Connect with us
Data: 10/01/2025
.

Actualitate

Minerii intră în grevă de vineri

Publicat

pe

>> Ortacii din Valea Jiului sunt foarte supărați și vor să recurgă la o nouă formă de protest<<<

Sute de mineri de la toate unitățile miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) semnează, în aceste zile, pe liste pentru a intra în grevă generală, nemulțumiți de felul în care a ajuns să fie tratată industria extractivă.

Greva ar putea fi declanșată chiar de vineri, 9 septembrie. Ortacii sunt supărați pentru că nimeni nu îi mai ia în seamă și nici nu mai au Contract Colectiv de Muncă. „Minerii sunt de acord cu greva generală. Ca să dau un termen, pot afirma că, dacă luni și marți (azi n.red.) strângem semnăturile necesare pentru declanșarea grevei generale, adică jumătate plus unu din numărul membrilor de sindicat, eu preconizez că miercuri va fi declanșată greva de avertisment și, poate, de vineri suntem în grevă generală”, a spus Vasile Păduraru, lider la Sindicatul „Muntele”, din cadrul Minei Lonea.

Administrația CEH refuză orice dialog”

Minerii spun că administrația CEH a refuzat orice dialog și a întrerupt de zile bune orice negociere cu sindicatele, care încă nu au reușit să semneze contractul de muncă al ortacilor de la minele viabile de huilă. „Administrația a refuzat să vină și la concilierile ITM de la Deva și refuză orice dialog. Nu mai ne răspunde nimeni la telefoane, iar administrația a luat pur și simplu mâna de pe noi”, a mai susținut Vasile Păduraru.

Advertisement

Ortacii se simt ai nimănui și vor astfel să atragă atenția asupra problemelor grave cu care se confruntă în acest moment. Nu mai au utilaje, scule, nu beneficiază de protecție, pentru că nu au contract colectiv de muncă. Greva, cred ei, ar fi singura soluție. „De câte ori am fost la București am cerut un program clar pentru CEH, dar așa nu mai putem rezista. Nu mai putem lucra în abataje. Nu mai putem fără Contract Colectiv de Muncă, fără drepturi, fără materiale. Cred că suntem singura companie de stat care funcționăm fără contract colectiv de muncă și membrii noștri de sindicat ne solicită să demarăm cât mai repede greva generală”, a conchis Păduraru.

Ministrul Energiei: „Această societate salvată nu trebuie să mai înregistreze pierderi”

victor-grigorescu1

În opinia ministrului Energiei, Victor Grigorescu, CEH va fi restructurat. Acesta a scris pe rețeaua de socializare Facebook că restructurarea companiei de stat „va duce la salvarea a două grupuri energetice, circa 400 de MW, și a două mine aferente. Aceste societăți vor asigura acea cantitate de energie de care sistemul energetic are absolută nevoie, de care sistemul energetic nu se poate lipsi. Efortul CEH va trebui să fie recunoscut în tarife, va trebui să fie compensat ca atare pentru că este un serviciu public, legat de continuitatea în aprovizionarea cu energie. Lucrăm deja cu Comisia Europeană pentru a parcurge toate procedurile necesare și pentru a structura corect acest mecanism. Această societate salvată nu trebuie să mai înregistreze pierderi; nu vom repeta greșelile pe care le-am făcut atunci când am constituit acest complex, cu nici patru ani în urmă. Calitatea conducerii executive a companiei va fi esențială, pentru ca ei sunt cei care trebuie să administreze corect activitatea ei”, a scris ministrul Grigorescu.

Advertisement

Actualitate

Atenționare meteorologică. Cod galben de vânt puternic și viscol în mai multe regiuni ale țării

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteorologică de cod galben, valabilă astăzi, 10 ianuarie, în intervalul orar 14:00 – 23:00. Fenomenele vizate includ intensificări ale vântului și viscol, în special în zonele montane.

Potrivit meteorologilor, vântul va avea viteze de 50–70 km/h în sudul Banatului, Transilvania, Moldova, cea mai mare parte a Olteniei și sud-vestul Munteniei. La altitudini mari, rafalele vor depăși 70–90 km/h, provocând viscol și reducând semnificativ vizibilitatea.

Zonele montane, cele mai afectate
În zonele de munte, condițiile meteorologice vor fi deosebit de dificile, cu vânt puternic și viscol care ar putea afecta activitățile în aer liber și transporturile. Este recomandată prudență maximă pentru turiștii aflați la altitudini mari și evitarea traseelor periculoase.

Evoluția fenomenelor meteorologice
Meteorologii avertizează că intensificările vântului vor persista în a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă (10/11 ianuarie), cu viteze de 40–50 km/h în zona montană, dar și în sudul și estul țării.

Autoritățile recomandă cetățenilor să se informeze în permanență asupra stării vremii și să ia măsuri de siguranță, în special în zonele montane sau acolo unde condițiile de transport pot fi afectate.

FOTO: Salvamont Hunedoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Un bursuc filmat în Parcul Național Retezat: Biodiversitatea spectaculoasă a unui colț de natură sălbatică

Publicat

pe

Redactat de

Camerele de monitorizare instalate în Parcul Național Retezat au surprins imagini inedite cu un bursuc în habitatul său natural. Reprezentanții parcului au distribuit aceste imagini, subliniind bogăția biodiversității din această arie protejată, situată în județul Hunedoara.

Mozaicul de habitate naturale sau puțin modificate de intervenția umană face din Parcul Național Retezat un refugiu pentru 55 de specii de mamifere, ceea ce reprezintă peste 23% din mamiferele terestre ale Europei. Printre speciile emblematice care își găsesc adăpost aici se numără râsul, ursul brun și lupul, carnivore mari europene esențiale pentru menținerea echilibrului ecosistemelor.

Parcul Național Retezat, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este una dintre cele 22 de arii protejate din România și o destinație importantă pentru conservarea naturii. Datorită diversității habitatelor, de la păduri seculare la pajiști alpine și lacuri glaciare, acest parc continuă să atragă atenția cercetătorilor și pasionaților de natură din întreaga lume.

În plus față de rolul său de conservare, Retezatul reprezintă o atracție turistică de renume, oferind vizitatorilor ocazia de a observa flora și fauna sălbatică în mediul lor natural. Întâlnirea cu un bursuc – mamifer discret și nocturn – evidențiază eforturile continue de protejare a faunei locale și de menținere a biodiversității.

Aceste imagini oferă un nou prilej de a aprecia frumusețea și valoarea unică a Parcului Național Retezat, un loc unde natura încă își urmează cursul firesc, iar speciile sălbatice trăiesc în armonie cu peisajele spectaculoase ale Munților Retezat.

CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Campanie de informare și conștientizare a angajatorilor și salariaților derulată de ITM Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a desfășurat, în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024, o serie de acțiuni de informare și conștientizare a angajatorilor și salariaților cu privire la prevederile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare. În cadrul campaniei, au fost vizate atât drepturile individuale și colective ale angajaților, cât și reglementările referitoare la protecția lucrătorilor și a reprezentanților acestora.

Astfel, inspectorii de muncă au ajuns la 57 de angajatori mici și mijlocii și 853 de salariați, oferindu-le informații esențiale despre drepturile lor, precum și despre clauzele obligatorii din contractele individuale și colective de muncă. Detalii importante au fost oferite și despre dreptul de asociere, negociere colectivă și acțiune colectivă, drepturi care sunt reglementate de Codul Muncii și care trebuie respectate de toți angajatorii.

Campania a avut un impact semnificativ asupra înregistrării a 32 de noi contracte colective de muncă, contribuind la consolidarea dialogului social în județul Hunedoara. Aceste acțiuni s-au desfășurat pe parcursul întregii perioade februarie – decembrie 2024, în cadrul unei campanii naționale ce a avut drept scop creșterea nivelului de informare al angajatorilor și salariaților.

În paralel, în luna decembrie 2024, inspectorii de muncă au organizat și o sesiune de informare dedicată angajatorilor cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime. La evenimentul care a avut loc pe 10 decembrie la sediul ITM Hunedoara din Deva, au participat 38 de angajatori, care au fost informați cu privire la obligațiile legale de a emite aceste documente pentru salariații lor.

De asemenea, în cadrul controalelor efectuate, 76 de angajatori și 90 de salariați au fost informați despre condițiile în care se pot solicita adeverințele de vechime, iar toate informațiile necesare pot fi accesate în continuare pe site-ul oficial al ITM Hunedoara.

Această serie de acțiuni reprezintă un pas important în promovarea unui mediu de muncă transparent și în asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale angajaților din județul Hunedoara.

Advertisement

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate