Connect with us
Data: 13/04/2024
.

Actualitate

Mai mulți bani pentru paramedicii SMURD. Cotizația, majorată

Publicat

pe

Consiliul Județean (CJ) Hunedoara a aprobat, în ședința de astăzi, 26 februarie, majorarea contribuției anuale către Asociația „Salvital” Hunedoara în vederea finanțării cheltuielilor de organizare, funcționare și dezvoltare a acesteia și a SMURD, de la 5 lei la 7 lei/locuitor al județului/an.

Astfel, începând cu anul 2020, valoarea totală a contribuției se ridică la circa 3,1 milioane de lei.În 2007, CJ Hunedoara a aprobat contribuția anuală către Asociația “Salvital” Hunedoara în cuantum de 1 leu/locuitor al județului/an. În vederea acoperirii cheltuielilor de organizare, funcționare și dezvoltare a asociației și a SMURD al județului Hunedoara, cuantumul contribuției a fost majorat, în 2008, la 1,5 lei/locuitor/județ/an. În 2011, CJ Hunedoara a aprobat majorarea contribuției anuale la 2 lei/locuitor al județului/an, iar în 2016 contribuția anuală a fost majorată la 3 lei/locuitor al județului/an. În 2018, cotizația a fost stabilită la suma de 5 lei/locuitor al județului/an. Cu toate acestea, contribuția stabilită de Adunarea generală a asociației pentru consiliile locale care au calitatea de membru, precum și contribuția anuală a Consiliului Județean Hunedoara către Asociația Salvital Hunedoara de 5 lei/locuitor al județului/an nu acoperă integral cheltuielile de organizare, funcționare și dezvoltare a asociației și a serviciului SMURD al județului Hunedoara, chiar și în condițiile în care salarizarea este net inferioară față de cea a angajaților din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență care își desfășoară activitatea în serviciul SMURD. Mai mult, aceste aspecte se suprapun cu decizia unor unități administrativ locale de a se retrage din asociație, fapt care a condus la diminuarea veniturilor la bugetul asociației”, au transmis reprezentanții CJ Hunedoara.

Și Primăria Deva a decis să majoreze cotizația către asociația care gestionează serviciul SMURD în județul Hunedoara. „Am convenit că trebuie să facem acest efort financiar și am stabilit să majorăm cotizația, de la 5 lei la 8 lei, în sumă totală de la 350.000 de lei pe an, la 550.000 de lei pentru anul 2020. Am și aprobat majorarea cotizației și, practic, începând cu data de 1 martie, Asociația „Salvital” Hunedoara va primi, din partea municipalității devene, o cotizație lunară de 46.000 de lei, o creștere semnificată față cât era până acum, respectiv 29.000 de lei lunar. M-aș bucura dacă exemplul de la Deva va fi multiplicat și de către celelalte unități administrativ teritoriale, membre ale asociației. Noi am considerat că este absolut necesar să facem acest efort financiar”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului Deva, Florin Oancea.

În prezent, Asociația Salvital Hunedoara asigură personalul paramedical pentru funcționarea unui număr de opt module SMURD, dintre care cinci module funcționează în locațiile Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” al județului Hunedoara, în localitățile: Deva, Hunedoara, Brad, Ilia și Petroșani, iar trei module în cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență ale autorităților publice locale din municipiul Vulcan, orașul Petrila și orașul Simeria.


Asociația Salvital Hunedoara s-a înființat în anul 2005 prin libera exprimare a voinței de asociere a membrilor fondatori – autorități ale administrației publice locale șiinstituții publice, printre care și Consiliul Județean Hunedoara, conform Hotărârii nr. 35/2005. La statutul asociației au aderat ulterior și alte autorități ale administrației publice locale și instituții publice.

 

Actualitate

Copil de 10 ani, rănit ușor, în urma unui accident produs pe DN 76, la Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Un copil, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la spital în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, pe DN 76, la Luncoiu de Jos.

„Pompierii Secției Brad au intervenit, cu o autospecială de stingere și cu un echipaj SMURD, la un accident auto produs în localitatea Luncoiu de Jos, pe DN 76. La fața locului, salvatorii au constatat că în urma coliziunii dintre două autoturisme un minor, băiat în vârstă de 10 ani, a fost rănit ușor. El a fost transportat, cu ambulanța SMURD, la spitalul din Brad, în stare stabilă. La locul accidentului, pompierii au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au competențe în astfel de situații”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Foto: arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbările cu vaporașele de la Șoimuș, pe Mureș – reluate din 19 aprilie. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan

Publicat

pe

Redactat de

Plimbările cu vaporașele de agrement „Stelar” de la Șoimuș, pe râul Mureș, vor fi reluate, începând cu data de 19 aprilie 2024. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a anunțat că sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan.

