Actualitate
“No, gata? No, hai!”. Trei alpiniști brădeni au plecat să cucerească Vârful Aconcagua din Argentina
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/01/421890251_6998789540241843_1589166382820693977_n-1-e1706518935332.jpg)
Trei alpiniști brădeni au pornit într-o expediție montană deosebit de dificilă, ce are ca obiectiv ascensiunea pe Vârful Aconcagua din Argentina, cel mai înalt de pe cele două continente americane şi unul dintre cele mai importante şapte vârfuri din lume.
Echipa formată din brădenii Radu Pavel, Silviu Nemeș și Dan Gligor, din Vața de Jos, a plecat, duminică, în expediție pe vârful Aconcagua din Argentina.
![](http://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/01/421890251_6998789540241843_1589166382820693977_n.jpg)
Sursa foto: Florin Cazacu/Facebook
“Brădenii noștrii se alătură unui grup mai numeros din România, care participă la această adevarată aventură (…) Sperăm ca steagul României și al municipiului Brad să fluture la 6.961 metri, dus acolo pentru prima dată de o echipă de brădenii. Le dorim baftă să ajungă pe vârf, vreme bună și să se întoarcă sănătoși acasă cu visul împlinit. Dumnezeu să le ajute!”, a transmis primarul municipiului Brad, Florin Cazacu.
„Efortul unei asemenea ascensiuni este deosebit de ridicat”
Vârful Aconcagua are o înălțime de 6.961 metri, este cel mai înalt vârf montan din America, cel mai înalt vârf montan din emisfera vestică a planetei și este unul dintre cele mai importante șapte vârfuri ale lumii.
Expediția pe munte va dura aproximativ 14 zile, în condiții meteo deosebit de grele, iar de la o anumită altitudine, lipsa de oxigen va fi un factor care va accentua foarte mult dificultatea ascensiunii spre vârf.
Echipa de brădeni a plecat duminică, 28 ianuarie, din București, și se va întoarce în țară în data de 18 februarie 2024. “Periodic, sper să am informațiile de la echipa de brădeni și voi prezenta evoluția expediției, care se anunță deosebit de dificilă cu temperaturi de -25 grade C, dormit în cort, iar greutatea echipamentului transportat individual de la 5.900 m spre vârf, este de aproximativ 25 de kilograme. Efortul unei asemenea ascensiuni este deosebit de ridicat”, a mai spus Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.
Grupul din România a plecat spre Aconcagua la câteva zile dupa tragedia petrecută pe același vârf unde alpinista româncă Mihailea Gabi Ianoși a plătit cu viața împlinirea visului de a atinge vârful Aconcagua.
Actualitate
Două noi contracte, semnate de Apa Prod SA Deva. Investiții importante în infrastructura de apă, în 13 localități din județ
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/Apa-Prod-SA-Deva-1-scaled-1.jpg)
Operatorul regional al serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare, compania SC Apa Prod SA Deva anunță semnarea a două noi contracte de lucrări aferente „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Hunedoara, în perioada 2014 -2020”. Investiții importante în infrastructura de apă vor fi realizate în municipiul Deva, precum și în alte 12 localități din județ.
Ambele contracte au o valoare totală de peste 180 de milioane de lei. Primul dintre acestea, „Extinderea și reabilitarea rețelelor de distribuție apă potabilă și a rețelelor de canalizare în municipiul Deva și comunele Cârjiți, Brănișca, Ilia și Zam”, semnat cu APC HARD CONSTRUCT, lider al asocierii și asociații DIMEX 2000 COMPANY SRL, GEVIS PROTEAM SRL, are o valoare totală de 104.811.285,89 lei (fără TVA). Al doilea contract, “Înființare și reabilitare conducte de transport, stații de pompare, stații de clorinare, rezervoare în municipiul Deva și comunele Carjiti, Branisca, Ilia, Dobra și Zam. Sursă apă în comuna Zam”, semnat cu SC AWE INFRA SRL, lider al asocierii și asociații HYDROSTROY AD, AQUA TECHNOLOGY DESIGN SRL, are o valoare totală de 76.431.729,18 lei (fără TVA).
Potrivit reprezentanților companiei Apa Prod SA Deva, contractele cuprind lucrări în aria de acoperire a UAT Deva, Cârjiți, Vețel, Șoimuș, Brănișca, Ilia, Gurasada, Dobra, Hațeg, Bretea Română, Călan, Simeria, Zam.
Peste 28 de kilometri din rețeaua de distribuție a apei – reabilitați, în Deva
În municipiul Deva se vor reabilita peste 28 de kilometri din rețeaua de distribuție a apei potabile, care cuprind stații de pompare, hidranți și peste 1.100 de branșamente și 16 kilometri din rețeaua de canalizare. În celelalte UAT-uri prevăzute în contracte se vor înființa peste 36 de kilometri de rețea pentru distribuția apei potabile. „Prin realizarea obiectivelor din contract, o mare parte din rețeaua existentă va fi reabilitată și extinsă, astfel încât accesul la apă potabilă și la canalizare să fie asigurat pentru locuitorii din zona investiției. Prin implementarea investițiilor din proiect, vor crește calitatea și gradul de siguranță în furnizarea apei potabile către populație”, arată reprezentanții societății Apa Prod SA Deva.
Lucrările se estimează că vor fi finalizate în luna septembrie 2026 și vor contribui la realizarea obiectivului principal al Apa Prod: Furnizarea unei ape sigure, de calitate.
Proiectul este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul de Dezvoltare Durabilă, conform O.U.G.109/2022
Lucrările proiectate în cadrul acestor contracte
Sistemul de alimentare cu apă:
UAT DEVA
-Reabilitarea rețelei de alimentare cu apă în municipiul Deva cu lungimea de L= 28.220 m, 267 hidranti, 1.169 branșamente, 161 cămine de vane
UAT Cârjiți
-Extinderea rețelei de alimentare cu apă în localitatea Cârjiți, Cozia și Almașu Sec, cu lungimea de L= 4.787 m, 24 hidranți, 184 branșamente, 21 cămine de vane
UAT Brănișca
-Extinderea rețelei de alimentare cu apă in localitățile Brănișca, Rovina, Boz și Târnăvița, cu lungimea deL= 10.425 m, 25 hidranți, 550 branșamente, 24 cămine de vane
UAT Ilia
-Extinderea rețelei de alimentare cu apă în localitățile Ilia, Bretea Mureșană, Sârbi și Bacea, cu lungimea deL= 13.581 m, 35 hidranți, 511 branșamente, 31 cămine de vane
-4 stații noi de pompare apă potabilă și anume: SP Săcămaș, SP Sârbi 1, SP Sârbi 2, SP Bacea
UAT Zam
-Extinderea rețelei de alimentare cu apă în localitățile Zam, Sălciva și Pojoga, cu lungimea deL= 7.853 m, 21 hidranți, 259 branșamente, 7 cămine de vane
Sistemul de canalizare:
UAT DEVA
-Extindere rețea de canalizare în lungime totală de L= 332m, 12 racorduri, 9 cămine de vizitare;
-Reabilitarea rețelei de canalizare în lungime totală de L= 16.433m, 1.108 racorduri, 578 cămine de vizitare;
-Reabilitare 1 stație de pompare apă uzată și conducte de refulare aferente cu o lungime totală de 17 m.
Lucrările de alimentare cu apă propuse în cadrul prezentului proiect pentru sistemul zonal de Alimentare cu Apă Orlea – Deva se vor realiza pe aria de acoperire a UAT Deva, Cârjiți, Vețel, Șoimuș, Brănișca, Ilia, Gurasada, Dobra, Hațeg, Bretea Română, Călan, Simeria, Dobra, Zam.
Prin prezentul proiect se propune reabilitarea a 12,430 km de conducte de transport apă potabila din localitatea Deva, de la rezervoarele 2 x 10.000 m3 Dealul Paiului la rețeaua de distribuție. Extinderea și înființarea a 8.565 km de conducte de transport pentru a deservi localitățile adiacente municipiului Deva, și anume localitatea Cozia, Almașu Sec și Cârjiți, care în prezent nu dispun de sistem centralizat de alimentare cu apă și construirea a trei stații de pompare.
Pentru a asigura funcționarea în condiții optime a rețelei de distribuție din zonele de înaltă presiune ale localității Deva, se propune reabilitarea a 16 stații de pompare apă potabilă tip booster – hidrofor pentru zonele de înaltă presiune din localitatea Deva. Se propune un rezervor nou de înmagazinare a apei în localitatea Archia. Acesta va fi amplasat la cota 329 și va avea un volum de 300 mc. Rezervorul va asigura alimentarea cu apă a blocurilor ANL, a străzilor Zavoi, Azur, Tineretului, Paiului, Hortensiei și localității aparținătoare Archia din municipiul Deva.
Extindere aducțiuni 12,8 km și 13,2 km conducte de transport apă. În vederea asigurării necesarului de apă pentru zonele de alimentare cu apă, pentru asigurărea volumului de compensare, a volumului rezervei de incendiu si a volumului de avarie au fost prevăzute rezervoare noi, astfel: Rezervor nou 1×300 mc în GA Brănișca; Rezervor nou 1×600 mc în GA Bretea Mureșană.
ZAM
Se propune realizarea unui front de captare apă subterană format din 4 foraje de mare adâncime
Toate forajele vor fi echipate cu instrumentație și se vor prevedea lucrările de integrare necesare monitorizării și controlului prin sistemul SCADA care va fi implementat prin contract. În vederea asigurării necesarului de apă pentru zonele de alimentare cu apă, pentru asigurarea volumului de compensare, a rezervei intangibile de incendiu si a volumului de avarie a fost prevăzut un rezervor 1 x 250 m3. Se propune realizarea unei conducte de aducțiune care să facă legătura între frontul de captare propus și noul rezervor de la Zam. De asemenea se propun următoarele conducte de transport:
v conducta de transport apă tratată de la rezervorul propus din Zam cu o lungime de 2,343 km, și 39 bransamente.
v Conducta de transport Zam – localitatea Salciva, L = 2,433 km, si 73 bransamnete.
v Conducta de transport localitatea Salciva – localitatea Pojoga L = 388 m, si 8 bransamente.
Reabilitare rețea de distribuție de înaltă presiune
Pentru îmbunătățirea calității serviciului de alimentare cu apă, reducerea pierderilor de apă și a avariilor în conductele de distribuție a localității Deva, cauzate de depășirea duratei de viață, starea proastă, degradarea componentelor rețelelor, subdimensionarea rețelelor sunt propuse urmatoarele lucrări: Reabilitarea prin înlocuire a rețelei de distribuție apă potabila din localitatea Deva, prevăzută pe străzile care fac parte din domeniul public al acesteia, pe aceleaşi amplasamente cu conductele care se reabilitează, Reţeaua de distribuție ce trebuie reabilitată prin acest contract este rețeaua de înaltă presiune și are lungimea de L=4,542 km.
Sistemul SCADA
Toate lucrările prevăzute a se realiza în cadrul prezentului contract vor fi dotate cu echipamente care să permită citirea informațiilor de funcționare. Toate echipamentele vor fi prevăzute cu interfața SCADA cu posibilitatea integrării acestora în sistemul SCADA centralizat. Toate zonele de alimentare cu apă vor avea în dotare echipamente de automatizare complete și SCADA.
Actualitate
Mistreți surprinși în habitatul lor natural în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/Untitled-11.png)
Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina ne surprinde din nou cu o descoperire spectaculoasă din lumea sălbatică. O cameră de monitorizare a surprins recent un grup de mistreți în habitatul lor natural, oferindu-ne o privire rară asupra acestor mamifere fascinante. Mistreții, esențiali pentru menținerea echilibrului ecosistemelor forestiere, joacă un rol important în răspândirea semințelor și în remodelarea solului în căutarea hranei.
Aceste animale robuste se deplasează în grupuri familiale, conduse de o femelă experimentată, care garantează protecția puilor și a membrilor mai tineri ai turmei. Pădurile întinse din Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, cuprinzând mai mult de 38.000 de hectare, dintre care peste 26.500 de hectare sunt acoperite de păduri, constituie habitatul ideal pentru mistreți, oferindu-le atât resurse de hrană, cât și zone sigure pentru odihnă.
Administrația Parcului, aflată sub administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, continuă să protejeze acest refugiu natural, care adăpostește o diversitate impresionantă de faună sălbatică, contribuind la conservarea biodiversității din această regiune.
CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NATURAL GRĂDIȘTEA MUNCELULUI-CIOCLOVINA
Actualitate
Cupele europene la fotbal
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/europene.png)
Play-off Champions League
TUR
Brest – PSG 0-3
Bruges – Atalanta 2-1
Man. City – Real 2-3
Juventus – Eindhoven 2-1
Feyenoord – Milan 1-0
Celtic – Bayern 1-2
Sporting – Dortmund 0-3
Monaco – Benfica 0-1
RETUR
18 februarie
19.45: Milan – Feyenoord
22.00: Atalanta – Bruges
22.00: Bayern – Celtic
22.00: Benfica – Monaco
19 februarie
19.45: Dortmund – Sporting
22.00: PSG – Brest
22.00: Real – Man. City
22.00: Eindhoven – Juventus
Calendarul viitor
Optimi: 4/5 și 11/12 martie
Sferturi: 8/9 și 15/16 aprilie
Semifinale: 29/30 aprilie și 6/7 mai
Finală: 31 mai, la Munchen (Germania)
Play-off Europa League
TUR
Ferencvaros – Vikt. Plzen 1-0
St. Gilloise – Ajax 0-2
Midtjylland – Sociedad 1-2
Fenerbachce – Andrelecht 3-0
Twente – Bodo 2-1
Alkmaar – Galatasaray 4-1
PAOK – FCSB 1-2
Porto – Roma 1-1
RETUR
20 februarie
19.45: Bodo – Twente
19.45: Galatasaray – Alkmaar
19.45: FCSB – PAOK
19.45: Roma – Porto
22.00: Vikt. Plzem – Ferencvaros
22.00: Ajax – St. Gilloise
22.00: Sociedad – Midtjylland
22.00: Andrelecht – Fenerbachce
Calendarul viitor
Optimi: 6 și 13 martie
Sferturi: 10 și 17 aprilie
Semifinale: 1 și 8 mai
Finală: 21 mai, la Bilbao (Spania)
Play-off Conferece League
TUR
Gent – Betis 0-3
B. Topola – Jagiellonia 1-3
Celje – Ap. Nicosia 2-2
Vikingur – Panathinaikos 2-1
Borac – Ol. Ljubljana 1-0
Omonia – Pafos 1-1
Molde – Shamrock 0-1
Copenhaga – Heidenheim 1-2
RETUR
20 februarie
19.45: Betis – Gent
19.45: Ol. Ljubljana – Borac
19.45: Pafos – Omonia
19.45: Heidenheim – Copenhaga
22.00: Jagiellonia – B. Topola
22.00: Ap. Nicosia – Celje
22.00: Panathinaikos – Vikingur
22.00: Shamrock – Molde
Calendarul viitor
Optimi: 6 și 13 martie
Sferturi: 10 și 17 aprilie
Semifinale: 1 și 8 mai
Finală: 28 mai, la Wroclaw (Polonia)
* Tragerile la sorți pentru cele trei competiții vor avea loc în data de 21 februarie
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tragedie la Sibișel. Pieton decedat după ce a fost lovit de un autoturism
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tânărul care a ucis un pieton pe DJ 705F a fost reținut. Se afla sub influența substanțelor psihoactive
- Actualitatecu 2 zile in urma
Actualizare| Mai mulți baloți de paie au ars în urma incendiului de la Sântămărie Orlea
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 17 – 21 februarie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
ArcelorMittal Hunedoara și-a întrerupt temporar activitatea. Angații, în șomaj tehnic
- Actualitatecu 22 de ore in urma
Hunedoara: „Grădinile” de lângă blocuri – desființate
- Actualitatecu 3 zile in urma
Petrila investește în siguranță: licitație pentru un sistem inteligent de management urban
- Actualitatecu 18 ore in urma
Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță