Actualitate - Eveniment
Minerii – plini de griji și tot mai bolnavi
Stresul este principala cauză a îmbolnăvirii minerilor, iar această categorie de munictori se teme, mai mult ca oricând, că își va pierde locul de muncă. Cei mai mulți sunt unici întreținători de familie, au copii ce au nevoie de sprijinul lor și foarte mulți se tem să nu greșească ceva. Acum, când au loc și disponibilizări de personal, minerii sunt și mai afectați, iar specialiștii caută soluții.
Se tem că mâine nu mai au unde lucra, că rămân fără serviciu și, pentru că sunt singuri întreținători de familii, situația devine gravă, comparativ cu cea de la nivel european. Mai mulți specialiști în psihologia muncii, dar și inspectori ITM au elaborat un studiu și rezultatele sunt grăitoare. „Principala sursă de stres a lor este că nu au siguranța locului de muncă. Dacă în UE, 72% dintre europeni percep ca fiind principala sursă de stres nesiguranța locului de muncă, la noi, în minerit, perscep 86%, iar factorii de decizie 96%, ei fiind îngrijorați pentru locul de muncă. Lipsa materialelor este pe locul doi, cu 65%, apoi sarcinile multiple, faptul că trebuie să facă de toate și să se descurce, mai ales din cauză că sunt din ce în ce mai puțini cei care lucrează și dintre ei specialiștii su plecat”, a precizat Ileana Bodea, șefa SSM din ITM Valea Jiului.
Doar jumătate dintre mineri cred că trebuie să respecte normele de protecție a muncii
În minerit, siguranța locului de muncă este dată și de respectarea legilor și a normelor de protecție a muncii, dar doar jumătate dintre mineri cred că regulile trebuiesc respectate cu strictețe și fără abateri. Aceasta, în ciuda faptului că legile în minerit s-au scris mereu cu sânge. „53% consideră că sub nicio formă nu trebuie încălcate legile. Pe aceștia ne putem baza, dar pe de altă parte, aproape un sfert dintre ei, cred că nu trebuie să respecte normele de protecție a muncii și nici nu pot fi ele respectate, iar 25% nici nu sunt interesați dacă se respectă legislația”, mai spune șefa SSM, Ileana Bodea.
Mai mult de jumătate dintre cei care lucrează în minerit sunt unici întreținători de familii și au copii de care trebuie să aibă grijă, iar 25% sunt necăsătoriți și siguranța locului de muncă este prioritară. Banii sunt puțini și le este teamă că mina se va închide. De aici stresul și bolile de inimă tot mai dese.
Stresul îi ucide pe mineri
Inspectorii ITM mai spun că până în anii disponibilizărilor minerii mureau pentru că nu se respectau normele de protecție a muncii și din diverse erori, dar acum sunt probleme grave generate de sters. „Până în momentul în care s-a început restrcturarea, în 1996, noi nu am avut nicio cercetare la locul de muncă, cercetare care să nu fie accident de muncă propriu-zis. După 1997, accidentele au scăzut și a crescut numărul evenimentelor de acest fel. Am avut de-a face cu cercetări care au presupus cauze de natură cardio-vasculare, decese cauzate de intoxicațiile cu alcool etilic, băutura având legătură cu stresul. Am avut suicid la locul de muncă și este clar că în timp aceste afecțiuni legate de sters solicită la maxim minerii”, a mai adăugat Ileana Bodea.
Minerii nu mai au încredre în cei care îi conduc, iar acest lucru a fost scos în evidență de specialiștii care au cerut celor din conducerea unităților miniere să ia măsuri.
Actualitate
FOTO: Gospodărie cuprinsă de flăcări în Bucium-Orlea
Echipaje de intervenție formate din 20 pompieri militari din cadrul ISU Hunedoara au intervenit, în această după-amiază, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la casa de locuit și la anexele unei gospodării din satul Bucium-Orlea, comuna Sântămăria-Orlea.
La sosirea pompierilor ardea generalizat casa de locuit, garajul și anexele gospodăriei. Echipajele au intervenit de urgență cu 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă, de medie și mare capacitate, o autospecială de primă intervenție și comandă, dar și cu o ambulanță SMURD. Din fericire nicio persoană nu a fost rănită.
Suprafața afectată de flăcări a fost de aproximativ 200 metri pătrați, iar intervenția promptă a pompierilor a salvat de la distrugere o parte importantă a casei.
La sosirea pompierilor, într-o anexă cuprinsă de foc au fost găsite 4 animale (două vaci și doi porci) care au murit din cauza efectelor incendiului.
Pompierii care au acționat pentru localizarea și stingerea incendiului fac parte din subunitățile ISU Hunedoara de la Deva, Bretea Română, Baru, Totești și de la Detașamentul de pompieri Hunedoara al cărui comandant a coordonat intervenția.
La intervenția pentru stingerea focului, alături de pompierii militari au participat și lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) din comuna Sântămăria Orlea.
După lichidarea incendiului, misiunea pompierilor a continuat pentru a pune în siguranță proprietatea prin eliminarea oricărei posibilități de reaprindere a flăcărilor, având în vedere că pe terenul gospodăriei se află o cantitate mare de material lemnos.
Cauzele probabile care au determinat izbucnirea incendiului urmează să fie stabilite.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
Accident pe trecerea de pietoni. O femeie și un minor au fost răniți
Accident pe trecerea de pietoni. O femeie și un minor au fost răniți
Astăzi, în jurul orei 7:50, Poliția Orașului Petrila fost sesizată cu privire la producerea unui eveniment rutier.
Din primele cercetări, se pare că un bărbat în vârstă de 53 de ani, din municipiul Petroșani, care conducea un autoturism pe strada Republicii, din Petrila, nu ar fi acordat prioritate unei femei în vârstă de 27 de ani, din Petrila și unui minor în vârstă de 9 ani, care erau angajați în traversarea străzii pe trecerea de pietoni. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea celor doi pietoni, în cauză fiind întocmit dosar de cercetare penală.
Actualitate
Pericol pe drumurile publice. Doi șoferi, sub influența alcoolului, opriți de poliție
Pe 9 ianuarie 2025, în jurul orei 23:55, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Deva au fost alertați de un bărbat care a semnalat un posibil șofer aflat sub influența alcoolului.
Potrivit informațiilor, persoana în cauză, un angajat al unei societăți de pază, conducea un autoturism al firmei, în drum spre o intervenție de urgență, după ce butonul de panică a fost activat. La fața locului, polițiștii au identificat un bărbat de 56 de ani, testat cu aparatul etilotest, care a arătat un rezultat de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat, indicând astfel prezența alcoolului în sânge.
În aceeași zi, la ora 17:15, pe bulevardul Republicii din municipiul Hunedoara, un alt bărbat, de 45 de ani, din orașul Hațeg, a fost oprit de polițiștii hunedoreni pentru un control de rutină. Rezultatul testării cu aparatul alcooltest a fost alarmant – 1,22 mg/l alcool pur în aerul respirat.
În ambele cazuri, polițiștii au continuat verificările, iar probe biologice de sânge au fost recoltate pentru a stabili cu exactitate alcoolemia. Autoritățile avertizează că astfel de comportamente pun în pericol siguranța rutieră și pot avea consecințe grave pentru toți participanții la trafic.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu o zi in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
O tânără de 24 de ani, dată dispărută, după ce a plecat de acasă, din Sântămăria -Orlea
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali