Actualitate
„Micul arheolog” îi învaţă pe liceenii hunedoreni cum trăiau dacii şi romanii
Proiect cu tabere pentru elevi în capitala Daciei Romane
Cu lopata prin ţărână, adunând, spălând şi punând cap la cap piese arheologice, dar şi confecţionând obiecte din ceramică, os sau corn şi învăţând totul despre modul de viaţă al dacilor şi romanilor.
Aşa îşi vor petrece week-endurile, timp de trei luni, 60 de elevi de liceu hunedoreni, pasionaţi de arheologie şi istorie, ce vor fi incluşi întru-un amplu şi ambiţios proiect finanţat de Comisia Europeană în cadrul programului „Tineret în acţiune”. Intitulat „Micul arheolog”, proiectul va fi pus în practică de Asociaţia „Pro Corvina”, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Direcţia Judeţeană de Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional, Inspectoratul Şcolar al Judeţului (IŞJ) Hunedoara şi Centrul Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională.
Ateliere de învăţare şi îndemânare
Iniţiativa va fi demarată în luna aprilie, când va avea loc şi prima sesiune de tabere de arheologie experimentală din cadrul proiectului „Micul Arheolog”. Liceenii hunedoreni care vor fi selectaţi pentru a face parte din grupul celor 60 de elevi din judeţ incluşi în acest program, se vor simţi ca nişte adevăraţi arheologi. Aceştia vor lua parte la şedinţele de arheologie experimentală de la situl Sarmizegetusa Ulpia Traiana, unde vor pune mâna pe lopată şi vor participa, alături de specialişti, la prelucrarea primară a artefactelor, dar şi la o serie de activităţi casnice ale civilizaţiei antice. „Acest proiect îşi propune să faciliteze accesul tinerilor la activităţi de arheologie experimentală, dar şi să-i ajute pe aceştia să cunoască modul de viaţă al celor care ai trăit în vremurile antice. Toate acestea vor fi posibile în cadrul Bazei de Cercetare Arheologică de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, unde tinerii vor face un adevărat curs în domeniu”, a declarat Angela Brăneţ, coordonatorul proiectului „Micul Arheolog” ce a fost lansat ieri la sediul IŞJ Hunedoara.
Pe de altă parte, pentru a le cultiva elevilor îndemânarea şi talentul, aceştia vor lua parte la trei arteliere experimentale în care vor învăţa cum se prelucra ceramica, osul şi cornul, în antichitate, prin tehnici arhaice. „Pe lângă aceste materiale, în vremuri de demult se foloseau şi cochiliile de melci, dar şi dinţii de animale pentru confecţionarea unor obiecte. În cadrul acestor ateliere, liceenii nu vor învăţa doar aceste tehnici de lucru, ci vor afla şi cum erau utilizate obiectele respective. De exemplu, din os se confecţionau planşete de joc pe vremea romanilor, iar noi, în tabere, vom încinge partide exact ca pe vremea strămoşilor noştri. De asemenea, vom trage la ţintă cu săgeţi al căror vârf este confecţionat din corn”,a afirmat Iosif Vasile Ferencz, vicepreşedintele Asociaţiei „Pro Corvina”.
Film despre tabere şi site de promovare
Dacă 60 de elevi hunedoreni vor lua parte „pe viu” la acest proiect, iniţiatorii „Micului arheolog” speră ca alţi 800 de liceeni din judeţ să fie incluşi indirect în „Micul arheolog”. Ei vor afla de la participanţi despre activităţile ce au avut loc în cadrul taberelor şi se vor putea înscrie, ulterior, ca voluntari în viitoare experienţe de gen. Cei 60 de participanţi la sesiunile de arheologie experimentală vor fi selectaţi în urma completării unor fişe ce vor fi promovate în toate liceele hunedorene, pe baza unor criterii, printre acestea numărându-se pasiunea pentru istorie, dovedită prin rezultatele şcolare sau prezenţa la olimpiade şi concursuri de specialitate.
Pe de altă parte, printre rezultatele acestui proiectul se numără şi realizarea unui film de prezentare a tuturor activităţilor ce au avut loc în taberele de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, dar şi construirea unui site. Cu ajutorul acestuia, tinerii vor fi stimulaţi să se implice în acţiuni de voluntariat, site-ul contribuind şi la promovarea capitalei Daciei Romane şi a rezultatelor descoperirilor arheologice de aici. La sfârşitul proiectului, participanţii la taberele de arheologie experimentală vor obţine un certificat de recunoaştere şi validare prinYouth Pass.
Actualitate
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
În județul Hunedoara, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale indică o competiție strânsă între principalii candidați.
Călin Georgescu conduce clasamentul cu 37.104 voturi, reprezentând 22,34% din sufragii. Ion-Marcel Ciolacu se află pe locul al doilea, la o distanță foarte mică, acumulând 36.706 voturi, adică 22,1%. George-Nicolae Simion completează podiumul, cu 30.973 voturi (18,65%).
Pe locul al patrulea se situează Elena-Valerica Lasconi, care a obținut 24.283 de voturi (14,62%), urmată de Nicolae-Ionel Ciucă, cu 13.626 de voturi (8,2%). Mircea-Dan Geoană ocupă locul șase, având 9.926 de voturi (5,98%).
