Actualitate
Modificările Legii Vânătorii au rămas în vânt
Certurile dintre oieri şi vânători parcă nu se mai sfârşesc. Noile proteste ale ciobanilor la Bucureşti, pun pe tapet nu numai Legea Vânătorii, ci şi întârzierea plăţilor pe suprafaţă şi animale, plăţi efectuate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Ordonanţa de Urgenţă pentru suspendarea prevederilor art. 23 alin.(1) lit.c) și k) din Legea nr. 407/2006 a vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, modificată prin Legea 149/ 2015 din 24.06.2015, ar trebui să între de urgenţă în atenţia DNA, din punctul meu de vedere!
Suspendarea alin.(1) lit.c) de la art. 23 din Legea nr. 407/2006, <<c) păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie>>, intră în contradicţie cu Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu(GAEC 7 – Întreţinerea pajiştilor permanente prin asigurarea unui nivel minim de păşunat de 0,3 UVM/ha şi/sau prin cosirea lor cel puţin o data pe an).
Prevederea de la alin.(1) lit.c) de la art. 23 din Legea nr. 407/2006, modificată prin Legea 149/ 2015 din 24.06.2015(promulgată), a fost întocmită conform Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, din 11.12.2013.
Art. 10 din aceste norme spune clar: ‘Introducerea animalelor pe pajişti este permisă doar în perioadă de păşunat prevăzută în amenajamentul pastoral‘. Amenajamentul pastoral se află în Ghidul-Cadru pentru amenajamentul pastoral, anexa la Hotărârea nr. 78/2015 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.064/2013.
Ghidul-Cadru, în conformitate cu normele de ecocondiţionalitate spune la paragraful 5.4.1:
‘5.4.1. Durata sezonului de păşunat
Se precizează data începerii şi încheierii păşunatului, stabilindu-se numărul zilelor de durată a păşunatului, pe fiecare trup de pajişte în parte. Pentru determinarea duratei de sezon se va ţine seamă de altitudine, factori limitativi, condiţii climatice extreme, tradiţie locală.
Momentul începerii păşunatului raţional se face când:
e) după 23 aprilie.
Durata sezonului de păşunat este determinată în primul rând de durată perioadei de vegetaţie care este legată mai mult de perioadele de secetă la câmpie şi deal şi de temperaturi scăzute pentru zonă de munte astfel:
a) câmpie: 190-210 zile la irigat (aprilie – octombrie) sau 100-150 zile la neirigat;
b) dealuri: 140-180 de zile (mai-septembrie);
c) munte: 90-150 de zile (iunie-septembrie);
d) subalpin: 60-100 de zile (iunie-august).
Încetarea păşunatului se face cu 3-4 săptămâni (20-30 de zile) înainte de apariţia îngheţurilor permanente la sol.‘
Iată ce spune acest GAEC7, pag.15 din Ghidul de ecocondiţionalitate: ‘Obiectivul acestui standard este evitarea deteriorării pajiştilor permanente prin măsuri de întreţinere şi exploatare raţională. Legat de întreţinerea şi exploatarea raţională a pajiştilor, fermierii trebuie să mai respecte următoarele:
– primăvară, să nu înceapă păşunatul prea devreme, când solul este încă umed, pentru că acesta se bătătoreşte şi se pot formă gropi, se distruge vegetația, iar pe terenurile în pantă se produce eroziunea solului;
– păşunile inundate nu vor fi păşunate mai devreme de 2 săptămâni de la retragerea apelor;
– pajiştile care nu sunt păşunate în cursul unui an calendaristic se cosesc cel puţin o dată pe an;
– masa vegetală cosită trebuie adunată în maxim 2 săptămâni de la efectuarea cositului;
– toamnă, păşunatul să înceteze cu aproximativ 25–30 de zile înainte de venirea îngheţurilor permanente prognozate.’
Acest standard GAEC7 trebuie respectat de către fermieri. Altfel, inspectorii APIA de la controale pe teren sunt nevoiţi să aplice sancţiuni pecuniare fermierilor.
Prin suspendarea de către guvern a unui articol de lege, care suspendă implicit acest standard, se aduce o atingere gravă a intereselor financiare ale CE, prin aceea că, APIA va acordă ilegal subvenţii în Campania 2015(perioadă de plată 1 dec. 2015-30 iun.2016) pe terenuri care nu respectă standardele de ecocondiţionalitate în integralitatea lor- considerând că oierii începând cu 2007 au respectat GAEC7.
Pe de altă parte, solicitarea oierilor de a ridica interdicţia din legea vânătorii cu privire la păşunat, confirmă faptul că, niciun oier din această ţara nu a respectat până acum GAEC7. Înseamnă că APIA a efectuat plăţi necuvenite către toţi oierii începând cu 2007.
Expunerea de motive care au stat la baza ordonanţei privind suspendarea articolului cu pricina: ‘ Interzicerea mişcării animalelor în perioada 6 decembrie – 24 aprilie, şi impunerea stabulaţiei permanente, determină îmbolnăviri ale ongloanelor (Copită care acoperă complet ultima falangă a fiecărui deget-DEX), imbacsirea cojocului de lâna care generează boli ale aparatului respirator, conducând astfel la pierderi majore în rândul efectivelor de animale.
În cadrul raselor de ovine din România, rasă ţurcană este majoritară, fiind o rasă creată de-a lungul secolelor în libertate, iar limitarea mişcării în ferestrele iernii conduce, implicit, la degenerarea genetică a populaţiilor de ovine din această rasă, fapt ce constituie o pierdere importantă a patrimoniului zootehnic naţional.
Având în vedere că majoritatea fermelor din România sunt ferme cu creştere în sistem extensiv, care nu au surse de apa proprii, iar interzicerea deplasării animalelor la sursele de apa naturale, respectiv râuri, lacuri, izvoare, generează boli metabolice cauzate de insuficienţa consumului de apa şi conduce la diminuarea
semnificativă a efectivelor de animale.’
Impactul asupra mediului, pentru care semnează cei de la Mediu, este: ‘Impactul va fi deosebit de benefic pentru că are în vedere valoarea naturală a terenului şi menţinerea echilibrului ecologic între speciile de animale, domestice şi sălbatice.’
Eu ştiam că de Bunele condiţii agricole şi de mediu(GAEC) şi de sănătatea animalelor se ocupă fermierii pentru care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultura(APIA) îi plăteşte din FEGA, FADR şi bugetul național, nicidecum guvernanţii.
Rămâne să vedem care va fi reacţia autoritaţilor după noile manifestaţii ale fermierilor din data 23.03.2016, cum vor reinterpreta Legea Vânătorii şi când vor efectua primele plăţi.
Antoniu Poienaru
Actualitate
FOTO: Gospodărie cuprinsă de flăcări în Bucium-Orlea
Echipaje de intervenție formate din 20 pompieri militari din cadrul ISU Hunedoara au intervenit, în această după-amiază, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la casa de locuit și la anexele unei gospodării din satul Bucium-Orlea, comuna Sântămăria-Orlea.
La sosirea pompierilor ardea generalizat casa de locuit, garajul și anexele gospodăriei. Echipajele au intervenit de urgență cu 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă, de medie și mare capacitate, o autospecială de primă intervenție și comandă, dar și cu o ambulanță SMURD. Din fericire nicio persoană nu a fost rănită.
Suprafața afectată de flăcări a fost de aproximativ 200 metri pătrați, iar intervenția promptă a pompierilor a salvat de la distrugere o parte importantă a casei.
La sosirea pompierilor, într-o anexă cuprinsă de foc au fost găsite 4 animale (două vaci și doi porci) care au murit din cauza efectelor incendiului.
Pompierii care au acționat pentru localizarea și stingerea incendiului fac parte din subunitățile ISU Hunedoara de la Deva, Bretea Română, Baru, Totești și de la Detașamentul de pompieri Hunedoara al cărui comandant a coordonat intervenția.
La intervenția pentru stingerea focului, alături de pompierii militari au participat și lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) din comuna Sântămăria Orlea.
După lichidarea incendiului, misiunea pompierilor a continuat pentru a pune în siguranță proprietatea prin eliminarea oricărei posibilități de reaprindere a flăcărilor, având în vedere că pe terenul gospodăriei se află o cantitate mare de material lemnos.
Cauzele probabile care au determinat izbucnirea incendiului urmează să fie stabilite.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
Hunedoara găzduiește etapa preliminară a unei competiții naționale de robotică
În acest sfârșit de săptămână, Hunedoara devine un centru al inovației și creativității tehnologice, găzduind etapa preliminară a unei competiții naționale de robotică. Evenimentul se desfășoară sâmbătă și duminică, 11-12 ianuarie, în Sala de Sport a Liceului Teoretic „Traian Lalescu” și reunește 18 echipe de robotică din 10 județe ale țării, reprezentând școli din vestul și sudul României.
Programul competiției
Evenimentul începe în ambele zile la ora 11:00, iar meciurile propriu-zise se vor desfășura după următorul program:
12:00 – 13:30: prima sesiune de meciuri;
14:30 – 16:45: a doua sesiune de meciuri.
Publicul are acces gratuit, fiind invitat să participe și să susțină echipele tinere în această competiție captivantă.
Organizatori locali și spirit de echipă
Competiția este organizată de echipele de robotică din Hunedoara, RavenTech HD și RobotX Hunedoara, care joacă un rol esențial în promovarea educației STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) în rândul elevilor din comunitate.
Această etapă preliminară este o oportunitate de a celebra inovația, pasiunea pentru tehnologie și spiritul de echipă, oferindu-le participanților șansa de a se califica pentru etapele superioare ale competiției naționale.
Hunedoara își reconfirmă astfel statutul de oraș implicat în educația de excelență și în dezvoltarea competențelor tehnice ale tinerei generații.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
Actualitate
Colectare gratuită a brazilor de Crăciun în Deva: O inițiativă pentru un oraș mai curat și mai verde
Primăria Municipiului Deva, prin Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM), a demarat colectarea gratuită a brazilor de Crăciun de la locuitorii orașului. Scopul acestei inițiative este gestionarea responsabilă a deșeurilor și transformarea pomilor de iarnă în compost, o soluție ecologică ce contribuie la protejarea mediului.
Cum se realizează colectarea?
Pentru o desfășurare eficientă, cetățenii sunt invitați să depoziteze brazii după cum urmează:
În zonele de blocuri: Brazii pot fi lăsați lângă punctele de colectare a deșeurilor menajere.
În zonele de case: Locuitorii sunt rugați să plaseze pomii în fața locuinței și să trimită un mesaj la numărul de telefon 0721472118, indicând adresa exactă (strada și numărul casei).
Programul de colectare
Colectarea se efectuează de luni până sâmbătă, iar locuitorii sunt încurajați să respecte indicațiile pentru a evita deteriorarea spațiilor verzi, a trotuarelor sau a căilor de acces.
Beneficiile inițiativei
După colectare, brazii sunt transformați în compost, o soluție prietenoasă cu mediul, care sprijină reciclarea naturală și promovează sustenabilitatea.
Primăria Deva mulțumește cetățenilor pentru sprijinul acordat acestui proiect și pentru implicarea activă în menținerea orașului curat și responsabil față de natură.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu o zi in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
O tânără de 24 de ani, dată dispărută, după ce a plecat de acasă, din Sântămăria -Orlea
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali