Actualitate
“Mica Unire” – 164 de ani de la Unirea Principatelor Române
Se împlinesc 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca „Mica Unire”, unul dintre cele mai importante momente din istoria neamului românesc. Unirea Moldovei cu Țara Românească, la 24 ianuarie 1859, sub domnia lui Alexandru Iona Cuza, a fost primul pas important în înfăptuirea statului național unitar român.
În urmă cu 164 de ani, pe 24 ianuarie 1859, Adunarea Electivă a Țării Românești s-a pronunțat pentru alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Țării Românești, după ce, anterior, pe 5 ianuarie, devenise domnitor al Moldovei.
Momentul istoric a fost înfăptuit la București, într-o clădire situată pe Dealul Mitropoliei, pe locul unde se află acum Palatul Patriarhiei. La aflarea veștii, românii, însuflețiți de o bucurie uriașă, au ieșit, în ciuda gerului năprasnic din anul acela, prin sate, îmbrățișându-se și sărbătorind, prin „Hora Unirii”, împlinirea visului românilor. Astfel, a fost întoarsă o nouă pagină de istorie națională.
Unirea Principatelor Române, strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, a reprezentat un proces complex, inițiat în 1848 prin unirea culturală și economică a celor două teritorii, urmând ca, ulterior, să se unească Guvernul și Parlamentul.
Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul unirii de la 24 ianuarie 1859, se trăgea dintr-o veche familie de moldoveani, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi, ispravnici. Cuza s-a născut la 20 martie 1820. A învăţat până în 1831 la Iaşi, unde a avut colegi pe câţiva dintre viitorii săi colaboratori, între ei Vasile Alecsandri. E trimis apoi la Paris, unde îşi ia bacalaureatul în litere. S-a întors apoi în ţară şi a intrat în armată. S-a căsătorit în 1844 cu Elena Rosetti. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza în timpul evenimentelor din 1848 Cuza a fost în primele rânduri. A luat cuvântul la adunarea de la hotelul „Petersburg” din Iaşi, cerând înfăptuirea unor reforme democratice. Printre fruntaşii adunării arestaţi din ordinul domnitorului Mihai Sturza s-a aflat şi Cuza. A reuşit apoi să scape de sub pază şi să fugă în Transilvania. Cuza are ocazia să participe la Marea Adunare de la Blaj de la 3/15 mai 1848, după care se retrage în Bucovina. În timpul domnitorului Grigore Ghica s-a reîntors în ţară şi în perioada pregătirii Unirii îndeplinea funcţia de pârcălab de Galaţi. Ca forma de protest faţă de falsificarea alegerilor pentru adunările ad-hoc din Moldova, Cuza şi-a dat demisia din funcţia de pârcălab. Patriot cu idei liberale, nu radicale însa, Cuza a fost acceptat chiar şi de partizanii celor doi Sturza care candidau susţinuţi de conservatori. La data de 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar câteva zile mai târziu, la 24 ianuarie 1859, Cuza este ales și domn al Țării Românești.
Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României si al primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorala, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrara, a învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României. Primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român a fost făcut la 24 ianuarie 1859, dar Marea Unire a avut loc în 1918, în Alba– Iulia.
Actualitate
Minor reținut pentru furt calificat dintr-o spălătorie auto din Deva
Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Deva au identificat și reținut un minor de 16 ani din Deva, bănuit de comiterea unei infracțiuni de furt calificat. Cercetările au fost demarate în urma unei sesizări primite pe 25 noiembrie 2024, din partea administratorului unei spălătorii auto din municipiu.
Potrivit sesizării, în jurul orei 22:00, tânărul ar fi pătruns prin efracție în camera tehnică a unei spălătorii auto de tip self-wash, de unde ar fi sustras o sumă de bani provenind din încasările automatului spălătoriei. Prejudiciul estimat în urma furtului este de peste 3.050 de lei.
Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru furt calificat, iar cercetările rapide au condus la identificarea minorului ca principal suspect. Pe 26 noiembrie 2024, polițiștii au reținut minorul pentru 24 de ore, iar acesta urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva pentru a se dispune măsurile legale.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Vandalism la cetatea Piatra Roșie: Pietre din drumurile antice distruse de persoane necunoscute
Pe 9 noiembrie 2024, polițiștii din județul Hunedoara au fost sesizați de un reprezentant al Direcției Județene pentru Cultură cu privire la un act de vandalism comis în apropierea cetății Piatra Roșie, un monument istoric înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Potrivit sesizării, un cetățean a semnalat faptul că patru pietre care făceau parte din structura drumului antic au fost dislocate din sol și aruncate în apropierea cetății.
Cercetările efectuate la fața locului au stabilit că, în perioada 3-4 noiembrie 2024, persoane necunoscute ar fi distrus patru piese din calcar de diferite dimensiuni, componente ale drumului antic ce străbate incinta doi a cetății Piatra Roșie. Aceste pietre au fost aruncate în proximitatea drumului de acces, afectând astfel un element valoros al patrimoniului cultural.
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de distrugere și continuă cercetările pentru identificarea persoanelor responsabile. Autoritățile sunt hotărâte să ia măsurile legale corespunzătoare pentru protejarea patrimoniului istoric și pentru prevenirea unor astfel de acte de vandalism în viitor.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Polițiștii din Hunedoara, parteneri activi în protejarea animalelor: Peste 100 de câini salvați în 2024
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ilie Bolojan noul președinte PNL (PE)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Accident rutier pe DJ 672, la Rișca: Două persoane au fost transportate la spital
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 29,23 % la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 15:00
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Tânăr de 19 ani, din Hunedoara, reținut. Ar fi condus fără permis o mașină furată și a fugit de polițiști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Rezultate exit -poll – Alegeri prezidențiale, Turul I. Luptă strânsă pentru locul al doilea în finala prezidențială