încărcător frontal, mașină de împrăștiere a gunoiului sau vidanje. Toate aceste utilaje vor fi folosite nu doar la respectivul sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, ci și în folosul comunității, la diferite lucrări edilitar – gospodărești”, a afirmat Ovidiu Ilie Furdui, primarul din Crișcior.

Înscriși în programul „Rabla local”

Administrația publică locală din Crișcior mai vine cu o veste bună pentru șlocuitorii comunei. Ne-am înscris în programul «Rabla Local», desfășurat prin Agenția Fondului de Mediu (AFM). Am solicitat AFM finanțare pentru 50 de autovehicule, aparțind persoanelor fizice, în vederea casării acestora. Bugetul total pentru comuna noastră din acest program a fost aprobat pentru suma de 150.000 de lei, din care 120.000 de lei provin de la AFM, iar 30.000 de lei din fondurile primăriei, contractul de finanțare fiind semnat. Proprietarii din comuna noastră vor putea casa autovehicule cu vechime mai mare de 15 ani, pentru care vor primi, per bucată, 3.000 de lei Acest stimulent pentru casare conține 2.400 de lei din partea AFM și 600 de lei din bugetul local. În cadrul acestui program proprietarii nu sunt obligați să folosească acest stimulent pentru cumpărarea unei alte mașini, așa cu se procedează în programul „Rablala nivel național. Locuitorii comunei noastre se mai pot înscrie în acest program pînă pe data de 31 august, ora 16:30, prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție de către AFM” a mai precizat Ovidiu Ilie Furdui, primarul comunei hunedorene Crișcior.

Actualitate

Licitație pentru mobilier educațional în Hațeg. Șase oferte depuse pentru dotarea școlilor locale

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din Hațeg a organizat o licitație publică pentru furnizarea de mobilier școlar destinat mai multor unități de învățământ, în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Liceului Teoretic Ion Constantin Brătianu Hațeg, județul Hunedoara.”

Șase firme au depus oferte pentru acest contract, estimat la 1.214.938 lei. Proiectul, finanțat prin PNRR (cod F-PNRR-Dotari-2023-4095), vizează dotarea Liceului Teoretic „Ion Constantin Brătianu” și a altor unități școlare din Hațeg, precum Școala Gimnazială „Ovid Densusianu,” Școala Gimnazială „Aron Densusianu,” Grădinița cu Program Normal Nr. 1, Grădinița cu Program Prelungit și Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina,” împreună cu subunitatea acesteia, Grădinița „Episcop Gurie Georgiu.”

Achiziția include mobilier pentru sălile de clasă, laboratoarele de științe, cabinetele de istorie și psihopedagogie, precum și atelierele de practică. Proiectul are scopul de a moderniza condițiile de studiu, oferind elevilor și cadrelor didactice un mediu educațional modern și bine echipat. Atribuirea contractului va fi realizată în curând, conform criteriilor de evaluare stabilite în licitație.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Două oferte pentru reabilitarea termică a Secției de Ginecologie din Brad, un proiect de 3,7 milioane lei

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din Brad a primit două oferte pentru licitația de reabilitare termică a Secției de Ginecologie, un proiect finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 5 – Valul Renovărilor.

Valoarea estimată a contractului este de 3.712.387 lei, iar lucrările vor avea o durată de 12 luni de la semnarea contractului.

Proiectul, identificat cu codul C5-B2.1.a-1783, are ca scop îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii, reducerea consumului de energie și crearea unor condiții mai bune pentru pacienți și personalul medical.

Până pe 18 aprilie 2024, ofertele celor două asocieri de firme vor fi evaluate tehnic, iar după desemnarea câștigătorului, lucrările vor începe conform planului stabilit. Finanțarea provine din Componenta 5 a PNRR, un program național care susține tranziția către o infrastructură mai ecologică și mai eficientă energetic.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Mintia: Provocările și perspectivele unei investiții energetice strategice

Publicat

pe

Redactat de

Proiectul termocentralei pe gaz de la Mintia, o investiție majoră în infrastructura energetică a României, continuă să capteze atenția autorităților și a specialiștilor din domeniu.

Cu o capacitate instalată de 1.750 MW, această centrală se află în centrul unei strategii naționale de diversificare a surselor de energie și de reducere a dependenței de importuri. Începerea funcționării primei părți a centralei, estimată pentru 2025, va adăuga aproximativ 1.000 MW la producția de energie a țării, un pas important pentru asigurarea unei surse stabile de energie în perioadele de vârf.

Termocentrala de la Mintia va fi una dintre cele mai mari de acest tip din Europa, dar această realizare vine cu provocările sale. Proiectul a întâmpinat întârzieri semnificative de-a lungul anilor, iar punerea în funcțiune a capacităților complete ale centralei este încă departe de a fi finalizată. Deși acest proiect este văzut ca o soluție pentru asigurarea unei producții constante de energie, nu există garanția că Mintia va rezolva complet problemele structurale ale sistemului energetic românesc, care se confruntă cu o serie de provocări legate de modernizarea și diversificarea surselor de energie.

În contextul în care România se află pe cale să investească în parcuri solare, eoliene și în creșterea capacității de stocare a energiei, Mintia va juca un rol important, dar nu poate fi considerată soluția completă pentru provocările pe termen lung ale sectorului energetic. Capacitățile noi adăugate vor contribui cu siguranță la acoperirea consumului, dar integrarea acestora într-un sistem energetic modern și flexibil rămâne o misiune complicată.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a subliniat că soluția pentru facturi mai mici nu presupune o intervenție constantă a statului în piață, ci creșterea capacității de producție a energiei. În acest sens, parteneriatele cu sectorul privat vor fi esențiale, dar succesul acestora depinde de coordonarea eficientă între actorii publici și privați și de implementarea unor strategii pe termen lung care să răspundă nevoilor reale ale pieței și ale consumatorilor.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate