Connect with us
Data: 03/07/2024
.

Actualitate

O icoană rară, ce o înfăţişează pe Maica Domnului „cu trei mâini”, a ajuns la Deva

Publicat

pe

O icoană rară, bătută în argint şi aur, ce o înfăţişează pe Maica Domnului cu trei mâini, a fost donată Catedralei Episcopale din Deva. Aceasta este copia unei icoane făcătoare de minuni de pe Muntele Athos, Grecia, iar donaţia, făcută de un bărbat din Cluj, a fost primită cu multă bucurie de feţele bisericeşti.

Icoana Maicii Domnului „cu trei mâini” a fost aşezată în Catedrala Episcopală din Deva, iar enoriaşii care au participat la cel de-al doilea hram al lăcaşului de cult, s-au putut închina la ea, după slujbă. Această icoană, copie după cea a Maicii Domnului „Tricherousa” sau „a Sfântului Ioan Damaschin” – cum mai este denumită – şi care se păstrează pe Muntele Athos, la Mănăstirea Hilandar, a fost oferită, ca donaţie, de un credincios din Cluj, vestea fiind împărtăşită la sfârşitul liturghiei săvârșită, de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, de către un sobor de arhierei. „În urmă cu cinci ani, pe Muntele Athos se picta o icoană. Ne-am gândit să o aducem aici, în Episcopia Devei şi Hunedoarei, prin bunăvoinţa unui om de la Cluj, Gheorghe Irimieş. O vedeţi împodobită frumos. (…) Îi mulţumim pentru dragostea şi jertfa pe care a făcut-o pentru ca Episcopia noastră să aibă această icoană minunată, copie după icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ioan Damaschin”, a spus Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei.

Ca răsplată pentru donația icoanei Maicii Domnului „Tricherousa” către eparhia hunedoreană, Gheorghe Irimieş a primit „Crucea Episcopiei Devei și Hunedoarei pentru mireni”.

Făcătoare de minuni

Cunoscută sub numele de Icoana Maicii Domnului „cu trei mâini” sau „Trihirussa”, această icoană era zestrea de mare preț a familiei Sfântului Ioan Damaschin (4 decembrie), păstrată cu mare cinste în casa din Damasc. Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viaţa Sfântului Ioan Damaschinul, care a trăit în secolul al VIII-lea. Acesta a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul (717-740), prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane. Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată şi a mers în faţa acestei icoane şi s-a rugat Maicii Domnului, din adâncul inimii, să îl vindece. După rugăciune îndelungă, sfântul a adormit și a avut un vis în care Maica Domnului s-a întors spre el, promițându-i vindecare rapidă. După ce s-a trezit din somn, Sfântul Ioan a constatat că mâna lui era nevătămată. Drept mulțumire şi recunoştinţă, a adăugat la icoana Maicii Domnului o mână din argint, în partea de jos, astfel încât dă impresia că Maica Domnului are o a treia mână.

Advertisement

Icoana a fost păstrată în Lavra Sfântului Sava până în secolul al XIII-lea când Sfântul Sava, primul Arhiepiscop al Serbiei (14 ianuarie) a venit în pelerinaj, iar părinții mănăstirii i-au dăruit-o ca binecuvântare. Acesta a luat icoana în Serbia. În timpul unei invazii a turcilor în Serbia, unii creștini au dorit să protejeze icoana, încredințând-o Maicii Domnului ca să o păstreze în siguranță. Ei au așezat icoana pe un măgar și l-au lăsat liber. După o vreme, măgarul ce purta icoana Maicii Domnului a oprit în fața Mănăstirii Hilandar (Sfântul Munte Athos). Bucurându-se, călugării au așezat icoana în katholikon – biserica principală a mănăstirii.

O minune săvârșită de icoana Maicii Domnului „cu trei mâini” a avut loc în momentul în care, rămas vacantă funcția de egumen, monahii au început să se certe pentru a ocupa postul. În acel moment, icoana Maicii Domnului „Trihirussa” s-a deplasat singură din locul în care se afla și, s-a așezat în scaunul egumenului din biserică. De atunci, la Mănăstirea Hilandar este ales doar un vicar, iar călugării merg la Sfânta Icoană să ia binecuvântare pentru fiecare ascultare.

În România mai există o singură copie a icoanei Maicii Domnului „cu trei mâini”, iar aceasta se află la Mănăstirea Neamț.

Sursa foto: Episcopia Devei şi Hunedoarei

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Certificatul de cazier judiciar se poate obține online și prin HUB-ul de servicii al MAI

Publicat

pe

Redactat de

Certificatul de cazier judiciar se poate obține online și prin HUB-ul de servicii al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), platformă care are ca obiectiv simplificarea accesului cetățenilor la serviciile furnizate de către structurile ministerului.

Certificatul de cazier judiciar pentru persoanele fizice se obține de la orice subunitate de poliție în care funcționează ghișeul pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar. Acesta se eliberează, de regulă, pe loc sau în cel mult trei zile lucrătoare. De asemenea, certificatul de cazier judiciar poate fi obținut și online de către persoanele fizice de cetățenie română, prin două mecanisme de acces.

“Astfel, pentru obținerea certificatului de cazier judiciar electronic, cetățenii au la dispoziție următoarele servicii online: prin platforma HUB.MAI.GOV.RO (https://hub.mai.gov.ro/serviciu/), solicitanții vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la unitățile de poliție care eliberează certificate de cazier judiciar; prin intermediul platformei www.ghișeul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistrați sau doresc să se înregistreze în platformă. Solicitarea cazierului se face urmând procedura de validare a identității electronice, folosind un card bancar înrolat 3D Secure, emis de o instituție bancară din România. În urma validării, aceștia vor fi redirecționați către platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru completarea online a cererii tip. HUB-ul de servicii online al MAI a fost creat pentru a ușura interacțiunea cetățeanului cu structurile Ministerului Afacerilor Interne, urmând ca, pe această platformă, să fie integrate mai multe servicii publice oferite de instituție”, se arată într-un comunicat transmis de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Aproape 18.000 de certificate de cazier judiciar -eliberate în județ, de la începutul anului

La nivelul județului Hunedoara, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2024, au fost eliberate 17.854 de certificate de cazier judiciar, la cele opt ghișee din județ și 2.598 certificate de integritate comportamentală, iar la nivel național au fost eliberate, în acceași perioadă, 177.385 de certificate de cazier judiciar în format electronic, prin HUB-ul de servicii al M.A.I..

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

“Generația de suflet” se întoarce acasă, în această seară. „Încheiem o poveste frumoasă (…) care poate să aducă în viitor lucruri foarte bune”

Publicat

pe

Redactat de

Echipa națională de fotbal a României, care a participat la Campionatul European din Germania – EURO 2024, va reveni, în această seară, la București, cu un zbor de la Frankfurt. „Tricolorii” vor ateriza la Aeroportul „Henri Coandă” la ora 23:20 și vor părăsi aeroportul prin salonul oficial, potrivit unei informări a Federației Române de Fotbal.

De acolo, echipa se va deplasa direct la Centrul Național de Fotbal de la Mogoșoaia, Casa Tricolorilor, unde suporterii care doresc să-i întâmpine îipot  aștepta.

Federaţia Română de Fotbal a făcut un apel către fani să nu vină la aeroport, deoarece nu va fi posibilă interacţiunea dintre echipă şi suporteri în acest loc. De asemenea, nu toţi jucătorii echipei naţionale vor reveni în ţară miercuri seară.

 

Drumul României la EURO 2024 s-a oprit în optimi, după meciul cu Olanda

Advertisement

Echipa națională de fotbal a României a fost învinsă de Olanda, cu scorul 3-0, marţi seara, pe Football Arena din Munchen, în optimile de finală.

Tricolorii” au luptat pentru victorie, însă nu au reușit să se impună în fața echipei Olandei. În urma acestui rezultat, naționala României a părăsit Campionatul European de Fotbal – EURO 2024.

„Plecăm cu capul sus, dar cu sufletul frânt. Pentru că ne-am dorit foarte mult pentru români şi pentru noi, după toată emulaţia care s-a creat şi fericirea creată de acest parcurs. Am dat totul ca să mergem mai departe. Încheiem o poveste frumoasă, dar o poveste care poate să aducă în viitor lucruri foarte bune dacă ştim cum să gestionăm acest moment. Pentru fotbalul românesc poate fi un nou început. Eu le mulţumesc băieţilor pentru tot parcursul şi pentru toată implicarea lor, au depăşit limite şi aşteptări. Însă e greu într-o lună de vară să depăşeşti zeci de decalaj între fotbalul nostru şi fotbalul olandez. Asta e realitatea”, a spus, după înfrângerea cu Olanda, selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, Edward Iordănescu, la postul Pro Arena, citat de Agerpres.

Le cer iertare suporterilor că nu am reuşit să ne ridicăm la nivelul lor. Ei sunt campionii Europei, noi nu suntem. Poate în viitor. Azi primele 20 de minute ne-au aparţinut şi am avut şi ocazii mari. Am făcut această strategie pentru că ştiam că se aşteaptă să cedăm teren şi am vrut să îi surprindem. I-am pus în dificultate, însă la prima ocazie a lor au creat golul. Dar vedeţi că toate golurile sunt acţiuni individuale, pentru că au calitate foarte mare. E trist pentru că am pierdut cu 3-0, însă echipa noastră a dat tot ce a avut mai bun”, a adăugat Iordănescu.

În sferturile de finală, Olanda va juca împotriva Turciei.

Advertisement

 

Sursa foto: Echipa națională de fotbal a României/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

Competiție pentru un contract în infrastructura medicală

Publicat

pe

Redactat de

Opt firme s-au alăturat în două asocieri pentru a concura pentru un contract important la Consiliul Județean Hunedoara.

Contractul, în valoare de 5.408.165 lei, vizează proiectarea și execuția lucrărilor pentru modernizarea și extinderea ambulatoriului integrat din Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu. Scopul acestui proiect este de a îmbunătăți accesul pacienților la servicii medicale de screening și diagnostic precoce, contribuind astfel la îmbunătățirea calității îngrijirii medicale în județul Hunedoara.

Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu, cu o tradiție în tratarea bolilor respiratorii, va beneficia de modernizarea facilităților sale, inclusiv de dotarea cu echipamente medicale moderne necesare pentru activitățile de screening. Acest lucru va spori capacitatea de diagnostic și tratament, reducând timpul de așteptare și crescând eficiența serviciilor medicale oferite comunității.

Proiectul face parte dintr-un program mai larg de investiții în infrastructura de sănătate a județului, având ca obiectiv îmbunătățirea serviciilor medicale și sprijinirea prevenției și tratamentului bolilor respiratorii.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate