
Liderul BNS deplânge soarta lucrătorilor din subteran
În zonă au primat interesele unor grupuri mici şi niciodată minerii din Valea Jiului nu au stat pe primul loc.
Asta spune acum Dumitru Costin (foto mic), liderul Blocului Naţional Sindical (BNS) care a înţeles că, de-a lungul anilor, ortacii au fost mereu minţiţi şi amăgiţi.
În 2013 sunt tehnologii din 1960
Nu s-a învestit niciun leu în tehnologii pentru mineri. Au existat bani, spune Dumitru Costin, dar ei au ajuns doar la ”băieţii deştepţi” de la noi, fără ca minerii să aibă vreun avantaj, iar acum duc o muncă de ocnaşi. „Cărbunele scos din Valea Jiului nu poate avea valoare decât într-un complex energetic. Ani în şir, în ciuda banilor care, în anii ’90, eu pot da şi cifre, au fost pompaţi spre zona voastră, din bugetul Ministerului Economiei. Acei bani nu trebuiau să intre doar în subvenţii pentru salariile lucrătorilor, ci să ducă şi în investiţii şi retehnologizare. Eu am intrat de două ori în minele de aici. Vreau să vă spun că am fost şocat de ceea ce am descoperit aici. Oamenii aceştia lucrează în condiţii absolut inumane. Munca lor e ocnă, o adevărată pedeapsă, iar riscurile la care sunt supuşi în fiecare zi, în fiecare minut de ceas sunt uriaşe. Până acum, nimeni nu a întrebat ce s-a făcut cu banii aceia de investiţii!Aţi adus echipamente vechi de prin alte părţi, le-aţi vopsit pe cele vechi, aţi furat banii şi acum, în 2013 oamenii lucrează cu tehnologii din anul 1960”, a spus la Petroşani, Dumitru Costin,liderul BNS.
„Trebuie ras tot, apoi făcut turism”
Mai mult, Costin susţine că în Valea Jiului nu s-a vrut niciodată nimic şi că tot ce s-a zis până acum sunt doar vorbe în vânt, iar realitatea din teren e una jalnică. „Eu am venit aici în 2008 şi am lucrat cu o echipă multi-disciplinară de la noi. Am venit la Petroşani cu oameni de la mai multe ministere, care puteau să aducă ceva către această comunitate. Ne-am răcit gura şi am pierdut timpul inutil, pentru că de atunci nu s-a întâmplat nimic. În afară de faimosul proiect cu telegondola, alte lucruri nu s-a discutat. Aici e o comunitate care ar avea acces la foarte multe resurse financiare, dar cei care vă conduc nu au preocupări de acest gen. Toţi sunt o apăşi un pământ şi îşi văd doar de interesele lor personale”, a mai adăugat Costin.
Sindicalistul vede renaşterea zonei, dar după ce totul va fi ras din temelii. „Zona ar trebui curăţată din temelii, că arată cumplit. Ar trebui ecologizată,că aveţi foarte multe hale. Infrastructura trebuie reabilitată, conductelede apă, de încălzire, la fel. Există resurse, dar trebuie să existe şi preocupare. Abia apoi se poate să vă gândiţi să faceţi turism. Acum nu se poate”, a conchis Dumitru Costin.