Connect with us
Data: 08/01/2025
.

Actualitate

Mii de oameni sunt așteptați, duminică, la Serbările Naționale de la Țebea

Publicat

pe

Crăișorul Munților”, comemorat pentru a 144-a oară

Câteva mii de persoane, din întreaga țară, sunt așteptate să participe duminică, 11 septembrie, la Țebea, acolo unde vor avea loc Serbările Naționale în memoria eroului transilvănean Avram Iancu. Pregătirile pentru buna desfășurare a evenimentului sunt pe ultima sută de metri. Totul trebuie pus la punct, începând de la curățarea zonei în care va avea loc ceremonialul public, până la montarea scenei pe care vor urca, și anul acesta, cunoscuți interpreți de muzică populară.

tebea

Serbările Naţionale vor avea loc în complexul istoric din inima Țării Moților, Țebea, şi vor debuta la ora 10:30 cu o slujbă religioasă de pomenire și o ceremonie de depunere de coroane la monumentele eroilor înmormântaţi aproape de gorunul lui Horea, urmată de evocarea personalităţii marelui patriot Avram Iancu. Manifestarea va continua cu mesajele oficialităților prezente, defilarea gărzii de onoare. De la ora 14:30, va începe spectacolul folcloric susținut de formații și interpreți de muzică populară.

În direct la Televiziune Română

Serbările de la Țebea, dedicate lui Avram Iancu, și spectacolul omagial, vor fi transmise în direct, în acest an, la televiziunea publică. De altfel, cunoscuta moderatoare TV Iuliana Tudor va prezenta Serbările Naționale de la Țebea, spectacolul folcloric cuprinzând cântecele românilor care au însoțit istoria neamului. Pe scena special amenajată vor urca nume de seamă ale folclorului românesc: Mariana Deac, Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Mariana Anghel, Matilda Pascal Cojocărița, Mirela Mănescu, Nicolae Furdui Iancu, Traian Jurchela, Alexandru Pugna, Gheorghe Roșoga, Cristian Pomohaci, Radu Ciordaș, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, Vlăduţa Lupău, Ina Todoran, Virginia Irimuş, Daniel Pop, Andra Matei, Gabriel Dumitru, Iulia Mihai, Narcisa Băleanu, Paul Ananie, Irina Birou, Sebastian Stan, Tudor Furdui Iancu, Cătălin Haşa. Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean” din Deva.

Advertisement

Ce „grei” din politică și-au anunțat participarea

Ca în fiecare an, printre miile de oameni prezenți la Țebea, sunt aşteptaţi să vină și reprezentanți ai autorităţilor locale şi judeţene hunedorene, cât şi lideri ai partidelor politice de la putere şi din opoziţie, parlamentari şi miniştri (mai ales că 2016 este și an electoral). Este aproape sigur că, printre „greii” din politică ce vor fi prezenți, anul acesta, la manifestările închinate memoriei lui Avram Iancu, se va afla Traian Băsescu, președintele PMP, care, de altfel, a lipsit de puține ori de la acest eveniment, pe vremea când era șef al statului. De asemenea, liderii PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga, precum și prim-vicepreşedintele Teodor Atanasiu, și-au anunțat intenția de a participa la Serbările Naționale de la Țebea. Totodată, la „Panteonul Moţilor” este posibil să ajungă, duminică, și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Pe toată perioada desfăşurării Serbărilor Naţionale, ordinea şi liniştea publică va fi asigurată de către structurile MAI. Pentru că se aşteaptă sosirea unui număr de participanţi, jandarmii vor urmări prevenirea şi combaterea oricăror fapte antisociale pentru crearea unei atmosfere de sărbătoare specifice Ţării Moţilor.

Serbările Naționale de la Țebea sunt organizate de Instituția Prefectului Judeţul Hunedoara, Consiliul Judeţean Hunedoara, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara și Primăria Comunei Baia de Criş.

Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moți înstăriți din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluția de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntașii intelectualității românești transilvănene luptătoare pentru emancipare socială și națională. A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai și 15-23 septembrie 1848, și conducătorul cetelor înarmate de țărani și mineri din Munții Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate. “Crăișorul Munților” a murit la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criș, și trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, lângă Gorunul lui Horea. Gorunul lui Horea este un stejar de deal, vechi de circa 400 de ani, cu circumferinţa de nouă metri, aflat în locul numit „Panteonul Moţilor” din Ţebea. Sub acest copac, în anul 1784, Horea i-a chemat la luptă pe moţii adunaţi, îndemnându-i la răscoală.

Advertisement

De la Vidra, la Ţebea, pe jos, în “Marşul lui Avram Iancu”

Pentru a șasea oară, şi în acest an, Serbările Naţionale de la Ţebea sunt precedate de “Marşul lui Avram Iancu”, eveniment organizat de poetul și scriitorul Laurian Stănchescu. Însoțit de mai multe persoane, oameni de cultură, ai locurilor, dar și reprezentanți din diaspora, acesta parcurge, pe jos, o distanță de aproape 100 de kilometri, din localitatea Vidra, județul Alba, unde s-a născut marele erou național, și până la Țebea, unde este înmormântat „Crăișorul Munților”. Scriitorul, împreună cu ceilalți susținători ai săi, au pornit, marți dimineață, în acest marș, de la casa lui Avram Iancu, și urmează să ajungă la Țebea mâine seară, în ajunul Serbărilor Naționale organizate în cinstea lui Avram Iancu. „Când vom ajunge la Țebea, sâmbătă, peste noapte, vom face de gardă , un priveghi pentru Avram Iancu, până duminică dimineață”, a spus Laurian Stănchescu.

dsc_0493

Advertisement

Actualitate

O tânără de 24 de ani, dată dispărută, după ce a plecat de acasă, din Sântămăria -Orlea

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii fac verificări pentru depistarea unei tinere, în vârstă de 24 de ani, plecată de la domiciliul său, din comuna hunedoreană Sântămăria -Orlea.

Oamenii legii au fost sesizați de concubinul tinerei care le-a spus că aceasta ar fi plecat de acasă, în urmă cu două zile.

„Poliția Orașului Hațeg a fost sesizată, în data de 08 ianuarie a.c., de un bărbat în vârstă de 46 de ani despre faptul că Muntean Roxana -Lăcrămioara  (foto), concubina sa, a plecat de acasă. În urma primelor verificări, polițiștii au stabilit că femeia de 24 de ani ar fi plecat de la domiciliul său din comuna Sântămăria-Orlea în data de 06 ianuarie a.c., în jurul orei 13:00. La momentul plecării, aceasta purta o geacă de culoare argintiu-verde, blugi de culoare neagră, ghete de culoare neagră. În continuare se fac cercetări și verificări în vederea stabilirii tuturor datelor necesare identificării acesteia”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Semnalmente

Tânăra dată dispărută are o înălțime de 1,60 m, o greutate de aproximativ 46 kg, păr brunet, lung, ochi căprui.

Advertisement

Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea femeii dispărute, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Alocațiile de stat pentru copii intră, joi, în conturi

Publicat

pe

Redactat de

Alocațiile de stat pentru copii intră, mâine, în conturi.

„Sumele aferente lunii decembrie 2024, reprezentând: alocația de stat pentru copii; indemnizația de creștere a copilului; stimulentul de inserție; indemnizația de acomodare, au fost decontate. Mâine, 09. 01.2025, toți beneficiarii, cu încasarea în conturi a acestor prestații sociale, din județul Hunedoara, vor avea banii în bănci”, au informat reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și și Inspecție Socială (AJPIS) Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plata pensiilor, decalată. Banii ajung la pensionari mai târziu decât de obicei

Publicat

pe

Redactat de

Pensii

Distribuirea pensiilor a fost decalată cu câteva zile, ca urmare a sărbătorilor de iarnă. Atât salariații Poștei Române, cât și cei ai Casei Naționale de Pensii Publice au beneficiat de zile libere, conform legislației. Din această cauză, pensiile pentru luna ianuarie vor ajunge la pensionari cu câteva zile întârziere.

Sumele necesare pentru plata pensiilor au fost virate către Poșta Română abia pe 3 ianuarie, iar distribuirea va începe de vineri, 10 ianuarie.

Potrivit unui document oficial, trimis de Poșta Română către oficiile județene, prezentat de newsweek.ro, achitarea drepturilor se va face la domiciliu în perioada de 10-22 ianuarie 2025, iar la ghișeu până pe 27 ianuarie.

În mod normal, plata pensiilor prin Poșta Română se face începând cu prima zi a fiecărei luni și durează două săptămâni. Plata pensiilor prin conturi curente sau conturi de card se face „în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni”.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate