Connect with us
Data: 03/07/2024
.

Actualitate

Noul Parlament se întruneşte astăzi

Publicat

pe

Conform unui decret, preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru astăzi, 20 decembrie, la ora 12.00, noul Parlament.

Vechiul Parlament şi-a desfăşurat, ieri, ultima şedinţă, una de formă. Pentru unii dintre „aleşii neamului” a fost ultima de acest gen, cel puţin pentru o legislatură.

Au fost odată…

La precedentele alegeri, din urmă cu patru ani, judeţul Hunedoara, trimitea în Parlament nu zece, conform populaţiei, ci 12 reprezentanţi, în acord cu legislaţia electoralî în vigoasre la vremea respectivă. Acum, la sfârşit de mandat, din cei 12 hunedoreni aleşi iniţial în Parlament mai activau doar şapte. Dintre aceştia şapte doar pe doi îi vom mai vedea în noul Parlament, şi doar unul în aceeaşi Cameră, dar există şi trei reveniri. Ieri a fost ultima zi de lucru în Parlament pentru trei senatori şi un deputat de Hunedoara. Mariana Câmpeanu, senator PNL de Deva, Hunedoara şi Ţara Haţegului, se află, probabil, la ultimul său mandat în Parlament, în ultima perioadă de timp,şi una destul de bună, nemaifiind în prim – plan. Fost ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu a făcut un pas în spate şi datorită vârstei. Tot la ultimul mandat pare a fi şi Dorin Păran, ales senator de Brad şi Valea Mureşului, din partea USL. După destrămarea USL Păran a rămas în PNL, unde a ajuns din PDL, dar nu a mai fost nominalizat pentru o nouă candidatură şi a trecut la ALDE. Pe Dorin Păran este, însă, posibil, să îl mai reîntâlnim în funcţii publice în judeţ. În fine, la Senat a fost şiultimas zi de lucru pentru Haralambie Vochiţoiu, ultima oară la PMP. După un traseu politic care a mai cuprins PSM şi PSD, Vochiţoiu a ajuns senator de Valea Jiului, la redistribuire, din partea PPDD. A trecut, apoi, la UNPR şi a candidat, fără succes, la Camera Deputaţilor, din partera PMP. Foarte probabil fostul senator nu va dispărea din viaţa politică. Cel de-al patrulea senator al judeţului, tot de Valea Jiului, Cosmin Nicula, ales din partea USL, via PSD, a renunţat la mandat de ceva timp, fiind numite vicepreşedinte la Curtea de Conturi. După două mandate de deputat, ieri a fost şi ultim,a zi de lucru în Parlament şi pentru Bogdan Ţîmpău, deputat PNL de Deva. Acesta a fost şi lider judeţean al liberalilor, dar a fost îndepărtat din funcţie după rezultatele slabe ale PNL din alegerile locale, dar, cu siguranţă, nu se va retrage din politică, fiind tânăr.

Ipostaze diferite

Advertisement

Celălalt deputat din reşedinţa de judeţ era Mircia Muntean. Fost primar al Devei timp de patru mandate, din partea PNL în primele trei şi jumătate, iar ultima parte de la UNPR, Muntean a fost ales deputat de PDL în 2012, ca parlamentat mai trecând, apoi, pe la PSD şi PSRO. A renunţat la mandat în vară, când a câştigat Primăria Deva, din partea PSRO. Au renunţat, în vară, la mandate, deputaţii PSD Laurenţiu Nistor, Cristian Resmeriţă şi Sorin Marica. Ales deputat de Brad, Laurenţiu Nistor a devenit preşedinte al Consiliul Judeţean, funcţie la care a renunţat ieri, pentru a reveni, pe aceeaşi funcţie, în Parlament. Cristian Resmeriţă, fost deputat în partea de sud a Văii Jiului, a renunţat la funcţie fiind ales primar al Vulcanului. Acum Resmeriţă revine în Parlament, dar ca senator. După ce a fost deputat cam doi ani, după vacantarea postului, în urma demisiei liberalului Dan Radu Ruşanu, Sorin Marica a părăsit Parlamentul pentru a redeveni primar în Sălaşu de Sus. Acum şi Marica se întoarce la Bucureşti. În schimb, însă, pentru un fost deputat diun Vale, Monica Iacob Ridzi, cariera politică pare a se fi încheiat. Soţia primarului din Petroşani, aleasă, în urmă cu patru ani, deputat al PPDD, execută o pedeapsă privativă de libertate pentru unele fapte comise când era ministru al Tineretului din partea PDL. Cariera politică o va continua Carmen Hărău. Fost deputat de Hunedoara, din partea PNL, Carmen Hărău va activa, în actuala legislatură, ca senator al aceluiaşi partid. Singurul parlamentat din judeţ care îşi va continua activitatea din acelaşi post este Natalia Intotero, deputat al PSD.

Feţe noi

După recentele rezultatulul ultimelor alegeri din judeţ, PSD are patru deputaţi şi doi senatori, PNL un deputat şi un senator, iar ALDE un deputat. Cel de-al patrulea deputat al PSD, debutant în Parlament, este Ilie Toma, fostul şef de la Casa de Pensii. Un alt debutant în Parlament este şi fostul şef al Jandarmeriei, generalul în rezervă Viorel Sălan, ales sdenator din partea PSD. Şi PNL trimite un nume nou în Parlament, acesta fiind deputatul Lucian Heiuş, fostul şef de Finanţe, revenit la liberali după o scurtă trecre prin PDL. De asemenea, se află la primul său mandat de deputat şi reprezentantul ALDE Marius Surgent, fost viceprimar al Devei în legislatura trecută, acesta activând, în trecut, la PSDR, APR şi PNL. Totodată, judeţul Hunedoara va mai avea un reprezentant în Parlament, pe Iulius Firczak, ca deputat la primul său mandat din partea minorităţilor naţionale, mai exact al Uniunii Culturale a Rutenilor din România.

Advertisement

Actualitate

Patru persoane rănite într-un accident rutier, în Defileul Jiului

Publicat

pe

Redactat de

În cursul acestei seri un eveniment rutier a avut loc în Defileul Jiului. Două autoturisme au intrat în coliziune rezultând patru victime care au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgență de la Petroșani.

”Patru persoane au fost rănite în urma unui accident rutier care s-a produs, cu puțin timp înainte de ora 18.00, pe DN 66, la intrarea pe Defileul Jiului. Pompierii Detașamentului Petroșani, care au intervenit cu o ambulanță SMURD și cu o autospecială de intervenție, au constatat că în urma coliziunii dintre 2 autoturisme, în care se aflau, în total, 6 persoane, au rezultat 4 victime, 2 adulți și doi copii, astfel: un băiat în vârstă de 7 ani, o fetiță de 10 ani și 2 adulți, un bărbat și o femeie, vârsta acestora fiind de 40, respectiv 34 de ani. Cele 4 persoane rănite, aflate în același autoturism în momentul impactului, erau stabile și cooperante, dar prezentau multiple traumatisme. Echipajele medicale ale SMURD și S.A.J. Hunedoara le-au acordat asistență medicală, le-au evaluat și monitorizat, transportându-le apoi la UPU Petroșani.  Celelalte 2 persoane, ambele adulțe, aflate în celălalt autovehicul, nu au necesitat îngrijiri medicale și au refuzat transportul la spital. Circulația a fost blocată pe un singur sens, Tg. Jiu – Petroșani, iar după finalizarea intervenției, pompierii au asigurat curățarea carosabilului pentru ca circulația să poată fi reluată în condiții normale. Cauzele producerii accidentului urmează să fie stabilite de către instituțiile cu atribuții în acest domeniu”, informează reprezentanții ISU Hunedoara.

FOTO: ISU HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Atenție, șoferi! Transport agabaritic pe ruta PTF Nădlac II – Mintia

Publicat

pe

Redactat de

Un transport agabaritic ajunge în județul Hunedoara.

Potrivit Centrului Infotrafic, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în data de 05 iulie 2024, ora 22:00, un vehicul cu depăşiri format dintr-un camion cu lungimea de 19,5 metri şi o greutate de 40 tone, va parcurge ruta: PTF Nădlac II (judeţul Arad) – A 1 – A11 – DN 7 – MG Arad – Ilia – Mintia (judeţul Hunedoara).

Poliția rutieră asigură deplasarea transportului.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Bacalaureatul continuă cu proba la alegere a profilului. Un candidat, eliminat la testările anterioare

Publicat

pe

Redactat de

Examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2024, continuă, joi, 4 iulie, cu proba la alegere a profilului şi specializării, urmată, vineri, 5 iulie, de ultima probă scrisă, cea la Limba și literatura maternă.

La prima proba scrisă Limba și literatura română, din cadrul examenului național de Bacalaureat, desfășurată în 1 iulie, la nivelul județului Hunedoara, s-a înregistrat o rată de participare de 98,2 la sută. Au fost prezenți 2.223 de candidați, dintr-un total de 2.264 de candidați înscriși – toate promoțiile – pentru susținerea acestei probe. „40 de candidați au fost declarați absenți, iar un candidat a fost eliminat pentru fraudă sau tentativă de fraudă”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara.

Marți, 2 iulie, s-a desfășurat proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie), cu participarea a 2.221 de candidați, din totalul celor 2.278 de candidați înscriși (toate promoțiile) pentru a o susține. Rata de prezență a fost de 97,5 la sută.

Primele rezultate, în 8 iulie

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și online, este programată în data de 8 iulie, până la ora 12:00. Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.
Rezultatele finale vor fi comunicate în data de12 iulie.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate