Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

Echipa primului român care a jucat la Barcelona, în barajul pentru Liga 3

Publicat

pe

Final Four din Liga 4 de fotbal Hunedoara a ajuns la final, odată cu disputarea meciurilor din ultima etapă, cea de-a șasea. Câștigătoarea acestuia va reprezenta județul Hunedoara în barajul de promovare pentru Liga 3.

În stil de mare campioană

Așa cum era de așteptat, noua campioană a județului Hunedoara este Minerul Lupeni. Lucrurile erau deja destul de clare din penultima etapă, când trupa din Vale a câștigat derby-ul cu Aurul Brad, impunându-se cu 2-1 pe terenul echipei cu care a luptat cot la cot întreg campionatul. Erau mai multe variante pentru cei de la Minerul Lupeni, care aveau un punct avans în clasament, să câștige campionatul, dar cea mai simplă era ca trupa din sudul județului Hunedoara să se impună în meciul de acasă, din ultima etapă, cu revelația sezonului regular, CSC Sântămăria Orlea, venită din Liga 5, care era pe cea de-a patra poziție din Final Four și nu mai putea urca în clasament. Iar acest lucru s-a și întâmplat, Minerul, oricum mare favorită, câștigând, în manieră de mare campioană, cu scorul de 5-0, în fața unui public numeros. Imediat după meci, cei de la Minerul Lupeni au primit, din partea reprezentanților Asociației Județene de Fotbal Hunedoara, trofeul, medaliile și tricourile de campioni al Ligiii 4, sezonul 2023-2024. În celălalt meci al rundei, unul mai mult al orgoliilor, fosta campioană, Gloria Geoagiu, care, în acest sezon, a trebuit să se mulțumească doar cu poziția a treia, a învins, acasă, cu 2-0, pe deja resemnata Aurul Brad, care este, totuși, o merituoasă vicecampioană.

Au fost vicecampioni naționali

Minerul Lupeni și-a început activitatea în 1920. Cea mai mare performanță a echipei a fost obținută în 1927 – 1928, când Minerul Lupeni pierdea finala Campionatului Național, care se disputa în altă formulă ca în prezent, cu 3-2, în fața celor de la Colțea Brașov, având trei internaționali în echipă. Era vorba despre atacantul Aurel Guga, primul căpitan al echipei naționale și participant la Jocurile Olimpice (JO) de la Paris, din 1924, considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști români ai tuturor timpurilor, portarul Iuliu Kiss, primul jucător care a jucat în tricolor fiind legitimat la Minerul, și polivalentul Iosif Killianovitz, toți trei având meciuri în prima reprezentativă când erau legitimați la Lupeni.

Advertisement

Primul român de la Barcelona a jucat în Vale

Înaintea acestui rezultat, din lotul Lupeniului făcea parte și Elemer Berkessy, primul jucător născut în România care a jucat la Barcelona, acesta având selecții pentru naționala Ungariei. De asemenea, în perioada interbelică la Lupeni au mai jucat, printre alții, internaționalii Alexandru Schwartz, prezent cu România la Campionatul Mondial din 1934, și Ioan Zelenak. A fost, apoi, războiul și o perioadă tulbure în toată țara, iar Minerul Lupeni, după o perioadă în eșalonul secund, când, printre alții, aici juca Ștefan Onisie, ce avea să devină component al echipei de aur de la CCA și om de bază în echipa națională, a revenit în prim plan în sezonul 1959 – 1960. Atunci Lupeniul revenea pe prima scenă și ajungea în sferturile de finală ale Cupei României. Minerul a rămas în prima divizie trei sezoane, pe atunci purtând tricoul Lupeniului, printre alții, Tudor Paraschiva, care a evoluat la JO din 1952, Carol Creiniceanu, originar chiar din oraș, viitor jucător exponențial la Steaua și participant, și el, la Olimpiada din 1964, și Daniel Peretz.

Au renăscut ca pasărea Phoenix

A urmat, apoi, o perioadă în care Minerul Lupeni a evoluat fie în Divizia B, fie în cel de-al treilea eșalon, în perioada respectivă jucând în Valea Jiului fotbaliști care au îmbrăcat tricoul echipei naționale ori urmau să îl poarte. Este vorba, într-o ordine aleatorie, de Horațiu Lăsconi, medaliat cu bronz la „mondialele” de juniori din 1981, Mircea Popa, Cristian Bălgrădean, Ovidiu Tâlvan și Lucian Burchel, actualul șef al Școlii Federale de Antrenori, care este născut în Lupeni. Și a venit anul 2011 când, din cauza problemelor financiare, echipa, care era în Liga 2 pe atunci, s-a desființat. După o absență de un deceniu, echipa, care, de-a lungul istoriei s-a mai numit Jiul, Flacăra, Partizanul și Energia, s-a reînființat, sub titulatura de Viitorul Minerul Lupeni, renăscând ca ppasărea Phoenix.

Vine barajul cu Victoria Arad

Advertisement

Acum pentru „mineri” vin alte provocări. Astfel, cei de la Lupeni vor juca, în dublă manșă, barajul de promovare în Liga 3 cu reprezentanta județului Arad. Aceasta este Viitorul Arad, formație înființată în urmă cu 10 ani. Trupa care își dispută meciurile la Sânicolau Mic și-a asigurat titlul de campioană a județului Arad în antepenultima etapă, când a pus un ecart suficoient față de principala sa urmăritoare, Unirea Sântana, Viitorul terminând campionatul cu un avans de șase puncte. Conform tragerii la sorți efectuată încă de la începutul anului în curs, respectându-se criteriul deja cunoscut al zonelor geografice, Hunedoara și Aradul fiind în aceeași cu Caraș Severin, Gorj, Mehedinți și Timiș, Minerul Lupeni va juca turul barajului în deplasare. Primul meci va avea loc pe 16 iunie, de la ora 18:00, iar returul o săptămână mai târziu, la Lupeni, cu începere de la ora 17:30.

Actualitate

Florentina Iușco, vicecampioană națională la triplu salt

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 29-30 iunie la Cluj Napoca se desfășoară etapa finală a Campionatului Național de atletism în aer liber pentru seniori. În prima zi a competiției, în proba feminină de triplusalt, a luat startul și Florentina Iușco, atletă legitimată la CSM Deva.
Sportiva pregătită de profesorul Nicolae Alexe a avut o evoluție bună, având un rezultat de 14,05 metri, rezultat cu care a devenit vicecampioană națională.
Primul loc a fost ocupat de Andreea Taloș, de la Rapid București, cu 14, 35, iar pe trei s-a clasat Diana Ion, de la CSM Craiova, cu 14,03.
Florentina Iușco va lua startul duminică, 30 iunie, și în finala probei de săritură în lungime.
Citeste mai mult ...

Actualitate

Consumul de alcool în județul Hunedoara, cifre îngrijorătoare

Publicat

pe

Redactat de

Consumul excesiv de alcool rămâne o problemă critică în județul Hunedoara, conform datelor statistice referitoare la impactul sănătății.

Numărul internărilor în spitale din cauza consumului de alcool a variat în ultimii ani, înregistrând 296 de cazuri în 2023 și 299 în 2018.

Boala Alcoolică a ficatului figurează printre principalele afecțiuni asociate consumului cronic de alcool, cu o fluctuație semnificativă a cazurilor noi în ultimii ani: de la un vârf de 88 de cazuri în 2017 la 36 în 2018 și 48 în 2023.

Ciroza și alte forme de hepatite cronice, influențate negativ de consumul excesiv de alcool, au înregistrat o ușoară variație în numărul de cazuri raportate în județul Hunedoara. În 2020, au fost înregistrate 6.946 de cazuri, în creștere la 7.531 în 2023.

Aceste date subliniază importanța continuă a eforturilor de educație și prevenire în comunitatea hunedoreană pentru a reduce impactul negativ al consumului de alcool, precum și necesitatea de a oferi suport medical adecvat pentru cei afectați de afecțiuni asociate acestui obicei.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Locurile de parcare de pe drumurile naționale, amenajate

Publicat

pe

Redactat de

În această perioadă drumarii execută o serie de lucrări în ceea ce privește amenajarea și întreținerea locurilor de parcare de pe drumurile naționale din județul Hunedoara.

Astfel în unele zone se montează mobilier nou, iar în alte zone se execută lucrări de întreținere ale mobilierului existent.

”Amenajare și întreținere locuri de parcare pe drumuri naționale din județul Hunedoara”, informează reprezentanții DRDP Timișoara.

FOTO: FACEBOOK DRDP TIMIȘOARA

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate