Connect with us
Data: 19/01/2025
.

Actualitate

Moș Nicolae cu realizări pentru administrația din Orăștioara de Sus

Publicat

pe

Situată în Munții Orăștiei, comuna Orăștioara de Sus are o populație de peste 2.000 de locuitori, fiind considerată o așezare rurală de dimensiuni medii la această categorie din județul Hunedoara. Comuna are o suprafață de aproape 23.000 de hectare, ceea ce înseamnă o întindere foarte mare, și are în componență opt sate, respectiv Bucium, Costești, Costești – Deal, Grădiștea de Munte, Ludeștii de Jos, Ludeștii de Sus, Ocolișu Mic și localitatea de reședință, Orăștioara de Sus.

A început marea asfaltare

În ultima perioadă în comuna Orăștioara de Sus au început lucrările efective la un proiect extrem de important, ce vizează modernizarea infrastructurii rutiere. „Pot să anunț că au început lucrările la un proiect depus pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”. Acest proiect are o valoare de peste 2,5 milioane de euro și prevede modernizarea drumurilor interioare din localitatea de reședință și din satul aparținător Bucium. Iar dacă acest proiect este la început, un alt proiect important pentru comunitatea locală a fost finalizat de puțin timp. Este vorba despre sistemul de supraveghere video, lucrările din cadrul acestui proiect fiind recepționate”, a declarat Vasile Marian Inășescu, primarul comunei hunedorene Orăștioara de Sus.

Vești bune pentru copii

Și copiii au parte de vești bune, mai ales că astăzi îl sărbătorim pe Moș Nicolae. „Cu siguranță elevii din comună ne vor pregăti, ca de obicei, un spectacol de colinde, pe care îl așteptăm cu nerăbdare. Copiilor le transmit că Moș Crăciun va fi, și el, prezent la acest spectacol, și nu va veni cu mâna goală, fiecare elev urmând a primi un cadou, conform tradiției, din partea administrației. Tot pentru copii, dar și pentru părinți, mai transmit că anul viitor vom beneficia și de un microbuz electric pentru transportul elevilor”, a precizat primarul din Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.

Așteaptă sărbătorile

Și reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Orăștioara de Sus se pregătesc de venirea sărbătorilor de iarnă. „Din păcate, actualele prevederi legale nu ne permit nouă, ca administrație, să organizăm tradiționalul concert de colinde de Crăciun, dar acest lucru nu înseamnă că nu ne pregătim de Sărbători. Astfel, în fiecare sat va fi împodobit câte un brad, iar în zilele următoare va fi pusă în funcțiune și instalația de iluminat festiv”, a spus Vasile Marian Inășescu, primarul din Orăștioara de Sus.

Pregătiți de iarnă

Pe de altă parte, administrația publică locală din Orăștioara de Sus nu se pregătește doar de sărbători, ci și de eventualele ninsori, însă acestea nu îi vor lua prin surprindere pe edilii din comună. „Am asigurat stocul de materiale antiderapante în caz de intervenții. Aceste intervenții le vom face în regie proprie, cu utilajele pe care le avem în dotare, pe raza comunei fiind o rețea de drumuri pe care le avem în administrare de 40 de kilometri. De asemenea, au fost asigurate lemnele necesare încălzirii pentru unitățile școlare și celelalte instituții publice de pe raza comunei. Deci iarna nu ne va lua prin surprindere”, a afirmat primarul comunei hunedorene Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.

Locuri ce merită a fi văzute

Comuna Orăștioara de Sus este una plină de vestigii istorice, pe raza sa aflându-se trei dintre cele șase Cetăți Dacice incluse în Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO. Mai exact, pe raza comunei întâlnim reședința regală a Statului Dac, cetatea Sarmizegetusa Regia, din satul Grădiștea de Munte, care face parte din patrimoniul UNESCO, acolo mai fiind și un castru roman, precum și mai multe situri arheologice. Celelalte două cetăți din patrimoniul UNESCO, Blidaru și Cetățuie, se află pe teritoriul satului Costești, tot aici mai aflându-se și o fortificație dacică. De asemenea, în comună mai avem și alte vestigii istorice de factură dacică și romană. Astfel, la Ocolișu Mic este o fortificație dacică, iar la Bucium și Costești – Deal sunt castre romane, la fel ca și în locurile numite Comărnicel, Muncel – Godeanu și Dealul Șesului.

Advertisement

Actualitate

Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 20 – 24 ianuarie, în județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Rețele Electrice România anunță întreruperi de energie electrică, planificate pentru revizii și reparații, în câteva localități din județul Hunedoara, în perioada 20 -24 ianuarie 2025.

Județul Hunedoara

Ziua / Data

Localitatea, strada afectată

Orar

Advertisement

Luni, 20 Ianuarie 2025

Sarmizegetusa (parțial)

09:00 – 17:00

Lupeni, străzile Pomilor, Pădurarilor

09:00 – 17:00

Galați

09:00 – 17:00

Herepeia

09:00 – 17:00

Advertisement
Cutin

09:00 – 17:00

Almațu Mic

09:00 – 17:00

Taratel (parțial zona bisericii)

09:00 – 17:00

Petroșani, străzile Daranesti, Dealului, DN66 (partial), Transilvaniei, Bucegi, Muresului, Doinei, Ing. Caprar, Uzinei, Rosia, Nedeii, Carjei , Digului, Vasile Lupu, Ghorghe Sincai, Matei Basarab, statie carburanti Baril Oil, Auto service (langa Baril Oil), Centru ingrijire varstnici Bunicii Vaii Jiului

09:00 – 17:00

Marti, 21 Ianuarie 2025

Advertisement
Teliucu Inferior, Teliucul Superior, Frontul 2

09:00 – 13:00

Sarmizegetusa (partial)

09:00 – 17:00

Petrosani, strazile Transilvaniei (partial), Daranesti (partial), Blajoni, Jupanesele, Pestera Bolii

09:00 – 17:00

Herepeia

09:00 – 17:00

Vaidei (partial)

09:00 – 17:00

Advertisement
Taratel (partial zona bisericii)

09:00 – 17:00

Lupeni, strazile Pomilor, Padurarilor

09:00 – 17:00

Petroșani, strazile Daranesti, Dealului, DN66 (partial), Transilvaniei, Bucegi, Muresului, Doinei, Ing. Caprar, Uzinei, Rosia, Nedeii, Carjei , Digului, Vasile Lupu, Ghorghe Sincai, Matei Basarab, statie carburanti Baril Oil, Auto service (langa Baril Oil), Centru ingrijire varstnici Bunicii Vaii Jiului

09:00 – 17:00

Miercuri, 22 Ianuarie 2025

Boz (parțial)

09:00 – 17:00

Advertisement
Sarmizegetusa (parțial)

09:00 – 17:00

Herepeia

09:00 – 17:00

Curechiu (parțial)

09:00 – 17:00

Vaidei (parțial)

09:00 – 17:00

Joi, 23 Ianuarie 2025

Advertisement
Boz (parțial)

09:00 – 17:00

Poieni

09:00 – 17:00

Herepeia

09:00 – 17:00

Curechiu (parțial)

09:00 – 17:00

Vaidei (parțial)

09:00 – 17:00

Advertisement

 

Lista întreruperilor programate se regăsește şi pe site-ul www.reteleelectrice.ro şi poate fi consultată în secțiunea Întreruperi programate.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Beneficiarii Programului Tranziție Justă din Hunedoara, sprijiniți prin sesiuni de instruire pentru implementarea proiectelor europene

Publicat

pe

Redactat de

În cadrul primelor sesiuni de instruire din acest an, beneficiarii Programului Tranziție Justă din județul Hunedoara au avut oportunitatea de a aprofunda aspectele esențiale ale implementării proiectelor europene.

Evenimentul a fost organizat în două sesiuni, desfășurate la Deva și Lupeni, și a avut ca scop clarificarea unor teme importante precum raportul de progres, planul de monitorizare, cererile de prefinanțare, plată și rambursare, dar și regulile de achiziții publice și informare.

Participanții au avut ocazia să discute în detaliu despre pașii necesari pentru o implementare eficientă a proiectelor, cu un accent deosebit pe transparența și corectitudinea procedurilor. Alexandru Kelemen, director executiv al Asociației pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului, a fost prezent la eveniment și a subliniat importanța colaborării între autorități și beneficiarii fondurilor europene pentru o tranziție justă reușită.

Sesiunile au oferit un cadru propice pentru un schimb deschis de idei, întrebări și soluții practice, iar ADR Vest a avut un rol central în susținerea acestora. Cu o implicare activă în transformarea regiunii, ADR Vest continuă să sprijine comunitățile locale în gestionarea cu succes a proiectelor finanțate din fonduri europene, contribuind la dezvoltarea durabilă a județului Hunedoara.

FOTO: ADRVEST

Citeste mai mult ...

Actualitate

Invitație la o întâlnire literară cu scriitorii din Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Pasionații de literatură sunt invitați la o întâlnire specială cu scriitorii hunedoreni.

Evenimentul, organizat de Asociaţia Oamenilor de Cultură şi Artă din judeţul Hunedoara (ASOCA), împreună cu Biblioteca Municipală Hunedoara, va avea loc marți, 21 ianuarie, de la ora 17:00, la Galeria de Arte din Hunedoara, în cadrul întâlnirilor de lectură organizate de ASOCA.

“Literatura este o fereastră către lumi noi, o modalitate de a explora gândurile, emoțiile și experiențele umane. Întâlnirile literare nu doar că ne îmbogățesc cunoștințele, dar și ne oferă ocazia de a interacționa cu autorii, de a le înțelege viziunea și de a descoperi povestiri care ne pot inspira și motiva. Așa cum spunea Mihai Eminescu, „Cărțile sunt cei mai buni profesori, căci înțelepciunea lor nu se pierde niciodată”, iar prin participarea la acest eveniment, veți avea șansa de a vă lăsa inspirați de creativitatea și talentul scriitorilor locali. De asemenea, tot Mihai Eminescu a subliniat că „Literatura este cea mai înaltă formă de a exprima gândirea umană”, iar noi credem că prin aceste întâlniri putem contribui la dezvoltarea și aprecierea literaturii în comunitatea noastră. Vă așteptăm cu drag și entuziasm, pentru a împărtăși momente de neuitat alături de cei care dau viață cuvintelor! Vom fi nespus de bucuroși de prezența dumneavoastră!”, au transmis organizatorii evenimentului.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate