Actualitate
Moș Nicolae cu realizări pentru administrația din Orăștioara de Sus
Situată în Munții Orăștiei, comuna Orăștioara de Sus are o populație de peste 2.000 de locuitori, fiind considerată o așezare rurală de dimensiuni medii la această categorie din județul Hunedoara. Comuna are o suprafață de aproape 23.000 de hectare, ceea ce înseamnă o întindere foarte mare, și are în componență opt sate, respectiv Bucium, Costești, Costești – Deal, Grădiștea de Munte, Ludeștii de Jos, Ludeștii de Sus, Ocolișu Mic și localitatea de reședință, Orăștioara de Sus.
A început marea asfaltare
În ultima perioadă în comuna Orăștioara de Sus au început lucrările efective la un proiect extrem de important, ce vizează modernizarea infrastructurii rutiere. „Pot să anunț că au început lucrările la un proiect depus pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”. Acest proiect are o valoare de peste 2,5 milioane de euro și prevede modernizarea drumurilor interioare din localitatea de reședință și din satul aparținător Bucium. Iar dacă acest proiect este la început, un alt proiect important pentru comunitatea locală a fost finalizat de puțin timp. Este vorba despre sistemul de supraveghere video, lucrările din cadrul acestui proiect fiind recepționate”, a declarat Vasile Marian Inășescu, primarul comunei hunedorene Orăștioara de Sus.
Vești bune pentru copii
Și copiii au parte de vești bune, mai ales că astăzi îl sărbătorim pe Moș Nicolae. „Cu siguranță elevii din comună ne vor pregăti, ca de obicei, un spectacol de colinde, pe care îl așteptăm cu nerăbdare. Copiilor le transmit că Moș Crăciun va fi, și el, prezent la acest spectacol, și nu va veni cu mâna goală, fiecare elev urmând a primi un cadou, conform tradiției, din partea administrației. Tot pentru copii, dar și pentru părinți, mai transmit că anul viitor vom beneficia și de un microbuz electric pentru transportul elevilor”, a precizat primarul din Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.
Așteaptă sărbătorile
Și reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Orăștioara de Sus se pregătesc de venirea sărbătorilor de iarnă. „Din păcate, actualele prevederi legale nu ne permit nouă, ca administrație, să organizăm tradiționalul concert de colinde de Crăciun, dar acest lucru nu înseamnă că nu ne pregătim de Sărbători. Astfel, în fiecare sat va fi împodobit câte un brad, iar în zilele următoare va fi pusă în funcțiune și instalația de iluminat festiv”, a spus Vasile Marian Inășescu, primarul din Orăștioara de Sus.
Pregătiți de iarnă
Pe de altă parte, administrația publică locală din Orăștioara de Sus nu se pregătește doar de sărbători, ci și de eventualele ninsori, însă acestea nu îi vor lua prin surprindere pe edilii din comună. „Am asigurat stocul de materiale antiderapante în caz de intervenții. Aceste intervenții le vom face în regie proprie, cu utilajele pe care le avem în dotare, pe raza comunei fiind o rețea de drumuri pe care le avem în administrare de 40 de kilometri. De asemenea, au fost asigurate lemnele necesare încălzirii pentru unitățile școlare și celelalte instituții publice de pe raza comunei. Deci iarna nu ne va lua prin surprindere”, a afirmat primarul comunei hunedorene Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.
Locuri ce merită a fi văzute
Comuna Orăștioara de Sus este una plină de vestigii istorice, pe raza sa aflându-se trei dintre cele șase Cetăți Dacice incluse în Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO. Mai exact, pe raza comunei întâlnim reședința regală a Statului Dac, cetatea Sarmizegetusa Regia, din satul Grădiștea de Munte, care face parte din patrimoniul UNESCO, acolo mai fiind și un castru roman, precum și mai multe situri arheologice. Celelalte două cetăți din patrimoniul UNESCO, Blidaru și Cetățuie, se află pe teritoriul satului Costești, tot aici mai aflându-se și o fortificație dacică. De asemenea, în comună mai avem și alte vestigii istorice de factură dacică și romană. Astfel, la Ocolișu Mic este o fortificație dacică, iar la Bucium și Costești – Deal sunt castre romane, la fel ca și în locurile numite Comărnicel, Muncel – Godeanu și Dealul Șesului.
Actualitate
Sfârșit de an cu vești bune din comuna Hărău
Comuna Hărău este o așezare rurală din județul Hunedoara, situată pe Valea Mureșului. Cei circa 2.500 de locuitori ai comunei Hărău, care are o suprafață de aproape 50 de kilometri pătrați, trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Banpotoc, Bârsău și Chimindia.
Proiecte în derulare și planuri de viitor
Totodată, comuna Hărău, care se întinde pe o suprafață de 42 de kilometri pătrați și are o populație de peste 2.200 de oameni, este una dintre puținele așezări, nu doar din județ, ci și din întreaga țară, în care numărul locuitorilor a fost în creștere, conform ultimului recensământ. În atare condiții este firească atenția pe care administrația publică locală din comuna hunedoreană Hărău o acordă pentru dezvoltarea rețelelor de utilități și de infrastructură. Administrația publică din Hărău a demarat lucrările de modernizare a iluminatului public. „În prima etapă se vor schimba toate corpurile de iluminat în localitățile Bârsău și Hărău urmând ca anul viitor să fie schimbate în Banpotoc și Chimindia. Promisiunile se respectă! De asemenea, avem și proiecte de viitor în ceea ce privește creșterea gradului de confort al locuitorilor. Astfel, ne propunem ca, în viitor, să înființăm un parc fotovoltaic, să realizăm o infrastructură de drumuri agricole, să continuăm modernizarea drumurilor de interes local și a străzilor, să construim o bază sportivă tip 2 în Bârsau și, nu în ultimul rând, să înființăm rețele de distribuție pentru gazul metan”, a declarat Lucian Mihael Albu Weber, primarul comunei hunedorene Hărău.
Educația la loc de cinste
Și tânăra generație este, în mod firesc, în atenția administrației din Hărău. Elevii din comună fac schimburi de experiență cu cei de prin alte părți, iar procesul educativ se desfășoară la standarde moderne, prin investițiile realizate, dar și prin cele ce vor urma. „Am participat, cu mare plăcere la o întâlnirea a elevilor din Hărău cu colegi de-ai lor de la Colegiul Național ,,Decebal” din Deva. Cu această ocazie, echipa ,,Decebal Tech” ne-a demonstrat, cu Robotul Viitorului, că cele mai profunde experiențe vor apărea din tehnologia de mâine. Legat de educație doresc să mai anunț și că elevii din comuna Hărău vor beneficia de un microbuz electric nou.
Acest microbuz este complet electric, cu o autonomie de 294 km și o capacitate de 16 locuri, incluzând spații dedicate persoanelor cu dizabilități. Vehiculul este dotat cu sisteme moderne de siguranță, încălzire și aer condiționat, fiind gândit pentru a oferi confort și siguranță”, a precizat Lucian Mihael Albu Weber, primarul comunei Hărău.
Termen prelungit pentru facilități fiscale
Vești bune vin și pentru contribuabilii din comuna Hărău. „Anunțam, nu cu mult timp în urmă, că, în conformitate cu Ordonanța Guvernului 107/2024 și Hotârârea Consiliului Local Hărău 51/2024 se instituie unele faciltăți fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligaților bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Termenul inițial de plată a acestor impozite și taxe restante era de 25 noiembrie 2024, însă a fost prelungit până pe 19 decembrie anul curent. Astfel, contribuabilii pot achita impozitele și taxele restante până la data de 19.12.2024, perioadă în care vor beneficia de toate reducerile prevăzute în actele normative mai sus enunțate, iar cei interesați pot depune cereri în acest sens la sediul Primăriei comunei Hărău. Menționez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a transmis primarul comunei Hărău, Lucian Mihael Albu Weber.
Administrația, în formulă completă
Mai este de menționat și faptul că administrația publică din Hărău este, acum, în formulă completă. Astfel, a fost validat un consilier local pe un loc rămas vacant și, de asemenea, a fost ales viceprimarul comunei, în cazul acestuia, ca și al primarului, fiind vorba despre o realegere. „Cu ocazia primei ședințe ordinare a noului Consiliu Local al comunei Hărău, cea din luna noiembrie, a depus jurământul și ultimul dintre consilierii locali nou aleși, Dumitru Gelu Neculai, care a ocupat locul rămas vacant în urma retragerii mele, conform legii, din această postură de consilier. De asemenea, a fost ales și viceprimarul comunei, acesta fiind colegul meu Petru Moga, care își continuă activitatea în această funcție. Totodată, au fost stabilite și cele trei comisii care vor funcționa în cadrul Consiliului Local, respectiv cea economică-financiară, cea de învățământ-sănătate și cea de administrație publică”, a spus primarul comunei hunedorene Hărău, Lucian Mihael Albu Weber.
Actualitate
Autoturisme electrice pentru municipiul Hunedoara, prin AFM
Șase autoturisme electrice, marca Dacia Spring, vor deservi Primăria Municipiului Hunedoara și instituțiile din subordine. Acestea au fost obținute prin Programul „Rabla Plus” – secţiunea dedicată instituţiilor publice şi unităţilor administrativ-teritoriale.
Reprezentanții municipalității hunedorene au explicat că, în această secţiune a programului, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), nu a fost nevoie de predarea unor maşini vechi pentru a obţine un eco-tichet ci, pur şi simplu, s-au acordat eco-tichete primăriilor, cu principala condiţie de a se achiziţiona autoturisme ecologice. În cazul instituţiilor publice s-a aplicat şi principiul „primul venit – primul servit”. S-a procedat apoi la parcurgerea procedurii legale de achiziţie publică, fiind achiziționate astfel cele șase autoturisme.
„La Primărie aveam până acum doar două maşini, ambele de producţie autohtonă, una din 2014, cealaltă din 2019. Nu am dorit niciodată să cheltuim bani pe autoturisme, dar, dacă tot s-a ivit posibilitatea de la obţine gratuit prin programul derulat de Administraţia Fondului de Mediu, ne-am spus că nu ar strica deloc. Ca să se înţeleagă foarte clar, Primăria Hunedoara nu a plătit niciun leu pentru achiziţionarea acestor maşini, ci doar a întocmit o serie de documente. Trei dintre aceste maşini vor fi folosite de Poliţia Locală, una este în uzul Direcţiei de Asistenţă Socială, o alta va fi folosită de administraţia Castelului Corvinilor iar cea de-a şasea va fi folosită de Direcţia Proiecte cu Finanţare Europeană din cadrul Primăriei”, a explicat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
Sursa foto: captură video Primăria Hunedoara/Facebook
Actualitate
Etapă a oaspeților în Liga 4
În Liga 4 de fotbal Hunedoara s-au disputat meciurile etapei a XVI-a a sezonului regular, penultima programată în acest an. Runda a fost una a oaspeților, gazdele reușind doar un singur punct în meciurile disputate.
Derby nedisputat
Spunem de partide disputate, întrucât o partidă, Gloria Geoagiu – CFR Simeria, văzută un derby al rundei, nu s-a disputat, oaspeții motivând neprezentarea lor la joc prin apariția unor probleme tehnice la mijlocul de transport cu care se deplasau la meci. În ședința de joi comisiile de specialitate ale Asociației Județene de Fotbal Hunedoara, cea care organizează competiția vor lua o decizie cu privire la acest joc. Pe de altă parte, în celălalt derby al etapei, Dacia Orăștie a câștigat, oarecum surprinzător, cu 3-1 pe terenul celor de la Aurul Brad. Liderul clasamentului, Unirea DMO, s-a impus, conform așteptărilor, cu 8-1, pe terenul celor de la CSM Deva. Dintre echipele aflate în prima jumătate a clasamentului Retezatul Hațeg a obținut un egal, în deplasare, la Inter Petrila, scor 1-1, formația din Vale fiind singura gazdă care a cucerit un punct pus în joc. Apoi, într-o partidă fără implicații majore pentru partea superioară a clasamentului, CSM Vulcan a câștigat, cu 3-0, pe terenul celor de la Victoria Călan. În fine, într-un alt joc în care s-au întâlnit echipe din partea inferioară a ierarhiei, Șoimul Băița s-a impus, cu scorul de 2-0, în deplasarea de la Minerul Uricani.
Clasamentul se strânge
În urma acestor rezultate, clasamentul s-a strâns în zona podiumului. Astfel, pe primul loc, cu 43 de puncte, se află Unirea DMO, iar Gloria Geoagiu, cu 37 de puncte, își păstrează poziția secundă, chiar dacă are un meci mai puțin disputat. Iar de aici încolo începe lupta mare pentru Final Four, unde vor merge primele patru clasate la finele sezonului regular. Pe trei este Retezatul Hațeg și pe patru Aurul Brad, ambele echipe având având 30 de puncte, departajarea fiind făcută de golaveraj, respectiv +23 față de +17, iar pe cinci, cu 29 de puncte, este Dacia Orăștie. Prima parte a clasamentului este încheiată, cu 26 de CFR Simeria, care are un meci mai puțin disputat, dar de această zonă se apropie CSM Vulcan, cu 24 de puncte. Pe opt cu 19 puncte, dar și cu un meci mai puțin disputat, este Inter Petrila, iar ultimele patru clasate sunt, în ordine, Victoria Călan, cu 14 puncte, Șoimul Băița, cu 13, dar cu un meci în minus, CSM Deva, cu 6, și Minerul Uricani, singura fără puncte acumulate în campionat.
Ce urmează
Etapa viitoare, cea de-a XVII-a și ultima programată în acest an, este programată la sfârșitul săptămânii în curs. Capul de afiș al rundei este meciul Retezatul Hațeg – Gloria Geoagiu, dar extrem de interesante se anunță a fi și jocurile CSM Vulcan Aurul Brad și, respectiv, Dacia Orăștie – Inter Petrila. În celelalte meciuri ale etapei, adică Unirea DMO – Victoria Călan, CFR Simeria – Minerul Uricani și Șoimul Băița – CSM Deva, echipele gazde sunt cotate ca mari favorite.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 9 -15 decembrie, în județul Hunedoara. Află unde
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Informare meteo de ploi, ninsori la munte și vânt puternic, până luni seara
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO| Primii colindători au poposit la Episcopia Devei și Hunedoarei. Vestea Nașterii Domnului, adusă prin glasuri de copii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Restaurantul McDonald’s din Hunedoara prinde tot mai mult contur
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Școala Ovid Densușianu din Hațeg, modernizată energetic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
În mod oficial. Viitorii parlamentari de Hunedoara au fost confirmați de BEC
-
Actualitatecu 13 ore in urma
Simpozion la ITM Hunedoara privind campania națională de control în domeniul construcțiilor
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Corvinul a pierdut la Slatina