
Protest în subteran
Schimbările administrative din industria extractivă au ca efecte şi scăderea lefurilor celor care scot huila din pământ. Acţiunea de vineri seara ar putea declanşa altele în această săptămână
Ortacii din Valea Jiului, dar şi personalul care lucrează la suprafaţă ori la birouri, numiţi generic TESA, stau pe un butoi cu pulbere.
Salariile lor sunt mai mici din cauza producţiei de huilă realizată de cei ce lucrează în subteran, iar primii care au ripostat au fost cei de la Mina Lupeni. Ortacii din două schimburi de la Exploatarea Minieră (EM) Lupeni au declanşat vineri după amiază un protest spontan în subteran, nemultumiţi de coeficientul de producţie calculat în funcţie de care le sunt stabilite salariile. A fost doar începutul unui val de nemulţumiri, care se pare că mocneşte la fiecare mină în parte.

Negocieri până dimineaţă
Este vorba despre primii 34 de mineri protestatari, care au solicitat imediat ca directorul unităţii miniere, liderii de sindicat, dar şi conducerea Societăţii Naţionale a Huilei (SNH) Petroşani să vină la ei, în subteran, să le explice cum s-a ajuns la acel coeficient, situat undeva la 0,92. Asta după ce şi-au primit fluturaşii de salarii, iar pe fiecare era trecut mai puţin cu aproape 200 de lei. Ei s-au blocat în subteran, apoi s-au adunat în sala de apel, unde au ajuns şi alţi mineri de la Lupeni. Aceştia, timp de mai multe ore, până sâmbătă dimineaţă, au negociat cu Nicolae Drăgoi, directorul general al SNH, Sandu Sorin, directorul Minei Lupeni, dar şi cu liderii de sindicat.
Directorul minei Sandu Sorin susţine că într-o lună normală, de 21 de zile lucrătoare, coeficientul de producţie de 0,92 la sută este unul bun. În luna decembrie, însă au fost 19 zile lucrătoare, iar oamenii au observat pe fişele de plată că sunt mai puţini bani decât de obicei. „Fiecare îşi cere drepturile şi vor salariul integral. Ori, fondul de salarii alocat pentru Mina Lupeni şi pentru rezultatele din luna decembrie are un minus de 3,6 miliarde de lei vechi”, a spus Sorin Sandu.
Plan nerealizat, lefuri mai mici
Mai mult, situaţia este mai dificilă şi din cauză că în decembrie s-a divizat şi Compania Naţională a Huilei (CNH), iar EM Lupeni a fost transferată la o societate nouă care acum îşi stabileşte bugetul. „Nu pot fi suplimentate aceste sume. Poate în cadrul aceluiaşi fond de salarii, al Minei Lupeni, să fie găsite soluţii de diferenţe a „k-urilor” (n.r. indicele de productivitate). Mina Lupeni a avut un plan care nu a fost realizat. Din punctul nostru de vedere, „k-ul” a fost corect acordat”, a declarat directorul general al SNH, Nicolae Drăgoi.
Până la urmă, situaţia a fost detensionată, dar s-a rezolvat în ideea în care minerii din subteran, care muncesc efectiv „la lopată” vor primi salariile întregi, în timp ce personalul TESA, va avea lefurile diminuate. Asta a generat un alt val de nemulţumiri care se extind şi la celelalte unităţi miniere ale Văii Jiului.
Deocamdată, situaţia în Valea Jiului este una tensionată, iar această săptămână va fi una decisivă pentru cei de la mină.