Stiri nationale
Marcel Ciolacu: Vom depune o moţiune de cenzură şi 100% ea va trece
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat duminică seara că social-democraţii vor depune o moţiune de cenzură, care "100% va trece" de votul Parlamentului. "Vom depune o moţiune de cenzură şi această moţiune de cenzură va trece", a declarat Ciolacu, într-o emisiune la Antena 3. Liderul interimar al social-democraţilor a spus că, în grupul de lucru, o primă formă a textului moţiunii a fost deja creionată de senatorul Şerban Nicolae şi că s-au strâns până în prezent 204 semnături de susţinere. "Avem 204 semnături până acum. Primul text a fost lucrat de Şerban Nicolae", a precizat Marcel Ciolacu. El a susţinut că PSD va avea voturile suficiente să treacă această moţiune de cenzură. "Vom avea voturile suficiente să treacă această moţiune. Marea majoritate a liderilor grupurilor politice doresc să treacă această moţiune", a afirmat preşedintele interimar al PSD, care nu a avansat însă o dată certă la care va fi depusă moţiunea, ci doar a reamintit că a anunţat faptul că social-democraţii nu o vor depune în timpul stării de alertă. Marcel Ciolacu a precizat, de asemenea, că PSD doreşte să meargă la consultările de la Cotroceni şi cu o propunere de prim-ministru după căderea Guvernului Orban. "Vom prezenta şi un program economic pe termen scurt. Vom veni în faţa românilor şi vom prezenta şi un astfel de program. Şi nu doar în faţa românilor, ci şi în faţa preşedintelui României, deoarece preşedintele are atributul constituţional de a desemna primul ministru. Dorim să mergem cu o propunere de prim-ministru, susţinută de toate forţele politice care vor şi vota moţiunea de cenzură. (…) Noi vom depune o moţiune de cenzură şi 100% această moţiune va trece", a subliniat Ciolacu. Întrebat dacă are deja un nume pentru un viitor prim-ministru, el a declarat că este preferat, în acest moment, "un specialist în economie". "Românii au început să îşi dea seama cu cine au de-a face. Guvernul este lipsit total de credibilitate. (…) Prim-ministrul e un mincinos patologic. (…) Orban nu mai are niciun fel de credibilitate. Preşedintele României, în acest moment, trebuie să recunoască acest eşec politic numit Orban şi să îi ceară de îndată demisia. El nu mai este ascultat de cetăţeni. Oamenii şi-au dat seama de toată manipularea cu cifrele, de tot acest joc politic. Ei (liberalii – n.r.) au făcut din această pandemie un joc politic şi acum acest joc politic li se întoarce în cap, pentru că oamenii nu mai ştiu ce să creadă şi nu văd nicio coerenţă în actul guvernamental şi în decizii. Şi o lipsă totală de transparenţă. (…) Cred că demisia lui Orban ar fi cea mai potrivită pentru că acum preşedintele ar trebui să recunoască doar un eşec politic, pentru că, dacă va fi peste câteva luni de zile cu aceste prelungiri de stări de alertă, preşedintele României va avea de gestionat un dezastru economic în primul rând", a declarat Marcel Ciolacu. AGERPRES/ (AS – autor: Andreea Rotaru, editor: Anamaria Constantin, editor online: Alexandru Cojocaru)
Economic
Indicele ROBOR la trei luni a urcat, luni, la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 5,81% pe an, de la 5,75% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul anului, indicele ROBOR la trei luni era 6,21%.
Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 5,87% pe an, de la 5,79%, iar ROBOR la 12 luni a crescut la valoarea de 5,92%, de la 5,83%.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,99% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2024, în creştere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,86%.
În luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, actul normativ a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Sursa: AGERPRES
Actualitate
USR anunță că Elena Lasconi a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, după numărătoarea paralelă
USR a anunțat, luni dimineață, că Elena Lasconi a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu un avans de câteva mii de voturi în fața candidatului PSD, Marcel Ciolacu.
“Avem de făcut un anunț important, poate cel mai important din istoria recentă a țării. Pe baza numărătorii paralele realizate de USR, România are şansa unui nou început, după 35 de ani, pentru că Elena Lasconi a intrat în turul doi al alegerilor prezidenţiale, cu un avans de câteva mii de voturi faţă de candidatul PSD, Marcel Ciolacu. Facem un apel public către Marcel Ciolacu să facă gestul democratic de a-şi recunoaşte înfrângerea”, a declarat, luni dimineață, Cristian Seidler, într-o conferință de presă susținută la sediul USR.
Potrivit datelor oficiale de pe site-ul AEP, în acest moment, după centralizarea a 99,95 la sută din voturi, Elena Lasconi se află pe locul al doilea cu 1.770.628 de voturi (19,17%). Marcel Ciolacu este pe locul al treilea cu 1.769.168 voturi (19,15%). Călin Georgescu se menține pe primul loc.
Stiri nationale
Prezidenţiale2024/ AEP: Până duminică la ora 15:00 au votat în diaspora 492.940 de alegători
Un număr de 492.940 de alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 15,00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de vineri, până duminică, la ora 15,00, s-au prezentat la vot, la secţiile deschise în străinătate, 488.713 cetăţeni români. De asemenea, 4.227 de alegători au votat prin corespondenţă, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 492.940.
Cei mai mulţi alegători români au votat în Germania – 84.479, Marea Britanie – 78.593, Italia – 73.927, Republica Moldova – 59.813, Spania – 54.195, Franţa – 25.924, Belgia – 24.965.
Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul www.roaep.ro.
Votul în diaspora la alegerile prezidenţiale se desfăşoară pe parcursul a trei zile, de vineri până duminică.
În 2014, la cele 294 de secţii organizate în străinătate au votat în total, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 161.262 de români.
La ultimul scrutin prezidenţial, în anul 2019, în cele 838 de secţii organizate în străinătate şi-au exprimat opţiunea prin vot la primul tur 675.348 de români din diaspora.
Sursa: AGERPRES
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu o zi in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Accident rutier pe DJ 672, la Rișca: Două persoane au fost transportate la spital
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
-
Actualitatecu o zi in urma
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 19,89 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 13:00