Connect with us
Data: 28/11/2024
.

Actualitate

Mărțișorul – sărbătoarea tradițională a primăverii

Publicat

pe

Mărţişorul este o sărbătoare tradiţională a primăverii, a bucuriei, prospeţimii, a victoriei binelui împotriva răului. Povestea mărţişorului începe în urmă cu mii de ani. Primele dovezi arheologice datează de pe vremea geţilor. Femeile dace purtau monezi sau pietricele în asociere cu fire de lână roşie şi albă pentru a avea noroc şi un an productiv. Dar, oare cine a inventat cuvântul de „mărţişor”? De ce se poartă mărţişorul?

Mărţişorul este un obicei specific românesc moştenit de la strămoşii noştri, inexistente la alte popoare. Numele popular al lunii martie „mărţişor” provine din latinul martius. Originile acestui obicei se găsesc şi în sărbătorile romane în cinstea zeului Marte, zeu al fertilităţii şi vegetaţiei. Tradiţia spune că strămoşii noştri purtau monede găurite, atârnate de două fire, unul al şi altul negru. Bănuţii erau din argint, aur sau din metal obişnuit şi indicau cât de bogată sau săracă era persoana care-i purta. Bănuţii –mărţişoare erau purtaţi la încheietura mâinii ori prinse în piept cu un ac. Atunci când copacii înfloreau, femeile agăţau firul de o ramură, iar cu moneda respectivă cumpărau caş pentru ca tot restul anului să aibă pielea albă şi moale. În decursul timpului, bănuţul s-a transformat în simbol al iubirii, iar firul negru a devenit roşu. Săpăturile arheologice au scos la iveală mărţişoare cu o vechime de aproape opt mii de ani sub forma unor pietricele de râu colorate în alb şi roşu. Se crede că ele se purtau la gât, înşirate pe o aţă.

Despre mărţişor există mai multe poveşti şi legende. Una dintre ele vorbeşte chiar despre fabricarea mărţişoarelor. Se spune că, a fost odată un om sărac care confecţiona tot felul de lucruri pentru păpuşi: fundiţe, şnuruleţe şi hăinuţe. Apoi le vindea în piaţă. Într-o zi, văzând că i s-au terminat materialele, omul a căutat prin casa sărăcăcioasă şi tot ce a mai găsit au fost două şnururi de aţă albă şi roşie. Neştiind ce să facă cu ele, le rupse şi le împletise. Era foarte mândru de ce crease. Apoi a făcut un mic tablou pe care a prins şnuruleţul. Şi s-a gândit cum să denumească acel obiect. I-a spus „mărţişor” pentru că era luna martie şi chiar prima zi. Şi aşa s-a dus vestea despre omul sărac, cel care inventase acest simbol al primăverii.

Superstiţii

Există şi câteva superstiţii legate de mărţişor. O credinţă populară vorbeşte despre faptul ca mărţişorul are proprietatea de a-l apăra pe purtător de diferite boli. Aţele mărţişorului trebuie neapărat împletite pentru că „nodurile sau împletiturile ţin ghinionul în loc“. Se mai spune că mărţişorul alungă şi deochiul. O altă superstiţie este legată de „babe“. De pe 1 până pe 9 martie, se alege o zi din acest interval, o „babă“. Cum va fi vremea în acea zi, aşa îi va merge tot anul celui care şi-a ales-o.

Advertisement

Actualitate

Meciuri din trei divizii pe stadioanele din județ

Publicat

pe

Redactat de

Acest sfârșit de săptămână este unul plin pentru microbiștii hunedoreni. Aceștia vor putea urmări, din tribunele stadioanelor din județul nostru, meciuri de fotbal din trei eșaloane.

Liderul vine la Hunedoara

Fără îndoială, capul de afiș este un meci din Liga 2, programat sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 12:30, pe stadionul din Hunedoara. Atunci echipa locală Corvinul, ocupanta poziției a șasea în clasament, ultima care duce în play-off-ul de la finele sezonului regular, va primi vizitat liderului AFCK Miercurea Ciuc. După 15 etape, hunedorenii au 23 de puncte, la egalitate de puncte cu locul 5, FC Argeș, diferențierea fiind făcută de golaveraj, + 5, față de + 3, iar harghitenii au 34 de puncte, ambele echipe având câte 13 meciuri jucate, acest lucru datorându-se excluderii din competiție a celor de la Viitorul Târgu Jiu. Pe de altă parte, cei de la FC Argeș, cu 14 meciuri disputate, deschid, etapa joi, după închiderea ediției tipărite a cotidianului SERVUS Hunedoara, jucând pe terenul celor de la Ceahlăul Piatra Neamț (locul IX, cu 21 de puncte și golaveraj + 4 din 13 jocuri). Grosul etapei, una în care stă ultima clasată, AFC Câmpulung (7p, 14j) se joacă sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 11:00, când sunt programate meciurile CS Mioveni (XX, 8p, 13j) – CSM Slatina XIII, 16p, 13j), Metaloglobus București (IV, 26p, 13j) – FC Bihor (XVII, 11p, – 6, 13j), Chindia Târgoviște (XIV, 15p, 13j)– CSM Focșani (XIX, 10p, 14j), CS Afumați (XI, 20p, +1, 13j) – ACSM Reșița (III, 27p, 14j) și FC Voluntari (VII, 22p, 13 j) – Metalul Buzău (VIII, 21p, +5, 14j). Ultimele meciuri ale rundei se dispută duminică, 1 decembrie, când, de la ora 11:00, avem întâlnirea CSC Șelimbăr (XVI, 13p, 13j) – Steaua București (II, 28p, 14j), iar de la 13:15 jocul Concordia Chiajna (X, 20p, +1, 13j) – FCU Craiova (XII, 17p, 13j). Facem precizarea că în cazul celor de la Chiajna și Afumați departajarea se face după numărul de goluri marcate, respectiv 18 față de 14. Revenind la meciul de la Hunedoara, trebuie spus că prețul unui tichet este de 20 de lei, iar casele de bilete se vor deschide cu două ore înainte de începerea jocului. Totodată, meciul Corvinul Hunedoara – AFKC Miercurea Ciuc va fi televizat pe DigiSport1 și PrimaSport1.

Jiul acasă, Lupeniul în deplasare

În Liga 3, în seria 8, în etapa a XIV-a a sezonului regular, Jiul Petroșani, a șasea clasată, cu 17 puncte, primește vizita echipei de pe doi, ACSO Filiași (24p), meciul fiind programat sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 14:00. Celelalte partide ale rundei, respectiv Aro Câmpulung (IX, 10p) – Speed Bradu (VI, 15p), SCM Râmnicu Vâlcea (I, 33p) – Viitorul Dăești (VIII, 14p, – 13), Gilortul Târgu Cărbunești (VII, 14p, – 9) – Vulturii Fărcășești (V, 19p) și Unirea Bascov (III, 21p) – Sparta Horezu (X, 9p) se joacă vineri, 29 noiembrie, de la ora 14:00. În seria 9, Minerul Lupeni, a doua clasată, cu 23 de puncte și golaveraj + 8, joacă, vineri, 29 noiembrie, de la ora 14:00, pe terenul lanternei roșii”, Avântul Periam (6p). În aceeași zi și de la aceeași oră se mai joacă meciurile Timișul Șag (IX, 13p) – Progresul Pecica (IV, 23p, + 2) și CSC Ghiroda (III, 23p, + 5) – Lotus Felix (VII, 16p). Partidele Viitorul Arad (VII, 18p) – Gloria Cermei (VIII, 15p) și Poli Timișoara (V, 19p) – CSC Peciu Nou (I, 27p) se dispută sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 14:00.

Advertisement

Etapă în Liga 4

Microbiștii vor putea urmări și meciurile etapei a XV-a a sezonului regular din Liga 4 de fotbal Hunedoara. Runda debutează joi, după închiderea ediției tipărite a cotidianului SERVUS HUNEDOARA, cu meciul CSM Vulcan (VII, 21p) – Unirea DMO (I, 37p). Celelalte meciuri ale etapei sunt programate sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 13:00, programul fiind Retezatul Hațeg (IV, 29p) – Aurul Brad (III, 28p), Șoimul Băița (X, 10p) – Gloria Geoagiu (II, 34p), Dacia Orăștie (V, 23p, + 11) – Victoria Călan (IX, 14p), CFR Simeria (VI, 23p, – 8) – Inter Petrila (VIII, 18p) și Minerul Uricani (XII, 0p) – CSM Deva (XI, 3p). Este de menționat că Inter Petrila și Șoimul Băița au câte un meci mai puțin disputat.

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Trafic rutier închis temporar, de “Ziua Națională a României”, pe strada Călugăreni din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Ceremonialul militar organizat de ,,Ziua Națională a României” aduce restricții de circulație în zona Cimitirului Eroilor din municipiul Deva, de pe strada Călugăreni.

“Duminică, 1 Decembrie 2024, între orele 11:00 – 13:00, circulația rutieră va fi închisă pe strada Călugăreni – pe tronsonul cuprins între intersecția cu strada Eroilor și străzile Scoruș și Nucilor, din municipiul Deva, ca urmare a desfășurării festivităților ocazionate de “Ziua Națională a României””, au informat reprezentanții Primăriei Deva.

Primăria Municipiului Deva face apel la toți participanții la traficul rutier să respecte restricțiile instituite și semnalizarea rutieră temporară.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Siguranță pe două roți. Reguli esențiale pentru bicicliști și utilizatorii de trotinete electrice

Publicat

pe

Redactat de

Acțiune de prevenire a evenimentelor rutiere în care pot fi implicați conducătorii de biciclete și trotinete electrice. Polițiștii rutieri au desfășurat, în cursul zilei de ieri, ample acțiuni preventive pentru a verifica legalitatea deplasării persoanelor care utilizează biciclete sau trotinete electrice.

Din fericire, în urma controalelor, nu au fost constatate nereguli majore, însă polițiștii le reamintesc celor care se deplasează pe două roți câteva reguli esențiale pentru siguranță.

”Persoanele care se deplasează pe două roți sunt obligate să respecte regulile de circulație, la fel ca orice alt participant la trafic. O atenție deosebită trebuie acordată în momentul schimbării direcției de mers, care se va face doar după o temeinică asigurare și după ce ați semnalizat intenția dumneavoastră și sunteți siguri că ceilalți participați la trafic au observat-o.

Purtați cască și echipament de protecție și elemente reflectorizante pentru a fi vizibili în trafic, mai ales pe timp de noapte. Se interzice circulația atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă.

În localitățile unde există piste dedicate bicicletelor și trotinetelor, deplasarea trebuie să se facă exclusiv pe acestea, evitând circulația pe trotuare sau carosabil, dacă nu este permisă.

Fiți vigilenți în intersecții, în apropierea trecerilor de pietoni și în zonele aglomerate, pentru a preveni incidentele (traversarea străzii pe trecerea pentru pietoni se va face doar după ce ați coborât de pe bicicletă/trotinetă și v-ați asigurat corespunzător).
Asigurați-vă că bicicleta sau trotineta este în stare tehnică bună – frânele funcționează corect, iar luminile sunt în stare perfectă”, arată IPJ Hunedoara.

Advertisement

Polițiștii rutieri vor continua să deruleze astfel de acțiuni preventive pentru a reduce riscul accidentelor și îi încurajează toți participanții la trafic să adopte un comportament responsabil.

FOTO: IPJ Hunedoara

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate