
Protecția mediului este un subiect tot mai intens dezbătut în ultimii ani, iar în acest sens unele administrații publice locale încearcă să facă pași importanți. La Hărău, spre exemplu, primarul comunei a depus deja o cerere către Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara pentru a achiziționa două microbuze electrice, pentru elevi. De asemenea, aici vor exista și două stații de încărcare a autovehiculelor electrice.
Pentru început, reprezentanții administrației publice locale din Hărău au luat în calcul achiziționarea unor microbuze școlare electrice. „Trebuie să facem tot posibilul să ne aliniem standardelor actuale, iar protecția mediului este printre priorități. Cu toții ne dorim să reușim să poluăm cât mai puțin mediul, iar în acest sens am început deja să facem unele demersuri. Am făcut o cerere, prin Inspectoratul Școlar, pentru achiziționarea a două microbuze electrice noi. Am depus un proiect și pentru stații electrice de încărcare și ne-am gândit să avem două puncte în Hărău, prin Agenția Fondului pentru Mediu, dar am înțeles că va fi alocată o stație specială de încărcare, la pachet cu microbuzele, adică doar pentru acestea și trebuie amplasată la școală”, a declarat Lucian Mihael Albu Weber, primarul comunei Hărău.
Două stații de încărcare, în comună
Și, cum este firesc, pe lângă microbuzele electrice ce urmează să fie amplasate și două stații de încărcare a autovehiculelor electrice. „Este atât de important că avem la dispoziție fonduri europene nerambursabile obținute de Ministerul Educației, nu implică vreo contribuție de la bugetul primăriei, așa că cea mai mare greșeală ar fi fost să pierdem ocazia de a le accesa. Momentan, cei mici sunt transportați către unitățile de învățământ cu două microbuze care au o vechime de peste șapte ani. Au și acestea limitele lor, au destul de mulți kilometri la bord, iar uzura e din ce în ce mai mare. E normal să fie înlocuite, iar dacă se poate cu astfel de microbuze nepoluante, e cu atât mai bine. Apoi, va trebui să asigurăm cheltuielile cu piesele de schimb, cu șoferii și cu încărcarea. Problema noastră ține de rutele în afara comunei, adică la liceele din Deva și Simeria. Nu-i putem sprijini pe acești elevi care fac naveta, dar pe viitor, după ce vom primi noile mijloace, ne dorim să îi putem sprijini și pe ei. Deocamdată, ei folosesc transportul în comun și li se decontează deplasările, dar orarul nu se potrivește cu al lor, nici dimineața, la plecare, și nici după prânz, la întoarcere și le este destul de greu și lor”, a mai precizat Lucian Mihael Albu Weber, primarul comunei Hărău.