Restul candidaților au înregistrat procente mai mici, Cristian Diaconescu obținând 3,24%, iar Hunor Kelemen și Cristian-Vasile Terheș au înregistrat procente sub 2%. Candidații Ana Birchall, Ludovic Orban și alții au avut rezultate nesemnificative, sub pragul de 1%.
Actualitate
Vești bune din comuna Zam
Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.
Pentru un mediu curat
Mai menționăm că aceia care trec prin comuna Zam pot vizita mai multe locuri interesante. Mai exact, pe raza administrativ teritorială a comunei Zam întâlnim șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». În acest sens, preocuparea administrației locale pentru păstrarea unui mediu curat este una firească. „Recent, Primăria comunei Zam a sprijinit organizarea unei noi acțiuni de reciclare. O firmă specializată în domeniu a ridicat, de la domiciliile solicitanților, aparate electrice și electrocasnice vechi sau uzate. Iar cei care au predat astfel de deșeuri au participat la o tombolă”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei hunedorene Zam.
Facilități fiscale
Edilii din comuna Zam vin și cu alte vești bune pentru locuitorii comunei. „În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 107/2024 se instituie unele facilități fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligațiilor bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot depune notificările până la data de 25.11.2024, termenul de plată fiind prelungit până la data de 20.12.2024. Precizez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a spus primarul comunei Zam, Sorin Ionel Nistor.
Iarna nu îi ia prin surprindere
Și în comuna Zam a căzut prima ninsoare, însă administrația publică locală de aici nu a fost luată prin surprindere de venirea iernii. „Procedăm la fel ca în fiecare an înainte de venirea iernii. Astfel, am asigurat combustibiul necesar încălzirii pe perioada sezonului rece la unitățile de învățământ, dar și la celelalte instituții publice care funcționează pe raza comunei noastre. De asemenea, avem pe stoc material antiderapant și tot ceea ce mai este nevoie pentru a interveni la ninsori. Și utilajele sunt pregătite pentru a interveni, dacă este cazul. Nu ne dorim zăpezi abundente, dar este bine să fim pregătiți, pentru ca venirea iernii să nu ne ia prin surprindere”, a precizat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam.
S-a ales viceprimarul
Primarul Sorin Ionel Nistor, aflat la al patrulea său mandat în această funcție, și ceilalți aleși locali au depus jurămintele de credință în cursul lunii octombrie. În cursul acestei luni, în cadrul unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, a fost ales și viceprimarul comunei Zam. „Colegul meu de partid, consilierul local Alin Cristian Butaș, a fost ales, cu unanimitate de voturi, în cadrul unei ședințe extraordinare, viceprimar al comunei Zam. Le mulțumesc tuturor consilierilor pentru încrederea acordată și sunt convins că vom face o echipă bună, care să lucreze în sluijba cetățenilor, pentru dezvoltarea localității noastre”, a menționat primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.
Actualitate
Rezultate exit -poll – Alegeri prezidențiale, Turul I. Luptă strânsă pentru locul al doilea în finala prezidențială
Primele rezultate ale exit-poll-urilor arată că Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obţinut 25% din voturi și intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Se poartă o luptă strânsă pentru locul al doilea. Elena Lasconi, candidatul USR, s-ar afla pe poziția a doua cu un procent de 18%, urmată îndeaproape de Călin Georgescu, candidat independent, care ar fi obținut 16% din voturi, conform exit-poll-urile anunțate, duminică seară, de principalele televiziuni.
Rezultate exit -poll CURS
Marcel Ciolacu (PSD) 25%
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 14 %
Nicolae Ciucă (PNL) 13 %
Rezultate exit -poll CIRA
Marcel Ciolacu (PSD) 25 %
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 15 %
Nicolae Ciucă (PNL) 14 %
Rezultate exit-poll AVANGARDE
Marcel Ciolacu (PSD) 25 %
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 15 %
Nicolae Ciucă (PNL) 14 %
Rezultate ARA
Marcel Ciolacu (PSD) 27%
Elena Lasconi (USR) 18%
George Simion (AUR) 15%
Călin Georgescu (independent) 14%
Nicolae Ciucă (PNL) 11%
Numărătoarea oficială a voturilor va decide cine intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care va fi în 8 decembrie.
Primul tur al alegerilor prezidențiale în cifre (situația în județul Hunedoara), la închiderea urnelor – ora 21:00
Număr alegători înscriși pe listele permanente -363.541
Votanți pe listele permanente-150.708
Votanți pe listele suplimentare-17.532
Votanți cu urna mobilă- 2.090
Total votanți – 170.330 (dintre care 120.183 în mediul urban, iar 50.147 în cel rural)
Prezență la urne- 46,85 % la sută
-
Actualitatecu o zi in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu o zi in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 18 ore in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 12 ore in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Acces gratuit la prevenție, diagnostic și monitorizare a bolilor grave pentru persoanele asigurate
-
Actualitatecu 13 ore in urma
Accident rutier pe DJ 672, la Rișca: Două persoane au fost transportate la spital