În 19 aprilie 2024, vom deschide activitatea la Vaporaș Șoimuș. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan. De preferință băieți! CV-urile se depun la Primăria Șoimuș, până la data de 15.04.2024, între orele 09:00 -16:00. Rezervări pentru plimbări pe Mureș, la tel.: 0741152922. Vă așteptăm în comuna noastră!”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. Odată cu lansarea acestuia la apă s-a împlinit un vis mai vechi al administrației publice locale din localitate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, anunțând, atunci, cu foarte multă bucurie, că, după mai bine de patru decenii și jumătate, Șoimuș are, din nou, vaporaș de agrement pe râul Mureș.

În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări de poveste pe râul Mureș.

Advertisement

Cursele de agrement pe râul Mureș vor fi reluate din 19 aprilie 2024.

Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Administrația publică locală a creat și o pagină pe rețeaua de socializare -Vaporaș Șoimuș, pentru a facilita comunicarea cu toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educaţie pentru sănătate: 100 de minute despre un subiect pe care elevii nu sunt obișnuiți să-l discute acasă

Publicat

pe

Redactat de

Şase clase de elevi de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, cu vârste între 14 şi 17 ani, au participat, joi, la o lecţie inedită de educaţie despre sănătate, organizată de Cabinetul medical şcolar nr. 3 în colaborare cu psihologul şcolii şi cu un medic specialist de la Cabinetul de planificare familială Deva. Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de informare corectă a adolescenţilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală şi comportamentul orientat spre prevenirea sarcinilor în adolescență.

Pe parcursul a două sesiuni de informare, medicii le-au vorbit adolescenților despre anatomie, contracepţie, protejarea sănătăţii şi a corpului, planificare familială, responsabilitate, decizie, sentimente, emoţii, consimţământ şi rolul esenţial al părintelui în educaţia sexuală a copiilor.

Explicațiile – uneori științifice, dar totuși, pe înțelesul tuturor – au fost completate cu imagini proiectate, videoclipuri educative, demonstrații practice și materiale despre riscurile sarcinii timpurii și consecinţele pe care le au asupra sănătăţii bolile cu transmitere sexuală. Totodată, elevii au avut ocazia să pună întrebări, chiar și sub anonimat, specialiștilor prezenţi la întâlnire.

Educaţia pentru sănătate este un drept al fiecărui adolescent. Cei 150 de liceeni care au fost de acord să participe la acțiune au dovedit că îşi doresc discuţii deschise despre relaţiile sigure și sănătoase. Tinerii admit că au nevoie de informaţii corecte pentru a lua decizii responsabile și sunt convinși că Internetul sau discuțiile între colegi nu reprezintă neapărat cele mai potrivite surse.

Descriind în detaliu transformările corpului uman la diferite vârste, specialistul în planificare familială a explicat că educaţia sexuală a adolescenţilor trebuie să înceapă acasă şi încurajează părinţii să discute cu copiii lor despre orice subiect pe această temă. Medicul a mai punctat că în statele dezvoltate, copiii învaţă încă de la grădiniţă că propriul trup le aparţine. Sunt informaţi despre adulţii de încredere și învaţă să distingă acţiunile nepotrivite de comportamentele normale şi să comunice părinţilor orice situaţie atipică.

Advertisement

La noi însă, părinții încă au rețineri să vorbească deschis cu copiii lor despre subiecte pe care le consideră delicate, iar copiii, la rândul lor, decid să experimenteze pe ascuns ignorând riscurile la care se expun.

„Pentru mine, acțiunea a fost una educativă – a concluzionat, la finalul întâlnirii, un elev de clasa a X-a, care consideră că educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate și „fluturii din stomac” nu sunt de ajuns pentru a garanta o relație sigură și sănătoasă. Așadar, oricât de amuzat sau de banal ar părea un asemenea subiect, el trebuie discutat de către fiecare elev cu familia și cu specialiștii. „Altfel, ignoranța ne-ar putea afecta viitorul pentru totdeauna”, a încheiat tânărul.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate