Actualitate
„Zilele comunei Blăjeni”, cu multă voie bună și muzică de calitate
>>>Sărbătoare într-o frumoasă localitate din Țara Moților<<<
Ţara Moţilor are un specific aparte, fiecare localitate din acest ţinut, care acoperă şi nordul judeţului Hunedoara, având particularităţile sale. Una dintre cele mai interesante localităţi hunedorene poziţionate în Ţara Moţilor este comuna Blăjeni. Amplasată în nord-estul județului nostru, înspre Alba, comuna Blăjeni este una dintre localitățile rurale hunedorene mici ca număr de locuitori, dar cu o întindere destul de mare.
Acolo, la sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc o mare sărbătoare pentru comunitatea locală. Timp de două zile, sâmbătă şi duminică, pe platoul de lângă şcoala din satul aparţinător Criş, s-a organizat o nouă ediţie a „Zilelor comunei Blăjeni”.
Cei prezenţi, în număr mare, blăjenari sau fii ai satului plecaţi prin alte zări, dar şi mulţi oaspeţi, s-au putut delecta cu muzică de calitate, susţinută de Paula Lezeu, Tiberiu Ceia, Maria Homei Costea, Gianina Gavrilă, Lavinia Zselnyan, Ancuţa Zselnyan, Diana Leaha şi Ciprian Roman, dar şi cu Asnsamblul Folcloric „Tulnicul” din Blăjeni. Pe lângă aceştia au fost prezente şi tulnicăresele din Blăjeni, o particularitate a comunei. De asemenea, cei prezenţi s-au putut delecta cu delicatese culinare, dar şi cu celebra ţuică de cireşe, a o altă particularitate a Blăjeniului. Chiar şi desfăşurarea evenimentelor a fost mai aparte ca prin alte locuri. „Ne-am adunat sâmbătă şi am stat împreună până mult după miezul nopţii. A sta este un fel de-a spune, pentru că am vorbit între noi, am gustat câte ceva şi ne-am prins în tradiţionalele noastre hore ţărăneşti. Apoi, duminică dimineaţa, am fost la biserică şi, după slujbă, la ora 12.00, ne-am adunat din nou la Criş. Aici am ascultat cântăreţii prezenţi, care au avut o prestaţie de excepţie, şi, pe la ora 17.00, manifestările s-au încheiat. S-a mai stat pe la mese, cu muzică de la staţie, până către seară, şi apoi ne-am dus fiecare spre case, pentru a ne odihni, pentru că de luni am revenit la lucru”, a declarat Horia Flavius Jurca, primarul comunei Blăjeni.
Cupluri de aur, premiate de autoritățile locale
Şi, pentru a încheia cu particularităţile comunei Blăjeni, mai trebuie amintit un lucru. O vorbă din bătrâni spune că, pentru a fi un bun blăjenar, trebuie să ai cireş în poartă, cal alb în curte şi să te cheme Candin. Şi în zilele noastre cireşi sunt în comună, cai, chiar dacă nu toţi albi, au mai toţi locuitorii, iar numele de Candin, chiar dacă nu mai este aşa de des întâlnit ca pe vremuri, este purtat, cu mândrie, în suflete, de către blăjenari. Mai trebuie precizat că, primarul Horia Flavius Jurca a premiat, în cadrul „Zilelor comunei Blăjeni”, manifestare organizată de Consiliul Local şi Primăria comunei Blăjeni, cele cinci cupluri locale care au împlinit 50 de ani de căsnicie.
Actualitate
Comunicat de presă – Anunț demarare implementare proiect „DEZVOLTARE HOTEL STRAJA LUPENI”
Actualitate
L-ați văzut? Bărbat din Vulcan, dat dispărut de fiica sa
Polițiștii fac verificări pentru depistarea unui bărbat, în vârstă de 47 de ani, din Vulcan, dat dispărut de fiica sa. Tânăra a cerut ajutorul oamenilor legii, cărora le-a spus că nu a mai putut lua legătura cu tatăl ei dinainte de Crăciun.
„Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată, în data de 09 ianuarie a.c., în jurul orei 13:30, de către o femeie de 24 de ani, cu privire la faptul că nu mai știe nimic de tatăl său, Crăciun Florin Sorin (foto), din data de 21 decembrie 2024. Potrivit verificărilor efectuate de polițiști, hunedoreanul de 47 de ani, domiciliat în municipiul Vulcan, ar fi fost văzut ultima dată de către un bărbat, în ziua de 02 ianuarie a.c., în zona unui magazin din localitate. Când a fost văzut ultima dată, bărbatul purta pantaloni de culoare neagră, cămașă de culoare alb – negru și bocanci de culoare gri-verzui. Polițiștii continuă cercetările și verificările pentru stabilirea tuturor datelor necesare identificării acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente: înălțime 1,50-1,60 metri, părul grizonat, ochi căprui.
Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.
Actualitate
Tarife majorate, de la 1 ianuarie. Cât de scumpă este apa și canalizarea la Deva, comparativ cu alte zone din țară
Tarifele pentru apa consumată, dar și pentru canalizare, s-au majorat, de la 1 ianuarie 2025. Operatorul regional de apă a modificat prețul pentru serviciul de furnizare apă/canalizare. Astfel, prețul pentru un metru cub de apă crește la 9,07 lei, fără T.V.A., față de 7,92 lei/mc exclusiv T.V.A cât a fost înainte, iar tariful pentru canalizare – epurare este de 5,62 de lei/metru cub, fără T.V.A., de la 5,14 lei/mc exclusiv T.V.A.
Într-o informare publicată pe site-ul companiei, reprezentanții societății arată că, în prezent, Apa Prod Deva implementează „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara” în valoare de 1.354.148.932,51 lei. „Parte integrantă a Contractului de Finanțare a proiectului aflat în derulare este și alinierea la prevederile stabilite în Strategia de tarifare care reprezintă condiția obligatorie de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice de stat sau europene, astfel că, începând cu data de 01.01.2025, vă informăm că tarifele pentru serviciul de furnizare apă/canalizare se modifică, după cum urmează: Apă potabilă produsă, transportată și distribuită: 9.07 lei/mc, Canalizare – epurare: 5.62 lei/mc. Tarifele nu conțin TVA 9%. Strategia de tarifare prevede ajustarea anuală a tarifelor atât în termeni reali, cât și cu rata inflației, conform deciziei A.N.R.S.C. nr.303/04.12.2024. Vă asigurăm că S.C. APA PROD S.A. Deva depune toate eforturile pentru ca serviciile furnizate utilizatorilor să se ridice la standarde de calitate, în acest sens, atragerea de fonduri nerambursabile fiind esențială pentru îmbunătățirea și eficientizarea activității noastre”, se arată în informarea de pe site-ul companiei, semnată de conducerea Apa Prod S.A. Deva.
Reamintim faptul că, ultima majorare a tarifelor la apă și canalizare, operată de Apa Prod SA Deva, a avut loc în urmă cu un an, la data de 1 ianuarie 2024.
Cea mai scumpă apă din țară, la Buzău
Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), cel mai mare tarif pentru apa potabilă consumată – 10,06 lei/ mc, se plătește la Buzău, urmat de județul Bacău – 9,88 lei/mc, județele Vaslui, Brăila și Ploiești -9,66 lei/mc, Galați -9,30 lei/mc, Iași – 9,26 lei/mc, Mediaș -9,24 lei/mc, Deva – 9,07 lei/mc, Turda – 9,01 lei/mc, fără TVA.
La polul opus, cel mai mic tarif pentru apa potabilă consumată îl practică operatorul Aquatorontal SRL din județul Timiș – 3,52 lei/mc fără TVA. De asemenea, locuitorii din Orăștie plătesc mai puțin decât cei din Deva pentru apa potabilă consumată, tariful practicat de Activitatea Goscom SA Orăștie fiind de 5,73 lei/mc fără TVA, urmați de cei din Râmnicu Vâlcea – 5,72 lei/mc fără TVA.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 17 ore in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Reduceri fiscale pentru donatorii de sânge, aprobate de Consiliul Local Petrila
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali