Connect with us
Data: 25/02/2025
.

Actualitate

Motivarea instanței în cazul arestării lui Traian Berbeceanu

Publicat

pe

Curtea de Apel Alba Iulia a făcut publică motivarea deciziei de eliberare a unor mandate de arestare preventivă pe 29 de zile în dosarul în care comisarul șef BCCO Traian Berbeceanu este învinuit de procurorii DIICOT Alba de comiterea infracțiunilor de sprijinire a unui grup infracţional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii. Alături de acesta au mai fost arestați preventiv pentru 29 de zile și soții Biriescu, considerați lideri ai unei grupări specializată în afaceri ilegale cu produse petroliere.

 

Vă prezentăm, integral, extrasul pentru informare al încheierii penale nr.30/2013:

 

”Examinând propunerea de arestare preventivă Curtea apreciază că aceasta este întemeiată, din următoarele considerente:

Advertisement

 

Prealabil examinării pe fond a propunerii de arestare preventive Curtea va analiza legalitatea sesizării instanţei, inculpaţii, prin apărătorii aleşi invocând faptul că în cauză sunt incidente disp. art. 197 al. 2 C.p.p. referitoare la nulitatea absolută a actului de sesizare.

 

Se invocă, în esenţă faptul că propunerea de arestare a inculpaţilor este nulă deoarece prealabil întocmirii acesteia inculpaţii nu ar fi fost ascultaţi în prezenţa apărătorilor aleşi, încălcându-se astfel disp. art. 150 C.p.p.

 

Advertisement

Curtea, analizând actele existente la dosarul cauzei, în raport de dispoziţiile legale invocate, constată că motivele de nelegalitate invocate sunt nefondate din următoarele considerente:

 

Astfel, prin ordonanţa din 23.10.2013 – ora 16.50 a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de învinuitul Biriescu Titus Gabriel ( f. 91 – 153 vol. 1 ), prin ordonanaţa din 23.10.2013 – ora 22.30 ( f. 154 – 215 vol. 1 ) faţă de înv. Biriescu Anişoara Ramona şi prin ordonanaţa din 23.10.2013 – ora 23.58 ( vol. 1 f. 216 – 277 ) a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de înv. Berbeceanu Traian.

 

După punerea în mişcare a acţiunii penale, fiecare dintre inculpaţi a fost înştiinţat despre acest fapt şi în prezenţa apărătorilor aleşi au declarat că au luat la cunoştinţă despre punerea în mişcare a acţiunii penale şi au făcut declaraţii sau şi-au menţinut poziţia procesuală de a uza de dreptul de a nu face declaraţii, având cunoştinţă de temeiurile de fapt şi de drept ale acuzaţiilor reţinute în sarcina lor.

Advertisement

 

Inculpatul Biriescu Titus Gabriel a fost ascultat în prezenţa apărătorului ales la ora 17.00 din 23.10.2013 ( vol. 1 f. 324 ), inculpata Biriescu Anişoara Ramona a fost ascultată la ora 22.35 din 23.10.2013 în prezenţa apărătorului ales ( vol. 1 f. 367 ) şi inculpatul Berbeceanu Traian a fost asculat în prezenţa apărătorilor aleşi la ora 00.02 din 24.10.2013 ( vol. 1 f. 299 ).

 

Este cert că inculpaţii au fost ascultaţi de către procuror în calitate de inculpaţi, după punerea în mişcare a acţiunii penale.

 

Advertisement

Practic apărarea susţine că deşi inculpaţii au fost ascultaţi în această calitate, procurorul, înainte de a formula propunerea de arestare preventivă trebuia să îi asculte din nou pe inculpaţi pentru ca aceştia să-şi expună punctul de vedere asupra propunerii formulate.

 

Curtea apreciază că o asemenea interpretare a dispoziţiilor legale referitoare la arestarea inculpatului în cursul urmăririi penale este excesivă şi adaugă la lege atâta timp cât inculpaţilor le-a fost adus la cunoştinţă că faţă de ei s-a pus în mişcare acţiunea penală, li s-au prezentat acuzaţiile şi încadrarea juridică a faptelor de care sunt acuzaţi şi au fost ascultaţi în prezenţa apărătorilor aleşi, în calitate de inculpaţi.

 

Din economia textelor legale invocate nu rezultă că procurorul, înainte  de a formula propunerea, are obligaţia să asculte din nou inculpaţii şi chiar şi aşa, înainte de întocmirea acestei propuneri, inculpaţii au fost ascultaţi în calitate de inculpaţi.

Advertisement

 

În concluzie, Curtea apreciază că instanţa a fost legal sesizată, inculpaţii au beneficiat de toate drepturile conferite de dispoziţiile legale referitoare la ascultarea lor în calitate de inculpaţi, aspectele de nulitate absolută invocate de apărare fiind nefondate.

 

Pe fondul cauzei:

 

Advertisement

În cauză sunt întrunite condiţiile prev. de art. 143 al. 1 C.p.p., existând probe şi indicii temeinice din care rezultă presupunerea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit  faptele de care sunt acuzaţi – fapte prevăzute de legea penală şi există cazurile în care se dispune arestarea inculpatului, prevăzut de art. 148 al. 1 lit. b şi f C.p.p., respectiv există date că aceştia încearcă să zădărnicească în mod direct sau indirect aflarea adevărului prin influenţarea unei părţi, a unor martori , ori prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de probă, pedeapsa prevăzută de lege este mai mare de 4 ani, iar lăsarea în libertate a inculpaţilor prezintă un pericol pentru ordinea publică.

 

Din coroborarea actelor existente la dosarul cauzei, a declaraţiilor martorilor, învinuiţilor, inculpaţilor, a documentelor economice, contabile şi a expertizelor efectuate, a proceselor verbale de transcriere a convorbirilor telefonice şi ambientale, rezultă existenţa unor fapte sau informaţii apte să convingă un observator obiectiv că este posibil ca persoanele din cauză să fi săvârşit infracţiunile, bănuiala legitimă fiind evidenţiată de următoarele date factuale:

 

(………………………………………………………………………………………..)

Advertisement

 

Constatând existenţa indiciilor temeinice de săvârşire a faptelor de către inculpaţii Biriescu Titus Gabriel, Biriescu Anişoara Ramona şi Berbeceanu Traian, Curtea va analiza existenţa cazurilor prev. de art. 148 al. 1 lit. b şi f C.p.p., ca temeiuri ale dispunerii arestării preventive:

 

Se constată că în cauză subzistă temeiul prev. de art. 148 lit. b C.p. cu privire la toţi inculpaţii.

 

Advertisement

 Astfel, există date că inculpaţii Biriescu Titus Gabriel şi Biriescu Anişoara Ramona vor încerca să zădărnicească în mod direct sau indirect aflarea adevărului prin influenţarea unor martori, ori prin distrugerea,alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de probă.

 

Se remarcă faptul că în mod constant inculpaţii au încercat să ascundă documente vizând activitatea firmelor controlate de ei, astfel că există riscul ca, lăsaţi în libertate aceştia să distrugă sau să altereze mijloacele de probă sau să influenţeze persoane care pot da relaţii asupra faptelor de care sunt acuzaţi.

 

Apărarea a susţinut că în cauză ar fi o dublă sancţiune dispunerea arestării pe acest temei deoarece infracţiunile de care sunt acuzaţi inculpaţii au ca element material aceeaşi modalitate de săvârşire.

Advertisement

 

Curtea arată că în cauză nu se poate considera că dispunerea arestării în baza art. 148 lit. b C.p.p. constituie o sancţiune dublă, având în vedere faptele pentru care inculpaţii sunt cercetaţi.

 

Chiar dacă unele fapte reţinute în sarcina inculpaţilor au ca modalitate de săvârşire ascunderea unei surse impozabile, nu toate infracţiunile economice ce li se reţin au o asemenea modalitate de săvârşire şi nu se poate asimila o modalitate de săvârşire a unei fapte penale cu o cerinţă legală în baza căreia se poate dispune arestarea preventivă.

 

Advertisement

În cauză cercetările se află la început şi există riscul ca  lăsaţi în libertate inculpaţii să ascundă mijloacele materiale de probă – cu atât mai mult cu cât există posibilitatea extinderii cercetărilor şi asupra altor societăţi comerciale implicate, precum şi influenţarea martorilor care cunosc diverse aspecte ale activităţii infracţionale desfăsurate de inculpaţi.

 

Referitor la inculpatul Berbeceanu Traian:

 

În cauză există riscul evident de posibilitate a zădărnici urmărirea penală aflată la început, precum şi de influenţare a martorilor, de distrugere, alterare sau sustragere a mijloacelor materiale de probă.

Advertisement

 

Prin poziţia avută în raport cu subordonaţii săi şi cu autoritatea pe care a avut-o şi o are asupra acestora apare evidentă posibilitatea zădărnicirii anchetei. Notorietatea de care se bucură inculpatul şi poziţia sa virulentă faţă de unii colegi şi colaboratori procurori, reliefată prin divulgarea în mas media a unor aspecte legate de cauzele aflate în lucru la organele de urmărire penală, prin care s-au divulgat aspecte vizând modalităţi şi procedee de anchetă, cauze aflate în lucru, întăresc convingerea instanţei că există riscul major ca inculpatul să influenţeze ancheta şi să zădărnicească direct sau indirect aflarea adevărului în această cauză precum şi în alte cauze despre care a divulgat public date.

 

Se remarcă faptul că atât la domiciliul inculpatului cât şi în incinta biroului său s-au găsit cu ocazia percheziţiilor efectuate mai multe acte care vizau atât cauze aflate în lucru cât şi alte cauze neînregistrate. S-au mai găsit de asemenea acte având caracter secret care nu erau deţinute legal în locaţiile respective, existând riscul ca aceste date  să fie folosite nu în scopul în care au fost întocmite, ci pentru a influenţa ancheta şi de a îngreuna aflarea adevărului.

 

Advertisement

La fel, raportat la persoana sa şi funcţia pe care a deţinut-o, persoanele pe care le cunoaşte există riscul real de a influenţa martorii care cunosc diferite împrejurări care au legătură cu cauza.

 

Jurisprudenţa CEDO a statuat că în cazul infracţiunilor de crimă organizată există un risc general ce derivă din natura organizată a activităţii infracţionale a inculpatului care poate fi acceptată ca o baza pentru detenţie în stadiul iniţial al procedurii ( KANKOWSKI/Polonia, 2005).

 

Cel puţin în stadiul iniţial al anchetei se justifică deţinerea inculpatului pentru a-l împiedica să interfereze cu cercetările ce se efectuează, existând în această cauză un risc major de împiedicare a bunei desfăşurări a procesului penal.

Advertisement

 

Pentru toţi inculpaţii din prezenta cauză Curtea apreciază că printre riscurile pertinente care sunt de natură să justifice luarea faţă de persoanele în cauză  a unei detenţii provizorii sunt acelea că  inculpaţii odată eliberaţi vor suprima probe sau  vor exercita presiuni asupra martorilor, ori vor stabili  înţelegeri dăunătoare anchetei, cu diferite persoane capabile să  le ofere un sprijin ( Ringeisen/ Austria 1998).

 

Mai reamintim că în speţa de faţă este justificată plasarea inculpaţilor în detenţie, cel puţin la începutul anchetei pentru  a-i împiedica să o  perturbe, fiind vorba despre o cauză complexă care necesită  cercetări multiple dificile şi laborioase.

 

Advertisement

Curtea constată că în cauză subzistă cazul prev. de art. 148 lit. f C.p.p., în ce priveşte pe inculpaţi.

 

Curtea consideră că în cauză sunt întrunite cumulativ exigenţele impuse de   art. 148 lit.f C.p.p., dar şi cel prev. de art.5 paragraful 1 lit.c din CEDO, fiind respectată condiţia existenţei unei bănuieli legitime, plauzibile, verosimile care să justifice luarea măsurii preventive a privării de libertate. Dacă în ceea ce priveşte prima condiţie prev. de art. 148 lit.f C.p.p., existenţa acesteia este indiscutabilă, Curtea va analiza întrunirea în speţa de faţă a celei de a doua condiţii, vizând pericolul concret pentru ordinea publică pe care l-ar genera lăsarea inculpaţilor în libertate.

 

În aprecierea acestui pericol, fără a fi indisolubil legată de o examinare a gravităţii faptelor, gravitate incontestabilă de altfel, nu poate fi totuşi disociată de aspectele ce ţin de natura acuzaţiilor aduse (infracţiuni economice cu consecinţe deoasebit de grave, infracţiuni de sprijinire şi favorizare a unor persoane care au comis asemenea fapte precum şi fapte ce ţin de criminalitatea organizată, obstrucţionarea justiţiei), de repetabilitatea acestora, de rezonanţa socială pe care o poate determina luarea la cunoştinţă a acestor fapte, de impactul major pe  care-l generează în conştiinţa socială suspiciunea că un poliţist cu notorietate de onestitate (în ce-l priveşte pe inc. Berbeceanu), ale cărui prerogative principale le reprezintă descoperirea faptelor de criminalitate organizată şi instrumentarea acestor cauze cu obiectivitate şi imparţialitate, uzează de poziţia pe care o are în vederea ascunderii unor asemenea fapte şi aservirii activităţii sale unor interese personale  şi colaterale.

Advertisement

 

Trebuie remarcat continuitatea în timp a faptelor presupus a fi fost săvârşite de inc. Berbeceanu, ceea ce denotă pericolul social evident pe care acesta îl reprezintă. Astfel, s-a dovedit cu actele existente la dosarul cauzei că cel puţin de 7 ani a vut cunoştinţă de faptele grave comise de către C.L. şi cu toate acestea, a înţeles să nu se sesizeze oficial şi în calitatea sa de existenţa infracţiunilor comise şi nici să informeze asupra acestor fapte. Mai mult, l-a folosit pe acesta, cu justificarea că îl putea determina să „colaboreze” chiar în cauze în care avea un interes personal.

 

Curtea subliniază că existenţa unor suspiciuni rezonabile cu privire la săvârşirea de către inculpaţi a unor fapte grave şi repetate de genul celor expuse mai sus, fapte care au luat o amploare deosebită în societatea actuală, precum şi calitatea pe care inculpatul o are – cu referire la inc. Berbeceanu, aceea de poliţist care avea şi influenţă de formator asupra subordonaţilor săi şi exigenţele cărora acesta se impunea să se supună prin prisma poziţiei sale de apărător al legii, conving un observator obiectiv că ordinea publică este în acest moment realmente ameninţată, ameninţarea fiind una reală, actuală şi suficient de gravă pentru un interes fundamental al societăţii.

 

Advertisement

Curtea reţine că prin deosebita lor gravitate şi reacţia publicului faţă de săvârşirea lor, anumite infracţiuni, cum sunt infracţiunile reţinute în speţa de faţă, pot produce o anumită „tulburare socială”, de natură a justifica o detenţie provizorie pe o anumită perioadă de timp.

 

 Curtea, având în vedere natura acuzaţiilor aduse inculpaţilor Biriesc Titus şi Biriesc Anişoara precum şi calitatea inculpatului Berbeceanu este îndreptăţită să creadă că privarea de libertate este necesară şi prin prisma dispoziţiilor art. 136 Cod procedură penală, vizând scopul şi categoriile măsurilor preventive, pentru a nu perturba desfăşurarea anchetei, cel puţin la începutul ei, arătând că în timp doar imperativele urmăririi penale nu mai justifică detenţia celui în cauză pentru că în mod normal riscurile iniţiale ale perturbării ei se atenuează pe măsura efectuării investigaţiilor necesare, a obţinerii unor probe suplimentare şi a efectuării verificărilor. În acest sens Curtea apreciază, raportat la nivelul actual al investigaţiilor, că plasarea în detenţie a inculpaţilor este justificată de motive pertinente şi suficiente.

 

Apărările formulate de inculpaţi în sensul netemeiniciei acuzaţiilor aduse nu sunt, în opinia Curţii, suficiente şi relevante pentru a respinge propunerea de faţă. În acest sens Curtea arată că faptele care au dat naştere la bănuielile în discuţie nu trebuie să fie de acelaşi nivel ca cele necesare pentru justificarea unei condamnări sau chiar a fundamenta o anumită acuzaţie, astfel încât autorităţile judiciare, prin prisma art. 5 pg. 1 lit. c din Convenţie nu sunt obligate să prezinte probe suficiente pentru a formula o acuzare completă în momentul formulării propunerii (cauza Murray vs U.K.).

Advertisement

 

De asemenea luarea măsurii preventive faţă de inculpaţi este justificată şi de considerente de economie şi utilitate procedurală, considerente ce ţin  de existenţa unei bănuieli  de natură a convinge un observator obiectiv că există riscul  ca inculpaţii să  împiedice administrarea  justiţiei (Wemhoff/Germania).

 

Fără a minimaliza aspectele de ordin personal invocate în apărare de către inculpaţi, şi anume, starea de boală a inculpatei Biriesc sau conduita socială ireproşabilă, cariera de excepţie, statutul recunoscut în societate – în ce-l priveşte pe inculpatul Berbeceanu, Curtea precizează că necesitatea ocrotirii unui interes de ordine publică, general al societăţii, primează protejării celui privat al inculpaţilor, astfel încât luarea măsurii este indispensabilă pe baza circumstanţelor.

 

Advertisement

Curtea a analizat în cadrul verificărilor sale şi posibilitatea instituirii faţă de inculpat a unor măsuri neprivative de libertate conf. art. 136 al. 8 C.p.p., însă în condiţiile date acestea au fost considerate insuficiente pentru protejarea unui interes fundamental al societăţii, apreciindu-se că în cauză nu există garanţii reale în sensul desfăşurării optime a anchetei penale şi a creării convingerii că reacţia autorităţilor faţă de asemenea fapte săvârşite de persoane considerate respectabile sau care trebuiau să ancheteze asemenea fapte este una fermă şi eficientă.

 

Faţă de considerentele expuse, Curtea va admite propunerea formulată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT- Serviciul Teritorial Alba Iulia în dosarul nr. 13/D/P/2011  şi, în consecinţă:

 

În baza art. 143 C.pr.penală, art.149 ind.1 al.10 C.proc.pen. raportat la  art.148 alin.1 lit. b şi f C.proc.pen. va  dispune arestarea preventivă a inculpaţilor:

Advertisement

 

1. BIRIESCU TITUS GABRIEL – (…).

 

2. BIRIESCU ANIŞOARA RAMONA – (…).

 

Advertisement

pe o durată de 29 de zile începând cu data 24.10.2013 până la data de 21.11.2013.

 

3. BERBECEANU TRAIAN – (…).

 

pe o durată de 29 de zile începând cu data 25.10.2013 până la data de 20.11.2013.

Advertisement

 

Cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâneîn sarcina acestuia.

 

Pentru aceste motive,

 

Advertisement

ÎN NUMELE LEGII

 

D I S P U N E:

 

Admite propunerea formulată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT- Serviciul Teritorial Alba Iulia în dosarul nr. 13/D/P/2011  şi, în consecinţă:

Advertisement

 

În baza art. 143 C.pr.penală, art.149 ind.1 al.10 C.proc.pen. raportat la  art.148 alin.1 lit. b şi f C.proc.pen. dispune arestarea preventivă a inculpaţilor:

 

1. BIRIESCU TITUS GABRIEL – (…).

 

Advertisement

2. BIRIESCU ANIŞOARA RAMONA – (…).

 

pe o durată de 29 de zile începând cu data 24.10.2013 până la data de 21.11.2013.

 

3. BERBECEANU TRAIAN – (…).

Advertisement

 

pe o durată de 29 de zile începând cu data 25.10.2013 până la data de 20.11.2013.

 

Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

 

Advertisement

Cu recurs în 24 ore de la pronunţare cu inc. Biriescu Titus Gabriel şi de la comunicare cu ceilalţi inculpaţi.

 

Dată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţă publică azi, 24.10.2013, ora 21.45

Advertisement

Actualitate

Fermierii invitați la o sesiune de informare APIA privind accesarea fondurilor europene

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții administrației locale din Hațeg au anunțat organizarea unei sesiuni de informare dedicate fermierilor din județul Hunedoara, cu scopul de a facilita o depunere corectă a cererilor de plată și de a asigura o absorbție cât mai mare a fondurilor europene. Evenimentul, organizat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), va avea loc vineri, 28 februarie 2025, începând cu ora 10:00, la sediul Primăriei Hațeg, situat pe strada Piața Unirii nr. 6.

În cadrul sesiunii, fermierii vor primi informații detaliate despre condițiile de eligibilitate, etapele procesului de depunere a cererilor de plată și eventualele erori care trebuie evitate pentru a accesa sprijinul financiar. Specialiștii APIA vor răspunde întrebărilor participanților și vor oferi recomandări practice pentru optimizarea accesării fondurilor destinate agriculturii.

Autoritățile locale și APIA încurajează fermierii să participe la această sesiune, subliniind importanța accesării sprijinului european pentru dezvoltarea agriculturii în județul Hunedoara.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA ORAȘULUI HAȚEG

Citeste mai mult ...

Actualitate

Distrugere de muniție în poligonul Bârcea Mică: Cetățenii sunt sfătuiți să evite zona

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Deva a anunțat că Unitatea Militară 01794 Deva va desfășura activități de instrucție și distrugere de muniție în poligonul cu destinație specială din zona Bârcea Mică, în zilele de 25 și 27 februarie 2025, între orele 09:00 și 14:00.

În cadrul acestor exerciții, vor avea loc detonări controlate ale unor încărcături de exploziv, toate operațiunile desfășurându-se în condiții stricte de siguranță. Autoritățile asigură că se vor respecta toate normele de securitate, protecția mediului și măsurile de apărare împotriva incendiilor.

Pentru prevenirea incidentelor, accesul populației în zona poligonului este strict interzis pe durata desfășurării acestor activități. Locuitorii din apropiere sunt sfătuiți să evite zona și să respecte indicațiile autorităților.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Corvinul – Craiova, meci televizat

Publicat

pe

Redactat de

Din cauza exluderii din competiție a celor de la CS Mioveni, Corvinul Hunedoara nu a jucat în etapa a XVIII-a din Liga 2 de fotbal, prima care s-a jucat în acest an, când trebuia să facă deplasarea în Argeș. Hunedorenii vor reveni într-un meci oficial în etapa a XIX-a.

Duminică, 2 martie, de la ora 12:30

În această antepenultimă etapă a sezonului regular, hunedorenii vor juca pe teren propriu, cu FCU Craiova. Meciul Corvinul Hunedoara – FCU Craiova este programat duminică, 2 martie, cu începere de la ora 12:30, și va fi transmis, în direct, pe DigiSport și pe Primasport, deținătorii drepturilor de televizare urmând a anunța, în timp util, pe care dintre canalele celor două posturi va putea fi vizionată partida.

Etapă a oaspeților

Nu doar Corvinul a stat în etapa a XVIII-a, ci și CSM Reșița, echipă care trebuia să întâlnească, pe teren propriu, pe Viitorul Târgu Jiu, altă echipă exclusă din competiții. Astfel că din etapă s-au jucat, până acum, șapte meciuri, și doar într-unul dintre acestea echipele gazdă au obținut victoria, fiind vorba despre întâlnirea Steaua – FC Voluntari, scor 2-1. În alte patru jocuri s-au impus oaspeții, fiind vorba despre întâlnirile Metalul Buzău – AFC Câmpulung 0-1, CSC Dumbrăvița – Ceahlăul 1-2, FC Bihor – Unirea Ungheni Ungheni 0-2 și Concordia Chiajna – Metaloglobus 2-3. În celelalte două meciuri ale rundei s-au consemnat remize albe, scorul de 0-0 fiind înregistrat în partidele CSM Focșani – CS Afumați și CSM Slatina – Chindia. Etapa se încheie marți, 25 februarie, cu meciurile Csikszereda – CSC Șelimbăr, care va începe de la ora 17:15, și FCU Craiova – FC Argeș, programat de la 19:30, ambele jocuri urmând a fi televizate, în direct, pe DigiSport 1 și, respectiv, PrimaSport 1.

Advertisement

Se țin aproape de play-off

Pe corviniștii îi interesează foarte mult deznodământul meciului FCU Craiova – FC Argeș, și nu doar din prisma că doljenii le vor fi viitorii adversari, ci și a situației din clasament. La ora actuală Corvinul este pe VIII, cu 25 de puncte din 16 meciuri, la unul de locul VI, ultimul care duce în play-off, obiectivul hunedorenilor din acest sezon, chiar dacă nu au drept de promovare. Argeșul este pe VII, cu 26 de puncte din 15 meciuri, la fel ca și Voluntariul (VI, 16 j). Craiova este pe X, cu 23 puncte (25 j), la fel ca și Slatina (IX, 16 j), și, în cazul unei victorii a doljenilor în meciul cu Argeșul, aceștia vor trece în fața Corvinului.

Situația din clasament

În momentul de față, primele două clasate, Csikszereda (38p, 15j) și Steaua (37p, 17j) sunt deja calificate în play-off, foarte aproape de acest obiectiv fiind și echipa de pe trei, Metaloglobus (32p, 17 j), în ierarhie urmând Reșița și Afumați (ambele 27p, 16j). În partea inferioară a clasamentului găsim, în ordine, pe Buzău, Ceahlăul (ambele 22p, 16j), Concordia (21p, 16j), Chindia (17p, 17j), Ungheni (17p, 16j), Bihor (15p, 16j), Șelimbăr (14p, 16j), Focșani (13p, 17j), Dumbrăvița (12p, 17j) și Câmpulung (7p, 16j), ultimele trei echipe menționate urmând a evolua, cu certitudine, în play-out.

Ce urmează

Advertisement

La finele sezonului regular primele șase clasate vor juca în play-off, fiecare cu fiecare, tur – retur. În mod teoretic, primele două clasate promovează în SuperLigă, iar următoarele două vor juca baraj. Spunem în mod teoretic, întrucât sunt opt echipe care nu au drept de promovare, dar trei, dacă nu chiar patru, pot ajunge în play-off. Este vorba despre Steaua, deja calificată, Afumați și Corvinul, la care se poate adăuga și Slatina, celelalte fiind Ungheni, Șelimbăr, Focșani și Dumbrăvița. Dacă vor fi 4 sau 5 echipe cu drept de promovare în play-off situația e simplă, dar se poate complica dacă numărul va fi de 3, foarte posibil, sau chiar 2. Astfel, dacă vor fi trei echipe cu drept de accedere în primul eșalon în play-off, primele două clasate dintre acestea vor promova direct, iar a treia va merge la baraj. Necunoscuta apare în ce privește a doua echipă de baraj, nefiind reglementări clare în acest sens. Foarte probabil dacă în play-out pe primul loc într-o serie va fi o serie câștigată de o echipă cu drept de promovare, iar cealaltă de una fără, prima menționată va merge la baraj. Pe de altă parte, dacă două echipe cu drept de promovare vor câștiga seriile din play-out, nu este clar care va merge la baraj. Și asta pentru că în regulamentul de organizare al competiției este prevăzut, doar la departajarea echipelor de la retrogradare, un criteriu, cel al punctelor acumulate în play-out, fără a fi menționat și un eventual meci de departajare între cele aflate în cauză. Iar situații relativ similare ar putea apărea și în cazul în care în play-off vor fi doar două echipe cu drept de promovare, scenariu, însă, mai puțin probabil. Este, însă, cert, că la barajul de promovare a treia din play-off va juca cu locul 8 din play-out-ul SuperLigii, iar a patra cu locul 7, în dublă manșă, ordinea de găzduire a meciurilor urmând a fi stabilită prin tragere la sorți.

Mai simplu la retrogradare

În ce privește play-out-ul, la retrogradare, mai exact, lucrurile par a fi mai simple. Astfel, vor fi două serii de câte 7 echipe, dacă nu se mai retrage nimeni din competiție, iar participantele vor juca fiecare cu fiecare un singur meci. Vor fi, astfel, șapte etape, iar fiecare echipă va juca șase meciuri, trei acasă și trei în deplasare, așa cum reiese din pozițiile alocate prin Tabela Berger, și va sta în câte o etapă. Vor retrograda direct locurile 7 din fiecare serie, iar locurile 6 vor juca un baraj de menținere, în dublă manșă, cu turul pe terenul echipei din grupa A. Această grupă A va avea în componență locurile 7, 10, 11, 14, 15, 18 și 19 din sezonul regular, iar pozițiile 8, 9, 12, 13, 16, 17 și 20 vor evolua în grupa B. În cazul în care se retrag una sau două echipe din play-out, existând, din păcate, semnale în acest sens, barajul între locurile 6 rămâne valabil. În schimb, însă, dacă vor fi trei retrageri, play-out-ul nu își mai are rost, întrucât nu va mai retrograda nimeni.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate