Actualitate
Paște catolic, fără prea mulți miei pe mesele hunedorenilor
Se apropie Paștele catolic, iar ciobanii spun că mieii pe care îi au acum sunt destul de mici. De asemenea, mulți dintre ei nici nu se prea înghesuie să vândă mieii în țară, deoarece, dacă îi dau la export profitul lor este mult mai mare. Un crescător de oi din zona Văii Jiului explică cum a reușit să adune o turmă de 3.000 de oi, unele de rasă, pe care le vinde din asociație la export, cu profit.
Este săptămâna de dinaintea Paștelui catolic, dar în piețe încă nu au apărut vânzătorii de miei. Aceștia se lasă așteptați, iar ciobanii din Valea Jiului au găsit o altă soluție mai profitabilă și aproape că nu mai sunt interesați să își desfacă marfa în preajma Paștelui. Vor da mai puțini miei acum, pentru că la toamnă ies în profit. Și unde mai pui că îi dau la turci și aceștia plătesc cu cinci euro pentru un kilogram în viu.
O rasă unică de oi
Dorin Curtean și-a făcut o turmă de oi de rasă pentru carne, cu oi negre, cu lână albă, iar carnea lor ajunge numai la export. „Cereri probabil că sunt și pentru Paștele Catolic, mieii sunt destul de mărișori acum. Eu am, dar nu îi tai acum pentru Paștele Catolic, dar mai mult ca sigur, vor veni fermieri. Nici prețul nu va diferi de anul trecut. Cred că undeva 20 – 22 de lei pe kilogram vor vinde, însă, eu am aici o rasă unică, și am zis să fiu primul care o testează. E o rasă de carne și cred că merge bine. Deocamdată iarna au trecut-o cu bine și urmează o perioadă de mers la munte, iar apoi voi vedea acolo cum vom merge”, a declarat Dorin Curtean, crescător de oi din Petrila. Noua rasă testată în Valea Jiului vine din Serbia, iar oile au fața neagră cu blana albă, mai puțină decât suratele lor din zona noastră. Nu au multă lână și tocmai acesta este avantajul, iar Dorin Curtean și-a făcut o turmă de 300 de oi din această rasă. Acum, însă, se pregătește doar să le dea la export, pentru că altfel nu ar renta, cu suma de 28 de lei, pe care o primește pentru o oaie, pe an. „Subvețiile sunt mici, animalele au pretenții mari, cel puțin iarna, pentru că trebuie furajate bine, ca să aibă producție bună și, dacă subvenția de la stat nu ar fi, ar fi greu”, mai povestește oierul.
Fabricile mici, speranța oierilor
Nici lâna nu o vând oierii, că dau mai mult pe tunsul unei oi, decât primesc pe lână, iar ca să meargă treaba, pe viitor, mai mulți crescători de vite vor să se unească și să facă mici fabrici cu fonduri europene. „Lâna este pur și simplu aruncată la gunoi, producția de brânză este pur și simplu aglomerată pe piață, nu avem centre de colectare și eu vreau să facem o fabrică mică unde să producem ceva, cel puțin pentru zona noastră”, afirmă Dorin.
Crescătorii de oi s-au rărit, iar zona Văii Jiului ar avea de câștigat, dacă ciobanii s-ar uni și ar crea asociații care să atragă fonduri europene, pentru dezvoltare.
Actualitate
Comunicat de presă – Anunț demarare implementare proiect „DEZVOLTARE HOTEL STRAJA LUPENI”
Actualitate
L-ați văzut? Bărbat din Vulcan, dat dispărut de fiica sa
Polițiștii fac verificări pentru depistarea unui bărbat, în vârstă de 47 de ani, din Vulcan, dat dispărut de fiica sa. Tânăra a cerut ajutorul oamenilor legii, cărora le-a spus că nu a mai putut lua legătura cu tatăl ei dinainte de Crăciun.
„Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată, în data de 09 ianuarie a.c., în jurul orei 13:30, de către o femeie de 24 de ani, cu privire la faptul că nu mai știe nimic de tatăl său, Crăciun Florin Sorin (foto), din data de 21 decembrie 2024. Potrivit verificărilor efectuate de polițiști, hunedoreanul de 47 de ani, domiciliat în municipiul Vulcan, ar fi fost văzut ultima dată de către un bărbat, în ziua de 02 ianuarie a.c., în zona unui magazin din localitate. Când a fost văzut ultima dată, bărbatul purta pantaloni de culoare neagră, cămașă de culoare alb – negru și bocanci de culoare gri-verzui. Polițiștii continuă cercetările și verificările pentru stabilirea tuturor datelor necesare identificării acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente: înălțime 1,50-1,60 metri, părul grizonat, ochi căprui.
Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.
Actualitate
Tarife majorate, de la 1 ianuarie. Cât de scumpă este apa și canalizarea la Deva, comparativ cu alte zone din țară
Tarifele pentru apa consumată, dar și pentru canalizare, s-au majorat, de la 1 ianuarie 2025. Operatorul regional de apă a modificat prețul pentru serviciul de furnizare apă/canalizare. Astfel, prețul pentru un metru cub de apă crește la 9,07 lei, fără T.V.A., față de 7,92 lei/mc exclusiv T.V.A cât a fost înainte, iar tariful pentru canalizare – epurare este de 5,62 de lei/metru cub, fără T.V.A., de la 5,14 lei/mc exclusiv T.V.A.
Într-o informare publicată pe site-ul companiei, reprezentanții societății arată că, în prezent, Apa Prod Deva implementează „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara” în valoare de 1.354.148.932,51 lei. „Parte integrantă a Contractului de Finanțare a proiectului aflat în derulare este și alinierea la prevederile stabilite în Strategia de tarifare care reprezintă condiția obligatorie de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice de stat sau europene, astfel că, începând cu data de 01.01.2025, vă informăm că tarifele pentru serviciul de furnizare apă/canalizare se modifică, după cum urmează: Apă potabilă produsă, transportată și distribuită: 9.07 lei/mc, Canalizare – epurare: 5.62 lei/mc. Tarifele nu conțin TVA 9%. Strategia de tarifare prevede ajustarea anuală a tarifelor atât în termeni reali, cât și cu rata inflației, conform deciziei A.N.R.S.C. nr.303/04.12.2024. Vă asigurăm că S.C. APA PROD S.A. Deva depune toate eforturile pentru ca serviciile furnizate utilizatorilor să se ridice la standarde de calitate, în acest sens, atragerea de fonduri nerambursabile fiind esențială pentru îmbunătățirea și eficientizarea activității noastre”, se arată în informarea de pe site-ul companiei, semnată de conducerea Apa Prod S.A. Deva.
Reamintim faptul că, ultima majorare a tarifelor la apă și canalizare, operată de Apa Prod SA Deva, a avut loc în urmă cu un an, la data de 1 ianuarie 2024.
Cea mai scumpă apă din țară, la Buzău
Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), cel mai mare tarif pentru apa potabilă consumată – 10,06 lei/ mc, se plătește la Buzău, urmat de județul Bacău – 9,88 lei/mc, județele Vaslui, Brăila și Ploiești -9,66 lei/mc, Galați -9,30 lei/mc, Iași – 9,26 lei/mc, Mediaș -9,24 lei/mc, Deva – 9,07 lei/mc, Turda – 9,01 lei/mc, fără TVA.
La polul opus, cel mai mic tarif pentru apa potabilă consumată îl practică operatorul Aquatorontal SRL din județul Timiș – 3,52 lei/mc fără TVA. De asemenea, locuitorii din Orăștie plătesc mai puțin decât cei din Deva pentru apa potabilă consumată, tariful practicat de Activitatea Goscom SA Orăștie fiind de 5,73 lei/mc fără TVA, urmați de cei din Râmnicu Vâlcea – 5,72 lei/mc fără TVA.
-
Actualitatecu o zi in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Stiri nationalecu o zi in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu o zi in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Actualitatecu 13 ore in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Reduceri fiscale pentru donatorii de sânge, aprobate de Consiliul Local Petrila
-
Actualitatecu o zi in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali