Connect with us
Data: 03/07/2024
.

Actualitate

Numărul cazurilor de cancer de piele crește de la un an la altul, în județul Hunedoara

Publicat

pe

În județul Hunedoara, există un trend ascendent în ceea ce privește numărul hunedorenilor care suferă de cancer de piele. Astfel, dacă în anul 2010 existau 26 de astfel de cazuri, în anul 2015 situația a devenit mult mai gravă, înregistrându-se 119 cazuri noi de cancer de piele.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Hunedoara au emis câteva data statistice referitoare la situația bolnavilor de cancer de piele din județ, mai ales că luna ianuarie este „Luna sănătății pielii”.Potrivit reprezentanților D.S.P. Hunedoara, în ultimii ani s-au înregistrat tot mai multe cazuri de persoane care suferă de cancer de piele. În anul 2010 numărul acestora era de 26, pentru ca un an mai târziu să ajungă la 51, în anul 2011 la 57, în 2012 la 114, în anul 2013 au fost semnalate 114 noi cazuri, în 2014 – 150 de cazuri, iar anul trecut a ajuns la 119. Totodată, sunt destul de mulți hunedoreni care s-au prezentat la medic și au fost diagnosticați cu melanom, însă aici, numărul a rămas oarecum contant în ultimii cinci ani, respectiv 15-21 de cazuri într-un an. Expunerea la soare fără niciun fel de măsură de precauție are consecințe dramatice și tot mai des întâlnite. Conform Organizației Mondiale a Sănătății cancerul de piele care este diagnosticat în fiecare an la trei milioane de persoane din întreaga lume. Anul acesta, pentru a-i informa pe cetățenii județului asupra importanței îngrijirii pielii, reprezentanții D.S.P. Hunedoara organizează campania „Luna sănătății pielii”, mâine, în data de 20 ianuarie, la ora 11:00, la Liceul Tehnologic „Ovid Densusianu” din Călan.

Melanomul poate fi tratat, dacă este depistat la timp

În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor anual. „Totodată, se înregistrează o incidenţă a persoanelor diagnosticate cu melanom malign în creştere în ultimii 25 de ani – de la 1,2/100.000 la 4,5/100.000. Dermatologii atrag atenţia asupra acestor cazuri care ajung să desfigureze persoanele diagnosticate, deoarece se amână foarte mult operaţia salvatoare. Mutilările cauzate de cancerul de piele sunt, din păcate, cazuri obișnuite, nu unele excepționale pentru dermatologii din România. Motivul? Tot mai multe persoane ajung târziu la un specialist bun, altele aleg să amâne operația. Carcinoamele cutanate netratate sau tratate incorect recidivează, distrugând țesuturile învecinate și devin, astfel, mutilante”, se arată în comunicatul emis de D.S.P. Hunedoara. Dezvoltarea acestor tumori este complet asimptomatic. Chiar dacă melanomul este mai puțin frecvent decât alte tipuri de cancer de piele este cel mai grav. Din fericire, melanomul poate fi vindecat dacă este depistat și tratat în stadiile incipiente când este localizat doar la nivelul pielii.

Suprafața pielii este de aproximativ doi metri și cinci kilograme

Advertisement

Pielea este ambalajul cu care ne prezentam în lume. Nimeni nu știe cum arată stomacul, ficatul sau intestinul nostru, dar oricine își face prima părere despre noi după cum arată pielea. Îngrijirea pielii a preocupat atât bărbații, cât și femeile încă din antichitate. Vechii greci cunoșteau că epiderma este stratul cornos și dur de la suprafață, ale cărui celule trăiesc circa 20 de zile, după care cad și sunt înlocuite de altele. Puțina lume sesizează, cu privire la organele corpului omenesc, că pe departe cel mai mare dintre toate este pielea. Suprafața ei ajunge la aproximativ doi metri pătrți, iar greutatea la cinci kilograme.

Advertisement

Actualitate

Două medii de 10 la Evaluarea Națională

Publicat

pe

Redactat de

Doi absolvenți de gimnaziu din județul Hunedoara au obținut media 10 la Evaluarea Națională.

Primele rezultate ale examenului de Evaluare Națională au fost afișate.

Doi absolvenți de gimnaziu din județul Hunedoara au obținut media 10.

Este vorba de un absolvent al Colegiului Național Decebal Decva și un absolvent al Școlii Gimnaziale Andrei Șaguna din Deva.

Știre un curs de actualizare….

Citeste mai mult ...

Actualitate

Elevi în schimb de experiență peste hotare

Publicat

pe

Redactat de

Consiliul Local al municipiului Petroșani a adoptat un proiect de hotărâre pentru organizarea unei tabere de elevi în colaborare cu orașul înfrățit Varpalota din Ungaria.

Această inițiativă face parte din eforturile de consolidare a legăturilor culturale și de prietenie între cele două comunități europene.

Potrivit hotărârii adoptate, tabăra de elevi va avea loc în Petroșani în perioada 06-11 iulie 2024, urmată de o vizită a elevilor din Petroșani la Varpalota în perioada 07-12 iulie 2024. Bugetul local va acoperi cheltuielile necesare pentru organizarea taberei și pentru transportul grupului de elevi în Ungaria, în valoare totală de 30.000 lei.

Într-o notă de reciprocitate, fiecare oraș va suporta cheltuielile pentru un singur drum dus-întors pe ruta Petroșani — Varpalota, incluzând cazarea, masa, transportul către obiective turistice, biletele de intrare, taxele și alte necesități pentru toți participanții și însoțitorii lor. De asemenea, a fost aprobată scutirea de la plata biletelor pentru transportul cu telescaunul în masivul Parâng pentru toți participanții și însoțitorii acestora la tabăra menționată.

Această inițiativă este considerată o oportunitate educativă și culturală deosebită pentru elevii din Petroșani, oferindu-le posibilitatea de a explora și înțelege mai profund tradițiile și viața cotidiană din orașul înfrățit Varpalota, Ungaria.

FOTO: Ziarul Exclusiv

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Regulile de circulație salvează vieți

Publicat

pe

Redactat de

Multe dintre evenimentele rutiere nedorite care au loc pe drumurile județului Hunedoara puteau fi evitate dacă participanții la traficul rutier ar fi respectat regulile de circulație.

În acest sens polițiștii rutieri vin cu o serie de recomandări pentru ca evenimentele rutiere să fie tot mai puține.

”Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere, polițiștii le recomandă participanților la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze permanent viteza la condițiile de drum și să se informeze cu privire la condițiile meteo și la tronsoanele de drum pe care le vor parcurge. Conduceți cu prudență, măriți distanța de siguranță în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante. În condițiile unui trafic aglomerat, condițiile meteo nefavorabile pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile! Nu vă angajați în depășirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate și efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare. Nu consumați alcool/substanțe psihotrope și nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiți! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceți, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free. Pietonii sunt rugați să își ia toate măsuri de precauție pentru a fi siguri că sunt observați în trafic de către șoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de a traversa a fost observată de către șoferi!”, recomandă reprezentanții IPJ Hunedoara.

FOTO: ARHIVĂ

 

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate